Example: stock market

3194 Sayılı İmar Kanunu - yds.gov.tr

3194 Say l mar Kanunu B R NC B L M Genel H k mler Ama MADDE 1- Bu Kanun, yerle me yerleri ile bu yerlerdeki yap la malar n; plan, fen sa l k ve evre artlar na uygun te ekk l n sa lamak amac yla d zenlenmi tir. Kapsam MADDE 2- Belediye ve m cavir alan s n rlar i inde ve d nda kalan yerlerde yap lacak planlar ile in a edilecek resmi ve zel b t n yap lar bu Kanun h k mlerine tabidir. Genel Esas MADDE 3- Herhangi bir saha, her l ekteki plan esaslar na, bulundu u b lgenin artlar na ve y netmelik h k mlerine ayk r maksatlar i in kullan lamaz. stisnalar MADDE 4- 2634 say l Turizmi Te vik Kanunu , 2863 say l K lt r ve Tabiat Varl klar n Koruma Kanunu , bu Kanunun ilgili maddelerine uyulmak kayd ile 2960 say l stanbul Bo azi i Kanunu ve 3030 say l B y k ehir Belediyelerinin Y netimi Hakk nda Kanun ile di er zel kanunlar ile belirlenen veya belirlenecek olan yerlerde, bu Kanunun zel kanunlara ayk r olmayan h k mleri uygulan r.

3194 Sayılı İmar Kanunu BİRİNC İ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1- Bu Kanun, yerle şme yerleri ile bu yerlerdeki yapıla şmaların; plan, fen sa ğlık ve ...

Tags:

  Kanunu

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 3194 Sayılı İmar Kanunu - yds.gov.tr

1 3194 Say l mar Kanunu B R NC B L M Genel H k mler Ama MADDE 1- Bu Kanun, yerle me yerleri ile bu yerlerdeki yap la malar n; plan, fen sa l k ve evre artlar na uygun te ekk l n sa lamak amac yla d zenlenmi tir. Kapsam MADDE 2- Belediye ve m cavir alan s n rlar i inde ve d nda kalan yerlerde yap lacak planlar ile in a edilecek resmi ve zel b t n yap lar bu Kanun h k mlerine tabidir. Genel Esas MADDE 3- Herhangi bir saha, her l ekteki plan esaslar na, bulundu u b lgenin artlar na ve y netmelik h k mlerine ayk r maksatlar i in kullan lamaz. stisnalar MADDE 4- 2634 say l Turizmi Te vik Kanunu , 2863 say l K lt r ve Tabiat Varl klar n Koruma Kanunu , bu Kanunun ilgili maddelerine uyulmak kayd ile 2960 say l stanbul Bo azi i Kanunu ve 3030 say l B y k ehir Belediyelerinin Y netimi Hakk nda Kanun ile di er zel kanunlar ile belirlenen veya belirlenecek olan yerlerde, bu Kanunun zel kanunlara ayk r olmayan h k mleri uygulan r.

2 T rk Silahl Kuvvetlerine ait harekat, e itim ve savunma ama l yap lar i in, bu Kanun h k mlerinden hangisinin ne ekilde uygulanaca Milli Savunma Bakanl ile Bay nd rl k ve skan Bakanl taraf ndan m tereken belirlenir. Tan mlar MADDE 5- Bu Kanunda ge en terimlerden baz lar a a da tan mlanm t r. Naz m mar Plan ; varsa b lge veya evre d zeni planlar na uygun olarak halihaz r haritalar zerine, yine varsa kadastral durumu i lenmi olarak izilen ve arazi par alar n n; genel kullan bi imlerini, ba l ca b lge tiplerini, b lgelerin gelecekteki n fus yo unluklar n , gerekti inde yap yo unlu unu, e itli yerle me alanlar n n geli me y n ve b y kl kleri ile ilkelerini, ula m sistemlerini ve problemlerinin z m gibi hususlar g stermek ve uygulama imar planlar n n haz rlanmas na esas olmak zere d zenlenen, detayl bir raporla a klanan ve raporuyla beraber b t n olan pland r.

3 Uygulama mar Plan ; tasdikli halihaz r haritalar zerine varsa kadastral durumu i lenmi olarak naz m imar plan esaslar na g re izilen ve e itli b lgelerin yap adalar n , bunlar n yo unluk ve d zenini, yollar ve uygulama i in gerekli imar uygulama programlar na esas olacak uygulama etaplar n ve di er bilgileri ayr nt lar ile g steren pland r. Yerle me Alan ; imar plan s n r i indeki yerle ik ve geli me alanlar n n t m d r. mar Adas ; imar plan ndaki esaslara g re meydana gelen adad r. mar Parseli; imar adalar i erisindeki kadastro parsellerinin mar Kanunu , imar plan ve y netmelik esaslar na g re d zenlenmi eklidir. Kadastro Adas ; kadastro yap ld zaman var olan adad r. Kadastro Parseli; kadastro yap ld zaman kadastro adalar i inde bulunan m lkiyeti tescilli parseldir. Yap ; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeralt ve yer st in aat ile bunlar n ilave, de i iklik ve tamirlerini i ine alan sabit ve m teharrik tesislerdir.

4 Bina; kendi ba na kullan labilen, st rt l ve insanlar n i ine girebilecekleri ve insanlar n oturma, al ma, e lenme ve dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanlar n ve e yalar n korunmas na yarayan yap lard r. lgili dare; belediye ve m cavir alan s n rlar i inde belediye, d nda valiliktir. Bakanl k; Bay nd rl k ve skan Bakanl d r. M cavir Alan; imar mevzuat bak m ndan belediyelerin kontrol ve mesuliyeti alt na verilmi olan alanlard r. evre D zeni Plan ; lke ve b lge plan kararlar na uygun olarak konut, sanayi, tar m, turizm, ula m gibi yerle me ve arazi kullan lmas kararlar n belirleyen pland r. Fen Adamlar ; ( ) yap , elektrik tesisat , s hhi tesisat ve s tma, makine, harita kadastro ve benzeri alanlarda mesleki ve teknik renim veren en az lise dengi okullardan mezun olmu veya lise mezunu olup, bir retim y l s reyle bakanl klar n a m oldu u kurslar ba ar yla tamamlam olanlar ile 3308 say l rakl k ve Meslek E itimi Kanununa g re ustal k belgesine sahip olan elemanlard r.

5 Ayr ca bu Kanunda ad ge en di er tan mlar Bakanl k a haz rlanacak y netmelikte tarif edilir. K NC B L M mar Planlar le lgili Esaslar Planlama kademeleri MADDE 6- Planlar, kapsad klar alan ve ama lar a s ndan; "B lge Planlar " ve " mar Planlar ", imar planlar ise "Naz m mar Planlar " ve "Uygulama mar Planlar " olarak haz rlan r. Uygulama imar planlar , gerekti inde etaplar halinde de yap labilir. Halihaz r harita ve imar planlar MADDE 7- Halihaz r harita ve imar planlar n n yap lmas nda a a da belirtilen hususlara uyulur. a) Halihaz r haritas bulunmayan yerle im yerlerinin halihaz r haritas belediyeler veya valiliklerce yap l r veya yapt r l r. Bu haritalar n tasdik merci belediyeler ve valilikler olup tasdikli bir n shas Bakanl a, di er bir n shas da ilgili tapu dairesine g nderilir. b) Son n fus say m nda, n fusu 'i a an yerle melerin imar planlar n n yapt r lmalar mecburidir.

6 Son n fus say m nda, n fus 'i a mayan yerle melerde, imar plan yap lmas n n gerekli olup olmad na, belediye meclisi karar verir. Mevcut imar planlar y r rl ktedir. c) Mevcut planlar n yerle mi n fusa yetersiz olmas durumunda veya yeni yerle me alanlar n n acilen kullanmaya a lmas n temin i in; belediyeler veya valiliklerce yap lacak mevzi imar planlar na veya imar plan olmayan yerlerde Bakanl k a haz rlanacak y netmelik esaslar na g re uygulama yap l r. Haritalar n yap lacak mevzi imar planlar na veya imar plan olmayan yerlerde Bakanl k a al nmas na veya imar planlar n n tatbikat na memur edilen vazifeliler, vazifelerini yaparlarken 2613 say l Kadastro ve Tapu Tahriri Kanununun 7. maddesindeki selahiyeti haizdirler. Planlar n haz rlanmas ve y r rl e konulmas MADDE 8- Planlar n haz rlanmas nda ve y r rl e konulmas nda a a da belirtilen esaslara uyulur. a) B lge planlar ; sosyo-ekonomik geli me e ilimlerini, yerle melerin geli me potansiyelini, sekt rel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yap lar n da l m n belirlemek zere haz rlanacak b lge planlar n , gerekli g rd hallerde Devlet Planlama Te kilat yapar veya yapt r r.

7 B) mar planlar ; Naz m imar plan ve Uygulama mar Plan ndan meydana gelir. Mevcut ise b lge plan ve evre d zeni plan kararlar na uygunlu u sa lanarak, belediye s n rlar i inde kalan yerlerin naz m ve uygulama imar planlar ilgili belediyelerce yap l r veya yapt r l r, belediye meclisince onaylanarak y r rl e girer. Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye ba kanl nca tespit edilen ilan yerlerinde bir ay s re ile ilan edilir. Bir ayl k ilan s resi i inde planlara itiraz edilebilir. Belediye ba kanl nca belediye meclisine g nderilen itirazlar ve planlar belediye meclisi on be g n i inde inceleyerek kesin karara ba lar. Belediye ve m cavir alan d nda kalan yerlerde yap lacak planlar valilik veya ilgilisince yap l r veya yapt r l r. Valilik e uygun g r ld takdirde onaylanarak y r rl e girer. Onay tarihinden itibaren valilik e tespit edilen ilan yerinde bir ay s re ile ilan edilir.

8 Bir ayl k ilan s resi i inde planlara itiraz edilebilir. tirazlar valili e yap l r, valilik itirazlar ve planlar on be g n i erisinde inceleyerek kesin karara ba lar. Onaylanm planlarda yap lacak de i iklikler de yukar daki usullere tabidir. Kesinle en imar planlar n n bir kopyas , Bakanl a g nderilir. mar planlar alenidir. Bu aleniyeti sa lamak ilgili idarelerin g revidir. Belediye ba kanl ve m lki amirlikler, imar plan n n tamam n veya bir k sm n kopyalar veya kitap klar haline getirip o altarak tespit edilecek cret kar l nda isteyenlere verir. mar planlar nda Bakanl n yetkisi MADDE 9- Bakanl k gerekli g r len hallerde, kamu yap lar ile ilgili imar plan ve de i ikliklerinin, umumi hayata m essir afetler dolay s yla veya toplu konut uygulamas veya Gecekondu Kanununun uygulanmas amac yla yap lmas gereken planlar n ve plan de i ikliklerinin, birden fazla belediyeyi ilgilendiren metropoliten imar planlar n n veya i erisinden veya civar ndan demiryolu veya karayolu ge en, hava meydan bulunan veya havayolu veya denizyolu ba lant s bulunan yerlerdeki imar ve yerle me planlar n n tamam n veya bir k sm n , ilgili belediyelere veya di er idarelere bu yolda bilgi vererek ve gerekti inde i birli i sa layarak yapmaya, yapt rmaya, de i tirmeye ve re'sen onaylamaya yetkilidir.

9 ( tarih ve 22124 say l Resmi Gazete Yay mlanan 4046 say l Kanunla eklenen bu f kran n tarih ve 22958 say l M kerrer Resmi Gazetede Yay mlanan 4232 say l Kanunla de i tirilen eklidir.) Belediye hudutlar ve m cavir alanlar i erisinde bulunan ve zelle tirme program na al nm kurulu lara ait arsa ve arazilerin, ilgili kurulu lardan gerekli g r , (Belediye) al narak evre imar b t nl n bozmayacak imar tadilatlar ve mevzii imar planlar n n ve buna uygun imar durumlar n n Ba bakanl k zelle tirme daresi Ba kanl nca haz rlanarak zelle tirme Y ksek Kurulunca onaylanmak suretiyle y r rl e girer ve ilgili Belediyeler bu arsa ve arazilerin imar fonksiyonlar n 5 y l de i tiremezler. lgili Belediyeler g r lerini on be g n i inde bildirir. Bir kamu hizmetinin g r lmesi maksad ile resmi bina ve tesisler i in imar planlar nda yer ayr lmas veya bu ama la de i iklik yap lmas gerekti i takdirde, Bakanl k, valilik kanal ile ilgili belediyeye talimat verebilir veya gerekirse imar plan n n resmi bina ve tesislerle ilgili k sm n re'sen yapar ve onaylar.

10 Bakanl k birden fazla belediyeyi ilgilendiren imar planlar n n haz rlanmas nda, kabul ve onaylanmas safhas nda ortaya kabilecek ihtilaflar halleder, gerekti inde re'sen onaylar. Kesinle en planlar ilgili belediyelere ve valiliklere tebli edilir. Bu planlar n uygulanmas mecburidir. Re'sen yap lan planlardaki de i ikliklerde yukar daki usullere tabidir. mar programlar , kamula t rma k s tl l k hali MADDE 10- Belediyeler; imar planlar n n y r rl e girmesinden en ge 3 ay i inde, bu plan tatbik etmek zere 5 y ll k imar programlar n haz rlarlar. Be y ll k imar programlar n n g r lmesi s ras nda ilgili yat r mc kamu kurulu lar n n temsilcileri g r leri esas al nmak zere meclis toplant s na kat l r. Bu programlar, belediye meclisince kabul edildikten sonra kesinle ir. Bu program i inde bulunan kamu kurulu lar na tahsis edilen alanlar, ilgili kamu kurulu lar na bildirilir.


Related search queries