Example: dental hygienist

8659 KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU

8659 KAMU MAL Y NET M VE KONTROL KANUNU Kanun Numaras : 5018 Kabul Tarihi : 10/12/2003 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 24/12/2003 Say : 25326 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 42 B R NC KISIM Genel H k mler B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama madde 1- Bu Kanunun amac , kalk nma planlar ve programlarda yer alan politika ve hedefler do rultusunda kamu kaynaklar n n etkili, ekonomik ve verimli bir ekilde elde edilmesi ve kullan lmas n , hesap verebilirli i ve mal saydaml sa lamak zere, kamu mal y netiminin yap s n ve i leyi ini, kamu b t elerinin haz rlanmas n , uygulanmas n , t m mal i lemlerin muhasebele tirilmesini, raporlanmas n ve mal KONTROL d zenlemektir.

8661 Kamu maliyesinin temel ilkeleri Madde 5-Kamu maliyesinin temel ilkeleri unlardır: a) Kamu malî yönetimi uyumlu bir bütün olarak oluturulur ve yürütülür. b) Kamu maliyesi, kamu görevlilerinin hesap verebilmelerini sağlayacak ekilde

Tags:

  Madde

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 8659 KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU

1 8659 KAMU MAL Y NET M VE KONTROL KANUNU Kanun Numaras : 5018 Kabul Tarihi : 10/12/2003 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 24/12/2003 Say : 25326 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 42 B R NC KISIM Genel H k mler B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama madde 1- Bu Kanunun amac , kalk nma planlar ve programlarda yer alan politika ve hedefler do rultusunda kamu kaynaklar n n etkili, ekonomik ve verimli bir ekilde elde edilmesi ve kullan lmas n , hesap verebilirli i ve mal saydaml sa lamak zere, kamu mal y netiminin yap s n ve i leyi ini, kamu b t elerinin haz rlanmas n , uygulanmas n , t m mal i lemlerin muhasebele tirilmesini, raporlanmas n ve mal KONTROL d zenlemektir.

2 Kapsam madde 2- Bu Kanun, merkezi y netim kapsam ndaki kamu idareleri, sosyal g venlik kurumlar ve mahall idarelerden olu an genel y netim kapsam ndaki kamu idarelerinin mal y netim ve KONTROL n kapsar. Avrupa Birli i fonlar ile yurt i i ve yurt d ndan kamu idarelerine sa lanan kaynaklar n kullan m ve KONTROL de uluslararas anla malar n h k mleri sakl kalmak kayd yla, bu Kanun h k mlerine t bidir. D zenleyici ve denetleyici kurumlar, bu Kanunun sadece 3, 7, 8, 12, 15, 17, 18, 19, 25, 42, 43, 44, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 68 ve 76 78 nc maddelerine t bidir.(1) Tan mlar madde 3- M nhas ran bu Kanunun uygulanmas nda.

3 A) Genel y netim kapsam ndaki kamu idareleri: Uluslararas s n fland rmalara g re belirlenmi olan, merkez y netim kapsam ndaki kamu idareleri, sosyal g venlik kurumlar ve mahall idareleri, b) Merkez y netim kapsam ndaki kamu idareleri: Bu Kanuna ekli (I), (II) ve (III) say l cetvellerde yer alan kamu idarelerini, c) D zenleyici ve denetleyici kurumlar: Bu Kanuna ekli (III) say l cetvelde yer alan kurumlar , d) Sosyal g venlik kurumlar : Bu Kanuna ekli (IV) say l cetvelde yer alan kamu kurumlar n , _____ (1) 22/12/2005 tarihli ve 5436 say l Kanunun 10 uncu maddesiyle, bu f kraya "25" ibaresinden sonra gelmek zere, "42" ibaresi; "43" ibaresinden sonra gelmek zere, "44" ibaresi ve "76" ibaresinden sonra gelmek zere, "78" ibaresi eklenmi tir.

4 8660 e) Mahall idare: Yetkileri belirli bir co rafi alan ve hizmetlerle s n rl olarak kamusal faaliyet g steren belediye, il zel idaresi ile bunlara ba l veya bunlar n kurduklar veya ye olduklar birlik ve idareleri,(1) f) B t e: Belirli bir d nemdeki gelir ve gider tahminleri ile bunlar n uygulanmas na ili kin hususlar g steren ve usul ne uygun olarak y r rl e konulan belgeyi, g) Kamu kaynaklar : Bor lanma suretiyle elde edilen imk nlar dahil kamuya ait gelirler, ta n r ve ta nmazlar, hesaplarda bulunan para, alacak ve haklar ile her t rl de erleri, h) Kamu gideri: Kanunlar na veya Cumhurba kanl kararnamelerine dayan larak yapt r lan i , al nan mal ve hizmet bedelleri, sosyal g venlik katk paylar , i ve d bor faizleri, bor lanma genel giderleri, bor lanma ara lar n n iskontolu sat ndan do an farklar, ekonomik, mal ve sosyal transferler, verilen ba ve yard mlar ile di er giderleri,(2) i) Kamu geliri.

5 Kanunlar na dayan larak toplanan vergi, resim, har , fon kesintisi, pay veya benzeri gelirler, faiz, zam ve ceza gelirleri, ta n r ve ta nmazlardan elde edilen her t rl gelirler ile hizmet kar l elde edilen gelirler, bor lanma ara lar n n primli sat suretiyle elde edilen gelirler, sosyal g venlik primi kesintileri, al nan ba ve yard mlar ile di er gelirleri, j) zel gelir: Genel b t e kapsam ndaki idarelerin kamu g revi ve hizmeti d nda ilgili kanunlar nda veya Cumhurba kanl kararnamelerinde belirtilen faaliyetlerinden ve fiyatland r labilir nitelikteki mal ve hizmet teslimlerinden sa lanan ve genel b t ede g sterilen gelirleri,(2) k) Harcama birimi: Kamu idaresi b t esinde denek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimi, l) Kamu mal y netimi: Kamu kaynaklar n n tan mlanm standartlara uygun olarak etkili, ekonomik ve verimli kullan lmas n sa layacak yasal ve y netsel sistem ve s re leri, m) Mal KONTROL .

6 Kamu kaynaklar n n belirlenmi ama lar do rultusunda, ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uygun, etkili, ekonomik ve verimli bir ekilde kullan lmas n sa lamak i in olu turulan KONTROL sistemi ile kurumsal yap , y ntem ve s re leri, n) Stratejik plan: Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli ama lar n , temel ilke ve politikalar n , hedef ve nceliklerini, performans l tlerini, bunlara ula mak i in izlenecek y ntemler ile kaynak da l mlar n i eren plan , o) Mal y l: Takvim y l n , fade eder. K NC B L M Kamu Maliyesi Kamu maliyesi madde 4- Kamu maliyesi; gelirlerin toplanmas , harcamalar n yap lmas , a klar n finansman , kamunun varl k ve bor lar ile di er y k ml l klerinin y netimini kapsar.

7 Kamu maliyesi, merkezden ve yerinden y netim esaslar na g re y r t l r. Kamu idarelerinin g revleri, ilgili kanunlar nda veya Cumhurba kanl kararnamelerinde a k olarak belirlenir ve kaynaklar n da t m nda esas al n r.(3) _____ (1) 22/12/2005 tarihli ve 5436 say l Kanunun 10 uncu maddesiyle, bu bentte yer alan "ve bunlar n kurduklar birlik ve idareyi" ibaresi, "ile bunlara ba l veya bunlar n kurduklar veya ye olduklar birlik ve idareleri" olarak de i tirilmi tir. (2) 2/7/2018 tarihli ve 703 say l Kanun H km nde Kararnamenin 213 nc maddesiyle (h) bendinde yer alan Kanunlar na ibaresinden sonra gelmek zere veya Cumhurba kanl kararnamelerine ibaresi eklenmi ve (j) bendinde yer alan ilgili kanunlar nda ibaresinden sonra gelmek zere veya Cumhurba kanl kararnamelerinde ibaresi eklenmi tir.

8 (3) 2/7/2018 tarihli ve 703 say l Kanun H km nde Kararnamenin 213 nc maddesiyle bu f krada yer alan ilgili kanunlar nda ibaresinden sonra gelmek zere veya Cumhurba kanl kararnamelerinde ibaresi eklenmi tir. 8661 Kamu maliyesinin temel ilkeleri madde 5- Kamu maliyesinin temel ilkeleri unlard r: a) Kamu mal y netimi uyumlu bir b t n olarak olu turulur ve y r t l r. b) Kamu maliyesi, kamu g revlilerinin hesap verebilmelerini sa layacak ekilde uygulan r. c) Maliye politikas , makroekonomik ve sosyal hedefler ile uyumlu bir ekilde olu turulur ve y r t l r. d) Kamu mal y netimi T rkiye B y k Millet Meclisinin b t e hakk na uygun ekilde y r t l r.

9 E) Kamu mal y netimi mal disiplini sa lar. f) Kamu mal y netimi ekonomik, mal ve sosyal etkinli i birlikte sa layacak ekilde kamusal tercihlerin olu mas i in gerekli ortam yarat r. g) Kamu idarelerinin mal ve hizmet retimi ile ihtiya lar n n kar lanmas nda, ekonomik veya sosyal verimlilik ilkelerine uygun olarak maliyet-fayda veya maliyet-etkinlik ile gerekli g r len di er ekonomik ve sosyal analizlerin yap lmas esast r. lgili kanunlardaki h k mler sakl kalmak kayd yla, kamu maliyesi ilkelerinin uygulanmas na ili kin usul ve esaslar Cumhurba kan taraf ndan belirlenir ve izlenir.(1) Hazine birli i madde 6- Merkez y netim kapsam ndaki kamu idarelerinin gelir, gider, tahsilat, deme, nakit planlamas ve bor y netimi Hazine birli ini sa layacak ekilde y r t l r.

10 Bu Kanuna ekli (I) say l cetvelde yer alan kamu idarelerinin t m gelirleri Hazine veznelerine girer, giderleri bu veznelerden denir. Bu idareler zel vezne a amaz. Her t rl i ve d bor lanma, yurt d ndan hibe al nmas , bor ve hibe verilmesi ve bunlara ili kin geri demeler, Hazine garantileri, Hazine alacaklar , nakit y netimi ve bunlarla ilgili di er hususlarda tarihli ve 4059 say l , tarihli ve 4749 say l Kanun h k mleri uygulan r. (Ek f kra: 25/6/2009-5917/47 md.) Bu Kanuna ekli (I) say l cetvelde yer alan kamu idarelerinin muhasebe hizmetlerini y r ten muhasebe birimlerince ger ekle tirilen tahsil t ve deme i lemleri, g venli elektronik imza kullan larak veya T rkiye Cumhuriyet Merkez Bankas nca belirlenecek g venlik kriterlerine uygun olarak elektronik ortamda verilecek talimatlar er evesinde bu Banka arac l yla ger ekle tirilebilir.


Related search queries