Example: barber

6698 SAYILI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI …

6698 sayili K SEL VER LER N KORUNMASI KANUNUNUN UYGULANMASINA Y NEL KSORU CEVAPLAR* Bu al ma, 6698 say l Ki isel Verilerin Korunmas Kanununun ve ilgili mevzuat n ilgililer taraf ndan anla lmas n kolayla t rmak ve bu alanda fark ndal k olu turmak zere derlenen sorular ve a klamalar i ermektedir. Ki i, kurum veya kurulu lar n Kanun kar s ndaki durumuna ili kin yorum yap lmas n gerektirecek hususlarda, bu al mada yer alan a klamalar dayanak g sterilemez. Bu al mada yer alan a klama, bilgi ve verilere dayanarak al nacak kararlar n sonu lar ndan Ki isel Verileri Koruma Kurumu sorumlu tutulamaz.

6698 sayili kİŞİsel verİlerİn . korunmasi kanununun uygulanmasina yÖnelİk. soru cevaplar

Tags:

  Sayili, 8966, 6698 sayili

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 6698 SAYILI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI …

1 6698 sayili K SEL VER LER N KORUNMASI KANUNUNUN UYGULANMASINA Y NEL KSORU CEVAPLAR* Bu al ma, 6698 say l Ki isel Verilerin Korunmas Kanununun ve ilgili mevzuat n ilgililer taraf ndan anla lmas n kolayla t rmak ve bu alanda fark ndal k olu turmak zere derlenen sorular ve a klamalar i ermektedir. Ki i, kurum veya kurulu lar n Kanun kar s ndaki durumuna ili kin yorum yap lmas n gerektirecek hususlarda, bu al mada yer alan a klamalar dayanak g sterilemez. Bu al mada yer alan a klama, bilgi ve verilere dayanarak al nacak kararlar n sonu lar ndan Ki isel Verileri Koruma Kurumu sorumlu tutulamaz.

2 NDEK LERA. K SEL VER LER N KORUNMASINA L K N GENEL HUSUSLAR 10 1. Ki isel verilerin korunmas ne demektir? 10 2. Ki isel veriler lkemizde hukuken nas l korunmaktad r? 10 3. Ki isel verilerin korunmas n isteme hakk Anayasal bir hak m d r? 11 4. Ki isel veriler konusunda neden kanuni bir d zenlemeye ihtiya duyulmu tur? 11 5. Ki isel verilerin korunmas hakk n n dayana nedir? 13 6. Ki isel Verilerin Korunmas Kanunu ne zaman y r rl e girmi tir? 14 7. Ki isel Verilerin Korunmas Kanununun kayna nedir? 15 8. Ki isel Verilerin Korunmas Kanununun amac nedir? 15 9. Ki isel Verilerin Korunmas Kanununun kapsam nedir? 16 10.

3 Yurtd nda yerle ik olan irketlerin veya ki ilerin veri sorumlusu y k ml l kleri var m d r? Kanun yurtd nda yerle ik olan veri sorumlular i in de uygulanacak m d r? 16B. K SEL VER LER N KORUNMASI KANUNU A ISINDAN NEM ARZ EDEN KAVRAMLAR 17 1. Veri nedir? 17 2. Ki isel veri nedir? 17 3. Kimli i belirli veya belirlenebilir ger ek ki iyle ili kilendirilmi her t rl bilgi, belge, rapor ve analiz ki isel veri say lmakta m d r? 18 4. IP adresi, yayg n olarak kullan lan ve s k a kar la labilecek ad-soyad gibi veriler ba ka kaynaklardan bilgi almad k a bir ki iyi tan mlayacak veya ili kilendirebilecek d zeyde de ildir. Bu bilgiler de ki isel veri say lacak m d r?

4 19 5. M stear adlar (takma isimler), mahlas ve lakaplar ki isel veri midir? 19 6. zel nitelikli ki isel veri nedir? 20 7. Ki isel sa l k verisi nedir? 20 8. A k r za nedir? 20 9. A k r za t m ki isel veri i leme faaliyetlerine hukukilik kazand ran yeg ne unsur mudur? 21 10. A k r zan n Kanunda belirtilen unsurlar n n sa lanmas i in nas l bir yakla m ile al nmas gerekmektedir? 23 11. A k r za geri al nabilir mi? A k r zay ilgili ki i (veri sahibi) geri ald takdirde veri sorumlusunun hukuki y k ml l gere i ( rne in yasal saklama s releri, aradaki s zle me ili kisinin devam etmesi gibi) halen ilgili ki inin ki isel verisinin i lenmesi gerekiyorsa ne yap lmal d r?

5 24 12. A k r za, herhangi bir r n ve/veya hizmetin sunumunun (ya da herhangi bir r nden ve/veya hizmetten yararland rman n) n art yap labilir mi? 25 13. A k r za t m ki isel veri i leme faaliyetlerini kapsayacak ekilde al nabilir mi? 25 14. A k r zan n a klanmas herhangi bir ekle tabi midir? 25 15. Kanunun yay m ndan nce al nan r zalar, hangi artlarda Kanuna uygun kabul edilecektir? 26 16. Kanunun y r rl e girmesinden nce i lenen ki isel veriler hakk nda ne gibi bir i lem yap lacakt r? 26 17. Tamamen veya k smen otomatik olan veya otomatik olmayan nedir? 26 18. Fiziksel olarak tutulan ve veri kay t sisteminin bir par as olmayan ki isel verilere, ki isel verilerin i lenmesine ili kin h k mler uygulanacak m d r?

6 27 19. Ki isel verinin i lenmesi ne demektir? 28 20. Veri sorumlusu kimdir? 28 21. Veri sorumlusu t zel ki ilik i erisinde veri i leme operasyonlar ndan sorumlu olan ki i veya ki iler midir? Kanunun veri sorumlusuna ili kin olarak ng rd y k ml l kler bu ki ilere mi uygulanacakt r? 29 22. Veri i leyen kimdir? 29 23. Veri i leyen, t zel ki ilik i erisindeki bir birim midir yoksa ba ka bir t zel ki ilik veya organizasyon d ndaki ki i midir? 30 24. Herhangi bir ger ek veya t zel ki i ayn zamanda hem veri sorumlusu hem de veri i leyen olabilir mi? 30 25. Veri sorumlusu ile veri i leyenin ayr ki iler olmas halinde, Kanunun uygulanmas bak m ndan sorumluluk rejimi nas ld r?

7 31 26. Kanun, veri sorumlusunu mu, veri i leyen ini mi esas alarak bir sorumluluk rejimi ortaya koymu tur? 31 27. Sadece kendi al anlar na ili kin ki isel veri i leyen bir irket de Kanun kapsam nda de erlendirilecek midir? 32C. K SEL VER LER N LENME ARTLARI 33 1. Ki isel verilerin i lenmesindeki genel ilkeler nelerdir? Ki isel verilerin i lenmesi ilkeleri her bir ki isel veri i leme faaliyetinin z nde bulunmal m d r? 33 2. Hukuka ve d r stl k kural na uygunluk ne demektir? 34 3. Do ru ve gerekti inde g ncel olma ilkesi ne ekilde yerine getirilmelidir? 34 isel verilerin i lendikleri ama la ba lant l , s n rl ve l l olmas ilkesi ne anlama gelir?

8 35 5. Ki isel verilerin i lenmesinde ama lar n detayland r lmas ne demektir? 36 6. Ki isel veri i leme ama lar n n belirli, me ru ve a k olmas ilkesi ne anlama gelir? 37 7. Ki isel verilerin i lenmesi i in ilgili mevzuatta ng r len veya i lendikleri ama i in gerekli olan s re kadar muhafaza edilme ilkesi ne anlama gelir? 37 8. Ki isel veri i leme faaliyetlerinin hukuki artlar s n rl say da m d r? 38 9. Ki isel verinin i lenme artlar nelerdir? 38 10. lgili ki inin temel hak ve zg rl klerine zarar vermemek kayd yla, veri sorumlusunun me ru menfaatleri i in veri i lenmesinin zorunlu olmas ne demektir? 40 11. Veri sorumlusunun me ru menfaat art na dayanmas durumunda bu art n varl n tespit etmek i in g z n nde bulundurulmas gereken hususlar nelerdir?

9 41 12. zel nitelikli ki isel veriler, Kanunda s n rl say da m d r? 43 13. zel nitelikli ki isel veriler hangi durumlarda i lenebilir? 43 14. zel nitelikli ki isel verilerin i lenmesi neden daha s k artlara ba lanm t r? 44 15. Ki isel sa l k verileri hangi hallerde i lenebilir? 45 16. Ki isel verilerin i lenmesi ile aktar lmas neden ayn artlara tabi tutulmu tur? 46 17. Kanunda d zenlenen tam ve k smi istisnalar nelerdir? 46D. VER SAH B N N HAKLARI 48 1. Veri sahibinin Kanun kapsam nda veri sorumlusuna iletebilece i haklar nelerdir? 48 2. lgili ki inin haklar aras nda say lan ki isel verileri i lenmi ise bunlara ili kin bilgi talep etme kavram ne ekilde uygulanacakt r?

10 50 3. Veri sahibi haklar n hangi hallerde ileri s rebilir? 50 4. Veri sahibi taraf ndan ki isel verilerine ili kin haklar nas l ileri s rebilir? 52 5. Veri sahiplerinin ki isel verilerine ili kin talepleri crete tabi midir? 52 6. Veri sahibinin haklar na ili kin talepleri veri sorumlusu taraf ndan ne kadar s rede cevaplanmal d r? 53 7. Veri sahiplerinin haklar na ili kin talepleri konusunda Ki isel Verileri Koruma Kurulu na ik yet hakk var m d r? 53 8. Kurula yap lacak ik yetler hangi artlar ta mal d r? 53 9. Ki isel Verileri Koruma Kurulu, veri sahibinin ikayetini hangi s re i erisinde cevaplar? 54 10. Veri sahibinin ik yetinin kabul edilmesinin sonu lar nelerdir?


Related search queries