Example: stock market

4857 SAYILI İŞ KANUNU Sözleş ÇERÇEVESİNDE KISMİ (PART ...

4857 SAYILI KANUNU ER EVES NDE KISM (PART-TIME) ALI MA CAN AFAK K smi s reli al ma, tarihsel k kleri bak m ndan genel olarak i s relerinin s n rland r lmas ve kad n n al ma hayat na at lmas olgular na dayand r l K smi s reli al anlar n b y k b l m n kad nlar n olu turdu u, bunu emeklilerin ve rencilerin izledi i biliniyor. te yandan bu t r al ma, uzmanl k gerektiren i lerde de ortaya k yor. Atipik al ma modelleri aras nda en eskisi say lan k smi s reli al ma, D nya l e inde h zla yayg nla yor. Uluslararas al ma rg t (ILO) verilerine g re, k smi s reli al anlar toplam istihdam i inde nemli bir paya sahip. Bu oran pek ok lkede % 20 nin zerinde lkemizde ise k smi s reli al anlar n toplam istihdam i erisindeki pay % 5,8 ve k smi s reli al anlar n & 63,7 sini de kad nlar olu K smi s reli al ma, uluslararas planda ilk kez Birle mi Milletler rg t ne ba l Kad nlar n Stat s Komisyonu nun 1953 ubat ndaki 7.

4857 SAYILI İŞ KANUNU ÇERÇEVESİNDE KISMİ (PART- TIME) ÇALIŞMA CAN ŞAFAK Kısmi süreli çalışma, tarihsel kökleri bakımından genel olarak iş sürelerinin …

Tags:

  5748

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 4857 SAYILI İŞ KANUNU Sözleş ÇERÇEVESİNDE KISMİ (PART ...

1 4857 SAYILI KANUNU ER EVES NDE KISM (PART-TIME) ALI MA CAN AFAK K smi s reli al ma, tarihsel k kleri bak m ndan genel olarak i s relerinin s n rland r lmas ve kad n n al ma hayat na at lmas olgular na dayand r l K smi s reli al anlar n b y k b l m n kad nlar n olu turdu u, bunu emeklilerin ve rencilerin izledi i biliniyor. te yandan bu t r al ma, uzmanl k gerektiren i lerde de ortaya k yor. Atipik al ma modelleri aras nda en eskisi say lan k smi s reli al ma, D nya l e inde h zla yayg nla yor. Uluslararas al ma rg t (ILO) verilerine g re, k smi s reli al anlar toplam istihdam i inde nemli bir paya sahip. Bu oran pek ok lkede % 20 nin zerinde lkemizde ise k smi s reli al anlar n toplam istihdam i erisindeki pay % 5,8 ve k smi s reli al anlar n & 63,7 sini de kad nlar olu K smi s reli al ma, uluslararas planda ilk kez Birle mi Milletler rg t ne ba l Kad nlar n Stat s Komisyonu nun 1953 ubat ndaki 7.

2 Oturumunda ele al nm ve genel olarak mutat i s resinin nemli l de alt ndaki bir s reyle, g n n veya haftan n bir b l m nde d zenli al ma bi iminde bir tan mlama nerilmi tir. Daha sonra Uluslararas al ma rg t uzmanlar nca, 1965 Kas m ndaki kad nlar n al ma sorunlar na ili kin toplant da, k smi al man n, i i ile i veren aras nda kar l kl anla mayla olu an ve normal i s resinden daha az olan d zenli al ma olarak tan mlanmas onaylanm t K smi s reli al ma, Avrupa Birli i (AB) nin 97/81 say l Y nergesinde d zenlenmi ve k smi s reli i i kar la t r labilir bir tam zamanl i inin normal al ma saatlerinden, haftal k olarak veya bir y la kadar s reli istihdam n ortalamas olarak hesapland nda normal al ma saatleri daha az olan al an bi iminde tan mlanm t r.

3 Benzer bir tan m da ILO nun, 1 Centel, T.; K smi al ma; Kazanc Hukuk Yay nlar , No: 106, stanbul 1992, s. 9. 2 ILO, Key Indicators of The Labour Market 2001-2002, ILO Geneva; 3 Centel, T.; , s. 9. 1998 tarihli ve 175 say l S zle mesinde yer almaktad r. Buna g re, kar la t r labilir tam g n i ilerine g re normal al ma saatleri daha az al t r lan i i k smi s reli i idir. Bu t r al ma ili kisi, bir dizi Kara Avrupas lkesinin hukuk sistemi i inde d zenlenmi ve tan mlanm t lkemizde, a rl kl olarak al ma hayat nda esneklik tart malar i inde g ndeme gelen atipik istihdam bi imleri aras nda belki de en karakteristik olan k smi s reli al mad r.

4 K smi s reli al ma, haftan n belirli g nlerinde tam g n ya da haftan n her g n belirli bir s re al ma bi iminde uygulanabilmektedir. K smi s reli al man n zel t rleri olarak; yan i te al ma, i payla m (job sharing), kayan (esnek) i s resi ve a r zerine al ma ne kmaktad K smi s reli al ma, esnek bir KANUNU aray i inde uzun s re g ndemde kald . Nihayet, 4857 say l Kanunda di er atipik istihdam t rlerinin yan nda, k smi s reli al ma ve bunun zel bir bi imi olarak a r zerine al ma ili kisi de d zenlendi. K smi s reli al man n Kanununda d zenlenmesinin, i inin d nyas nda s cak kar land s ylenemez. i sendikalar n n as l teredd tleri, k smi s reli al man n yayg nla mas n n sendikalar n n etkinli ini ve m cadele g c n k raca noktas ndad r.

5 Ger ekten de, k smi s reli al anlar n sendikalarla ba lar n n zay f ve sendikala ma oran n n d k oldu u bilinmektedir. K smi s reli al man n Kanununda d zenlenmesinin ard ndan, zaman zaman bu t r al ma bi iminin 4857 say l KANUNU ile al ma hayat m za girmi oldu u izleniminin de ortaya kt na tan k oluyoruz. Ger i, 4857 say l Kanununun y r rl e girdi i 2003 May s na kadar bireysel i hukuku alan ndaki temel Kanun olan 1475 say l Kanununda k smi al maya ili kin herhangi bir h k m bulunmamaktayd . Ne var ki, 1475 say l Kanunun uyguland d nemde, tam s re al ma esas na g re yap lan i s zle melerinin yan nda, k smi bir al ma 4 svi re ve Alman hukuk sisteminde k smi al maya ili kin d zenlemeler i in, bkz.

6 Centel, T.; , s. 25-26. 5 K smi s reli al man n el t rleri i in bkz. Centel, T.; , 36-42.; S zek, S.; Hukuku, Beta Yay nlar , Eyl l 2002, stanbul, s. 235-241, s resini esas alan i s zle melerinin de yap ld n biliyoruz. B t n bu d nem boyunca, k smi s reli al ma ili kisinde ortaya kan sorunlara, Bor lar Kanununun liberal d zenlemeleri er evesinde retideki tart malarla ve yarg i tihad yla z m aranm t r. Bu noktada, zaten uygulamada var olan k smi s reli al man n Kanununda d zenlenmi olmas n n de il, yap lan d zenlemenin i eri inin tart ma konusu yap lmas yerinde olacakt r. Bu al man n amac da, k smi s reli al ma ili kisinin 4857 say l KANUNU h k mleri er evesinde tart lmas yla s n rl d r.

7 KISM S REL ALI MA NED R? NASIL BEL RLEN R? K smi s reli al ma, 4857 say l Kanununun 13 ve 14. maddelerde d zenlenmi tir. Bu d zenlemenin amac , Bakanlar Kurulu Genelgesinde say lar gittik e artan k smi al malar te vik etmek, i verenlerle i ilerin ihtiya lar n kar layacak ekilde al ma s relerinin esnek bir organizasyon er evesinde d zenlenmesine katk da bulunmak bi iminde K smi s reli i s zle mesi 4857 say l Kanununun 13. maddesinin ilk f kras nda tan mlanm t r. Buna g re; inin normal haftal k al ma s resinin, tam s reli i s zle mesiyle al an emsal i iye g re nemli l de daha az belirlenmesi durumunda s zle me k sm s reli i s zle mesidir.

8 Bu tan mlama er evesinde, k smi s reli i s zle mesinin unsurlar : 1. s resinin nemli i de k sa olmas , 6 Avrupa Birli i nde Konsey taraf ndan 97/81 say l Y nerge ile y r rl e konulan sosyal taraflar n meydana getirdikleri K smi S reli al ma Hakk nda er eve Anla mas nda belirtildi i zere, bu anla man n amac , bir yandan k smi s reli al an i ilere y nelik ayr mc l ortadan kald rmak, di er yandan k smi zamanl al man n geli mesine serbest irade temelinde te vik etmek ve i verenlerle i ilerin ihtiya lar n kar layacak ekilde al ma s relerinin esnek bir organizasyon er evesinde d zenlenmesine katk da bulunmakt r.

9 Bakanlar Kurulu Gerek esi, Madde 14. 2. s resinin daha i s zle mesinin kurulmas an nda taraflarca belirlenmesi, Olarak tespit edilebilir. Burada nemli l de daha az olarak belirtilen l , Bakanlar Kurulu gerek esinde rneklenmi ve normal al ma s resinin te ikisinden az olan s renin tan ma uygun bir s re oldu u belirtilmi Kanun hen z n tasar halindeyken, T rk- , k smi s renin l s olarak, nemli l de daha az ibaresinin soyut bir tabir oldu unu ve karma aya yol a abilece ini tespit ederek, madde gerek esinde ifade edildi i gibi tam s reli i s zle mesi i in belirlenen haftal k al ma s resinin te ikisinin alt ndaki haftal k al ma s resine g re istihdam edilen i inin k smi s reli s zle meye g re istihdam edilen i i olarak kabul edilmesi gere ine ve bu hususun madde metnine al nmas n n isabetli olaca na i aret etmi Nitekim, bu konuda madde metninde a k bir d zenleme yap lmam olmas , Kanunun yay mlanmas n n hemen ard ndan, k smi al man n tan mlanmas na ili kin olarak.

10 Madde gerek esinden farkl l lerin de tart ma g ndemine ta nmas na neden olmu 7 rne in i yerinde uygulanan tam s reli i s zle mesi i in haftal k al ma s resi 40 saat ise, k smi s reli al ma i in 2, 3 saat gibi daha az al ma de il, hi olmazsa tam s renin te ikisinden daha az olan otuz saatin alt ndaki haftal k al ma s resine g re istihdam edilen i i k smi s reli s zle meye g re istihdam edilen kimse olarak kabul edilecektir. Bakanlar Kurulu Gerek esi, Madde 14. 8 T rk- ; T rkiye i Sendikalar Konfederasyonu 19. Genel Kurul al ma Raporu 1999-2003, 3-7 Aral k 2003, 9 Bu konuda retideki bir yakla m da kararla t r lan al ma s resinin emsal i inin haftal k al ma s resinin & 50-60 I olabilece i y n ndedir.


Related search queries