Example: tourism industry

26181 Accent25 NL - VDV Accountants

Juridische aspecten vande overdracht van een ondernemingDe verkoop van eenonderneming is vaakeen moeilijkebeslissing die mengrondig moetvoorbereiden. De keuze van demethode hangt metname af van degehanteerde strategieen de feitelijkegegevens. Men kan kiezen tussende verwerving van deaandelen ( sharedeal ) of de overnamevan de activa ( assetdeal ). Wij bespreken in ditnummer debelangrijke juridischeaspecten van eenoverdracht van eenonderneming. Defiscale aspecten komenin het volgendenummer aan overdracht kan op twee manieren gebeuren:door de verwerving van de aandelen ( share deal )of door de overname van de activa ( asset deal ).In het geval van een share deal beslissen de individuele aandeel-houders over de overdracht van de aandelen.

Title: 26181_Accent25_NL Author: edition1 Created Date: 9/11/2002 9:29:45 AM

Tags:

  26181 accent25 nl, 26181, Accent25

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 26181 Accent25 NL - VDV Accountants

1 Juridische aspecten vande overdracht van een ondernemingDe verkoop van eenonderneming is vaakeen moeilijkebeslissing die mengrondig moetvoorbereiden. De keuze van demethode hangt metname af van degehanteerde strategieen de feitelijkegegevens. Men kan kiezen tussende verwerving van deaandelen ( sharedeal ) of de overnamevan de activa ( assetdeal ). Wij bespreken in ditnummer debelangrijke juridischeaspecten van eenoverdracht van eenonderneming. Defiscale aspecten komenin het volgendenummer aan overdracht kan op twee manieren gebeuren:door de verwerving van de aandelen ( share deal )of door de overname van de activa ( asset deal ).In het geval van een share deal beslissen de individuele aandeel-houders over de overdracht van de aandelen.

2 Een eenvoudige overdracht volstaat. Het gaat echter wel om de over-dracht van alle rechten en het geval van een asset deal gebeurt de overdracht gewoonlijkonder de vorm van een activatransactie onder aftrek van de de overdracht van afzonderlijke activa dient men elk vermogens-bestanddeel over te dragen volgens de betreffende overdracht gebeurt onder aftrek van de verwerving van de aandelen (de zgn. share deal )De individuele aandeelhouders beslissen hunaandelen over te dragen (controleparticipatie).Die overdracht volstaat, maar de wet schrijftsoms speciale formaliteiten voor, zoals de ver-melding van bepaalde participatiedrempels bijde CBF, de vermelding van concentraties inhet mededingingsrecht, of het informeren vande ondernemingsraad in een aantal en plichtenBij verwerving van een onderneming door deaankoop van de aandelen worden alle rech-ten en verplichtingen overgenomen.

3 Tenaanzien van derden wordt niets aande bedrijfsidentiteit gewijzigd. De reedsafgesloten contracten, inclusief schuldvorde-ringen, vergunningen, enz., blijven gewoonlopen, tenzij contractueel een be indigings-mogelijkheid werd voorzien (zgn. negativeclearance clausules).Opgelet: de vrijwaringsplicht van de verko-per inzake verborgen gebreken (art. 1641BW) heeft bij dergelijke overdracht enkelVLASSCHAERT - DEVLOO Accountants & Belastingconsulenten Boekhouding & fiscaliteit Kantoor te Aalst : Tomt 4 9520 Vlierzele Tel. : 053 77 66 66 Kantoor te Gent : Voskenslaan 127 9000 Gent tel. Nr. : 0486/17 47 57 op de verkochte aandelen en niet opde onderliggende onderneming.

4 De verkoperdient bijvoorbeeld wel te garanderen dat hij deeigenaar is van de aandelen en dat deze nietmet zakelijke rechten zijn bezwaard, maar nietdat de vermogenstoestand van de vennoot-schap onaangetast is. Werd er niets vermeld inde verkoopsovereenkomst, dan wordt eennaderhand ontdekte minderwaarde van de aan-delen (verdoken passief) in principe niet als eenverborgen gebrek beschouwd. Voor de koperzijn de risico s dus veel groter bij overdracht vanaandelen dan bij overdracht van een bedrijf op deze manier overneemt,neemt dus best zoveel mogelijk waarborgclau-sules in de verkoopsovereenkomst op (de zgn.)

5 Representations and warranties ). Hierbij is dedoor de koper uit te voeren due diligence belangrijk. De verkoper verklaart dat hij aan dekoper alle nodige informatie heeft verstrekt, enwaarborgt voor een aantal in een lijst opgeno-men punten dat de door de koper gedane vast-stellingen correct zijn ( disclosure schedule ).Maar men mag de aankoop van aandelen vaneen vennootschap niet financieren met de ven-nootschap zelf. Een vennootschap mag name-lijk geen middelen voorschieten, leningen toe-staan of zekerheden stellen met het oog op hetverkrijgen van haar aandelen door derden(art. 629 (vroegere art.)

6 52 ter) W. Venn.).De Management Buy OutEen uitzondering daarop is de aankoop van aan-delen van de vennootschap door haar personeel(de zgn. Management Buy Out ). Met per-soneel wordt bedoeld: personen die door eenarbeidsovereenkomst aan de vennootschap zijnverbonden. Bestuurders komen dus niet in MBO is vaak een financieel probleem. Hetmanagement beschikt meestal niet over vol-doende middelen om de overname te financie-ren, en is evenmin in staat om zelf de nodigewaarborgen te verstrekken aan de bank. In depraktijk gebeurt dergelijke (Leveraged) Manage-ment Buy Out onrechtstreeks via een speciaalvoor de overname opgerichte holdingvennoot-schap.

7 De bank (financier) verstrekt aan deze hol-ding een lening voor de aankoop van de aande-len van de targetvennootschap. De holding kande financieringslasten van deze lening volledig inmindering brengen van haar fiscale overnemendaftrekbaar als beroepskostenech-ter geen belastbare inkomsten waarvan zij deintresten kan aftrekken. Om de aftrek mogelijkte maken, wordt de winst van de target naar deholding afgeleid onder de vorm vanmanagementvergoedingen, tanti mes, dividen-den, bestuurdersbezoldigingen, enz. De holdingwendt de uitgekeerde gelden dan aan om hethaar toegestane krediet af te geeft dit.

8 De overnemer richt vooraf een holding bank staat aan de holding een lening holding koopt hiermee de aandelen van de targetvennootschap en brengt de financieringslastenin mindering van haar belastbare uit de targetvennootschap wordt afgeleid naar de holding onder de vorm vanmanagementvergoedingen, dividenden, holding betaalt met deze afgeleide inkomsten de lening terug aan de men oordeelt dat de risico s van deovername via aandelen te hoog zijn, of indienmen uit strategische overwegingen slechts eengedeelte van de activiteiten wenst over tenemen, gebeurt de overdracht meestal onder devorm van een activatransactie.

9 De nieuwe eige-naar koopt dan bepaalde activa onder aftrek vande en plichtenBij de overdracht van afzonderlijke activa dientmen elk vermogensbestanddeel over te dragenvolgens de betreffende wetsbepalingen. Zo zijner specifieke eisen bij de overdracht van onroe-rende goederen (authentieke akte), gronden(bodemattest, momenteel enkel grondendie in Vlaanderen zijn gelegen), schuldvorderin-gen (kennisgeving aan de gecedeerde schulde-naar), contracten intuitu personae (niet over-draagbaar tenzij akkoord medecontractant),milieu- en andere vergunningen (speciaal mel-dingsformulier), octrooien en merken (depotvan geschrift), verkoop van activa behoort tot de bevoegd-heid van de raad van bestuur.

10 De rechten vanwerknemers worden geregeld door de CAO van 7 juni 1985. Met uitzondering vanindividuele en aanvullende overeenkomsten isde overnemer verplicht de bestaande arbeids-overeenkomsten te activa kunnen worden beschouwd:een bedrijfstak, zijnde een geheel dat optechnisch en organisatorisch gebied eenautonome activiteit uitoefent en op eigenkracht kan werken; een algemeenheid van goederen, het ver-mogensgeheel van de vennootschap, zowelde activa als de passiva;een overdracht van een bedrijfstak of algemeen-heid van goederen worden ook de passiva over-gedragen. Om niet voor elk element in deactiva- en passiva de tegenstelbaarheidsregel temoeten naleven, kan men dergelijke overdrachtonderwerpen aan een inbrengprocedure1(art.)


Related search queries