Example: confidence

12319 TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU KANUNU

12319 T RK YE NSAN HAKLARI VE E TL K KURUMU KANUNU Kanun Numaras : 6701 Kabul Tarihi : 6/4/2016 Yay mland : Tarih: 20/4/2016 Say : 29690 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 57 B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amac ; insan onurunu temel alarak insan haklar n n korunmas ve geli tirilmesi, ki ilerin e it muamele g rme hakk n n g vence alt na al nmas , hukuken tan nm hak ve h rriyetlerden yararlanmada ayr mc l n nlenmesi ile bu ilkeler do rultusunda faaliyet g stermek, i kence ve k t muameleyle etkin m cadele etmek ve bu konuda ulusal nleme mekanizmas g revini yerine getirmek zere T rkiye nsan Haklar ve E itlik Kurumunun kurulmas , te kilat, g rev ve yetkilerine ili kin esaslar n d zenlenmesidir. Tan mlar MADDE 2- (1) Bu Kanunun uygulanmas nda; a) Ayr tutma: Ki ilerin bu Kanunda say lan temellerden biri veya birden fazlas nedeniyle, bir eylem veya eylemsizli in sonucu olarak di erlerinden ayr tutulmas durumunu, b) Ayr mc l k talimat : Bir ki inin kendi nam veya hesab na eylem ve i lemlerde bulunmaya yetkili k ld ki ilere veya bir kamu g revlisinin di er ki ilere verdi i ayr mc l k yap lmas na y nelik talimat , c) Ba kan: T rkiye nsan Haklar ve E itlik KURUMU Ba kan n , ) oklu ayr mc l k: Ayr mc uygulaman n birden fazla ayr mc l k temeli ile ili kili olmas durumunu, d) Do rudan ayr mc

12321 Ayrımcılık türleri MADDE 4- (1) Bu Kanun kapsamına giren ayrımcılık türleri şunlardır: a) Ayrı tutma. b) Ayrımcılık talimatı verme ve bu talimatları uygulama. c) Çoklu ayrımcılık. ç) Doğrudan ayrımcılık.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 12319 TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU KANUNU

1 12319 T RK YE NSAN HAKLARI VE E TL K KURUMU KANUNU Kanun Numaras : 6701 Kabul Tarihi : 6/4/2016 Yay mland : Tarih: 20/4/2016 Say : 29690 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 57 B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amac ; insan onurunu temel alarak insan haklar n n korunmas ve geli tirilmesi, ki ilerin e it muamele g rme hakk n n g vence alt na al nmas , hukuken tan nm hak ve h rriyetlerden yararlanmada ayr mc l n nlenmesi ile bu ilkeler do rultusunda faaliyet g stermek, i kence ve k t muameleyle etkin m cadele etmek ve bu konuda ulusal nleme mekanizmas g revini yerine getirmek zere T rkiye nsan Haklar ve E itlik Kurumunun kurulmas , te kilat, g rev ve yetkilerine ili kin esaslar n d zenlenmesidir. Tan mlar MADDE 2- (1) Bu Kanunun uygulanmas nda; a) Ayr tutma: Ki ilerin bu Kanunda say lan temellerden biri veya birden fazlas nedeniyle, bir eylem veya eylemsizli in sonucu olarak di erlerinden ayr tutulmas durumunu, b) Ayr mc l k talimat : Bir ki inin kendi nam veya hesab na eylem ve i lemlerde bulunmaya yetkili k ld ki ilere veya bir kamu g revlisinin di er ki ilere verdi i ayr mc l k yap lmas na y nelik talimat , c) Ba kan: T rkiye nsan Haklar ve E itlik KURUMU Ba kan n , ) oklu ayr mc l k: Ayr mc uygulaman n birden fazla ayr mc l k temeli ile ili kili olmas durumunu, d) Do rudan ayr mc l k: Bir ger ek veya t zel ki inin, hukuken tan nm hak ve h rriyetlerden kar la t r labilir durumdakilere k yasla e it ekilde yararlanmas n bu Kanunda say lan ayr mc l k temellerine dayan larak engelleyen veya zorla t ran her t rl farkl muameleyi, e) Dolayl ayr mc l k.

2 Bir ger ek veya t zel ki inin, g r n te ayr mc olmayan her t rl eylem, i lem ve uygulamalar sonucunda, bu Kanunda say lan ayr mc l k temelleriyle ba lant l olarak, hukuken tan nm hak ve h rriyetlerden yararlanma bak m ndan nesnel olarak hakl la t r lamayan dezavantajl bir konuma sokulmas n , f) Engelli: Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde e itli d zeyde kay plar ndan dolay topluma di er bireyler ile birlikte e it artlarda tam ve etkin kat l m n k s tlayan tutum ve evre artlar ndan etkilenen bireyi, g) yerinde y ld rma: Bu Kanunda say lan ayr mc l k temellerine dayan larak ki iyi i inden so utmak, d lamak, b kt rmak amac yla kas tl olarak yap lan eylemleri, 12320 ) Kamu g revlisi: Kamu hizmetlerinin y r t lmesine atama veya se ilme yoluyla ya da herhangi bir surette s rekli, s reli veya ge ici olarak kat lan ki iyi, h) Kurul: T rkiye nsan Haklar ve E itlik Kurulunu, ) Kurum: T rkiye nsan Haklar ve E itlik Kurumunu, i) Makul d zenleme: Engellilerin hak ve zg rl klerini tam ve di er bireylerle e it ekilde kullanmas n veya bunlardan yararlanmas n sa lamak zere belirli bir durumda ihtiya duyulan, mali imk nlar nispetinde, l l , gerekli ve uygun de i iklik ve tedbirleri, j) Taciz: Psikolojik ve cinsel t rleri de d hil olmak zere bu Kanunda say lan temellerden birisine dayan larak, insan onurunun i nenmesi amac n ta yan veya b yle bir sonucu do uran y ld r c , onur k r c , a a lay c veya utand r c her t rl davran , k) Ulusal nleme mekanizmas.

3 Kenceye ve Di er Zalimane, Gayriinsan veya K lt c Muamele veya Cezaya Kar Birle mi Milletler S zle mesine Ek htiyari Protokol h k mleri er evesinde ki ilerin zg rl klerinden yoksun b rak ld yerlere d zenli ziyaretler yapmak zere olu turulan sistemi, l) Uygulamal i deneyimi: Bir mesle in gerektirdi i bilgi, beceri ve i al kanl klar n n e itimle e zamanl ya da e itim sonras d nemde i i erisinde geli tirilmesini, m) Varsay lan temele dayal ayr mc l k: Bir ger ek veya t zel ki inin, bu Kanunda say lan ayr mc l k temellerinden birisiyle ger ekte ilgisi olmamas na ra men, bu temellerden birisini ta d san larak hukuken tan nm hak ve h rriyetlerden yararlanma bak m ndan ayr mc muameleye maruz kalmas n , ifade eder. K NC B L M Ayr mc l kla M cadele E itlik ilkesi ve ayr mc l k yasa MADDE 3- (1) Herkes, hukuken tan nm hak ve h rriyetlerden yararlanmada e ittir. (2) Bu Kanun kapsam nda cinsiyet, rk, renk, dil, din, inan , mezhep, felsefi ve siyasi g r , etnik k ken, servet, do um, medeni h l, sa l k durumu, engellilik ve ya temellerine dayal ayr mc l k yasakt r.

4 (3) Ayr mc l k yasa n n ihlali h linde, konuya ili kin g rev ve yetkisi bulunan kamu kurum ve kurulu lar ile kamu KURUMU niteli indeki meslek kurulu lar ihlalin sona erdirilmesi, sonu lar n n giderilmesi, tekrarlanmas n n nlenmesi, adli ve idari yoldan takibinin sa lanmas amac yla gerekli tedbirleri almakla y k ml d r. (4) Ayr mc l k yasa bak m ndan sorumluluk alt nda olan ger ek ve zel hukuk t zel ki ileri, yetki alanlar i erisinde bulunan konular bak m ndan ayr mc l n tespiti, ortadan kald r lmas ve e itli in sa lanmas i in gerekli tedbirleri almakla y k ml d r. 12321 Ayr mc l k t rleri MADDE 4- (1) Bu Kanun kapsam na giren ayr mc l k t rleri unlard r: a) Ayr tutma. b) Ayr mc l k talimat verme ve bu talimatlar uygulama. c) oklu ayr mc l k. ) Do rudan ayr mc l k. d) Dolayl ayr mc l k. e) yerinde y ld rma. f) Makul d zenleme yapmama. g) Taciz. ) Varsay lan temele dayal ayr mc l k. (2) E it muamele ilkesine uyulmas veya ayr mc l n nlenmesi amac yla idari ya da adli s re leri ba latan yahut bu s re lere kat lan ki iler ile bunlar n temsilcilerinin, bu nedenle maruz kald klar olumsuz muameleler de ayr mc l k te kil eder.

5 Ayr mc l k yasa n n kapsam MADDE 5- (1) E itim ve retim, yarg , kolluk, sa l k, ula m, ileti im, sosyal g venlik, sosyal hizmetler, sosyal yard m, spor, konaklama, k lt r, turizm ve benzeri hizmetleri sunan kamu kurum ve kurulu lar , kamu KURUMU niteli indeki meslek kurulu lar , ger ek ki iler ve zel hukuk t zel ki ileri, y r tt kleri faaliyetler bak m ndan bu hizmetlerden yararlanmakta olan veya yararlanmak zere ba vurmu olan ya da bu hizmetler hakk nda bilgi almak isteyen ki i aleyhine ayr mc l k yapamaz. Bu h k m kamuya a k hizmetlerin sunuldu u alanlar ve binalara eri imi de kapsar. (2) Birinci f krada belirtilen hizmetlerin planlanmas , sunulmas ve denetlenmesinden sorumlu olan ki i ve kurumlar, farkl engelli gruplar n ihtiya lar n dikkate almakla ve makul d zenlemelerin yap lmas n sa lamakla y k ml d r. (3) Kamu kurum ve kurulu lar , kamu KURUMU niteli indeki meslek kurulu lar , ger ek ki iler, zel hukuk t zel ki ileri ve bunlar taraf ndan yetkilendirilenler, ta n r ve ta nmazlar kamuya a k bir ekilde sunarken bu mallar edinmek veya kiralamak isteyenler ile bunlar hakk nda bilgi almak isteyenler aleyhine, bunlar n kiralanmas , kira akdinin artlar n n belirlenmesi, kira akdinin yenilenmesi veya sona erdirilmesi, sat ve devri s re lerinin hi birinde ayr mc l k yapamaz.

6 (4) Dernek, vak f, sendika, siyasi parti ve meslek rg tlerine, ilgili mevzuatlar nda veya t z klerinde belirtilen istisnalar d nda ye olma, organlar na se ilme, yelik imk nlar ndan yararlanma, yeli in sonland r lmas ve bunlar n faaliyetlerine kat lma ve yararlanma bak m ndan, hi kimse aleyhine ayr mc l k yap lamaz. 12322 stihdam ve serbest meslek MADDE 6- (1) veren veya i veren taraf ndan yetkilendirilmi ki i; i verenin al an veya bu ama la ba vuran ki i, uygulamal i deneyimi edinmek zere bir i yerinde bulunan veya bu ama la ba vuran ki i ve herhangi bir s fatla al mak ya da uygulamal i deneyimi edinmek zere i yeri veya i ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyen ki i aleyhine, bilgilenme, ba vuru, se im kriterleri, i e al m artlar ile al ma ve al man n sona ermesi s re leri d hil olmak zere, i le ilgili s re lerin hi birinde ayr mc l k yapamaz. (2) Birinci f kra i ilan , i yeri, al ma artlar , mesleki rehberlik, mesleki e itim ve yeniden e itimin t m d zeylerine ve t rlerine eri im, meslekte y kselme ve mesleki hiyerar inin t m d zeylerine eri im, hizmet i i e itim, sosyal menfaatler ve benzeri hususlar da kapsar.

7 (3) veren veya i veren taraf ndan yetkilendirilmi ki i, istihdam ba vurusunu gebelik, annelik ve ocuk bak m gerek eleriyle reddedemez. (4) Serbest mesle e kabul, ruhsat, kay t, disiplin ve benzeri hususlar bak m ndan ayr mc l k yap lamaz. (5) 22/5/2003 tarihli ve 4857 say l KANUNU kapsam na girmeyen her t rl i ve i g rme s zle meleri de bu madde kapsam ndad r. (6) Kamu kurum ve kurulu lar nda istihdam bu madde h k mlerine tabidir. Ayr mc l k iddias n n ileri s r lemeyece i h ller MADDE 7- (1) Bu Kanun kapsam nda ayr mc l k iddias n n ileri s r lemeyece i h ller ve istisnalar unlard r: a) stihdam ve serbest meslek alanlar nda, zorunlu mesleki gerekliliklerin varl h linde amaca uygun ve orant l olan farkl muamele. b) Sadece belli bir cinsiyetin istihdam n zorunlu k lan durumlar. c) e kabul ve istihdam s recinde, hizmetin zorunluluklar nedeniyle ya s n rlar n n belirlenmesi ve uygulanmas , gereklilik ve ama la orant l olmas art yla ya a dayal farkl muamele.

8 Ocuk veya zel bir yerde tutulmas gereken ki ilere y nelik zel tedbirler ve koruma nlemleri. d) Bir dine ait kurumda, din hizmeti veya o dine ili kin e itim ve retim vermek zere sadece o dine mensup ki ilerin istihdam . e) Dernek, vak f, sendika, siyasi parti ve meslek rg tlerinin, ilgili mevzuatlar nda veya t z klerinde yer alan ama , ilke ve de erler temelinde ye olacak ki ilerde belli art ve nitelik aramalar . f) E itsizlikleri ortadan kald rmaya y nelik, gerekli, amaca uygun ve orant l farkl muamele. g) Vatanda olmayanlar n lkeye giri ve ikametlerine ili kin artlar ndan ve hukuki stat lerinden kaynaklanan farkl muamele. 12323 NC B L M Kurulu , Te kilat Yap s ve G revler T rkiye nsan Haklar ve E itlik KURUMU MADDE 8- (1) (De i ik: 2/7/2018 KHK/703/149 md.) Bu Kanunla ve di er mevzuatla verilen g revleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak zere, idari ve mali zerkli e sahip, zel b t eli ve kamu t zel ki ili ini haiz, Cumhurba kan n n g revlendirece i bakan ile ili kili T rkiye nsan Haklar ve E itlik KURUMU kurulmu tur.

9 Cumhurba kan bu te kilat n y netimi ile ilgili yetkilerini gerekli g rd hallerde bakan vas tas yla kullanabilir. (2) Kurum, Kurul ve Ba kanl ktan olu ur. Kurumun g revleri MADDE 9- (1) Kurumun g revleri unlard r: a) nsan haklar n n korunmas na, geli tirilmesine, ayr mc l n nlenmesine ve ihlallerin giderilmesine y nelik al malar yapmak. b) nsan haklar ve ayr mc l kla m cadele konular nda kitle ileti im ara lar n da kullanarak bilgilendirme ve e itim yoluyla kamuoyunda duyarl l geli tirmek. c) Mill e itim m fredat nda bulunan insan haklar ve ayr mc l k yasa yla ilgili b l mlerin haz rlanmas na katk da bulunmak. ) nsan haklar n n korunmas , ayr mc l n ortadan kald r lmas ve toplumdaki e itlik anlay n n geli tirilmesine y nelik olarak niversiteler ile ortakla a faaliyetlerde bulunmak, Y ksek retim Kurulunun e g d m nde niversitelerin insan haklar ve e itlik ile ilgili b l mlerinin kurulmas na ve insan haklar ve e itlik retimine dair m fredat n belirlenmesine katk da bulunmak.

10 D) Kamu kurum ve kurulu lar n n meslek ncesi ve meslek i i insan haklar ve e itlik e itimi programlar n n esaslar n n belirlenmesine ve bu programlar n y r t lmesine katk da bulunmak. e) G rev alan yla ilgili mevzuat al malar n izlemek, de erlendirmek, bunlara ili kin g r ve nerilerini ilgili mercilere bildirmek. f) nsan haklar ihlallerini resen incelemek, ara t rmak, karara ba lamak ve sonu lar n takip etmek. g) Ayr mc l k yasa ihlallerini resen veya ba vuru zerine incelemek, ara t rmak, karara ba lamak ve sonu lar n takip etmek. ) Ayr mc l k yasa ihlalleri nedeniyle ma dur oldu u iddias yla Kuruma ba vuranlara ma duriyetlerinin giderilmesi i in kullanabilecekleri idari ve hukuki s re ler konusunda yol g stermek ve ba vurular n takip etmelerini sa lamak amac yla yard mc olmak. h) kence ve k t muamele ile m cadele etmek ve bu konuda al malar yapmak. ) kenceye ve Di er Zalimane, Gayriinsan veya K lt c Muamele veya Cezaya Kar Birle mi Milletler S zle mesine Ek htiyari Protokol h k mleri er evesinde ulusal nleme mekanizmas olarak g rev yapmak.


Related search queries