Example: marketing

12371 ULUSLARARASI İŞGÜCÜ KANUNU - …

KANUNLAR, A USTOS 2018 (Ek-102) 12371 ULUSLARARASI G C KANUNU Kanun Numaras : 6735 Kabul Tarihi : 28/7/2016 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 13/8/2016 Say : 29800 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 57 B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama MADDE 1- (1) Bu Kanunun amac ; uluslararas i g c ne ili kin politikalar n belirlenmesi, uygulanmas , izlenmesi ile yabanc lara verilecek al ma izni ve al ma izni muafiyetlerine dair i ve i lemlerde izlenecek usul ve esaslar , yetki ve sorumluluklar ve uluslararas i g c alan ndaki hak ve y k ml l kleri d zenlemektir. Kapsam MADDE 2- (1) Bu Kanun; T rkiye de al mak i in ba vuruda bulunan veya al an, bir i veren yan nda mesleki e itim g rmek zere ba vuruda bulunan veya g rmekte olan, staj yapmak zere ba vuruda bulunan veya staj yapan yabanc lar ile T rkiye de ge ici nitelikte hizmet sunumu amac yla bulunan s n r tesi hizmet sunucusu yabanc lar ve yabanc al t ran veya al t rmak zere ba vuruda bulunan ger ek ve t zel ki ileri kapsar.

12374 (7) Başvuruda eksik bilgi veya belgelerin olması hâlinde, bu eksiklikler tamamlanıncaya kadar başvurunun değerlendirilmesi ertelenir.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 12371 ULUSLARARASI İŞGÜCÜ KANUNU - …

1 KANUNLAR, A USTOS 2018 (Ek-102) 12371 ULUSLARARASI G C KANUNU Kanun Numaras : 6735 Kabul Tarihi : 28/7/2016 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 13/8/2016 Say : 29800 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 57 B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama MADDE 1- (1) Bu Kanunun amac ; uluslararas i g c ne ili kin politikalar n belirlenmesi, uygulanmas , izlenmesi ile yabanc lara verilecek al ma izni ve al ma izni muafiyetlerine dair i ve i lemlerde izlenecek usul ve esaslar , yetki ve sorumluluklar ve uluslararas i g c alan ndaki hak ve y k ml l kleri d zenlemektir. Kapsam MADDE 2- (1) Bu Kanun; T rkiye de al mak i in ba vuruda bulunan veya al an, bir i veren yan nda mesleki e itim g rmek zere ba vuruda bulunan veya g rmekte olan, staj yapmak zere ba vuruda bulunan veya staj yapan yabanc lar ile T rkiye de ge ici nitelikte hizmet sunumu amac yla bulunan s n r tesi hizmet sunucusu yabanc lar ve yabanc al t ran veya al t rmak zere ba vuruda bulunan ger ek ve t zel ki ileri kapsar.

2 (2) al ma izni almaktan muaf tutulan yabanc lar n i ve i lemleri bu Kanun h k mlerine g re y r t l r. (3) Bu Kanunun uygulanmas nda, T rkiye nin taraf oldu u ikili veya ok tarafl anla malar ile uluslararas s zle me h k mleri sakl d r. Tan mlar MADDE 3- (1) Bu Kanunun uygulanmas nda; a) Ba ms z al ma izni: Yabanc ya T rkiye de kendi ad ve hesab na al ma hakk veren al ma iznini, b) Bakanl k: al ma ve Sosyal G venlik Bakanl n , c) al ma izni: Bakanl k a resm bir belge eklinde d zenlenen ve ge erlilik s resi i inde yabanc ya T rkiye de al ma ve ikamet hakk veren izni, ) al ma izni muafiyeti: Bakanl k a resm bir belge eklinde d zenlenen ve ge erlilik s resi i inde yabanc ya T rkiye de al ma izni almaks z n al ma ve ikamet hakk veren muafiyeti, d) Genel M d rl k: Uluslararas g c Genel M d rl n , e) Kanuni al ma izni s resi: Yabanc n n, kanuni y k ml l klerinin yerine getirilmesi suretiyle al ma izniyle al t s reyi, 12372 f) S n r tesi hizmet sunucusu.

3 T rkiye de ge ici nitelikte olmak zere ve herhangi bir hizmet sunumu amac yla bulunan ve cretini T rkiye deki ya da T rkiye d ndaki bir kaynaktan alan yabanc y , g) S resiz al ma izni: Yabanc ya, T rkiye de s resiz al ma hakk veren al ma iznini, ) Turkuaz Kart: Yabanc ya, T rkiye de s resiz al ma hakk , mevzuat h k mlerine g re e ve bakmakla y k ml oldu u ocuklar na ise ikamet hakk veren belgeyi, h) Uzun d nem ikamet izni: 4/4/2013 tarihli ve 6458 say l Yabanc lar ve Uluslararas Koruma Kanununun 42 nci maddesi uyar nca verilen ikamet iznini, ) Yabanc : T rkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatanda l k ba bulunmayan ki iyi, i) Yetkili arac kurum: Nitelikleri ve g rev er evesi y netmelikle belirlenen ve Bakanl k taraf ndan yetkilendirilen kurum veya kurulu u, ifade eder. K NC B L M Uluslararas g c Politikas n n Belirlenmesi ve zlenmesi Uluslararas i g c politikas n n belirlenmesi MADDE 4- (1) Bakanl k, Uluslararas g c Politikas Dan ma Kurulu kararlar n dikkate alarak uluslararas i g c ne ili kin politika belirlemeye ve belirlenen politikay uygulamaya y nelik ulusal ve uluslararas d zeyde faaliyette bulunmaya yetkilidir.

4 (2) Uluslararas i g c politikas ; uluslararas i g c hareketlili i ve b lgesel geli meler ile G Politikalar Kurulu kararlar , istihdam ve al ma hayat na ili kin geli meler, sekt rel ve ekonomik d nemsel de i iklikler, kalk nma plan ve programlar , yabanc n n uyru unda bulundu u lkeyle ikili ekonomik, sosyal ve k lt rel ili kiler, T rkiye nin taraf oldu u ikili veya ok tarafl anla malar ve uluslararas s zle meler, kamu d zeni, kamu g venli i ve kamu sa l dikkate al narak belirlenir. (3) Bakanl k, uluslararas i g c politikas n n haz rlanmas nda ilgili kurum ve kurulu lar n g r lerini al r. (4) (M lga f kra: 2/7/2018-KHK-703/212 md.) (5) (M lga f kra: 2/7/2018-KHK-703/212 md.) (6) (M lga f kra: 2/7/2018-KHK-703/212 md.) (7) (M lga f kra: 2/7/2018-KHK-703/212 md.) (8) (M lga f kra: 2/7/2018-KHK-703/212 md.) KANUNLAR, A USTOS 2018 (Ek-102) 12373 Uluslararas i g c n n izlenmesi ve de erlendirilmesi MADDE 5- (1) Bakanl k, yabanc istihdam taleplerini almak, de erlendirmek ve uluslararas i g c n n etkilerini izlemek zere Yabanc Ba vuru, De erlendirme ve zleme Sistemi kurar.

5 (2) Bakanl k, kamu g venli ine ili kin hususlar sakl kalmak zere; yabanc lara, yabanc istihdam ihtiyac na ve bu Kanun kapsam ndaki di er hususlara ili kin olarak kamu kurum ve kurulu lar ile ger ek ve t zel ki ilerden bilgi ve belge talep edebilir. (3) Bilgi payla m na ili kin usul ve esaslar, ilgili kurum ve kurulu lar n g r leri al narak Bakanl k taraf ndan belirlenir. NC B L M al ma zni ve Muafiyet al ma izninde yetki ve y k ml l k MADDE 6- (1) al ma izni, 4 nc maddeye g re belirlenen uluslararas i g c politikas esas al narak Bakanl k a verilir. (2) Bu Kanun kapsam nda yer alan yabanc lar n al ma izni olmaks z n T rkiye de al malar veya al t r lmalar yasakt r. (3) Di er kanunlarda ya da T rkiye nin taraf oldu u ikili veya ok tarafl anla malar veya uluslararas s zle melerde al ma izni almadan al abilece i belirtilen yabanc lar, bu Kanuna g re al ma izni almadan al abilir veya al t r labilirler.

6 (4) 29/5/2009 tarihli ve 5901 say l T rk Vatanda l Kanununun 28 inci maddesi kapsam nda olanlar n al ma hakk sakl d r. al ma izni ba vurusu ve de erlendirilmesi MADDE 7- (1) al ma izni ba vurular yurt i inde do rudan Bakanl a, yurt d nda yabanc n n vatanda oldu u veya yasal olarak bulundu u lkedeki T rkiye Cumhuriyeti b y kel ilikleri veya ba konsolosluklar na yap l r. Yurt d nda yap lan al ma izni ba vurular T rkiye Cumhuriyeti b y kel ilikleri veya ba konsolosluklar nca Bakanl a iletilir. (2) al ma izni ba vurular yetkili arac kurum taraf ndan da yap labilir. (3) al ma izni uzatma ba vurusu, al ma izni s resinin dolmas na altm g n kalmas ndan itibaren ve her durumda al ma izni s resi dolmadan yap l r. Bu s re dolduktan sonra yap lan uzatma ba vurular reddedilir. (4) al ma izni ba vurusu uluslararas i g c politikas na g re de erlendirilir.

7 (5) Bakanl k a gerek g r len h llerde, ilgili kamu kurum ve kurulu lar ile kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu lar n n g r leri dikkate al n r. (6) Bakanl k, Uluslararas g c Politikas Dan ma Kurulu kararlar do rultusunda al ma izni ba vurusunun de erlendirilmesinde ve al ma izni puanlama sisteminin olu turulmas nda kullan lacak kriterleri belirler. 12374 (7) Ba vuruda eksik bilgi veya belgelerin olmas h linde, bu eksiklikler tamamlan ncaya kadar ba vurunun de erlendirilmesi ertelenir. Erteleme s resi, bilgi veya belge eksikliklerinin tamamlanmas n geciktiren m cbir bir sebebin varl n n resm bir makamdan belgelendirildi i h ller d nda otuz g n a amaz. Erteleme s resi sonunda eksiklikleri tamamlanmayan ba vurular reddedilir. (8) Usul ne uygun olarak yap lan ba vurular n de erlendirilmesi, bilgi ve belgelerin tam olmas kayd yla otuz g n i inde tamamlan r.

8 N izin MADDE 8- (1) Mesleki yeterlilik gerektiren sa l k ve e itim hizmetlerinde al acak yabanc lar n al ma izni ba vurular n n de erlendirilmesinde n izin al nmas zorunludur. (2) Sa l k hizmetlerinde Sa l k Bakanl , e itim hizmetlerinde Mill E itim Bakanl bu hizmetlerde mesleki faaliyette bulunacak yabanc lara n izin vermeye yetkili olup n izin al nmas gereken meslekler an lan bakanl klar n g r al narak Bakanl k a belirlenir. (3) n izin alan yabanc lar n al ma izni ba vurular n n de erlendirilmesinde, bu Kanunun 9 uncu maddesinin birinci f kras n n (d) bendi h km uygulanmaz. (4) 4/11/1981 tarihli ve 2547 say l Y ksek retim Kanununun 34 nc maddesi uyar nca al acak yabanc uyruklu retim elemanlar na al ma izni, Y ksek retim Kurulunun ilgili mevzuata g re verece i n izne istinaden Bakanl k a verilir. n izne istinaden al acak yabanc retim elemanlar n n al ma izni ba vurular n n de erlendirilmesinde, bu Kanunun 7 nci maddesinin d rd nc , be inci ve alt nc f kralar ile (f), (g) ve ( ) bentleri sakl kalmak zere 9 uncu maddesinin birinci f kras uygulanmaz.

9 (5) al ma izni uzatma ba vurular da ilgili bakanl n veya Y ksek retim Kurulunun n iznine tabidir. (6) 28/2/2008 tarihli ve 5746 say l Ara t rma, Geli tirme ve Tasar m Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakk nda Kanun ve ilgili mevzuat kapsam nda Ar-Ge Merkezi Belgesi olan firmalarda Ar-Ge personeli olarak al acak yabanc lar n al ma izni ba vurular Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl n n olumlu g r olmas h linde de erlendirilir. al ma izni ba vurusunun reddi MADDE 9- (1) Bu Kanunun 7 nci maddesine g re yap lan de erlendirme neticesinde; a) Uluslararas i g c politikas na uygun olmayan, b) Sahte veya yan lt c bilgi ve belgelerle yap lan, c) Yabanc istihdam edilmesine ili kin gerek esi yeterli g r lmeyen, ) Di er kanunlarda T rk vatanda lar na hasredilen i ve meslekler i in yap lan, d) Gerekli nitelik ve uzmanl ta mad anla lan yabanc lara ili kin olan, e) Bakanl k a belirlenen de erlendirme kriterlerini kar lamayan, f) 6458 say l Kanunun 7 nci, 15 inci ve 54 nc maddeleri kapsam nda oldu u i leri Bakanl nca bildirilen yabanc lara ili kin olan, g) Kamu d zeni, kamu g venli i veya kamu sa l a s ndan T rkiye de al mas nda sak nca g r len yabanc lara ili kin olan, KANUNLAR, A USTOS 2018 (Ek-102) 12375 ) D i leri Bakanl n n uygun g r olmas durumu hari , T rkiye Cumhuriyetinin tan mad veya diplomatik ili kisinin bulunmad lke vatanda lar i in yap lan, h)

10 Kanuni s resi i inde yap lmayan veya eksiklikleri tamamlanmayan, ba vurular reddedilir. al ma izni t rleri MADDE 10- (1) Ba vurunun olumlu de erlendirilmesi h linde yabanc ya, i veya hizmet s zle mesinin s resini a mamak ko uluyla, ger ek veya t zel ki iye ya da kamu kurum veya kurulu una ait belirli bir i yerinde veya bunlar n ayn i kolundaki i yerlerinde belirli bir i te al mak art yla ilk ba vuruda en ok bir y l ge erli al ma izni verilir. (2) Bu Kanunun 7 nci maddesine g re yap lacak uzatma ba vurusunun olumlu de erlendirilmesi h linde yabanc ya ayn i verene ba l olarak ilk uzatma ba vurusunda en ok iki y l, sonraki uzatma ba vurular nda ise en ok y la kadar al ma izni verilir. Ancak, farkl bir i veren yan nda al mak zere yap lan ba vurular bu maddenin birinci f kras kapsam nda de erlendirilir. (3) T rkiye de uzun d nem ikamet izni veya en az sekiz y l kanuni al ma izni olan yabanc lar s resiz al ma iznine ba vurabilir.


Related search queries