Example: bachelor of science

2013 Unvan Değişikliği Sınavı - tarim.gov.tr

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLI I Personel Genel M d rl 2013 Unvan De i ikli i S nav Tekniker (El Basmac l ) Ders Notu Uyar : Bu dok man e itli kaynaklardan faydalan larak olu turulmu bir derlemedir. Hi bir suretle zg n bir kitap zelli i ta mamaktad r. Sadece ilgili konularda bilgi edinme ama l olarak kullan lmas i in bu dok man olu turulmu tur. Kesinlikle ba ka al malarda dipnot olarak g sterilemez. 1. B L M G REV ALANLARI VE ATAMA YAPILACAK G REV N N TEL NE L K N KONULAR (T M DERS NOTLARINDA ORTAK OLAN KISIM) GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLI ININ MERKEZ TE K LAT VE G REVLER G revlerG da, Tar m ve Hayvanc l k Bakanl n n g revi; bitkisel ve hayvansal retim ile su r nleri retiminin geli tirilmesi, tar m sekt r n n geli tirilmesine ve tar m politikalar n n olu turulmas na y nelik ara t rmalar yap lmas , g da retimi, g venli i ve g venirli i, k rsal kalk nma, toprak, su kaynaklar ve biyo e itlili in korunmas , verimli kullan lmas n n sa lanmas , ift inin rg tlenmesi ve bilin lendirilmesi, tar msal desteklemelerin etkin bir ekilde y netilmesi, tar msal piyasalar n d zenlenmesi gibi ana faaliyet konular n n ger ekle tirilmesine y nelik al malar yapmak.

1. bÖlÜm gÖrev alanlari ve atama yapilacak gÖrevİn nİtelİĞİne İlİŞkİn konular (tÜm ders notlarinda ortak olan kisim)

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 2013 Unvan Değişikliği Sınavı - tarim.gov.tr

1 GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLI I Personel Genel M d rl 2013 Unvan De i ikli i S nav Tekniker (El Basmac l ) Ders Notu Uyar : Bu dok man e itli kaynaklardan faydalan larak olu turulmu bir derlemedir. Hi bir suretle zg n bir kitap zelli i ta mamaktad r. Sadece ilgili konularda bilgi edinme ama l olarak kullan lmas i in bu dok man olu turulmu tur. Kesinlikle ba ka al malarda dipnot olarak g sterilemez. 1. B L M G REV ALANLARI VE ATAMA YAPILACAK G REV N N TEL NE L K N KONULAR (T M DERS NOTLARINDA ORTAK OLAN KISIM) GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLI ININ MERKEZ TE K LAT VE G REVLER G revlerG da, Tar m ve Hayvanc l k Bakanl n n g revi; bitkisel ve hayvansal retim ile su r nleri retiminin geli tirilmesi, tar m sekt r n n geli tirilmesine ve tar m politikalar n n olu turulmas na y nelik ara t rmalar yap lmas , g da retimi, g venli i ve g venirli i, k rsal kalk nma, toprak, su kaynaklar ve biyo e itlili in korunmas , verimli kullan lmas n n sa lanmas , ift inin rg tlenmesi ve bilin lendirilmesi, tar msal desteklemelerin etkin bir ekilde y netilmesi, tar msal piyasalar n d zenlenmesi gibi ana faaliyet konular n n ger ekle tirilmesine y nelik al malar yapmak.

2 G da, tar m ve hayvanc l a y nelik genel politikalar belirlemek, uygulanmas n izlemek ve k Te kilat Te kilatBakanl k, merkez, ta ra ve yurt d te kilat ndan olu n en st amiri olan Bakan, Bakanl k icraat ndan ve emri alt ndakilerin faaliyet ve i lemlerinden Ba bakana kar sorumlu olup a a daki g rev, yetki ve sorumluluklara sahiptir:a) Bakanl , Anayasaya, kanunlara, h k met program na ve Bakanlar Kurulunca belirlenen politika ve stratejilere uygun olarak y ) Bakanl n g rev alan na giren hususlarda politika ve stratejiler geli tirmek, bunlara uygun olarak y ll k ama ve hedefler olu turmak, performans l tleri belirlemek, Bakanl k b t esini haz rlamak, gerekli kanun ve idar d zenleme al malar n yapmak, belirlenen stratejiler, ama lar ve performans l tleri do rultusunda uygulamay koordine etmek, izlemek ve de ) Bakanl k faaliyetlerini ve i lemlerini denetlemek, y netim sistemlerini g zden ge irmek, te kilat yap s ve y netim s re lerinin etkilili ini g zetmek ve y netimin geli tirilmesini sa lamak.

3 Faaliyet alan na giren konularda di er bakanl klar ile kamu kurum ve kurulu lar aras nda i birli i ve koordinasyonu sa lamakM ste ar, Bakandan sonra gelen en st d zey kamu g revlisi olup Bakanl k hizmetlerini, Bakan ad na ve onun emir ve y nlendirmesi do rultusunda, mevzuat h k mlerine, Bakanl n ama ve politikalar na, stratejik plan na uygun olarak d zenler ve y r t r. Bu ama la, Bakanl k kurulu lar na gereken emirleri verir, bunlar n uygulanmas n g zetir ve sa lar. M ste ar, bu hizmetlerin y r t lmesinden Bakana kar sorumludur. M ste ara yard mc olmak zere M ste ar Yard mc s g BirimleriBakanl n hizmet birimleri unlard r:a) G da ve Kontrol Genel M d rl .b) Bitkisel retim Genel M d rl .c) Hayvanc l k Genel M d rl . ) Bal k l k ve Su r nleri Genel M d rl .d) Tar m Reformu Genel M d rl .e) Tar msal Ara t rmalar ve Politikalar Genel M d rl .f) Avrupa Birli i ve D li kiler Genel M d rl .g) Rehberlik ve Tefti Ba kanl . ) Strateji Geli tirme Ba kanl.

4 H) Hukuk M avirli i. ) Personel Genel M d rl .i) Destek Hizmetleri Dairesi Ba kanl .j) E itim, Yay m ve Yay nlar Dairesi Ba kanl .k) Bilgi lem Dairesi Ba kanl .l) Bas n ve Halkla li kiler M avirli ) zel Kalem M d rl .G da ve Kontrol Genel M d rl G da ve Kontrol Genel M d rl n n g revleri unlard r:a) G venilir g da ve yem arz n sa lamak, bu ama la politikalar olu turmak ve ) G da, g da katk maddeleri ve g da ile temasta bulunan madde ve malzemelerin retim, i leme ve pazarlama ile ilgili s re lerin her a amas ndaki izlenebilirli ine y nelik esaslar ) G da, g da katk maddeleri ve g da ile temasta bulunan madde ve malzemeleri reten i yerlerinin niteliklerini ve bunlara ili kin izin ve kay t esaslar n belirlemek, bunlar n izin ve kay t i lemlerini yapmak, bu i yerlerini g da siciline kaydetmek, retim ve sat yerlerinin kontrol ve denetimlerini yapmak veya yapt rmak. ) G da, g da katk maddeleri ve yemler ile g dayla temasta bulunan madde ve malzemelerin giri ve k g mr k kap lar n , ilgili kurumlar n g r lerini alarak tespit ve ilan etmek; veteriner s n r kontrol noktalar n ve bunlar n al ma esaslar n ) Yem ve yem katk maddelerinin tescili, sat ve denetimi ile ilgili esaslar belirlemek ve ) Yem ve yem katk maddelerinin retimini ve sat n yapan i letmelerin onay verme esaslar n belirlemek ve onay verme i lemlerini yapmak.

5 F) Hayvan kimlik sistemini kurmak ve hayvan hareketlerini kontrol ) Canl hayvan, bitki, hayvansal ve bitkisel r nler ile g da ve yemin d ticareti ile ilgili sa l k artlar n belirlemek, s n r kontrol noktalar n ve bunlar n al ma esaslar n belirlemek ve y r tmek. ) Bitki, hayvan, g da ve yem g venirli ini g zeterek t keticiyi ve halk sa l n korumak amac yla tedbirler ) Hayvan refah n sa lamaya y nelik al malar yapmak. ) Hayvan ve bitki sa l ile g da ve yem konusunda faaliyet g steren laboratuarlar n belgelendirilmesine y nelik esaslar belirlemek ve bunlar ) Hayvansal r nlerin i lenmesi ve pazarlanmas na ili kin kontrol ve takip i lemlerini yapmak ve buna ili kin esaslar ) Hayvan hastal klar ile m cadele ve hayvan sa l hizmetlerini y r tmek ve buna ili kin esaslar ) Hayvan sa l nda kullan lan tedavi edici ve koruyucu maddeler ile bunlar n etken ve yard mc maddelerinin imal, sat , ta ma ve muhafaza artlar n tespit ve ilan ) Hayvan sa l , te his ve tedavi hizmetleri ile ilgili faaliyet g steren kurum ve kurulu lar ile hayvan sat , kesim ve e itim yerleri ve bar naklara ili kin esaslar ) Bitki sa l n korumak, bitki hastal klar ve zararl lar ile m cadele etmek ve buna ili kin esaslar )

6 Bitki pasaport sistemini kurmak, bitki ve bitkisel r n hareketlerini kontrol etmek, bitkisel korumada kullan lan r nlerin norm ve zellikleri ile onay verilmesine ili kin esaslar belirlemek, onay verme ve kontrol i lemlerini ) Bitki ve hayvan sa l ile g da ve yem g venirli ini sa lamak amac yla risk y netimi esaslar n belirlemek, risk de erlendirmesi yapmak ve risk ileti imini sa lamak. ) Hayvan ve bitki sa l n n korunmas ile g da ve yem kontrol nde g revlendirilecek personelin niteliklerini, al ma usul ve esaslar n ) Bu maddede belirtilen g revler ile ilgili yay m faaliyetlerinin koordinasyonunda yard mc ) Bakan taraf ndan verilen benzeri g revleri retim Genel M d rl Bitkisel retim Genel M d rl n n g revleri unlard r:a) Bitkisel r nlerde retimi, verimlili i ve e itlili i art ) Bitkisel retimde kullan lan girdilerin ve retim teknolojilerinin kullan m n n uygunlu unu ve standartlar n belirlemek ve ) Bitkisel retimi, tar m ve sanayi sekt r ile entegrasyonunu sa layacak ekilde y nlendirmek.

7 Nsan sa l n ve ekolojik dengeyi g zeterek yeni retim ekilleri belirlemek, bunlar desteklemek, yayg nla t rmak ve g rev alan na giren faaliyetler sonucu ortaya kabilecek kirlili in nlenmesine y nelik ilgili kurumlarla koordinasyonu sa ) ay r, mera, yaylaklar ve k laklar n slah ve muhafazas n sa lamak, korumak ve gerekli tedbirleri ) Bitkisel retim ile ilgili bilgi sistemlerini kurmak ve kullan lmas n sa ) Tar m havzalar n n faaliyet ve i leyi i ile ilgili hizmetleri y r ) Bakan taraf ndan verilen benzeri g revleri l k Genel M d rl Hayvanc l k Genel M d rl n n g revleri unlard r:a) Hayvanc l geli tirmek, te vik etmek ve te vik esaslar n ) Hayvansal retim girdileri ile hayvanc l k i letmelerinin niteliklerini ve bunlara ili kin izin ve onay esaslar n belirlemek, izin ve her t rl onay i lemlerini y r tmek. c) Y ksek vas fl hayvan rklar n yayg nla t rmak. ) Hayvansal retimin insan sa l ve ekolojik dengeyi koruyucu y ntemlerle yap lmas na ili kin al malar yapmak ve bunlar ) Hayvansal retimin art r lmas na y nelik faaliyetlerde ) Hayvansal retim ve geli tirme projeleri ile ilgili al malar ) Hayvan slah programlar uygulamak ve ) Dam zl k hayvan ithalat ve ihracat nda teknik kriterleri belirlemek ve y r tmek.

8 Hayvanc l kla ilgili bilgi sistemi olu ) Hayvansal r nlerin pazarlanmas ile ilgili al malar yapmak. ) Bakan taraf ndan verilen benzeri g revleri k l k ve Su r nleri Genel M d rl Bal k l k ve Su r nleri Genel M d rl n n g revleri unlard r:a) Denizlerde ve i sularda s rd r lebilir bal k l k ve su r nleri yeti tiricili i ile avc l n n esaslar n belirlemek ve bunlar te vik ) Bal k bar naklar ve bal k l k altyap tesisleri kurulmas , i letilmesi ve denetlenmesine ili kin us l ve esaslar belirlemek ve denetimini ) Bal k l k ve su r nleri kaynaklar n korumak, koruma, retim ve yeti tiricilik alanlar n belirlemek ve bu alanlar zararlardan koruyacak tedbirleri almak. ) thal ve ihra edilecek bal k l k ve su r nleri ile girdilerine ili kin esaslar ) Bal k l k ve su r nleri retim kaynaklar n n geli tirilmesi ve verimlili in artt r lmas ile ilgili faaliyetlerde bulunmak, kontrol ve denetimleri yapmak ve yapt ) Bal k l k ve su r nleri retiminin ve verimlili in artt r lmas i in gerekli girdilerin tedarikine ili kin tedbirleri ) Bal k l k ve su r nleri yeti tiricili ine uygun istihsal sahalar na ili kin esaslar belirlemek, istihsal vas talar n n asgari vas f ve artlar n , kiralanma ve kullan lma esaslar n ) Bal k l k ve su r nleri retim, geli tirme ve ara t rma projeleri ile ilgili al malar yapmak.

9 Bal k l k ve su r nleri avc l ve yeti tiricili i ile ilgili bilgi sistemi olu turmak. h) Bakan taraf ndan verilen benzeri g revleri m Reformu Genel M d rl Tar m Reformu Genel M d rl n n g revleri unlard r:a) Rekabet i bir tar m sekt r n n olu turulmas , fiziki potansiyelin, evre ve arazinin geli tirilmesi, k rsal alanlardaki ya am kalitesinin ve ekonomik e itlili in iyile tirilmesi, yerel k rsal kalk nma kapasitesinin olu turulmas i in programlar haz rlamak, uygulamak ve ) Tar msal ve k rsal kalk nma desteklerinin uygulanmas na ili kin gerekli i lemleri yapmak, kontrol etmek ve demeler aras ndaki uyumu sa ) reticilerin bilgi d zeyini y kseltmek; kooperatif, birlik ve di er retici rg tlerinin kurulmas na izin vermek; kooperatif, birlik, oda, retici rg tleri ve bunlar n i tiraklerini denetlemek, desteklemek; bunlar n eylem ve i lemlerinin hukuka uygun olarak sonu land r lmas i in gerekli tedbirleri almak.

10 Toprak ve sulama suyu analiz laboratuarlar n n kurulu esaslar n belirlemek; arazi, toprak, su kaynaklar ile ilgili analizleri ve toprak, arazi ve su s n fland rmas ) Arazi edindirme i lemlerini yapmak, tar msal arazilerin par alanmas n nlemek, arazi d zenlemesi ve toplula t rmas yapmak ve yapt ) Tar msal mekanizasyon konusunda politika ve stratejileri tespit etmek, plan ve projeler haz rlamak ve uygulamaya aktar lmas n sa lamak, tar msal mekanizasyon d zeyinin y kseltilmesi i in gerekli al malar ) iftlik muhasebe veri a n kurmak ve i ) Tar msal verileri toplamak ve istatistikleri olu turmak. h) Entegre idare ve kontrol sistemi d hil olmak zere, g rev alan na giren konularda bilgi sistemleri kurmak, i letmek ve g ncel tutmak. ) Tar msal sulamada verimlili i artt rmak, uygun sulama tekniklerinin kullan lmas n sa lamak, uygun sulama tesislerini yapt rmak, toprak kaynaklar n korumak ve tarla i i geli tirme hizmetlerini y r ) K resel iklim de i iklikleri, tar msal evre, kurakl k, lle me, di er tar msal afetler ve tar m sigortas ile ilgili hizmetleri y r tmek, tabii afetlerden zarar g ren ift ilere zel mevzuat nda yer alan esaslar er evesinde yard m ) El sanatlar n geli ) Tar msal r nlerin pazarlanmas ile ilgili al malar ) Avrupa Birli i kaynaklar ve di er uluslararas kaynaklarla y r t len k rsal kalk nma programlar na ili kin koordinasyonu sa ) 5403 say l Toprak Koruma ve Arazi Kullan m Kanunu ile verilen g revleri ) 5648 say l Tar m ve K rsal Kalk nmay Destekleme Kurumu Kurulu ve G revleri Hakk nda Kanun uyar nca kurulan zleme Komitesinin sekretarya i lemlerini y r )


Related search queries