Example: air traffic controller

ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN …

8027. R NLERE L K N TEKN K MEVZUATIN . HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DA R KANUN. Kanun Numaras : 4703. Kabul Tarihi : 29/6/2001. Yay mland Resm Gazete : Tarih : 11/7/2001 Say : 24459. Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 40.. Bu Kanun ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu Karar ile y r rl e giren y netmelik i in, Y netmelikler K lliyat n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z.. B R NC B L M. Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama . Madde 1 Bu Kanunun amac ; r nlerin piyasaya arz , uygunluk de erlendirmesi, piyasa g zetimi ve denetimi ile bunlarla ilgili olarak yap lacak bildirimlere ili kin usul ve esaslar belir- lemektir. Kapsam Madde 2 Bu Kanun; r nlerin piyasaya arz ko ullar n , retici ve da t c lar n y k m- l l klerini, uygunluk de erlendirme kurulu lar n , onaylanm kurulu lar , piyasa g zetimi ve denetimini, r n n piyasaya arz n n yasaklanmas n , toplat lmas n , bertaraf n ve bunlarla ilgili olarak yap lacak bildirimleri kapsar.

8029 Ürünlerin piyasaya arzında üreticilerin ve dağıtıcıların yükümlülükleri Madde 5 – Piyasaya arz edilecek yeni ürünlerin ilgili teknik düzenlemeye uygun olması

Tags:

  Teknik

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN …

1 8027. R NLERE L K N TEKN K MEVZUATIN . HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DA R KANUN. Kanun Numaras : 4703. Kabul Tarihi : 29/6/2001. Yay mland Resm Gazete : Tarih : 11/7/2001 Say : 24459. Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 40.. Bu Kanun ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu Karar ile y r rl e giren y netmelik i in, Y netmelikler K lliyat n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z.. B R NC B L M. Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama . Madde 1 Bu Kanunun amac ; r nlerin piyasaya arz , uygunluk de erlendirmesi, piyasa g zetimi ve denetimi ile bunlarla ilgili olarak yap lacak bildirimlere ili kin usul ve esaslar belir- lemektir. Kapsam Madde 2 Bu Kanun; r nlerin piyasaya arz ko ullar n , retici ve da t c lar n y k m- l l klerini, uygunluk de erlendirme kurulu lar n , onaylanm kurulu lar , piyasa g zetimi ve denetimini, r n n piyasaya arz n n yasaklanmas n , toplat lmas n , bertaraf n ve bunlarla ilgili olarak yap lacak bildirimleri kapsar.

2 Tan mlar Madde 3 Bu Kanunda ge en;. a) M ste arl k: D Ticaret M ste arl n , b) Komisyon: Avrupa Birli i Komisyonunu, c) r n: Piyasaya arz edilmesi hedeflenen t m r nleri, d) Son r n: lgili teknik d zenlemeye uygunlu u g steren ayn belgeler kapsam ndaki r nlerden piyasaya en son arz edileni, e) G venli r n: Kullan m s resi i inde, normal kullan m ko ullar nda risk ta mayan ve- ya kabul edilebilir l lerde risk ta yan ve temel gerekler bak m ndan azam l de koruma sa layan r n , f) Temel gerekler: r n n; insan sa l , can ve mal g venli i, hayvan ve bitki ya am ve sa l , evre ve t keticinin korunmas a s ndan sahip olmas gereken asgar g venlik ko ullar - n , g) retici: Bir r n reten, imal eden, slah eden veya r ne ad n , ticar markas n veya ay rt edici i aretini koymak suretiyle kendini retici olarak tan tan ger ek veya t zel ki iyi; reti- cinin T rkiye d nda olmas halinde, retici taraf ndan yetkilendirilen temsilciyi ve/veya ithalat- y ; ayr ca, r n n tedarik zincirinde yer alan ve faaliyetleri r n n g venli ine ili kin zellikle- rini etkileyen ger ek veya t zel ki iyi, h) Da t c : r n n tedarik zincirinde yer alan ve faaliyetleri r n n g venli ine ili kin zelliklerini etkilemeyen ger ek veya t zel ki iyi, 8028.

3 Standart: zerinde mutabakat sa lanm olan, kabul edilmi bir kurulu taraf ndan onaylanan, mevcut artlar alt nda en uygun seviyede bir d zen kurulmas n ama layan, ortak ve tekrar eden kullan mlar i in r n n zellikleri, i leme ve retim y ntemleri, bunlarla ilgili termi- noloji, sembol, ambalajlama, i aretleme, etiketleme ve uygunluk de erlendirmesi i lemleri husus- lar ndan biri veya birka n belirten ve uyulmas ihtiyar olan d zenlemeyi, j) teknik d zenleme: Bir r n n, ilgili idar h k mler de dahil olmak zere, zellikleri, i leme ve retim y ntemleri, bunlarla ilgili terminoloji, sembol, ambalajlama, i aretleme, etiket- leme ve uygunluk de erlendirmesi i lemleri hususlar ndan biri veya birka n belirten ve uyulma- s zorunlu olan her t rl d zenlemeyi, k) Piyasaya arz: r n n, tedarik veya kullan m amac yla bedelli veya bedelsiz olarak pi- yasada yer almas i in yap lan faaliyeti, l) Yetkili kurulu : r nlere ili kin mevzuat haz rlamaya ve y r tmeye yasal olarak yetkili bulunan ve bu Kanun h k mlerini kendi g rev alan na giren r nler itibar yla uygulayacak olan kamu kurum veya kurulu unu, m) Uygunluk de erlendirmesi: r n n, ilgili teknik d zenlemeye uygunlu unun test edilmesi, muayene edilmesi ve/veya belgelendirilmesine ili kin her t rl faaliyeti, n) Uygunluk de erlendirme kurulu u: r n n, ilgili teknik d zenlemeye uygunlu unun test edilmesi, muayene edilmesi ve/veya belgelendirilmesine ili kin faaliyette bulunan zel veya kamu kurulu unu, o) Onaylanm kurulu.

4 Test, muayene ve/veya belgelendirme kurulu lar aras ndan, bir veya birden fazla teknik d zenleme er evesinde uygunluk de erlendirme faaliyetinde bulunmak zere, yetkili kurulu taraf ndan belirlenerek, bu Kanunda ve ilgili teknik d zenlemede belirtilen esaslar er evesinde yetkilendirilen zel veya kamu kurulu unu, p) Uygunluk i areti: Bir r n n, ilgili teknik d zenlemede yer alan gereklere uygun oldu- unu ve ilgili t m uygunluk de erlendirmesi i lemlerine t bi tutuldu unu g steren i areti, r) Mod l: lgili mevzuat gere ince, r n n ta d risklere g re hangi uygunluk de er- lendirmesi i lemlerine t bi tutulaca n g steren yollardan her birini, s) Piyasa g zetimi ve denetimi: Yetkili kurulu lar taraf ndan, r n n piyasaya arz veya da t m a amas nda veya r n piyasada iken ilgili teknik d zenlemeye uygun olarak retilip retilmedi inin, g venli olup olmad n n denetlenmesi veya denetlettirilmesini, t) yi uygulama kodu: lgili sekt rdeki mevcut teknoloji d zeyi ve bilimsel kriterler er e- vesindeki sa l k ve g venli e ili kin uygulama esaslar n , fade eder.

5 K NC B L M. r nlere li kin teknik D zenlemeler, r nlerin Piyasaya Arz nda reticilerin ve Da t c lar n Y k ml l kleri r nlere ili kin teknik d zenlemeler Madde 4 r nlere ili kin teknik d zenlemeler yetkili kurulu lar taraf ndan haz rlan r. (Ek f kra: 18/6/2017-7033/65 md.) Yetkili kurulu lar, teknik d zenlemeleri insan sa l n n, can ve mal g venli inin, evrenin, hayvan ve bitki sa l n n veya t keticinin ko- runmas veya enerji verimlili inin sa lanmas gibi bir kamu yarar n g zeterek, rekabeti engel- lemeyecek ekilde ve g zetti i amac n tesine ge meyen, uygun, orant l , a k ve uygulanabilir h k mler koyarak haz rlar. 8029. r nlerin piyasaya arz nda reticilerin ve da t c lar n y k ml l kleri Madde 5 Piyasaya arz edilecek yeni r nlerin ilgili teknik d zenlemeye uygun olmas . zorunludur. Bu h k m, kullan lm olmakla birlikte de i iklik yap larak piyasaya tekrar arz edil- mesi hedeflenen r nler ile Avrupa Birli i yesi lkeler d ndaki lkelerden ithal edilen eski ve kullan lm r nlere de uygulan r.

6 Birinci f krada belirtilen hususlarda d zenlemeler yapmaya, s n rlamalar getirmeye ve is- tisnalar tan maya Cumhurba kan yetkilidir.(1). retici, piyasaya sadece g venli r nleri arz etmek zorundad r. teknik d zenlemelere uygun r nlerin g venli oldu u kabul edilir. teknik d zenlemenin bulunmad hallerde, r n n g venli olup olmad ; ulusal veya uluslararas standartlara; bunlar n olmamas halinde ise s z konusu sekt rdeki iyi uygulama kodu veya bilim ve teknoloji d zeyi veya t keticinin g venli e ili kin makul beklentisi dikkate al narak de erlendirilir. retici, g venli olmad tespit edilen r n n kendisi taraf ndan piyasaya arz edilmedi i- ni veya r n n g venli olmamas halinin ilgili teknik d zenlemeye uygunluktan kaynakland n . ispatlad takdirde sorumluluktan kurtulur. Bir r n n g venli kabul edilmesi i in; r n n bile imi, ambalajlanmas , montaj ve ba- k m na ili kin talimatlar da dahil olmak zere zellikleri; ba ka r nlerle birlikte kullan lmas.

7 Ng r l yorsa bu r nlere yapaca etkiler; piyasaya arz , etiketlenmesi, kullan m ve bertaraf edilmesi ile ilgili talimatlar ve retici taraf ndan sa lanacak di er bilgiler ve r n kullanabilecek risk alt ndaki t ketici gruplar a s ndan de erlendirildi inde, temel gerekler bak m ndan azam . l de koruma sa lamas gerekir. Daha g venli bir r n n retilmesinin m mk n olmas veya piyasada daha az risk ta yan r nlerin mevcut olmas , ilgili teknik d zenlemede aksi belirtilmedik e, bir r n n g venli olma- d anlam na gelmez. retici, r n n ng r len kullan m s resi i inde, yeterli uyar olmaks z n fark edilemeye- cek nitelikteki riskleri hakk nda t keticilere gerekli bilgiyi sa lamak, zelliklerini belirtecek ekilde r n i aretlemek; gerekti inde piyasaya arz edilmi r nlerden numuneler alarak test etmek, ik yetleri soru turmak ve yap lan denetim sonu lar ndan da t c lar haberdar etmek, riskleri nlemek amac ile r nlerin toplat lmas ve bertaraf da dahil olmak zere gerekli nlem- leri almakla y k ml d r.

8 Retici, ilgili teknik d zenlemede belirtilen t m belgeleri; bu belgeler kapsam ndaki son r n n yurt i inde retiliyor ise retildi i, ithal ise ithal edildi i tarihten itibaren ilgili teknik d zenlemede belirtilen s re, bu s renin belirtilmemesi halinde yetkili kurulu a belirlenecek s re boyunca muhafaza etmek ve istenilmesi halinde yetkili kurulu lara ibraz etmekle y k ml d r. Da t c , sahip oldu u bilgiler er evesinde, g venli olmad n bildi i r nleri piyasaya arz edemez. Da t c , faaliyetleri er evesinde, r nlerin ta d riskler ve bu risklerden korun- mak i in al nmas gereken nlemler hakk nda ilgililere bilgi verir. reticinin tespit edilemedi i durumlarda, yetkili kurulu a belirlenecek s re i inde reticinin veya mal tedarik etti i ki inin kimli ini bildirmeyen da t c , retici olarak kabul edilir. (Ek c mle: 18/6/2017-7033/66 md.). Da t c lar, teknik d zenlemelerle kendilerine getirilen y k ml l kleri yerine getirmek zorun- dad r.

9 Uygunluk i aretinin veya uygunluk de erlendirme i lemleri sonucunda verilen belgelerin tahrif veya taklit edilmesi, usul ne uygun olmadan kullan lmas yasakt r.. (1) 2/7/2018 tarihli ve 698 say l Kanun H km nde Kararnamenin 52 nci maddesiyle bu f krada yer alan Bakanlar Kurulu ibaresi Cumhurba kan eklinde de i tirilmi tir. 8030. NC B L M. Uygunluk De erlendirme Kurulu lar na li kin Esaslar, Onaylanm Kurulu lara li kin Esaslar, Onaylanm Kurulu lar n Faaliyetleri, ube ve Temsilcilikleri ve Uygunluk De erlendirme Kurulu lar ile Onaylanm Kurulu lar n Sorumluluklar . Uygunluk de erlendirme kurulu lar na ili kin esaslar Madde 6 Uygunluk de erlendirme kurulu lar n n teknik yeterlili ine ili kin asgar kri- terler, ilgili teknik d zenlemelerde ve/veya bu Kanunun uygulama usul ve esaslar na ili kin y - netmeliklerde belirtilir. Uygunluk de erlendirme kurulu lar , bir teknik d zenleme kapsam ndaki faaliyetlerinden dolay bu teknik d zenlemeyi y r ten yetkili kurulu a kar sorumludur.

10 Onaylanm kurulu lara ili kin esaslar Madde 7 Yetkili kurulu lar, T rkiye'de yerle ik olan test, muayene ve/veya belgelen- dirme kurulu lar aras ndan, uygun g recekleri say da kurulu u, ilgili teknik d zenlemelerde ve/veya bu Kanun ve bu Kanunun uygulama usul ve esaslar na ili kin y netmeliklerde belirtilen esaslar er evesinde, bir veya birden fazla teknik d zenleme kapsam ndaki uygunluk de erlen- dirme faaliyetlerini ger ekle tirmek zere yetkilendirir. (De i ik ikinci f kra: 18/6/2017-7033/67 md.) Yetkilendirilen test, muayene ve/veya belgelendirme kurulu unun ad , adresi, uygunluk de erlendirmesi yapaca mod ller ile r nler Komisyona bildirilir. Bu kurulu , Komisyon taraf ndan Avrupa Birli i Yeni Yakla m Onaylanm Kurulu lar Bilgi Sisteminde yay mlanmas ile onaylanm kurulu stat s n elde eder. Onaylanm kurulu lar n faaliyetleri, ube ve temsilcilikleri Madde 8 Onaylanm kurulu lar n, yurt i inde ve/veya yurt d nda a acaklar ube ve- ya temsilciliklerinin faaliyetleri sonucunda verilecek belgeler onaylanm kurulu lar taraf ndan d zenlenir.


Related search queries