Example: dental hygienist

11 maart 2013 27 juni 2018 Handleiding ...

GOP - Dienst Mer Nota Datum 11 maart 2013. Datum actualisatie 27 juni 2018. Onderwerp Handleiding stadsontwikkelingsprojecten (actualisatie). Rubrieken II, 10 b en III, 10 b Inhoud 1. Doel ..2. 2. Rubrieken ..2. 3. Definities en begrippen ..3. Stadsontwikkelingsprojecten ..3. Parkeerterreinen ..5. Woongelegenheden ..6. Brutovloeroppervlakte (bvo) handelsruimte ..6. Verkeersgeneratie en Personenauto-equivalenten (pae)..7. Pieken ..7. 4. Wat valt onder rubriek 13 wijziging en uitbreiding van Stadsontwikkelingsprojecten ? ..9. Wijzigings- en uitbreidingrubrieken van bijlage II en III ..9. Wanneer is een wijzigings- en uitbreidingsrubriek van toepassing.

1 Het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage. In deze handleiding kortweg het project-m.e.r.-besluit.

Tags:

  Besluit, Vlaamse, Regering, Vlaamse regering

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 11 maart 2013 27 juni 2018 Handleiding ...

1 GOP - Dienst Mer Nota Datum 11 maart 2013. Datum actualisatie 27 juni 2018. Onderwerp Handleiding stadsontwikkelingsprojecten (actualisatie). Rubrieken II, 10 b en III, 10 b Inhoud 1. Doel ..2. 2. Rubrieken ..2. 3. Definities en begrippen ..3. Stadsontwikkelingsprojecten ..3. Parkeerterreinen ..5. Woongelegenheden ..6. Brutovloeroppervlakte (bvo) handelsruimte ..6. Verkeersgeneratie en Personenauto-equivalenten (pae)..7. Pieken ..7. 4. Wat valt onder rubriek 13 wijziging en uitbreiding van Stadsontwikkelingsprojecten ? ..9. Wijzigings- en uitbreidingrubrieken van bijlage II en III ..9. Wanneer is een wijzigings- en uitbreidingsrubriek van toepassing.

2 9. 5. Wanneer welke vorm van milieubeoordeling ..13. Rubriek 10 b) van bijlage II: project-MER of Rubriek 10 b) van bijlage III: project-MER of ..14. 6. Inhoud van de bij vergunningsaanvragen voor projecten stadsontwikkeling 15. Inleiding ..15. Inhoud van de ..15. Bijlagen Bijlage 1: uitwerking voorbeeld: verkaveling van 50 loten Bijlage 2: uitwerking voorbeeld: gemengd project (wonen & handel). Toetsingsschema's Toetsingsschema ter bepaling of een project onder de definitie van stadsontwikkeling valt ..8. pagina 1 van 41. 1. Doel Deze Handleiding heeft in de eerste plaats tot doel de projectcategorie stadsontwikkelingsprojecten , zoals vermeld in rubriek 10 b) van de bijlage II en de bijlage III van het van 10 december 20041, nader toe te lichten en zodoende meer duidelijkheid te scheppen over de projecten die hieronder vallen.

3 Daarnaast tracht deze Handleiding een aantal aandachtspunten mee te geven aan de betrokken overheid die instaat voor de screeningsbeslissing over projecten die onder de bijlage III van het vallen, alsook aan de initiatiefnemers van stadsontwikkelingsprojecten, die instaan voor het aanleveren van de nodige informatie om deze beslissing op te baseren. De Handleiding is enkel van toepassing op vergunningsplichtige (wijzigingen en/of uitbreidingen aan). stadsontwikkelingsprojecten2. Indien voor een bepaald project geen vergunning nodig is, dan dient deze Handleiding niet doorlopen te worden. Deze Handleiding dient, aanvullend op de regelgeving, als een richtinggevend instrument beschouwd te worden.

4 De Handleiding is een levend document , dat zich gaandeweg verder aan de praktijk kan aanpassen. Voorliggende Handleiding betreft een actualisatie van de versies van 1 maart 2013 en 1 april 2015 en bevat volgende wijzigingen: kantoren moeten ook als handelsruimte beschouwd worden volgens een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. aanpassing van de inhoud van een in functie van de invoering van de omgevingsvergunning. bijstelling van de situaties waarbij modellering van NO2-concentraties nodig is na actualisatie van het luchtkwaliteitsmodel CAR Vlaanderen (versie , mei 2017). aanpassing van de voorbeelden in bijlage in functie van de invoering van de omgevingsvergunning.

5 2. Rubrieken De Europese MER-richtlijn (2011/92/EU)3 bevat volgende rubriek: Bijlage II, rubriek 10 b: Stadsontwikkelingsprojecten, met inbegrip van de bouw van winkelcentra en parkeerterreinen.. De Europese MER-richtlijn werd omgezet naar vlaamse regelgeving. Hierbij is de Stadsontwikkelingsprojecten' opgenomen in bijlage II en bijlage III van het Deze rubriek omvat de volgende projecten: 1. Het besluit van de vlaamse regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorie n van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage. In deze Handleiding kortweg het 2. Ook vergunningsplichtige functiewijzigingen kunnen in bepaalde gevallen onder de rubriek stadsontwikkeling vallen, bijvoorbeeld wanneer de functie wonen of bedrijvigheid gewijzigd wordt naar handel.

6 Ook een verkaveling ten behoeve van een stadsontwikkelingsproject dient gescreend te worden op mogelijke aanzienlijke milieueffecten. 3. Richtlijn 2011/92/EU van het Europees Parlement en de Raad van 13 december 2011 betreffende de milieueffectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten. pagina 2 van 41. Bijlage II, rubriek 10 b: Stadsontwikkelingsprojecten, met inbegrip van de bouw van winkelcentra en parkeerterreinen, met betrekking tot de bouw van of meer woongelegenheden, of met een brutovloeroppervlakte van m handelsruimte of meer, of met een verkeersgenererende werking van pieken van of meer personenauto-equivalenten per tijdsblok van 2 uur.

7 Bijlage III, rubriek 10 b: Stadsontwikkelingsprojecten, met inbegrip van de bouw van winkelcentra en parkeerterreinen (projecten die niet onder bijlage II vallen) . 3. Definities en begrippen In deze Handleiding wordt ingegaan op de interpretatie van een aantal begrippen die in de rubrieken met betrekking tot stadsontwikkelingsprojecten gehanteerd worden. In eerste instantie wordt de invulling van stadsontwikkelingsprojecten toegelicht. Steunend hierop wordt vervolgens de interpretatie van parkeerterreinen , brutovloeroppervlakte handelsruimte , woongelegenheden , verkeersgeneratie en personenauto-equivalenten (pae) en pieken verder verduidelijkt.

8 Tot slot bevat dit hoofdstuk op een toetsingsschema dat een globaal overzicht biedt van de type projecten die als stadsontwikkelingsprojecten beschouwd worden. Met behulp van dit schema kan in een eerste toetsing nagegaan worden of een specifiek project onder de definitie van stadsontwikkelingsproject kan vallen. Stadsontwikkelingsprojecten In eerste instantie kan beroep gedaan worden op de interpretatie volgens de Europese Guidance4 Interpretation of definitions of certain project categories of annex I and II of the EIA Directive (European Union, 2015). Het toepassingsgebied voor de rubriek stadsontwikkelingsprojecten' dient volgens deze Guidance ruim ge nterpreteerd te worden, rekening houdende met de doelstelling van de Europese (85/337/EEG) om projecten die mogelijk aanzienlijke effecten kunnen hebben op het leefmilieu door hun eigenschappen, omvang of locatie te onderwerpen aan een beoordeling van hun milieueffecten.

9 Eigenschappen van stadsontwikkelingsprojecten In het algemeen kan gesteld worden dat stadsontwikkelingsprojecten projecten omvatten die betrekking hebben op de aanwezigheid van meerdere personen in functie van wonen, handelsactiviteiten en dienstverlening. Activiteiten die eerder industrieel van aard zijn vallen niet onder de rubriek 10 b). De reikwijdte van deze rubriek dient als volgt ge nterpreteerd te worden: bouw en/of exploitatie van projecten met gelijkaardige kenmerken als winkelcentra en parkeerterreinen, die stedelijk van aard zijn en een gelijkaardig type van milieu-impact veroorzaken, niettegenstaande het feit dat ze niet expliciet vermeld worden in de opsomming.

10 Woonontwikkelingen, ziekenhuizen, universiteiten, sportstadia, cinema's, theaterzalen, concertzalen, cultuurzalen en busstelplaatsen zijn voorbeelden van projecten met gelijkaardige kenmerken, die expliciet in de Guidance 4. In deze Handleiding verder kortweg Guidance. pagina 3 van 41. vermeld worden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat deze ontwikkelingen als een stadsontwikkelingsproject dienen beschouwd te worden. Projecten die qua functie of kenmerken vergelijkbaar zijn met deze projecten worden eveneens als stadsontwikkelingsproject beschouwd, ook zonder dat ze expliciet vermeld worden in de Guidance. Voorbeelden hiervan zijn (niet limitatief): gevangenissen, rust- en verzorgingstehuizen, hotelcomplexen5, kinderdagverblijven, scholen, kantoren, handelsruimten, sporthallen, openbare zwembaden, feest- of evenementenzalen, congrescentra, mortuaria (met ceremoni le ruimte), crematoria (met ceremoni le ruimte), religieuze gebedsinrichtingen.


Related search queries