Example: marketing

1-KİMLER UZLAŞTIRMACI OLABİLİR ... - …

1-K MLER UZLA TIRMACI OLAB L R? (CMK. 253/9, Ynt. 13/2)Hukukumuzda kimlerin uzla t rmac olabilece i 5271 n 253/9 ve 26/07/2007 g n ve 26594 say l Resmi Gazete de yay mlanan Ceza Muhakemesi Kanununa G re Uzla t rman n Uygulanmas na li kin Y netmeli i nin 13-15. maddelerinde d zenlenmi tir pheli ile ma dur veya su tan zarar g renin uzla ma teklifini kabul etmesi halinde, Cumhuriyet savc s uzla t rmay kendisi ger ekle tirebilece i gibi, uzla t rmac olarak avukat g revlendirilmesini barodan isteyebilir veya hukuk renimi g rm ki iler aras ndan uzla t rmac g (CMK. 253/9, Ynt. 13)Uzla t rmac olarak atanabilecek ki ilerin, baroya kay tl avukat olmas halinde herhangi bir n art bulunmamaktad r. Anca di er hukuk ular n uzla t rmac olarak atanabilmesi i in a r ceza merkezi Cumhuriyet ba savc l klar taraf ndan belirlenen listeye kay tl olmas gerekir.

1-KİMLER UZLAŞTIRMACI OLABİLİR? (CMK. 253/9, Ynt. 13/2) Hukukumuzda kimlerin uzlaştırmacı olabileceği 5271 sY.nın 253/9 ve 26/07/2007 gün

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 1-KİMLER UZLAŞTIRMACI OLABİLİR ... - …

1 1-K MLER UZLA TIRMACI OLAB L R? (CMK. 253/9, Ynt. 13/2)Hukukumuzda kimlerin uzla t rmac olabilece i 5271 n 253/9 ve 26/07/2007 g n ve 26594 say l Resmi Gazete de yay mlanan Ceza Muhakemesi Kanununa G re Uzla t rman n Uygulanmas na li kin Y netmeli i nin 13-15. maddelerinde d zenlenmi tir pheli ile ma dur veya su tan zarar g renin uzla ma teklifini kabul etmesi halinde, Cumhuriyet savc s uzla t rmay kendisi ger ekle tirebilece i gibi, uzla t rmac olarak avukat g revlendirilmesini barodan isteyebilir veya hukuk renimi g rm ki iler aras ndan uzla t rmac g (CMK. 253/9, Ynt. 13)Uzla t rmac olarak atanabilecek ki ilerin, baroya kay tl avukat olmas halinde herhangi bir n art bulunmamaktad r. Anca di er hukuk ular n uzla t rmac olarak atanabilmesi i in a r ceza merkezi Cumhuriyet ba savc l klar taraf ndan belirlenen listeye kay tl olmas gerekir.

2 Zorunluluk h linde listeye kay tl olmamas na ra men, bu maddede belirtilen artlar ta yan hukuk renimi g rm ki iler aras ndan da g revlendirme yap labilir. (Ynt. 15/11) Avukat olmayan hukuk renimi g rm ki ilerle ilgili uzla t rmac listesi a r ceza Cumhuriyet ba savc l klar nca, her y l n kas m ay sonuna kadar ba vuranlar aras ndan olu turulur. Bu listeye kay tl olan uzla t rmac lar sadece kay tl bulunduklar il s n rlar i erisinde de il lke ap nda g rev alabilirler. Listeye girebilmek i inse hukuk ular n; 1. niversitelerin hukuk fak ltelerinden mezun olmas , 2. Siyasal bilgiler, idar bilimler, iktisat ve maliye alanlar nda en az d rt y ll k y ksek renim veren fak ltelerden mezun olunmu sa bu fak ltelerin, hukuk veya hukuk bilgisine programlar nda yeterince yer vermi olmas , 3. Hukuk dal nda y ksek lisans ya da doktora yapm bulunmas ,4.

3 Baroya kay tl avukat olmamas , su lar hari olmak zere; 26/9/2004 tarihli ve 5237 say l T rk Ceza Kanununun 53 nc maddesinde belirtilen s reler ge mi ve affa u ram , ertelenmi ya da paraya evrilmi olsa bile kesinle mi bir kararla veya Devletin g venli ine, anayasal d zene ve bu d zenin i leyi ine, mill savunmaya, Devlet s rlar na kar su lar ve casusluk su lar ile yabanc devletlerle olan ili kilere kar su lardan ya da zimmet, irtikap, r vet, h rs zl k, ya ma, doland r c l k, sahtecilik, g veni k t ye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat kar t rma, edimin ifas na fesat kar t rma, su tan kaynaklanan malvarl de erlerini aklama, ka ak l k, vergi ka ak l , ger e e ayk r bilirki ilik yapma, yalan tan kl k ve haks z mal edinme su lar ndan biriyle h k ml bulunmams 6. Disiplin y n nden meslekten ya da memuriyetten kar lmam veya ge ici olarak yasaklanmam olmamas t rmac listede bulunsa yada baro taraf ndan atansa bile, h kimin davaya bakamayaca ile tarafs zl n pheye d recek sebeplerden dolay reddini gerektiren h llerin3 bulunmas halinde, uzla t rmac olarak atanamaz, bu h llerin varl h linde 1 5237 say l 6/1-c maddesinde kamu g revlisi, Kamu g revlisi deyiminden; kamusal faaliyetin y r t lmesine atama veya se ilme yoluyla ya da herhangi bir surette s rekli, s reli veya ge ici olarak kat lan ki i anla l r eklinde tan mlanm t r.

4 Uzla t rmac n n yapt g rev yarg g revi kendisi de yarg g revi yapan ki i de ilsede (hakim ve Cumhuriyet savc s n n uzla t rma m zakerelerini bizzat y r tmesi hali hari ) kamusal bir g rev olan yarg g revine kat lmas i in yasal makam taraf ndan g revlendirildi inden, yani yapt g rev kamu g revi oldu undan di er uzla t rmac lar da kamu g revlisi saymak gerekir. Ayn y ndeki g r i in bkz. KAYMAZ, Seydi., G KCAN, , Uzla ma ve n deme, Se kin yay nlar , 2. Bask , Ankara 2007, s. 176 2 26/07/2007 g n ve 26594 Say l Resmi Gazete de Yay mlanan Ceza Muhakemesi Kanununa G re Uzla t rman n Uygulanmas na li kin Y netmelik, Madde 153 04/12/2004 kabul edilen, 17/12/2004 tarihinde 25673 say l Resmi Gazete de yay mlanan ve 01/06/2005 tarihinde y r rl e giren, 5271 Say l Yasa, Madde 24 - (1) H kimin davaya bakamayaca h llerde reddi istenebilece i gibi, tarafs zl n pheye d recek di er sebeplerden dolay da reddi t rmac durumu Cumhuriyet savc s na bildirmek zorundad r.

5 Bu hallerin varl na ra men uzla t rmac atanm sa taraflar n r zas n n var olmas hali hari olmak zere (Ynt. 13/4), kanaatimizce hakim yada Cumhuriyet savc s taraf ndan uzla t rmac n n g revine son verilmeli ve yeni bir uzla t rmac atanmas istenmelidir. Y netmeli in 13/2 maddesinde, uzla t rmac g revlendirilmesinde taraflar n zerinde anla t klar bir avukat ya da hukuk renimi g rm bir ki i tercih edilebilir. eklinde h k m var ise de buradaki tercih edilebilirin uzla man n amac na uygun olarak tercih edilir olarak yaz lmas n n daha uygun olaca d ncesindeyiz. Uzla t rmac lar n say s , uyu mazl n niteli i g z n nde bulundurularak Cumhuriyet savc s nca tespit edilir. ( ) Uzla t rmac n n avukat olarak belirlenmesi halinde ba vuru zerine Baro Ba kanl nca ncelikle uzla ma konusunda e itim alm bir avukat g revlendirilir.

6 Avukat soru turman n yap ld yer barosuna kay tl olmal d r. Ancak taraflar n zerinde anla t avukat n soru turman n yap ld yer barosuna kay tl olmas gerekmez. Bu h lde g revlendirme avukat n ba l bulundu u baro taraf ndan yap l r. ( ) Zorunluluk h linde listeye kay tl olmamas na ra men, bu maddede belirtilen artlar ta yan hukuk renimi g rm ki iler aras ndan da g revlendirme yap labilir. Y netmeli in 4/1- maddesinde uzla t rmac n n tan m yap l rken, yarg lamay yapan hakim ve soru turmay yapan Cumhuriyet savc s d ar da b rak lm t r. Ancak 253/9 ile y netmeli in 13/1 maddelerindeki pheli ile ma dur veya su tan zarar g renin uzla ma teklifini kabul etmesi h linde, Cumhuriyet savc s uzla t rmay kendisi ger ekle tirebilece i eklinde h k m bulundu undan soru turmay yapan cumhuriyet savc s ile 254.

7 Maddesindeki Kamu davas a ld ktan sonra kovu turma konusu su un uzla ma kapsam nda oldu unun anla lmas halinde, uzla t rma i lemleri 253 nc maddede belirtilen esas ve us le g re, mahkeme taraf ndan yap l r eklindeki d zenleme sebebiyle yarg lamay yapan hakiminde uzla t rmac rol n stlenebilece i a k a ortadad r. 5560 ile taraflar n uzla ma teklifini kabul etmeleri halinde soru turma a amas nda Cumhuriyet savc s n n kovu turma a amas nda h kimin uzla t rmay ger ekle tirebilece i belirtilmi tir. Bu uygulama, daha ok geleneksel olarak uzla t rman n kullan lmad itham (iddia) pazarl s recini ifade eder. tham pazarl nda san k, daha hafif bir ceza alma beklentisiyle, su u kabul eder veya ithama kars kmaz. Bunun kar l nda savc baz su lamalar geri eker, veya h kime, san k taraf ndan kabul edilebilecek zel bir ceza vermesini nerebilir.

8 Bu us lde, savc ve m dafi bizzat m zakere eder ve genellikle bir uzla t rmac ya ihtiya duyulmaz. Dolay s yla itham (iddia) pazarl , alternatif uyu mazl k z m yollar ndan m zakere ye benzemektedir. Halbuki, 253. maddesinde kabul edilen y ntem itham pazarl olmay p, fail-ma dur uzla t rmas d r. Bu us lde fail ile ma dur, zg r iradeleriyle, tarafs z bir nc ki inin (uzla t rmac n n) yard m yla y r t lecek ve su tan do an sorunlar n z lmesi amac yla yap lacak bir m zakere s recine aktif olarak kat lmaktad r. D zenlemenin geneline bak ld nda her eyden nce uzla t rmac n n ba ms z ve tarafs z olmas gerekir. Halbuki Cumhuriyet savc s i gal etti i makam itibariyle taraf konumundad r. Uzla t rma m zakereleri gizli olarak y r t ld nden, uzla t rma s ras nda fail samimi davranarak baz olaylar veya su u ikrar edebilir.

9 Uzla man n sa lanamamas ve kovu turma a amas na ge ilmesi h linde, Cumhuriyet savc s n n, huzurunda ger ekle en kabullerin yada uzla t rma m zakerelerinde verilen bilgilerin Madde 22 - (1) H kim; a) Su tan kendisi zarar g rm se, b) Sonradan kalksa bile pheli, san k veya ma dur ile aralar nda evlilik, vesayet veya kayy ml k ili kisi bulunmu sa, c) pheli, san k veya ma durun kan veya kay n h s ml ndan stsoy veya altsoyundan biri ise, d) pheli, san k veya ma dur ile aralar nda evl t edinme ba lant s varsa, e) pheli, san k veya ma dur ile aralar nda nc derece dahil kan h s ml varsa, f) Evlilik sona ermi olsa bile, pheli, san k veya ma dur ile aralar nda ikinci derece dahil kay n h s ml varsa, g) Ayn davada Cumhuriyet savc l , adl kolluk g revi, pheli veya san k m dafili i veya ma dur vekilli i yapm sa, h) Ayn davada tan k veya bilirki i s fat yla dinlenmi se, H kimlik g revini savc s taraf ndan kullan lamayaca n s ylemek zordur.

10 Ayr ca Cumhuriyet savc s n n uzla t rma m zakerelerine kat larak pheli veya san n su a ili kin a klama ve hatta kabullerini renmesi h linde, onun lehine delil toplamas , iddia makam olarak olaya k tutmas ve madd ger e i yans tan bir h km n elbirli iyle verilmesi i in gayret g stermesi tehlikeye girebilir. Cumhuriyet savc s n n uzla t rma m zakerelerine kat lmas , ba ta fail olmak zere taraflar n, savc n n bulundu u bir ortamda zg r iradeyle uzla malar n , e itli teklifler ileri s rerek a klamalarda bulunmalar n zorla t racakt r. Cumhuriyet savc s n n veya hakimin uzla ma m zakerelerini bizzat y r tmek yerine bir uzla t rmac atamas h linde uzla t rma, soru turma veya kovu turman n d nda ger eklesen bir uyu mazl k z m s reci olacak ancak Cumhuriyet savc s yada hakim taraf ndan uzla t rma m zakerelerinin y r t lmesi durumda uzla ma, soru turma veya kovu turman n d nda bir s re de il; aksine, devam eden soru turma veya kovu turman n bir par as olacakt r.


Related search queries