Example: biology

6047 - Mevzuat Bilgi Sistemi

6047 karayollari TRAF K KANUNU (1) (2)(3) Kanun Numaras : 2918 Kabul Tarihi : 13/10/1983 Yay mland R. Gazete : Tarih : 18/10/1983 Say : 18195 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 687 Bu Kanunun y r rl kte olmayan h k mleri i in bak n z "Y r rl kteki Baz Kanunlar n M lga H k mleri K lliyat " Cilt: 2 Sayfa: 1247 Bu Kanun ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu Karar ile y r rl e giren y netmelik i in, "y netmelikler K lliyat "n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z. B R NC KISIM Genel Esaslar B R NC B L M Ama ve Kapsam Ama : Madde 1 Bu Kanunun amac , karayollar nda, can ve mal g venli i y n nden trafik d zenini sa lamak ve trafik g venli ini ilgilendiren t m konularda al nacak nlemleri belirlemektir.

6047 KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU (1) (2)(3) Kanun Numarası: 2918 Kabul Tarihi : 13/10/1983 Yayımlandığı R. Gazete: Tarih : 18/10/1983 Sayı : 18195 Yayımlandığı Düstur: Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 687

Tags:

  Karayollari

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 6047 - Mevzuat Bilgi Sistemi

1 6047 karayollari TRAF K KANUNU (1) (2)(3) Kanun Numaras : 2918 Kabul Tarihi : 13/10/1983 Yay mland R. Gazete : Tarih : 18/10/1983 Say : 18195 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 687 Bu Kanunun y r rl kte olmayan h k mleri i in bak n z "Y r rl kteki Baz Kanunlar n M lga H k mleri K lliyat " Cilt: 2 Sayfa: 1247 Bu Kanun ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu Karar ile y r rl e giren y netmelik i in, "y netmelikler K lliyat "n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z. B R NC KISIM Genel Esaslar B R NC B L M Ama ve Kapsam Ama : Madde 1 Bu Kanunun amac , karayollar nda, can ve mal g venli i y n nden trafik d zenini sa lamak ve trafik g venli ini ilgilendiren t m konularda al nacak nlemleri belirlemektir.

2 Kapsam: Madde 2 Bu Kanun, trafikle ilgili kurallar , artlar , hak ve y k ml l kleri, bunlar n uygulanmas -n ve denetlenmesini, ilgili kurulu lar ve bunlar n g rev, yetki ve sorumluluk, al ma usulleri ile di er h k mleri kapsar. Bu Kanun, karayollar nda uygulan r. Ancak aksine bir h k m yoksa; a) Karayolu d ndaki alanlardan kamuya a k olanlar ile park, bah e, park yeri, garaj, yolcu ve e ya terminali, servis ve akaryak t istasyonlar nda karayolu ta t trafi i i in faydalan lan yerler ile, b) Eri me kontroll karayolunda ve para denerek yararlan lan karayollar n n kamuya a k kesimle-rinde ve belirli bir karayolunun ba lant s n sa layan deniz, g l ve akarsular zerinde kamu hizmeti g ren ara lar n, karayolu ara lar na ayr lan k s mlar nda da, Bu Kanun h k mleri uygulan r.

3 (1) 3/11/1988 Tarih ve 3493 say l Kanunun 54 ve 55 inci maddeleri ile bu Kanunun 108 inci maddesinin alt nc ve 98,99,101,104 nc maddelerinin son f kralar ndaki onbin liradan otuzbin liraya kadar olan hafif para cezalar "ikiy zbin liradan birmilyon liraya kadar hafif para cezas na"; 32/2, 61/2, 72/2, 91/4 nc f kralar ndaki ve 13, 23, 34, 37, 44, 58, 60, 62, 63, 64, 66, 67, 68, 69, 73, 75, 76, 77, 78, 79, 94 nc maddelerinin son f kralar ndaki para cezalar "Onbin Liraya", 30 uncu maddesinin (a) ve (b) bentlerin-deki ve 46, 52, 53, 55, 56,7 4 nc maddelerinin son f kralar ndaki para cezalar "Onbe bin Liraya" ve 57, 71 ve 81 inci maddelerin son f kralar ndaki para cezalar "Yirmi bin Liraya", 47 ve 54 nc maddele-rin son f kras ndaki para cezalar ise "Otuzbin Liraya" kart lm ve metne i lenmi tir.

4 (2) Bu Kanunla Sigorta hizmetleri ile ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanl na ve Sanayi ve Ticaret Baka-n na verilmi olan her t rl g rev, yetki, sorumluluk, hak ve muafiyetten ilgili olanlar n do rudan do ru-ya Ba bakana, Ba bakan n g revlendirece i Devlet Bakan na, Hazine M ste arl na ve Hazine M ste- ar na intikal edece i tarih ve 4059 say l Kanunun 8 inci maddesi ile h kme ba lanm t r. (3) 3/7/2005 tarihli ve 5393 say l Belediye Kanunun 84 nc maddesiyle; bu Kanunda belediyenin sorumlu ve yetkili k l nd g rev ve hizmetlerle s n rl olarak, 5393 say l Belediye Kanunu h k mlerine ayk r l k bulunmas durumunda mezkur kanun h k mlerinin uygulanaca h k m alt na al nm t r.

5 6048 K NC B L M Tan mlar Tan mlar : Madde 3 Bu Kanunda kullan lan terimlerin tan mlar a a da g sterilmi tir. Trafik : Yayalar n, hayvanlar n ve ara lar n karayollar zerindeki hal ve hareketleridir. Karayolu : Trafik i in, kamunun yararlanmas na a k olan arazi eridi, k pr ler ve alan-lard r. Karayolu yap s : Karayolunun kendisi ile karayolunun st nde, yan nda, al t nda veya yukar s ndaki; ada, ay r c , otokorkuluk, istinat duvar , k pr , t nel, menfez ve benzeri yap lard r. M lk : Devlete, kamuya, ger ek ya da t zelki ilere ait olan ta nmaz mallard r. Karayolu s n r izgisi : Kamula t r lm , kamuya terk veya tahsis edilmi karayolunda; m lkle olan s n r izgisi, Di er karayollar nda; yarmaca, evden sonra hendek varsa hendek d kenar , hendek yoksa ev st kenar , dolguda ev etek izgisi, Yaya yolu ayr lm karayolunda ise yaya yolunun m lkle birle ti i iz idir.

6 Ki y nl karayolu : Ta t yolunun her iki y ndeki ta t trafi i i in kullan ld karayolu-dur. Tek y nl karayolu : Ta t yolunun yaln z bir y ndeki ta t trafi i i in kullan ld karayo-ludur. B l nm karayolu : Bir y ndeki trafi e ait ta t yolunun bir ay r c ile belirli ekilde di er ta t yolundan ayr lmas ile meydana gelen karayoludur. Eri me kontroll karayolu (otoyol - ekspresyol) : zellikle transit trafi e tahsis edilen, belirli yerler ve artlar d nda giri ve k n yasakland , yaya, hayvan ve motorsuz ara lar n giremedi i, ancak, izin verilen motorlu ara lar n yararland ve trafi in zel kontrola tabi tutul-du u karayoludur. Ge i yolu : Ara lar n bir m lke girip kmas i in yap lm olan yolun, karayolu zerinde bulunan k sm d r.

7 Ba lant yolu : Bir kav ak yak n nda karayolu ta t yollar n n birbirine ba lanmas n sa layan, kav ak alan d nda kalan ve bir y nl trafi e ayr lm olan karayolu k sm d r. Anayol : Anatrafi e a k olan ve bunu kesen karayolundaki trafi in, bu yolu ge erken veya bu yola girerken, ilk ge i hakk n vermesi gerekti i i aretlerle belirlenmi karayoludur. Tali yol : Genel olarak zerindeki trafik yo unlu u bak m ndan, ba land yoldan daha az nemde olan yoldur. Ta t yolu : (Kaplama): Karayolunun genel olarak ta t trafi ince kullan lan k sm d r. Yaya yolu (Yaya kald r m ) : Karayolunun, ta t yolu kenar ile ger ek veya t zelki ilere ait m lkler aras nda kalan ve yaln z yayalar n kullan m na ayr lm olan k sm d r.

8 Bisiklet yolu : Karayolunun, sadece bisikletlilerin kullanmalar na ayr lan k sm d r. Yaya ge idi : Ta t yolunda, yayalar n g venli ge ebilmelerini sa lamak zere, trafik i aretleri ile belirlenmi aland r. Kav ak : ki veya daha fazla karayolunun kesi mesi veya birle mesi ile olu an ortak aland r. 6049 Banket : Yaya yolu ayr lmam karayolunda, ta t yolu kenar ile ev ba veya hendek i st kenar aras nda kalan ve ola an olarak yayalar n ve hayvanlar n kullanaca , zorunlu hallerde de ara lar n faydalanabilece i k s md r. erit : Ta tlar n bir dizi halinde g venle seyredebilmeleri i in ta t yolunun ayr lm bir b l m d r. Alt ge it: Karayolunun di er bir karayolu veya demiryolunu alttan ge mesini sa layan yap d r.

9 St ge it: Karayolunun, di er bir karayolu veya demiryolunu stten ge mesini sa layan yap d r. Demiryolu ge idi (Hemzemin ge it) : Karayolu ile demiryolunun ayn seviyede kesi ti i bariyerli veya bariyersiz ge itlerdir, Okul ge idi: Genel olarak okul ncesi, ilk retim ve orta dereceli okullar n evresinde zellikle rencilerin ge mesi i in ta t yolunda ayr lm ve bir trafik i areti ile belirlenmi alan-d r. Ada : Yayalar n ge me ve durmalar na, ta tlardan inip binmelerine yarayan, trafik ak m -n d zenleme ve trafik g venli ini sa lama amac ile yap lm olan, ara lar n bulunamayaca , koruyucu tertibatla belirlenmi b l m ve alanlard r. Ay r c : Ta t yollar n veya yol b l mlerini birbirinden ay ran bir taraftaki ta tlar n di er tarafa ge mesini engelleyen veya zorla t ran karayolu yap s , trafik tertibat veya gere tir.

10 Park yeri : Ara lar n park etmesi i in kullan lan a k veya kapal aland r. Karayolu zeri park yeri : Ta t yolundaki veya buna biti ik alanlardaki park yeridir. Karayolu d park yeri : Karayolu s n r izgisi d nda olan ve bir ge i yolu veya servis yolu ile ta t yoluna ba lanan park yeridir. Otomobil : (De i ik: 12/7/2013-6495/13 md.) Yap s itibar yla, s r c s dahil en fazla dokuz oturma yeri olan ve insan ta mak i in imal edilmi bulunan motorlu ta tt r. Minib s : (M lga: 12/7/2013-6495/24 md.) Kamyonet : (De i ik: 12/7/2013-6495/13 md.) Azami y kl a rl kilogram ge meyen ve y k ta mak i in imal edilmi motorlu ta tt r. S r c ve yan ndaki oturma yerleri d nda ba ka oturma yeri de bulunabilen, s r c b l m g vde ile birle ik kamyonetlere panel-van denir.


Related search queries