Example: air traffic controller

2-IKY IKINCI SUNUM - volkanturker.com.tr

SUNUM Plan . Yetkinlik Bazl . Bazl KY. NSAN KAYNAKLARI nsan Kaynaklar . Kaynaklar Planlamas . Planlamas . Y NET M . 2. SUNUM Yrd. Do . Do . Dr. M. Volkan T . T rker Marmara niversitesi letme letme Fak . Fak ltesi - letme letme B . B l m . Y netim ve Organizasyon Anabilim Dal . Dal . 2. Yetkinlik Nedir? Pazar-fiyat Yarat c bir dinamikleri zeka ve Yeni konusunda r n geli tirme deneyim ve projesi bilgi sahibi Beceri & Bilgi &. Yetkinlikler ba latma becerisi Yetenek Deneyim olmak Competencies Bir firmada Yetkinlik ba ar l bir fiyatland rma Yetkinlik Tabanl KY Yeni bir r n piyasaya s r p a kca fark modeli haz rlamak edilebilecek bir ba ar . elde etmek ini Tutum & zaman nda stek bitirebilmek, Ba ar ve m kemmel terminlere 3 i yapma iste i uymak 4. Yetkinlik Nedir? Yetkinli in be zelli i Bilgi: Her yetkinli . yetkinli in belirli miktarda teknik Bir i . i te y . y ksek performans kt kt s veren bilgi, ve/veya kavramsal boyutta bir bilgi d d zeyi vard.

5 Yetkinlik Nedir? Bir işte yüksek performans çıktısı veren bilgi, deneyim, beceri, yetenek, motivasyon, tutum, değerler ve ilgilerin bir karışımıdır. Güdü, karakter, kişilik, tutum, değer, içerik bilgisi veya kavrama becerisi ve üstün başarılı

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 2-IKY IKINCI SUNUM - volkanturker.com.tr

1 SUNUM Plan . Yetkinlik Bazl . Bazl KY. NSAN KAYNAKLARI nsan Kaynaklar . Kaynaklar Planlamas . Planlamas . Y NET M . 2. SUNUM Yrd. Do . Do . Dr. M. Volkan T . T rker Marmara niversitesi letme letme Fak . Fak ltesi - letme letme B . B l m . Y netim ve Organizasyon Anabilim Dal . Dal . 2. Yetkinlik Nedir? Pazar-fiyat Yarat c bir dinamikleri zeka ve Yeni konusunda r n geli tirme deneyim ve projesi bilgi sahibi Beceri & Bilgi &. Yetkinlikler ba latma becerisi Yetenek Deneyim olmak Competencies Bir firmada Yetkinlik ba ar l bir fiyatland rma Yetkinlik Tabanl KY Yeni bir r n piyasaya s r p a kca fark modeli haz rlamak edilebilecek bir ba ar . elde etmek ini Tutum & zaman nda stek bitirebilmek, Ba ar ve m kemmel terminlere 3 i yapma iste i uymak 4. Yetkinlik Nedir? Yetkinli in be zelli i Bilgi: Her yetkinli . yetkinli in belirli miktarda teknik Bir i . i te y . y ksek performans kt kt s veren bilgi, ve/veya kavramsal boyutta bir bilgi d d zeyi vard.

2 Vard r. deneyim, beceri, yetenek, motivasyon, tutum, Beceri- Beceri-Yetenek: Yetkinli . Yetkinli in do . do al (yetenek) veya de . de erler ve ilgilerin bir kar . kar m m d r. tecr . tecr be ile kazan . kazan lm . lm (beceri) boyutudur. G d , karakter, ki ki ilik, tutum, de de er, i i erik Tutum: Ki . Ki ilik zellikleri, karakter, inan . inan ve bilgisi veya kavrama becerisi ve st st n ba . ba ar . ar l de . de erler gibi s s bjektif zelliklerin, bilgi ve beceriyi olanlar . olanlar ortalama performans g g sterenlerden harekete ge . ge irme konusundaki yakla . yakla m m d r. ay . ay rmak zere g g venilir bir ekilde l lebilen lebilen G zlemlenebilir Davran . Davran :: Yetkinli . Yetkinli in di . di er ki . ki isel zelliklerin bir birle . birle imdir. g zlemlenebilir (ve l lebilir). lebilir) davran . davran a a ama . ama lar . lar n ger . ger ekle . ekle tirmede kullan . kullan lan d n mesidir. l lebilir lebilir i.

3 I al . al kanl kanl klar . klar n n ve ki ki isel st . st n Performans: Davran . Davran sonu . sonu lar . lar n n ortalama becerilerin yaz . yaz l tan . tan m d r. 5 performanstan daha fazla ba ba ar . ar sa . sa lamas . lamas d r. 6. Yetkinlik Modeli rne . rne i o halde YETK NL K: M teri Memnuniyetini Sa lamak TANIMI: M terinin beklentilerine art de er yaratacak ekilde yan t vermek ve belirgin bir l de m teri tatmini sa lamak. Yetkinlikler, Yetkinlikler, st st n DAVRANI LAR. performans . performans n elde ve d m teriler ile bunlar n beklentileri konusunda derin bir alg lamaya sahip olmak, edilmesinde ay . ay rt edici M terinin beklentilerini kar lamak zere uygun kaynaklar harekete olan bilgi, beceri ve ge irmek, M teri tatmini konusunda bireysel sorumluluk stlenmek ( rn, art . tutumlar . tutumlar kapsayan de er yaratacak ili kilere odaklanmak). g zlemlenebilir A k ve direkt ileti im becerilerini kullanarak, m terinin g venini davran kazanmak ( rn, etken dinleme becerilerini kullanmak, zaman nda davran lard lard r.)

4 R. geri bildirim sa lamak gibi). M teri i in nemli olan unsurlara ger ekten ncelik verildi i 7. konusunda kendisini ikna etmek. 8. KY Teknik Fonksiyonlar . Fonksiyonlar - 2. nsan Kaynaklar Planlamas . Kaynaklar . Kaynaklar n s . s n rl . rl , ihtiya . ihtiya lar . lar n n ise - Ve t m al anlar m za Cenevre Konvansiyonuna neredeyse s . s n rs . rs z oldu . oldu u bir d d nya . nya . uygun ekilde davranaca n za s z veriyor musunuz? 9. Planlama Nedir? nsan Kaynaklar Planlamas . Nereye gidece . gidece inizi bilmiyorsan . bilmiyorsan z, her yol sizin i . i in makbuld . makbuld r (Anonim) Y netsel bir s s re . re olarak Planlama;. Planlama;. Planlama; rg rg t n vizyon ve Yap . Yap lacak faaliyetler ile ilgili; misyonunun belirlenerek, bunlarla uyumlu Ne Zaman? stratejilerin, fonksiyonel ama . ama lar . lar n ve Nas . Nas l? normlar . normlar n olu . olu turulmas . turulmas ile bu ama . ama lar . lar . Ne?

5 Kim taraf . taraf ndan? Nerede? yerine getirmek i i in gereken kaynaklar . kaynaklar n Ne Kadar? (insan, makine, malzeme) tahsisidir. Neden? sorular . sorular na yan . yan t arar. 11 12. nsan Kaynaklar Y netiminde nsan Kaynaklar Y netimi'nde Planlaman n nemi Planlama Olmazsa? Gereksinimlere uygun olmayan istihdam Planlama fonksiyonun nemi, klasik iktisad . iktisad n do . do abilir: temel ilkesi olan eldeki kaynaklar . kaynaklar n s s n rl . rl , Yetersiz performans buna kar . kar ll k ihtiya . ihtiya lar . lar n s . s n rs . rs z olu . olu udur. Kabul edilemez davran . davran lar lar (Disiplinsizlik, kurallara uymama, vs.). Personel aras . aras nda at . at malar malar ve anla . anla mazl . mazl k Manevi tatminsizlik g g ren devir h . h z n n artmas . artmas (Askerlik g revini b . b rakmada art . art )). 13 14. nsan Kaynaklar Y netimi'nde nsan Kaynaklar Planlamas . Planlama Olmazsa? nsan Yeterli d d zeyde personele sahip olamama durumu olu olu abilir: g g c.

6 Planlamas . Planlamas X Kaynaklar . Kaynaklar . Planlamas . Planlamas . A r r i y k ve a . a rr al . al ma ma Stres ortam . ortam nda olma Bir i . i letmenin nsan Kaynaklar . Kaynaklar ihtiyac . ihtiyac n n planlanmas . planlanmas . K sk . sk nl nl k konusunda iki ayr . ayr yakla . yakla m m bulunmaktad . bulunmaktad r: Birincisi, in in gereklerini yerine getirememe g g c Planlamas . Planlamas , di di eri ise nsan Kaynaklar . Kaynaklar . Planlamas . Planlamas yakla . yakla mm d r. Bu iki kavram, bazen e e . Personel fazlal . fazlal olu . olu abilir: anlamda kullan . kullan lmakla kar . kar ll k, aras . aras nda baz . baz farkl . farkl l klar A r r i g c maliyetleri mevcuttur. K k k i i ler kovalayan ok say say da personel Mesleki geli geli im i . i in f . f rsat yetmezli . yetmezli i 15 16. Ek stihdam Gereksinmesi ve nsan Kaynaklar Planlamas . g c Devri Problemi En uygun nitelikteki ve say say daki personelin, Ek istihdam gereksinmesinin nedeni rg.

7 Rg t n vizyonu do do rultusunda, rultusunda, uygun personelin e itli nedenlerle g . g revinden zamanlarda ve becerilerine uygun ayr . ayr lmas . lmas d r. birimlerde al . al tt r lmas . lmas n , birli . birli inin gereksinmelerine uygun e Ek personel gereksinmesi incelenirken, e itim vererek geli . geli mesini, mesini, performanslar . performanslar n n zellikle zerinde durulacak nokta de . de erlendirerek d llendirilmesini ve katma g g c Devir Oran . Oran ( DO) olacakt . olacakt r. de . de er reten, reten, verimli i i ler yapmalar . yapmalar n . sa . sa layan bir planlama s s recidir. 17 18. g c Devir Oran Maliyeti g c Devir H z n n Maliyeti Ayr . Ayr lanlar . lanlar n yerine yeni eleman bulma g l l , duyuru, g g r meler, vb. tedarik ve i Eski personelin i ten ayr lmas yla i e yerle . yerle tirme ile ilgili giderler, letmenin letmenin e itim giderlerinde art art ,, yenisinin i e ba lamas aras nda Yeni personelin neden oldu oldu u kaza ge en zaman s ras ndaki retim oran.

8 Oran n n y . y ksek olmas . olmas n n getirdi . getirdi i maliyet. kayb , Yeni personelin i i letmeye, i i ine ve evresine al ok say da personelin i letmeden al ma ma s . s reci i . i inde oldu . oldu u becerisizlikler ve bunun retim kalite ve ayr lmas halinde a kapatmak i in kapasitesi zerindeki olumsuz etkisinin yap lacak fazla mesai al malar n n do . do urdu . urdu u maliyetler, 19. y ksek maliyeti, 20. g c Devir H z n n Maliyeti g c Devir H z n n hesaplanmas . Giri . Giri ler letme i inde cret adaletinin Belirli Bir D nem inde e Al nanlar A s ndan =. bozulmas , DH D nem Ba Personel Say s + D nem Sonu Personel Say s . Personelin i letmeye olan g ven ve 2. ba ml l n n azalmas , k lar lar Belirli Bir D nem inde ten Ayr lanlar letmeyle ilgili baz stratejik bilgilerin A s ndan =. rakip organizasyonlara DH D nem Ba Personel Say s + D nem Sonu Personel Say s . aktar lmas ndan kaynaklanabilecek 2. maliyetler/riskler.

9 21 22. nsan Kayna Fazlas ve Personel nsan Kaynaklar Gereksinme karma Gereksinmesi Analizinde Kullan lan Ara lar Organizasyon emas . emas ve Tan . Tan mlar . mlar . evresel risk alg . alg lay . lay ndaki ndaki de . de i imler, nsan Kaynaklar . Kaynaklar Genel ve Beceri B lgesel veya uluslararas . uluslararas anla . anla malar, Envanterleri Mekanizasyon ve otomasyon, bilgi Yedekleme (Yeniden Yerle . Yerle tirme). teknolojilerinin kullan . kullan m , emalar (Replacement Charts). emalar . Yeniden yap . yap lanma, birliklerin yer l m m ve y y k Analizi de . de i tirilmesi vs. 23 24. Yedekleme (Yeniden Yerle . Yerle tirme) emas . emas Yedekleme (Yeniden Yerle . Yerle tirme) emas . emas . Ahmet CAN (64) K M . M d r . Deneyim: 10 y . y l Muhtemel Aday Ya . Ya Performans Ayla Y . Y KSEL 48 A/1. Nuri SOYSAL 42 B/1 1. M . M kemmel perf. A. Haz . Haz r 2. Normal perf. B. Hen . Hen z haz . haz r de . de il Ayla Y.

10 Y KSEL (48) K. M . M d r Yard . Yard mc . mc s 3. Zay . Zay f perf. C. Uygun de . de il Deneyim: 6 y . y l 4. ok zay . zay f perf. Muhtemel Aday Ya . Ya Performans Leyla DO . DO RU 40 A/1. Aylin TEKTA . TEKTA 38 B/1. Nuri SOYSAL (42) Leyla DO . DO RU (40). Personel Se me ve Yerle tirme efi cret Y . Y netimi efi Muhtemel Aday Ya Performans Muhtemel Aday Ya . Ya Performans Nogay TET K 35 A/2 Nursel YILDIZ 30 A/1. Fatma DO AN 28 B/2 Lale CEM 34 A/1. Mehmet EM EM R (45) Aylin TEKTA . TEKTA (38).. i ve veren veren li . li kileri efi E itim ve Geli . Geli tirme efi Muhtemel Aday Ya . Ya Performans Muhtemel Aday Ya . Ya Performans Ahmet KURTUL 38 B/1 M cella YILDIRIM 32 A/2 25 26. Emine TEKG . TEKG L 35 B/2 S heyla AVU . AVU G L 26 B/1. Dilbert Beni dinledi iniz i in te ekk r eder, ba ar lar n z n devam n . dilerim. - yerinde mizah - Uzmanlar, zellikle - Tak, tak ! Yrd. Do . Dr. M. Volkan T rker kullanmaya karar i g c azalt m nda, verdim mizah kullan m n n - Kim var orada ?


Related search queries