Transcription of Rehber Doküman - TÜRKAK
1 Revizyon No : 02 Y r rl k Tarihi : T RKAK Markal Deney Raporlar ve Kalibrasyon Sertifikalar na li kin Rehber Haz rlayan: Kontrol: Onay: Turgay ZT RK Soner KARATA Ahmet G Z K K Dr. Halil brahim ET N Sayfa 1/ 10 ELEKTRON K N SHA. BASILMI HAL KONTROLS Z KOPYADIR T RK AKRED TASYON KURUMU 1. AMA Bu Rehberin amac , T rk Akreditasyon Kurumu (T RKAK) taraf ndan akredite edilen laboratuvarlar n d zenleyece i deney raporlar n n ve kalibrasyon sertifikalar n n TS EN ISO/IEC 17025 Standard na, uluslararas akreditasyon kurallar na ve zel artlara uygun olarak haz rlanmas n temin ederek, kullan c y kapsaml bir ekilde bilgilendirmek, deney raporlar n n ve kalibrasyon sertifikalar n n mukayesesini ve uluslararas kar l kl tan ma anla malar na imza koyan taraflarca tan nmas n sa lamakt r.
2 2. KAPSAM VE UYGULAMA ALANI Bu Rehber , T RKAK n akreditasyon verdi i laboratuvarlar taraf ndan, akredite edildikleri kapsamla ilgili olarak d zenleyecekleri deney raporlar ve kalibrasyon sertifikalar na dair genel ve zel artlar i erir. 3. KISALTMALAR Bu Rehberde yer alan; T RKAK : T rk Akreditasyon Kurumunu, TS : T rk Standard n , EN : Avrupa Standard n , IEC : Uluslararas Elektroteknik Komisyonunu, ISO : Uluslararas Standardizasyon Te kilat n , EA: Avrupa Akreditasyon Birli ini, ILAC: Uluslararas Laboratuvar Akreditasyon Birli ini, MRA :Kar l kl Tan ma Anla mas (Mutual Recognition Arrangement) ifade eder.
3 4. LG L DOK MANLAR Bu Rehberde bahsedilen artlar a a daki dok man ve standartlarda mevcuttur: - TS EN ISO/IEC 17025: Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlar n n Yeterlili i i in Genel artlar, - T RKAK Akreditasyon Markas n n T RKAK Taraf ndan Akredite Edilmi Kurulu lar Taraf ndan Kullan lmas na li kin artlar Rehberi( ) - T RKAK Uygunluk De erlendirme Kurulu lar n n Akreditasyonu Rehberi ( ) - T RKAK l mlerin zlenebilirli i Hakk nda Rehber ( ) - ILAC P10 l m Sonu lar n n zlenebilirli ine li kin ILAC Politikas - ILAC P8 Kar l kl Tan nma D zenlemesi (D zenleme).
4 Akredite Laboratuvarlar ve Muayene Kurulu lar taraf ndan Akreditasyon Sembolleri Kullan m ve Akreditasyon Durumu Beyan Hakk nda Tamamlay c artlar ve Rehberler Sayfa 2/ 10 ELEKTRON K N SHA. BASILMI HAL KONTROLS Z KOPYADIR T RK AKRED TASYON KURUMU - EA 3/01 Akreditasyon Sembol n n Kullan m ve Kar l kl Tan nma Anla mas ile Akreditasyon Stat s ne At f Kurallar 5. GENEL ARTLAR 1- Akredite bir laboratuvar taraf ndan haz rlanan, akreditasyon kapsam ndaki al malar ile ilgili olan deney raporlar veya kalibrasyon sertifikalar , asgari olarak a a daki bilgileri ihtiva etmelidir: a) Ba l k (Deney Raporu veya Kalibrasyon Sertifikas ), b) Akreditasyon kurumunun ad , c) Laboratuvar n ad ve adresi (Akreditasyon sertifikas ve eklerinde belirtildi i gibi), d) Deney ve/veya kalibrasyon.
5 Laboratuvar n adresinden farkl bir yerde yap ld ysa, bu yerin adresi, e) Laboratuvara tahsis edilen T RKAK Markas , f) Deney raporunun veya kalibrasyon sertifikas n n numaras (b t n sayfalarda), g) Deney raporunun veya kalibrasyon sertifikas n n toplam sayfa say s ve sayfa numaralar , h) M terinin ad ve adresi, ) Deneyi yap lan numunenin veya kalibre edilen cihaz n laboratuvara kabul tarihi ( nemli oldu unda) i) Kalibrasyonun/deneyin yap ld tarih ile deney raporunun veya kalibrasyon sertifikalar n n onayland tarih, j) Kullan lan metotlar n a k bir tan m , k) Deneyi yap lan numunenin veya kalibrasyonu yap lan cihaz n a k bir tan m (seri no, tip vb.
6 , l) Deney raporunu veya kalibrasyon sertifikas n imzalayan-onaylayan personellerin adlar , g revleri ve imzalar veya e de er tan t mlar , (Islak imza veya hukuki sonu lar elle at lan imza ile e de er olan elektronik imza vb. y ntemler kullan labilir.) m) Deney sonu lar , l m sonu lar ve birimleri, n) Deneylerin / l mlerin yap ld ortam artlar ( l m sonu lar i in nemliyse), o) Deney raporu veya kalibrasyon sertifikalar n n, laboratuvar n yaz l izni olmadan k smen kopyalan p o alt lamayaca na dair beyan, ) mzas z deney raporlar ve kalibrasyon sertifikalar n n ge ersiz oldu una dair beyan, p) Uygun oldu unda, sonu lar n sadece deneyi yap lan numune veya kalibrasyonu yap lan cihazla ilgili oldu unu belirten bir beyan, r)
7 Deney sonu lar n n ge erlili i ve uygulanmas ile ilgili olmalar durumunda, laboratuvar veya di er kurulu lar taraf ndan kullan lan numune alma prosed rlerine yap lan at f. 2- Kalibrasyon sertifikalar ; birinci f krada belirtilen artlara ek olarak, gerekli oldu unda kalibrasyon sonu lar n n yorumlanmas i in, a a daki artlar da sa lamal d r: a) l m belirsizli i ve/veya tan mlanm bir metrolojik artname (standart) ile veya artnamenin (standard n) ilgili maddeleri ile uygunluk ifadesine yer verilmelidir.
8 Sayfa 3/ 10 ELEKTRON K N SHA. BASILMI HAL KONTROLS Z KOPYADIR T RK AKRED TASYON KURUMU b) Kalibrasyon sonu lar n n yorumlanmas na imkan vermek gayesiyle, beyan edilen l m belirsizli inin hesaplanmas s ras nda, belirli bir g ven aral nda uygulanacak ekilde standart belirsizli i geni letmek i in kullan lan katsay sertifikada belirtilmelidir. Bu hususta farkl bir m teri talebinin olmamas halinde, sertifikan n kalibrasyon sonu lar n ihtiva eden b l m nde Beyan edilen geni letilmi l m belirsizli i, standart belirsizli in k=2 olan geni letme katsay s ile arp m sonucunda %95 oran nda g venilirlik seviyesi sa lamaktad r ifadesi yer almal d r.
9 C) l mlerin izlenebilir oldu una dair deliller verilmelidir. d) Bir kalibrasyon sertifikas ve etiketi, m teri ile mutab k kal nan durumlar d nda, ayet bu y nde yasal bir d zenleme mevcut de ilse, tekrar kalibrasyon yapma aral hakk nda herhangi bir neri i ermemelidir, e) Kalibre edilen cihazda herhangi bir ayarlama veya tamir yap ld nda, elde edilebiliyorsa, ayarlama ve tamir ncesi kalibrasyon sonu lar rapor haline getirilmelidir. Kalibrasyon sertifikalar n n ilk sayfas i in rnek Ek 1 de ikinci sayfalar i in Ek 2 de verilmi tir.
10 3- Deney raporlar ; ikinci f krada belirtilen artlara ek olarak, deney sonu lar n n yorumlanmas i in gerekti inde a a daki bilgileri de ihtiva etmelidir: a) Varsa, deney metodundan sapmalar, ekleme veya karmalar, b) evre ko ullar gibi zel deney ko ullar hakk nda bilgi, c) Laboratuvar n yapt dahili kalibrasyonlarda l m belirsizli i hakk nda beyan ve uygulanabildi inde l m sonu lar na dair tahmin edilen l m belirsizli i, d) Gereken hallerde, elde edilen sonu lar n artnamelere uygunluk/uygunsuzluk durumunun beyan , Deney raporlar n n ilk sayfas i in rnek Ek 3 de, di er sayfalar i in ek 4 de verilmi tir.