Example: biology

ÇOCUK HAKLARINA DA‹R SÖZLEfiME - unicef.org

OCUK HAKLARINA . DA R S ZLE ME. Her ocuk i in Sa l k, E itim, E itlik, Koruma NSANLI IN GEL M . OCUK HAKLARINA DA R S ZLE ME NDEK LER 2. ns z 3. I. K s m, madde 1 41 5. 2. K s m, madde 42 45 18. 3. K s m, madde 46 54 20. Bu terc me unicef T rkiye Temsilcili i taraf ndan haz rlanm t r. Pdf versiyonu unicef T rkiye i in taraf ndan haz rlanm t r Tasar m, uygulama ve foto raflar unicef T rkiye 2004. Foto raflar Kapak Sema Hosta indekiler sayfas Rana Mullan Her ocuk i in Sa l k, E itim, E itlik, Koruma NSANLI IN GEL M . OCUK HAKLARINA DA R S ZLE ME NS Z 3. Rana Mullan unicef T rkiye 2004. Birle mi Milletler Genel Kurulu taraf ndan 20 Kas m 1989 tarihinde kabul edilmi tir. ns z Bu S zle meye Taraf Devletler, Birle mi Milletler Andla mas nda il n edilen ilkeler uyar nca insanl k ailesinin t m yelerinin, do u tan varl klar na zg bulunan haysiyetle birlikte e it ve devredilemez haklara sahip olmalar n n tan nmas n n, d nyada zg rl k, adalet ve bar n temeli oldu unu d nerek, Birle mi Milletler halklar n n, insan n temel haklar na ve bireyin, insan olarak ta d.

Önsöz 3 I. K›s›m, Madde 1 — 41 5 2. K›s›m, Madde 42 — 45 18 3. K›s›m, Madde 46 — 54 20 Bu tercüme UNICEF Türkiye Temsilcili¤i

Tags:

  Unicef, Madde, Madde 1

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of ÇOCUK HAKLARINA DA‹R SÖZLEfiME - unicef.org

1 OCUK HAKLARINA . DA R S ZLE ME. Her ocuk i in Sa l k, E itim, E itlik, Koruma NSANLI IN GEL M . OCUK HAKLARINA DA R S ZLE ME NDEK LER 2. ns z 3. I. K s m, madde 1 41 5. 2. K s m, madde 42 45 18. 3. K s m, madde 46 54 20. Bu terc me unicef T rkiye Temsilcili i taraf ndan haz rlanm t r. Pdf versiyonu unicef T rkiye i in taraf ndan haz rlanm t r Tasar m, uygulama ve foto raflar unicef T rkiye 2004. Foto raflar Kapak Sema Hosta indekiler sayfas Rana Mullan Her ocuk i in Sa l k, E itim, E itlik, Koruma NSANLI IN GEL M . OCUK HAKLARINA DA R S ZLE ME NS Z 3. Rana Mullan unicef T rkiye 2004. Birle mi Milletler Genel Kurulu taraf ndan 20 Kas m 1989 tarihinde kabul edilmi tir. ns z Bu S zle meye Taraf Devletler, Birle mi Milletler Andla mas nda il n edilen ilkeler uyar nca insanl k ailesinin t m yelerinin, do u tan varl klar na zg bulunan haysiyetle birlikte e it ve devredilemez haklara sahip olmalar n n tan nmas n n, d nyada zg rl k, adalet ve bar n temeli oldu unu d nerek, Birle mi Milletler halklar n n, insan n temel haklar na ve bireyin, insan olarak ta d.

2 Haysiyet ve de ere olan kesin inan lar n Birle mi Milletler Andla mas nda bir kez daha do rulam olduklar n ve daha geni bir zg rl k ortam nda toplumsal ilerleme ve daha iyi bir ya am d zeyi sa lama yolundaki kararl l klar n hat rda tutarak, Birle mi Milletlerin, nsan Haklar Evrensel Bildirisinde ve Uluslararas nsan Haklar . S zle melerinde herkesin, bu metinlerde yeralan hak ve zg rl klerden rk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da ba ka g r , ulusal ya da toplumsal k ken, m lkiyet, do u tan veya ba ka durumdan kaynaklanan ay r mlar dahil, hi bir ay r m g zetilmeksizin yararlanma hakk na sahip olduklar n benimsediklerini ve il n ettiklerini kabul ederek, Uluslararas nsan Haklar Evrensel Bildirisinde, Birle mi Milletlerin, ocuklar n zel ilgi ve yard ma hakk oldu unu il n etti ini an msayarak, Toplumun temel birimi olan ve t m yelerinin ve zellikle ocuklar n geli meleri ve esenlikleri i in do al ortam olu turan ailenin toplum i inde kendisinden beklenen sorumluluklar tam olarak yerine getirebilmesi i in gerekli koruma ve yard m g rmesinin zorunlulu una inanm.

3 Olarak, ocu un ki ili inin tam ve uyumlu olarak geli ebilmesi i in mutluluk, sevgi ve anlay . havas n n i indeki bir aile ortam nda yeti mesinin gereklili ini kabul ederek, OCUK HAKLARINA DA R S ZLE ME NS Z 4. Mustafa Ertekin unicef T rkiye 2004. ocu un toplumda bireysel bir ya ant s rd rebilmesi i in her y n yle haz rlanmas n n ve Birle mi Milletler Andla mas nda il n edilen lk ler ve zellikle bar , de erbilirlik, ho g r , zg rl k, e itlik ve dayan ma ruhuyla yeti tirilmesinin gereklili ini g z n nde bulundurarak, ocu a zel bir ilgi g sterme gereklili inin,1924 tarihli, Cenevre ocuk Haklar Bildirisi'nde ve 20 Kas m 1959 tarihinde Birle mi Milletler Te kilat Genel Kurulunca kabul edilen ocuk Haklar Bildirisi'nde belirtildi ini ve nsan Haklar Evrensel Bildirisinde, Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararas S zle mesi'nde ( zellikle 23 ve 24' nc maddelerinde) ve Ekonomik, Sosyal ve K lt rel Haklara li kin Uluslararas S zle me'de ( zellikle 10'uncu maddesinde) ve ocuklar n esenli i ile ilgili uzman kurulu lar n ve uluslararas rg tlerin kurucu ve ilgili belgelerinde tan nd n hat rda tutarak, ocuk Haklar Bildirisin'de de belirtildi i gibi ocu un gerek bedensel gerek zihinsel bak mdan tam erginli e ula mam olmas nedeniyle do um sonras nda oldu u kadar, do um ncesinde de uygun yasal korumay da i eren zel g vence ve koruma gereksiniminin bulundu u nu hat rda tutarak, Ulusal ve uluslararas d zeyde ocuklar aile yan na yerle tirme ve evl t edinmeye de zel at fta bulunan ocu un Korunmas ve Esenli ine li kin Toplumsal ve Hukuksal lkeler Bildirisi.

4 Ocuk Mahkemelerinin Y netimi Hakk nda Birle mi Milletler Asgari Standart Kurallar (Pekin Kurallar ) ve Acil Durumlarda ve Sil hl at ma Halinde Kad nlar n ve ocuklar n Korunmas na li kin Bildirinin h k mlerini an msayarak, D nyadaki lkelerin t m nde ok g ko ullar alt nda ya ayan ve bu nedenle zel bir ilgiye gereksinimi olan ocuklar n bulundu u bilinci i inde, ocu un korunmas ve uyumlu geli mesi bak m ndan her halk n kendine zg geleneklerinin ve k lt rel de erlerinin ta d nemi g z n nde tutarak, Her lkedeki, zellikle geli mekte olan lkelerdeki ocuklar n ya ama ko ullar n n iyile tirilmesi i in uluslararas i birli inin ta d nemin bilincinde olarak, A a daki kurallar zerinde anla maya varm lard r: OCUK HAKLARINA DA R S ZLE ME 1. KISIM 5. rfan M s rl unicef T rkiye 2004. madde 1 Bu S zle me uyar nca ocu a uygulanabilecek olan kanuna g re daha erken ya ta re it olma durumu hari , onsekiz ya na kadar her insan ocuk say l r. madde 2 1 Taraf Devletler, bu S zle me'de yaz l olan haklar kendi yetkileri alt nda bulunan her ocu a, kendilerinin, ana babalar n n veya yasal vasilerinin sahip olduklar , rk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da ba ka d nceler, ulusal, etnik ve sosyal k ken, m lkiyet, sakatl k, do u ve di er stat ler nedeniyle hi bir ayr m g zetmeksizin tan r ve taahh t ederler.

5 2 Taraf Devletler, ocu un ana babas n n, yasal vasilerinin veya ailesinin teki yelerinin durumlar , faaliyetleri, a klanan d nceleri veya inan lar nedeniyle her t rl ay r ma veya cezaya t bi tutulmas na kar etkili bi imde korunmas i in gerekli t m uygun nlemi al rlar. madde 3. 1 Kamusal ya da zel sosyal yard m kurulu lar , mahkemeler, idari makamlar veya yasama organlar taraf ndan yap lan ve ocuklar ilgilendiren b t n faaliyetlerde, ocu un yarar . temel d ncedir. 2 Taraf Devletler, ocu un ana babas n n, vasilerinin ya da kendisinden hukuken sorumlu olan di er ki ilerin hak ve devlerini de g z n nde tutarak, esenli i i in gerekli bak m ve korumay sa lamay stlenirler ve bu ama la t m uygun yasal ve idari nlemleri al rlar. 3 Taraf Devletler, ocuklar n bak m veya korunmas ndan sorumlu kurumlar n, hizmet ve faaliyetlerin zellikle g venlik,sa l k, personel say s ve uygunlu u ve y netimin yeterlili i a s ndan, yetkili makamlarca konulan l lere uymalar n taahh t ederler. madde 4 Taraf Devletler, bu S zle me'de tan nan haklar n uygulanmas amac yla gereken her t rl.

6 Yasal, idari ve di er nlemleri al rlar. Ekonomik, sosyal ve k lt rel haklara ili kin olarak, Taraf Devletler eldeki kaynaklar n olabildi ince geni tutarak, gerekirse uluslararas i birli i er evesinde bu t r nlemler al rlar. OCUK HAKLARINA DA R S ZLE ME 1. KISIM 6. madde 5 Taraf Devletler, bu S zle me'nin ocu a tan d haklar do rultusunda ocu un yeteneklerinin geli tirilmesi ile uyumlu olarak, ocu a yol g sterme ve onu y nlendirme konusunda ana baban n, yerel gelenekler ng r yorsa uzak aile veya topluluk yelerinin, yasal vasilerinin veya ocuktan hukuken sorumlu teki ki ilerin sorumluluklar na, haklar na ve devlerine sayg g sterirler. madde 6 1 Taraf Devletler, her ocu un temel ya ama hakk na sahip oldu unu kabul ederler. 2 Taraf Devletler, ocu un hayatta kalmas ve geli mesi i in m mk n olan azami abay . g sterirler. madde 7 1 ocuk do umdan hemen sonra derhal n fus k t ne kaydedilecek ve do umdan itibaren bir isim hakk na, bir vatanda l k kazanma hakk na ve m mk n oldu u l de ana babas n.

7 Bilme ve onlar taraf ndan bak lma hakk na sahip olacakt r. 2 Taraf Devletler, zellikle ocu un tabiiyetsiz kalmas s zkonusu oldu unda kendi ulusal hukuklar na ve ilgili uluslararas belgeler er evesinde stlendikleri y k ml l klerine uygun olarak bu haklar n i lerlik kazanmas n taahh t ederler. madde 8 1 Taraf Devletler, yasan n tan d ekliyle ocu un kimli ini; tabiiyeti, ismi ve aile ba lar . dahil, koruma hakk na sayg g stermeyi ve bu konuda yasa d m dahalelerde bulunmamay taahh t ederler. 2 ocu un kimli inin unsurlar n n baz lar ndan veya t m nden yasaya ayk r olarak yoksun b rak lmas halinde, Taraf Devletler ocu un kimli ine s ratle yeniden kavu turulmas . amac yla gerekli yard m ve korumada bulunurlar. madde 9 1 Yetkili makamlar uygulanabilir yasa ve usullere g re ve temyiz yolu a k olarak, ayr l n ocu un y ksek yarar na oldu u yolunda karar vermedik e, Taraf Devletler, ocu un;. ana babas ndan, onlar n r zas d nda ayr lmamas n g vence alt na al rlar. Ancak, ana babas taraf ndan ocu un k t muameleye maruz b rak lmas ya da ihm l edilmesi durumlar nda ya da ana baban n birbirinden ayr ya amas nedeniyle ocu un ikametg h n n belirlenmesi amac yla karara var lmas gerekti inde, bu t r bir ayr l k karar.

8 Verilebilir. 2 Bu maddenin birinci f kras uyar nca giri ilen her i lemde, ilgili b t n taraflara i leme kat lma ve g r lerini bildirme olana tan n r. 3 Taraf Devletler, ana babas ndan veya bunlardan birinden ayr lmas na karar verilen ocu un, kendi y ksek yarar na ayk r olmad k a, anababan n ikisiyle de d zenli bir bi imde ki isel ili ki kurma ve do rudan g r me hakk na sayg g sterirler. 4 B yle bir ayr l k, bir Taraf Devlet taraf ndan giri ilen ve ocu un kendisinin ana veya babas n n veya her ikisinin birden tutuklanmas n , hapsini, s rg n, s n rd edilmesini veya l m n (ki buna devletin g zetimi alt nda iken nedeni ne olursa olsun meydana gelen l m dahildir) tevlit eden herhangi benzer bir i lem sonucu olmu sa, bu Taraf Devlet, istek zerine ve ocu un esenli ine zarar vermemek ko ulu ile; ana babaya, ocu a veya uygun olursa, ailenin bir ba ka yesine, s zkonusu aile bireyinin ya da bireylerinin bulundu u yer hakk nda gereken bilgiyi verecektir. Taraf Devletler, b yle bir istemin ba l ba na sunulmas n n ilgili ki i veya ki iler bak m ndan aleyhe hi bir sonu yaratmamas n ayr ca taahh t ederler.

9 OCUK HAKLARINA DA R S ZLE ME 1. KISIM 7. madde 10 1 9'uncu Maddenin 1'inci f kras uyar nca Taraf Devletlere d en sorumlulu a uygun olarak, ocuk veya ana babas taraf ndan, ailenin birle mesi ama lar yla yap lan bir Taraf Devlet lkesine girme ya da onu terketme konusundaki her ba vuru, Taraf Devletlerce olumlu, insani ve ivedi bir tutumla ele al nacakt r. Taraf Devletler, bu t r bir ba vuru yap lmas n n ba vuru sahipleri veya aile yeleri aleyhine sonu lar yaratmamas n taahh t ederler. 2 Ana babas , ayr devletlerde oturan bir ocuk ola an st durumlar hari , hem ana hem de babas ile d zenli bi imde ki isel ili kiler kurma ve do rudan g r me hakk na sahiptir. Bu nedenle ve 9 uncu maddenin 1 inci f kras na g re Taraf Devletlere d en sorumlulu a uygun olarak, Taraf Devletler ocu un ve ana babas n n Taraf Devletlerin lkeleri dahil herhangi bir lkeyi terketmeye ve kendi lkelerine d nme hakk na sayg g sterirler. Herhangi bir lkeyi terketme hakk , yaln zca yasada ng r ld gibi ve ulusal g venli i, kamu d zenini, kamu sa l ve ahlak veya ba kalar n n hak ve zg rl klerini korumak amac ile ve i bu S zle me ile tan nan teki haklarla ba da t l de k s tlamalara konu olabilir.

10 madde 11 1 Taraf Devletler, ocuklar n yasad yollarla lke d na kar l p geri d nd r lmemesi halleriyle m cadele i in nlemler al rlar. 2 Bu ama la Taraf Devletler iki ya da ok tarafl anla malar yap lmas n ya da mevcut anla malara kat lmay te vik ederler. madde 12 1 Taraf Devletler, g r lerini olu turma yetene ine sahip ocu un kendini ilgilendiren her konuda g r lerini serbest e ifade etme hakk n bu g r lere ocu un ya ve olgunluk derecesine uygun olarak, gereken zen g sterilmek suretiyle tan rlar. 2 Bu ama la, ocu u etkileyen herhangi bir adli veya idari kovu turmada ocu un ya do rudan do ruya veya bir temsilci ya da uygun bir makam yoluyla dinlenilmesi f rsat , ulusal yasan n usule ili kin kurallar na uygun olarak ocu a, zellikle sa lanacakt r. madde 13 1 ocuk, d ncesini zg rce a klama hakk na sahiptir; bu hak, lke s n rlar na ba l . olmaks z n; yaz l , s zl , bas l , sanatsal bi imde veya ocu un se ece i ba ka bir ara la her t rl haber ve d ncelerin ara t r lmas , elde edilmesi ve verilmesi zg rl n i erir.


Related search queries