Example: tourism industry

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK ... - Mevzuat Bilgi Sistemi

1153 EVRE VE EH RC L K BAKANLI ININ TE K LAT VE G REVLER HAKKINDA KANUN H KM NDE KARARNAME Kanun H k. Kar. nin Tarihi : 29/6/2011, No : 644 Yetki Kanununun Tarihi : 6/4/2011, No : 6223 Yay mland Tarihi : 4/7/2011, No : 27984 M k. Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 50 B R NC B L M Ama , Kapsam ve G revler Ama ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Kanun H km nde Kararnamenin amac ; evre ve ehircilik Bakanl n n kurulu , g rev, yetki ve sorumluluklar n d zenlemektir. G revler(1) MADDE 2 (1) evre ve ehircilik Bakanl n n g revleri unlard r: a) Yerle meye, evreye ve yap la maya dair imar, evre, yap ve yap m Mevzuat n haz rlamak, uygulamalar izlemek ve denetlemek, Bakanl n g rev alan ile ilgili mesleki hizmetlerin norm ve standartlar n haz rlamak, geli tirmek, uygulanmas n sa lamak ve ilgililerin kay tlar n tutmak.

1155 i) 657 sayılı Harita Genel Komutanlığı Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulmasına, kullanılmasına ve gelitirilmesine dair i ve ilemleri yapmak, yaptırmak, mahalli idarelerin planlama, harita,

Tags:

  Sistemi, Mevzuat, Kanunu, Bilgi, Mevzuat bilgi sistemi

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK ... - Mevzuat Bilgi Sistemi

1 1153 EVRE VE EH RC L K BAKANLI ININ TE K LAT VE G REVLER HAKKINDA KANUN H KM NDE KARARNAME Kanun H k. Kar. nin Tarihi : 29/6/2011, No : 644 Yetki Kanununun Tarihi : 6/4/2011, No : 6223 Yay mland Tarihi : 4/7/2011, No : 27984 M k. Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 50 B R NC B L M Ama , Kapsam ve G revler Ama ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Kanun H km nde Kararnamenin amac ; evre ve ehircilik Bakanl n n kurulu , g rev, yetki ve sorumluluklar n d zenlemektir. G revler(1) MADDE 2 (1) evre ve ehircilik Bakanl n n g revleri unlard r: a) Yerle meye, evreye ve yap la maya dair imar, evre, yap ve yap m Mevzuat n haz rlamak, uygulamalar izlemek ve denetlemek, Bakanl n g rev alan ile ilgili mesleki hizmetlerin norm ve standartlar n haz rlamak, geli tirmek, uygulanmas n sa lamak ve ilgililerin kay tlar n tutmak.

2 B) (De i ik: 8/8/2011-KHK-648/ 1 md.) evrenin korunmas , iyile tirilmesi ile evre kirlili inin nlenmesine y nelik prensip ve politikalar tespit etmek, standart ve l tler geli tirmek, programlar haz rlamak; bu er evede e itim, ara t rma, projelendirme, eylem planlar ve kirlilik haritalar n olu turmak, bunlar n uygulama esaslar n tespit etmek ve izlemek, iklim de i ikli i ile ilgili i ve i lemleri y r tmek. c) Faaliyetleri sonucu al c ortamlara kat , s v ve gaz halde at k b rakarak kirlilik olu turan veya olu turmas muhtemel her t rl tesis ve faaliyetin, evresel etkilerini de erlendirmek; al c ortamlar ile ilgili l m ve izleme al malar n yapmak; bahse konu tesis ve faaliyetleri izlemek, izin vermek, denetlemek ve g r lt n n kontrol edilmesini sa lamak. ) (De i ik: 8/8/2011-KHK-648/ 1 md.) Her t r ve l ekteki fiziki planlara ve bunlar n uygulanmas na y nelik temel ilke, strateji ve standartlar belirlemek ve bunlar n uygulanmas n sa lamak, Bakanlar Kurulunca yetkilendirilen alanlar ile merkezi idarenin yetkisi i indeki kamu yat r mlar , m lkiyeti kamuya ait arsa ve araziler zerinde yap lacak her t rl yap , milli g venli e dair tesisler, askeri yasak b lgeler, genel s nak alanlar , zel g venlik b lgeleri, enerji ve telekom nikasyon tesislerine ili kin et tleri, harita, her t r ve l ekte evre d zeni, naz m ve uygulama imar planlar n , parselasyon planlar n ve de i ikliklerini resen yapmak, yapt rmak, onaylamak ve ba vuru tarihinden itibaren iki ay i inde yetkili idarelerce ruhsatland rma yap lmamas halinde resen ruhsat ve yap kullanma izni vermek.

3 D) Mek nsal strateji planlar n ilgili kurum ve kurulu larla i birli i yapmak suretiyle haz rlamak ve mahalli idarelerin plan kararlar n n bu stratejilere uygunlu unu denetlemek. _____ (1) 8/8/2011 tarihli ve 648 say l KHK n n 1 inci maddesi ile bu maddenin birinci f kras na ( ) bendinden sonra gelmek zere (h) ve ( ) bentleri eklenmi ve mevcut bentler buna g re tesels l ettirilmi ve metne i lenmi tir. 1154 e) Milli Savunma Bakanl n n in aat milli ve NATO alt yap hizmetleri ile Ula t rma Bakanl na ba l genel m d rl klere kanunlarla yap m yetkisi verilmi olan zel ihtisas i leri hari talepleri halinde kamu kurum ve kurulu lar na ait bina ve tesislerin ihtiya programlar n haz rlamak, her t rl et t, proje ve maliyet hesaplar n yapmak veya yapt rmak, onaylamak veya onaylanmas n sa lamak, in a, g lendirme, tadil ve esasl onar mlar n yapmak, yapt rmak ve denetlemek veya denetlenmesini sa lamak.

4 (1) f) (De i ik: 16/5/2012-6306/19 md.) Yap denetimi sistemini olu turarak 29/6/2001 tarihli ve 4708 say l Yap Denetimi Hakk nda Kanun ile Bakanl a verilen g revleri yapmak ve kamu kurum ve kurulu lar taraf ndan yap lan veya yapt r lanlar da d hil olmak zere yap lar n can ve mal emniyeti ile mevzuata ve tekni ine uygunluk bak m ndan denetimini yapmak veya yapt rmak, tespit edilen ayk r l k ve noksanl klar n giderilmesini istemek ve sa lamak; yap larda enerji verimlili ini art r c d zenlemeleri yapmak, buna ili kin faaliyetleri y netmek ve izlemek; yap malzemelerinin denetimine ve uygunluk de erlendirmesine ili kin i ve i lemleri yapmak. g) Konut sekt r ne ili kin strateji geli tirme ve programlama i ve i lemlerini y r tmek, yap kooperatif ili inin geli mesini sa layacak tedbirleri almak ve 5543 say l sk n kanunu uyar nca Bakanl a verilen g revleri yapmak.

5 (De i ik: 16/5/2012-6306/19 md.) Gecekondu, k y alanlar ve tesisleri ile niteli inin bozulmas nedeniyle orman ve mera d na kar lan alanlar d hil kentsel ve k rsal alan ve yerle melerde yap lacak iyile tirme, yenileme ve d n m uygulamalar nda idarelerce uyulacak usul ve esaslar belirlemek; Bakanl k a belirlenen finans ve ticaret merkezleri, fuar ve sergi alanlar , e lence merkezleri, ehirlerin ana giri d zenlemeleri gibi ehirlerin marka de erini art rmaya ve ehrin geli mesine katk sa layacak zel proje alanlar na dair her t r ve l ekte et t, harita, plan, parselasyon plan ve yap projelerini yapmak, yapt rmak, onaylamak, kamula t rma, ruhsat ve yap m i lerinin ger ekle tirilmesini sa lamak, yap kullanma izinlerini vermek ve bu alanlarda kat m lkiyeti kurulmas n temin etmek; 2/3/1984 tarihli ve 2985 say l Toplu Konut kanunu ile 20/7/1966 tarihli ve 775 say l Gecekondu kanunu uyar nca Toplu Konut daresi Ba kanl taraf ndan yap lan uygulamalara ili kin her t r ve l ekte et t, harita, plan ve parselasyon planlar n yapmak, yapt rmak, onaylamak, ruhsat i lerini ger ekle tirmek, yap kullanma izinlerini vermek ve bu alanlarda kat m lkiyetinin kurulmas n sa lamak.

6 H) (Ek: 8/8/2011-KHK-648/ 1 md.; De i ik: 23/8/2011-KHK-653/6 md.) Devletin h k m ve tasarrufu alt nda bulunan veya m lkiyeti Hazineye, kamu kurum veya kurulu lar na veya ger ek ki ilere veyahut zel hukuk t zel ki ilerine ait olan ta nmazlar zerinde kamu veya zel sekt r taraf ndan ger ekle tirilecek olan yat r mlara ili kin olarak ilgililerince haz rland veya haz rlat ld halde yetkili idarece ay i inde onaylanmayan et t, harita, her t r ve l ekteki evre d zeni, naz m ve uygulama imar planlar n , parselasyon planlar n ve de i ikliklerini ilgililerinin valilikten talep etmesi ve valili in Bakanl a teklifte bulunmas zerine bedeli mukabilinde yapmak, yapt rmak ve onaylamak, ba vuru tarihinden itibaren iki ay i inde yetkili idarece verilmemesi halinde bedeli mukabilinde resen yap ruhsat ve yap kullanma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat n vermek.

7 (2)(3) ) (Ek: 8/8/2011-KHK-648/ 1 md.) Depreme kar dayan ks z yap lar ile imar Mevzuat na, plan, proje ve eklerine ayk r yap lar n ve bunlar n bulundu u alanlar n d n m projelerini ve uygulamalar n yapmak veya yapt rmak. _____ (1) 8/8/2011 tarihli ve 648 say l KHK n n 1 inci maddesi ile bu bende zel ihtisas i leri hari ibaresinden sonra gelmek zere talepleri halinde ibaresi eklenmi ve metne i lenmi tir. (2) 11/10/2011 tarihli ve 662 say l KHK n n 13 nc maddesi ile bu bentte yer ay ibaresi d rt ay olarak de i tirilmi tir. (3) 16/5/2012 tarihli ve 6306 say l Kanunun 19 uncu maddesiyle, bu bentte yer alan d rt ay i erisinde ibaresi ay i inde eklinde de i tirilmi ve metne i lenmi tir. 1155 i) 657 say l Harita Genel Komutanl kanunu h k mleri sakl kalmak kayd yla, Ulusal Co rafi Bilgi Sisteminin kurulmas na, kullan lmas na ve geli tirilmesine dair i ve i lemleri yapmak, yapt rmak, mahalli idarelerin planlama, harita, altyap ve styap ya ili kin faaliyetleri ile ilgili kent Bilgi sistemlerinin kurulmas , kullan lmas ve Ulusal Co rafi Bilgi Sistemi ile entegre olmas n desteklemek.

8 J) Bakanl n g rev alan na giren konularda mahalli idarelerin idari ve teknik kapasitesinin geli tirilmesi i in al malarda bulunmak ve bunlara teknik destek sa lamak. k) Bay nd rl k ve isk n i leri ile ilgili artname, tip s zle me, y ll k rayi , birim fiyat, birim fiyatlara ait analiz ve tarifleri haz rlamak ve yay mlamak. l) K resel iklim de i ikli i ve bununla ilgili gerekli tedbirlerin al nmas i in plan ve politikalar belirlemek. m) Bakanl n g rev alan na giren konularda uluslararas al malar n izlenmesi ve bunlara katk da bulunulmas maksad yla ulusal d zeyde yap lan haz rl klar ilgili kurulu larla i birli i halinde y r tmek. n) (Ek: 16/5/2012-6306/19 md.) 23/9/1980 tarihli ve 2302 say l Atat rk n Do umunun 100 nc Y l n n Kutlanmas ve Atat rk K lt r Merkezi Kurulmas Hakk nda Kanunun 3 nc maddesi ile belirlenen Atat rk K lt r Merkezi alan n iyile tirme, g zelle tirme, yenileme ve ihya etmek amac yla; K lt r ve Turizm Bakanl n n da g r al narak, bu alan i in her t r ve l ekte et t, harita, plan, parselasyon plan ile yap projelerini yapmak, yapt rmak, onaylamak, kamula t rma ve ruhsatland rma i lemleri ile di er i ve i lemlerin ger ekle tirilmesini sa lamak.

9 (1) o) Mevzuatla Bakanl a verilen di er g rev ve hizmetleri yapmak. (1) (2) (Ek: 11/10/2011-KHK-662/13 md.) Bakanl k, birinci f kran n (h) bendindeki i ve i lemleri tesis etmeden evvel, bu i ve i lemleri esasen tesise yetkili olan idarelerin g r lerini ister. dareler, bu i ve i lemlerin yap lmama gerek elerini etrafl ca a klayarak konu hakk ndaki g r lerini en ge onbe g n i inde Bakanl a bildirmek zorundad r. K NC B L M Bakanl k Te kilat Te kilat MADDE 3 (1) Bakanl k, merkez ve ta ra te kilat ndan olu ur. (2) Bakanl k merkez te kilat ekli (I) say l cetvelde g sterilmi tir. Bakan MADDE 4 (1) Bakanl k te kilat n n en st amiri olan Bakan, Bakanl k icraat ndan ve emri alt ndakilerin faaliyet ve i lemlerinden Ba bakana kar sorumlu olup a a daki g rev, yetki ve sorumluluklara sahiptir: a) Bakanl Anayasaya, kanunlara, h k met program na ve Bakanlar Kurulunca belirlenen politika ve stratejilere uygun olarak y netmek.

10 B) Bakanl n g rev alan na giren hususlarda politika ve stratejiler geli tirmek, bunlara uygun olarak y ll k ama ve hedefler olu turmak, performans l tleri belirlemek, Bakanl k b t esini haz rlamak, gerekli kanuni ve idari d zenleme al malar n yapmak, belirlenen stratejiler, ama lar ve performans l tleri do rultusunda uygulamay koordine etmek, izlemek ve de erlendirmek. c) Bakanl k faaliyetlerini ve i lemlerini denetlemek, y netim sistemlerini g zden ge irmek, te kilat yap s ve y netim s re lerinin etkilili ini g zetmek ve y netimin geli tirilmesini sa lamak. ) Faaliyet alan na giren konularda di er bakanl klar, kamu kurum ve kurulu lar ile i birli i ve koordinasyonu sa lamak. (1) 16/5/2012 tarihli ve 6306 say l Kanunun 19 uncu maddesiyle, bu maddenin birinci f kras na (m) bendinden sonra gelmek zere (n) bendi eklenmi ve takip eden bent buna g re tesels l ettirilmi tir.