Example: marketing

Üniversite Kampüs Sistemlerinde Sosyal Mekan …

Niversite Kamp s Sistemlerinde Sosyal Mekan Kullan mlar The Usage of Social Areas in University Campus SystemsBeg m ER EV K,1 Feride NAL2 Universities aim to help students gain occupational skills through academic training and practice; to produce knowledge by car-rying out applications and investigations which have scientific, social and economic bases, to prepare young people for com-munity life by giving them duties and responsibilities; and finally, to make contributions to the social and educational level of the community. Moreover social and cultural activity areas in uni-versities in which, apart from lecture halls, students spend most of their time during their educational, lives, are of great impor-tance for social interaction.

Giriş Fransızca université kelimesinden dilimize geçmiş olan üniversite sözcüğü; “bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde eğitim, öğretim,

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Üniversite Kampüs Sistemlerinde Sosyal Mekan …

1 Niversite Kamp s Sistemlerinde Sosyal Mekan Kullan mlar The Usage of Social Areas in University Campus SystemsBeg m ER EV K,1 Feride NAL2 Universities aim to help students gain occupational skills through academic training and practice; to produce knowledge by car-rying out applications and investigations which have scientific, social and economic bases, to prepare young people for com-munity life by giving them duties and responsibilities; and finally, to make contributions to the social and educational level of the community. Moreover social and cultural activity areas in uni-versities in which, apart from lecture halls, students spend most of their time during their educational, lives, are of great impor-tance for social interaction.

2 Social spaces, whose educational and awareness-raising role of preparing the youth for community life, are taken into account and of these areas, about their use of stu-dent assessment analysis is aimed. During this analysis, student views were investigated and compared at different university campus locations. Bah e ehir University Be ikta Campus as a town university, Y ld z Teknik University Y ld z Merkez Campus as an in-town campus, Ko University Sar yer Campus as a out-of-town campus were chosen as locations for the study. Statistical analysis is applied to the data obtained from the questionaries completed by students in the chosen universities.

3 Following such investigations, findings relating to the sufficiency of social and cultural activity areas in campuses, their occupancy and reach-ability; and the user profile of the activity areas and town usage as a cultural area are obtained and words: Suburban campus; city university; urban campus; univer-sity planning; social space at universities. MAKALE / ARTICLEm LT VOL. 6 - SAYI NO. 3 MEGARON 2011;6(3):151-1611 Bah e ehir niversitesi, Mimarl k ve Tasar m Fak ltesi, Mimarl k ve evre Tasar m B l m , stanbul;2Y ld z Teknik niversitesi, Mimarl k Fak ltesi, Mimarl k B l m , evre D zenleme Bilim Dal , stanbul*Bu yaz 1.

4 Yazar n YT Mimarl k Fak ltesi Mimarl k Anabilim Dal 'nda haz rlam oldu u ayn isimli y ksek lisans tezinden retilmi of Interior Architecture and Environmental Design, Bah e ehir University, Faculty of Architecture and Design, Istanbul, Turkey;2 Department of Architecture (Dept. of Environmental Regulation), Yildiz Technical University, Faculty of Architecture, Istanbul, Turkey. * This paper reveals some of the findings of 1st authors MSc research at Yildiz Technical University, Department of Architecture, Istanbul, vuru tarihi: 4 Ocak 2010 (Article arrival date: January 4, 2010) - Kabul tarihi: 26 Aral k 2011 (Accepted for publication: December 26, 2011) leti im (Correspondence): Y.

5 Mimar, Beg m ER EV K. e-posta (e-mail): 2011 Y ld z Teknik niversitesi Mimarl k Fak ltesi - 2011 Y ld z Technical University, Faculty of Architecture niversiteler akademik e itim ve uygulamalar ile mesleki bece-ri kazand rmay , bilimsel, toplumsal ve ekonomik temelli uygu-lama ve ara t rmalar y r terek bilgi retmeyi, gen lere g rev ve sorumluluklar vererek toplum ya am na haz rlamay , toplu-mun e itim, bilin ve k lt r seviyesine katk da bulunmay ama -lar. niversitelerdeki Sosyal ve k lt rel etkinlik alanlar ; farkl k l-t r, etnik ve Sosyal yap lara sahip rencilerin e itim s re le-ri boyunca ders d zamanlar n n b y k b l m n ge irdikleri mek nlar olup, Sosyal etkile im a ndan da b y k nem ta -maktad rlar.

6 Bu alanlar n, niversite gen li ini toplum hayat na haz rlayan e itici ve bilin lendirici rol g z n nde bulunduru-larak, kullan mlar hakk ndaki renci de erlendirmelerinin ana-lizi ama lanm t r. Bu analiz s ras nda rencilerin de erlendir-meleri, niversite kamp s konumlar zerinden kar la t r lma-l olarak incelenmi tir. Bu ba lamda yap lan alan al malar i in stanbul da yer alan, Bah e ehir niversitesi Be ikta Kamp s kent niversitesi, Y ld z Teknik niversitesi Y ld z Merkez Kamp -s kent i i kamp s, Ko niversitesi Sar yer Kamp s ise kent d kamp s olarak se ilmi tir.

7 Alan al malar ndan elde edilen veri-ler, istatistik analiz y ntemi ile de erlendirilerek, kamp slerdeki Sosyal ve k lt rel etkinlik alan yeterlili i, kullan m s releri, ula -labilirlik, kullan c profili ve kent kullan m ile ilgili sonu lara ula- lm t s zc kler: Kent d kamp s; kent niversitesi; kent i i kamp s; niversite planlamas ; niversitelerde Sosyal mek Frans zca universit kelimesinden dilimize ge mi olan niversite s zc ; bilimsel zerkli e ve kamu t zel ki ili ine sahip, y ksek d zeyde e itim, retim, bilimsel ara t rma ve yay n yapan fak lte, enstit , y k-sekokul vb.

8 Kurulu ve birimlerden olu an retim ku-rumu olarak tan mlanmaktad r.[1] lk olarak, 18. y zy l n ikinci yar s nda, Amerika da Princeton niversitesi i in kullan ld tahmin edilen kamp s1 s zc n ,[2] T reyen (2002), esas i levleri e itim, retim, ara t rma ve uygulama olan, kullan -c lar i in gerekli ya am ko ullar n (bar nma, e lence, al veri , spor, sa l k vb.) sa layan akademik k y ola-rak tan mlamaktad r.[3]Y ksek retim kurumlar n n k kenleri Eflatun un Akedemia s ( .. 400), Aristo nun Lyceum u ( .. 387) ve skenderiye M zesi ne ( .. 330-200) kadar uzanmaktad r.

9 Modern niversitenin temellerinin, 11. ve 12. y zy llarda Avrupa da kurulan Bologna, Paris ve Oxford niversiteleri ile at lm oldu u ileri s r lmek-tedir.[2]Bat da, a da anlamda ilk niversiteler 11. ve 12. y zy llarda kurulmu (Bologna 1000, Paris 1150, Oxford 1168); R nesans ve reformlarla yenilikler kazanm t r. Oysa Osmanl mparatorlu u nda, Bat l anlam nda ilk niversite (I. Dar l-f nun) 1863 y l nda kurulmu tur.[4] Cumhuriyet ten nce Dar lf nun-i Osman-i ad yla var olan niversite, 1924 y l nda kar lan bir kanunla bu-g nk stanbul niversitesi ad n alm t r ve Osmanl mparatorlu u nun sona ermesinden sonra kurulan ilk cumhuriyet niversitesidir.

10 [3] rencilerin bireysel ve toplumsal geli imleri, ni-versitelerdeki Sosyal ve k lt rel etkinlik alanlar ve kul-lan mlar ile do rudan ili kilidir. renciler e itim s -re leri boyunca, Sosyal etkinliklere kat l r ve d zenler-ler. Sosyal grupla man n bir par as olarak Sosyal so-rumluluklar al rlar. B ylece toplum ya am na kat lma-y , evre ile do ru ili kiler kurabilmeyi renirler. Top-lumsal ili kilere haz r bireyler olarak yeti ve k lt rel etkinlik alanlar n n renci e i-timindeki nemi niversite konulu kaynaklarda s k- a vurgulanmaktad r. Fakat rencilerin Sosyal mek n kullan m ile ilgili ki isel g r lerini yans tan ara t rma-lar mevcut de ildir.