Example: biology

1.INFORMA}II BUNURILECU .BUNURILENU RETURNATI

}II INFORMA}II GENERALE. GENERALE O serie de schimbari cum ar fi piata europeana unica, tehnologiile noi ale informatiei, prezenta pe piata a unor UNEI produse complexe au un efect semnificativ asupra RECLAMATII PENTRU consumatorilor. BUNURILE CU Mai mult ca oricand, avem nevoie sa fim pe deplin constienti de drepturile si obligatiile noastre, sa luam DEFECTE decizii bune la achizitionarea de bunuri si sa nu capitulam in fata presiunilor comerciale. Totusi, uneori avem NU probleme cu bunurile sau serviciile pe care le-am PREZINTA DEFECTE cumparat si este necesar sa le returnam vanzatorului pentru despagubire. DAR DORITI SA LE. Care sunt responsabilitatile vanzatorului? RETURNATI Sunteti indreptatit sa primiti bunuri sau servicii care sunt in conformitate cu contractul. Aceasta inseamna ca ele trebuie sa corespunda cu descrierea lor si sa nu aiba defecte.

1.INFORMA}II GENERALE 2.INTOCMIREAUNEI RECLAMATIIPENTRU BUNURILECU DEFECTE 3.BUNURILENU PREZINTADEFECTE DARDORITISALE RETURNATI 23 INFORMA}IIGENERALE Oseriedeschimbaricumarfi–piataeuropeanaunica,

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 1.INFORMA}II BUNURILECU .BUNURILENU RETURNATI

1 }II INFORMA}II GENERALE. GENERALE O serie de schimbari cum ar fi piata europeana unica, tehnologiile noi ale informatiei, prezenta pe piata a unor UNEI produse complexe au un efect semnificativ asupra RECLAMATII PENTRU consumatorilor. BUNURILE CU Mai mult ca oricand, avem nevoie sa fim pe deplin constienti de drepturile si obligatiile noastre, sa luam DEFECTE decizii bune la achizitionarea de bunuri si sa nu capitulam in fata presiunilor comerciale. Totusi, uneori avem NU probleme cu bunurile sau serviciile pe care le-am PREZINTA DEFECTE cumparat si este necesar sa le returnam vanzatorului pentru despagubire. DAR DORITI SA LE. Care sunt responsabilitatile vanzatorului? RETURNATI Sunteti indreptatit sa primiti bunuri sau servicii care sunt in conformitate cu contractul. Aceasta inseamna ca ele trebuie sa corespunda cu descrierea lor si sa nu aiba defecte.

2 2 3. Care sunt responsabilitatile mele? scrisorilor, e-mail-urilor. Niciodata nu trimiteti Trebuie sa furnizati informatii clare despre lipsa de documentele originale trimiteti fotocopii. conformitate. Este necesar s` pute]i face dovada achizi]ion`rii produsului (serviciului) de la un operator Faceti personal reclamatia, poate fi mai eficient: economic autorizat: bon fiscal, factur`, chitan]`, contract. solicitati sa vorbiti personal cu persoana responsabila de rezolvarea problemei dumneavoastra. Evitati sa va pierdeti Asigurati-va ca ati citit orice clauze si conditii care controlul sau sa va suparati, mai ales daca persoana cu insotesc produsul si ati respectat instructiunile de care discutati nu este cea in masura sa autorizeze instalare. despagubirea. Indicatii ajutatoare in cazul in care doriti sa faceti o reclamatie la vanzator pentru un produs sau serviciu In cazul in care faceti reclamatia telefonic, asigurati-va ca achizitionat: notati data si ora cand a avut loc convorbirea si tot ce s-a Pastrati-va calmul, chiar daca sunteti suparat.

3 Discutat. De obicei, dupa efectuarea convorbirii trimiteti si o scrisoare. Solicitati sa vi se raspunda tot in scris. Fiti hotarat fara a fi agresiv. Explicati in mod clar ceea ce doriti, dar fiti politicos. Sustineti reclamatia dumneavoastra in scris oriunde este posibil. Pastrati copii: acestea includ copii ale tuturor chitantelor, 4 5. UNEI. RECLAMATII PENTRU. BUNURILE CU DEFECTE. MAI INTAI INTELEGETI DREPTURILE DUMNEAVOASTRA: Atunci cand faceti o achizitie, produsul este insotit in mod automat de o garantie valabila pentru o perioada minima de timp. Pentru produsele destinate consumatorilor, vandute in Uniunea Europeana, exista dreptul consumatorului de a reclama orice lipsa de conformitate intr-o perioada de 2 ani de la data livrarii produsului. In cazul in care produsul nu functioneaza bine si/sau nu prezinta caracteristicile pe care le-ati solicitat (de exemplu culoare, marime, material etc.)

4 , sunteti indreptatit sa RETURNATI produsul la magazin, specificand ca nu este in conformitate cu contractul (apeland la drepturile legale in cazul produselor neconforme sau la garantia voluntara (comerciala) oferita de vanzator). 6 7. Trebuie sa RETURNATI produsul vanzatorului cat mai repede Prin urmare, consumatorul are doua posiblitati de a dupa momentul in care observati ca exista o problema. rezolva problema in cazul unui produs neconform: Daca se ajunge la o intelegere asupra faptului ca poate utiliza dreptul legal de a reclama produsul prezinta o lipsa de conformitate, vanzatorul lipsa de conformitate aparuta in cei 2 ani de la livrare cu trebuie sa va ofere repararea, inlocuirea, reducerea conditia ca aceasta sa nu ii fie imputabila;. pretului sau rambursarea contravalorii produsului. De poate apela la avantajele oferite de mentionat faptul ca, n primul r nd, consumatorul poate garantia comerciantului (voluntara), in conditiile stipulate solicita repararea sau nlocuirea produsului, fara a fi de aceasta, in cazul in care ii este oferita o astfel de excesiva sau imposibila pentru comerciant, si abia ulterior garantie.

5 Poate solicita o reducere corespunz`toare a pre]ului sau Ramane la latitudinea consumatorului sa decida ce cale s` primeasc` banii napoi. va alege analizand avantajele, respectiv dezavantajele celor doua posibilitati. Consumatorul trebuie sa stie faptul ca are, in primul rand, URMATI ACESTI 3 PASI PENTRU REZOLVAREA. un drept legal de a putea reclama orice lipsa de RECLAMATIEI DUMNEAVOASTRA: conformitate a produsului in termen de 2 ani de la livrare, cu conditia ca lipsa de conformitate sa nu ii fie lui PASUL 1. imputabila (ca de exemplu nerespectarea instructiunilor CONTACTATI VANZATORUL: de utilizare date de producator etc.). In fara de acest drept, consumatorul poate beneficia si de garantia oferita Trebuie sa aveti o opinie foarte clara asupra defectului in mod voluntar de catre vanzator in conditiile mentionate constatat la produsul pe care l-ati cumparat si asupra de acesta.

6 Modului in care doriti ca aceasta lipsa de conformitate sa fie rezolvata dupa ce faceti plangerea. 8 9. Str ngeti toate documentele pe care le puteti prezenta ca dovezi, inclusiv bonul de plata. Pentru bunurile pe care nu le puteti returna cu usurinta la magazin, ganditi-va la modalitatea de a face cateva fotografii ale acestuia sau chiar un scurt film. Tineti o evidenta a evolutiei reclamatiei utilizati-o pentru a lista ce se intampla, cand se intampla si cu cine ati vorbit. Aceasta v va ajuta sa va improspatati memoria cand discutati plangerea dumneavoastra. Trebuie sa actionati in mod rapid. Raportati defectul vanzatorului cat de repede posibil, preferabil in scris. Pastrati o copie pentru dumneavoastra. PASUL 2. CONTACTATI ASOCIATIA PENTRU PROTECTIA. CONSUMATORILOR. In cazul in care vanzatorul nu va solutioneaza reclamatia dupa asteptarile dumneavoastra, incercati sa contactati 10 11.

7 Asocia]ia pentru Protec]ia Consumatorilor din zona Totusi, unii vanzatori pot avea o abordare determinata de politica lor comerciala si v-ar putea permite returnarea bunurilor nefolosite in cadrul unei perioade limita de timp PASUL 3. (aceasta poate varia de la magazin la magazin). CONTACTATI AUTORITATEA PENTRU PROTECTIA. CONSUMATORILOR. Veti fi rugat sa prezentati bonul de plata, iar bunurile sa Daca Asociatia pentru Protec]ia Consumatorilor nu va fie in aceeasi conditie ca atunci cand le-ati cumparat. poate solutiona plangerea, in final adresati plangerea dumneavostra Autoritatii Nationale pentru Protectia Nu uitati, magazinul nu este obligat sa va primeasca Consumatorilor (ANPC). bunurile inapoi si este important sa prezentati cazul intr- un mod politicos. nu prezinta defecte CJPC local are un Centru de Informare unde puteti obtine dar doriti sa le RETURNATI informatii suplimentare.

8 Daca solicitati asistenta in Adesea cumparam bunuri din impuls, apoi constatam ca solutionarea unei probleme, va puteti adresa, de au o marime sau o culoare nepotrivita, realizand greseala asemenea, unei Asociatii pentru Protectia facuta acasa. Sau poate ati cumparat ceva pentru un Consumatorului din localitatea Dvs. membru al familiei si acestuia nu i-a placut. Care sunt drepturile dumneavoastra in aceasta situatie? In cazul in care un produs nu este defect, vanzatorul nu are obligatia legala sa vi-l schimbe sau sa va ramburseze banii. 12 13. COMISARIATE JUDE}ENE Comisariatul Jude]ean pentru Protec]ia Consumatorilor Ilfov B-dul N. B`lcescu nr. 21, et. III, Protec]ia Consumatorilor Suceava B-dul G. Enescu nr. 2, bl. 7, Tel.: 021 , 021 , 021 , Bucure[ti, sector 1, cod 010044 parter, Suceava, cod 720196 021 PENTRU PROTEC}IA Tel.

9 : 021 Comisariatul Jude]ean pentru Protec]ia Consumatorilor Tel.: 0230 Comisariatul Jude]ean pentru Protec]ia Consumatorilor Timi[. Comisariatul Regional pentru Protec]ia Consumatorilor Cluj Cluj-Napoca, Str. Cotita nr. 2, ap. 8. CONSUMATORILOR Maramure[. Str. Dimitrie Cantemir, nr. 4B, Baia Mare, cod 430093. Str. Circumvala]iunii nr. 6, Timi[oara, cod 300013. Tel.: 0256 Tel.: 0264 Comisariatul Regional pentru Protec]ia Consumatorilor Comisariatul Jude]ean pentru Boto[ani D mbovi]a Tel.: 0262 Comisariatul Jude]ean pentru Constan]a Protec]ia Consumatorilor Alba Str. Marchian nr. 66, Boto[ani, Str. Udri[te N`sturel , Comisariatul Jude]ean pentru Protec]ia Consumatorilor Constan]a, Str. Poporului nr. 121. B-dul Octavian Goga , Alba - cod 710224 T rgovi[te, cod 130132 Protec]ia Consumatorilor Teleorman bis, cod 900205.

10 Iulia, cod 510150 Tel.: 0231 Tel.: 0245 Mehedin]i Str. Turnu M`gurele nr. 12, Tel.: 0241 Tel.: 0258 Comisariatul pentru Protec]ia Comisariatul Jude]ean pentru Str. Unirii nr. 78-80, Turnu Alexandria, cod 140003 Comisariatul Regional pentru Comisariatul Jude]ean pentru Consumatorilor al Municipiului Protec]ia Consumatorilor Dolj Severin, cod 220133 Tel.: 0247 Protec]ia Consumatorilor Dolj Protec]ia Consumatorilor Arad Bucure[ti Bd. Gh. Chi]u nr. 46, Craiova, cod Tel.: 0252 Comisariatul Jude]ean pentru Craiova, Str. Gheorghe Chi]u nr. Str. Revolu]iei nr. 50, Arad, cod Str. Transilvaniei nr. 2, sector 1, 200349 Comisariatul Jude]ean pentru Protec]ia Consumatorilor 58, cod po[tal 200541. 310009 Bucure[ti, cod 010798 Tel.: 0251 Protec]ia Consumatorilor Tulcea Tel.: 0251 Tel.: 0257 Tel.: 021 Comisariatul Jude]ean pentru Mure[ Str.


Related search queries