Example: dental hygienist

9. SINIF UYUM PROGRAMI - ogm.meb.gov.tr

9. SINIF uyum PROGRAMIU ygulama k lavuzunda kullan lan i aretler ve bu i aretlerin anlamlar :Kazan mlarFotokopiDe erlendirme Sorular retmene NotS reGiri uyum Program Tan ma EtkinlikleriOkul Tan t m ve Ho Geldiniz EtkinlikleriKurallara ve Y netmeliklere li kin Bilgilendirme EtkinlikleriUyumu Kolayla t ran Sosyal Becerileri Kazand rmaya Y nelik EtkinliklerAkademik ve Mesleki Geli imi Destekleyen EtkinliklerBuz K r c lar / Is nma EtkinlikleriVeli Etkinlikleri4612284048567480 9. SINIF uyum / GE PROGRAMI NASIL GEL T R LD ? MEB Orta retim Genel M d rl ve UNICEF taraf ndan, 19 23 A ustos 2013 tarihleri aras nda Afyonkarahisar da 9. S n f Pilot uyum Program Geli tirme al tay d zenlendi. S z konusu al -taya, Afyonkarahisar, Ankara, Bursa, Giresun, Hatay, stanbul, Mardin, Rize, Sivas ve Yozgat olmak zere 10 ilden 12 lise pilot okul olarak davet edildi.

9. SINIF UYUM / GEÇİŞ PROGRAMI NASIL GELİŞTİRİLDİ? MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ve UNICEF tarafından, 19 – 23 Ağustos 2013 tarihleri arasında

Tags:

  Uyum

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 9. SINIF UYUM PROGRAMI - ogm.meb.gov.tr

1 9. SINIF uyum PROGRAMIU ygulama k lavuzunda kullan lan i aretler ve bu i aretlerin anlamlar :Kazan mlarFotokopiDe erlendirme Sorular retmene NotS reGiri uyum Program Tan ma EtkinlikleriOkul Tan t m ve Ho Geldiniz EtkinlikleriKurallara ve Y netmeliklere li kin Bilgilendirme EtkinlikleriUyumu Kolayla t ran Sosyal Becerileri Kazand rmaya Y nelik EtkinliklerAkademik ve Mesleki Geli imi Destekleyen EtkinliklerBuz K r c lar / Is nma EtkinlikleriVeli Etkinlikleri4612284048567480 9. SINIF uyum / GE PROGRAMI NASIL GEL T R LD ? MEB Orta retim Genel M d rl ve UNICEF taraf ndan, 19 23 A ustos 2013 tarihleri aras nda Afyonkarahisar da 9. S n f Pilot uyum Program Geli tirme al tay d zenlendi. S z konusu al -taya, Afyonkarahisar, Ankara, Bursa, Giresun, Hatay, stanbul, Mardin, Rize, Sivas ve Yozgat olmak zere 10 ilden 12 lise pilot okul olarak davet edildi.

2 Inde a rl kl olarak Anadolu Liselerinin oldu u bu grupta, iki Anadolu mam Hatip Lisesi, bir K z Teknik ve Meslek Lisesi ve iki tane de Teknik ve End stri Meslek Lisesi yer ald . UNICEF in deste iyle ve MEB Orta retim Genel M d rl koordi-nesinde ger ekle tirilen al taya, her okuldan m d r, okul rehber retmeni ve bir 9. s n f rehber retmeninin yan s ra di er genel m d rl klerden temsilciler ve Teknik Destek Ekibi kat ld . Teknik Destek Ekibinin g revi, kat l mc lara uyum programlar na ili kin bilgiler sunarak gerekli alt yap y olu turmak, grup al malar n kolayla t rmak ve al tay boyunca geli tirilen etkinliklerin de i inde bulundu u bir Uygulama K lavuzu olu turmakt . Uygulama K lavuzu nun olu turulmas n takiben, 7-8 Eyl l 2013 tarihlerinde stanbul da 12 pilot oku-lun m d rleri/m d r yard mc lar , okul rehber retmenleri ve t m 9.

3 S n f, s n f rehber retmen-leri i in 2 g nl k bir e itim ger ekle tirildi. Teknik Destek Ekibinin kolayla t r c l n stlendi i bu e itimde okullar n, Uygulama K lavuzunu inceleyerek, okullar nda ger ekle tirecekleri uyum Prog-ram n planlamalar ve uygulama stratejisi geli tirmeleri sa land .Pilot okullar, haz rl klar do rultusunda 11-13 Eyl l 2013 tarihlerinde planlad klar bi imde uyum Program n uygulad lar. Bu uygulaman n hemen ard ndan, 12 pilot okuldan 630 renci, 139 -retmen ve 594 velinin kat ld bir de erlendirme al mas ger ekle tirildi. Buna ek olarak uyum program na kat lmayan 6 okul kontrol grubu olarak se ildi ve bu okullardan da kar la t rma ama-c yla veriler topland . Son a amada 30-31 Ekim tarihlerinde Antalya da yine Teknik Destek Ekibinin kolayla t r c l nda, MEB, UNICEF ve pilot okullar n temsilcilerinin kat l m yla uyum Program De erlendirme Toplant s yap ld.

4 De erlendirme al mas n n sonu lar n n da sunuldu u bu toplant da, SWOT Analizi (G l yanlar, Zay f Yanlar, F rsatlar ve Tehditler Analizi) yoluyla uyum Program n n g l ve geli tirilme-si gereken yanlar tart larak program n geli tirilmesine, s rd r lebilmesine ve yayg nla t r lma-s na y nelik neriler geli tirildi. Bu neriler nda E itim K lavuzu yeniden g zden ge irilirken, elinizde tuttu unuz Uygulama K lavuzu haz rland .1 Giri 5 Giri uyum PROGRAMININ DE ERLEND R LMES De erlendirme al mas n n sonu lar , genel anlamda uyum Program n n ama lar na ula t n ve renciler zerinde olumlu etkisi oldu unu ortaya koymu tur. De erlendirme al mas nda renci, veli ve retmenler, genel olarak program be endiklerini, uyum Program n n arkada edinme, y netici ve retmenlerle tan ma, okulu tan ma, okul kuralla-r , y netmelikler ve hizmetlere ili kin bilgilenme/bilin lenme, kayg ve stresin azalmas , akademik geli imin desteklenmesi, okula uyum sa lama konular nda yarar sa lad n ifade etmi lerdir.

5 Di er yandan kontrol grubunda bulunan rencilerin o unda, yo unlukla ya anan duygular n heyecan, tedirginlik, yaln zl k ve s k lma oldu u g r lm t r. Ayr ca ekingen olan rencilerin okulun ilk g nlerinde daha fazla zorluk ekti i tespit edilmi tir. renciler yeni ve farkl bir ortamda bulunma-lar , tan d klar arkada lar n n olmamas nedeniyle okulun ilk g nlerinde zorland klar n belirtmi -lerdir. rencilerinin tan d arkada lar n n olmamas ve yabanc ortamda bulunman n yan s ra, retmenlerle hi etkile ime girmemi olmalar , okul, okulun birimleri, e itim sistemi ve okul kural-lar hakk nda bilgi sahibi olmamalar gibi fakt rler de rencilerin okulun ilk zamanlar nda s k nt ya amalar na neden olmu tur. uyum program n n uygulanmad okullardan (kontrol grubu) elde edilen bu veriler de uyum program n n etkilili ini ve gere ini ortaya koyucu niteliktedir.

6 De erlendirme al mas kontrol grubu sonu lar na ek olarak pilot okullar n retmen ve y neti-cilerinden de uygulaman n etkisini ortaya koyucu geribildirimler al nm t r. Bunlardan baz lar y-ledir: Programa kat lamayan rencilerin okula uyum sa lamakta daha fazla zorland klar g zlen-mi tir . Programa kat lmayan rencilerin velilerinin okula uyum konusunda rencinin duydu u kayg y-la ilgili daha fazla geribildirimde bulundu u ve rehberlik servisi ile temasa ge ti i g r lm t r . uyum program n n ok verimli oldu u t m retmen ve rencilerden al nan geri d n tlerde g r lm , bilhassa i e kapan k ve arkada l k kurmada s k nt eken renci velilerinden olumlu tepkiler al nm t r . Ba ka ehirlerden ve k ylerden gelen renciler i in program n ok daha verimli oldu u g z-lemlenmi tir. renciler y zleri g len mutlu bireyler olarak okula ba lam , ba ka bir Anadolu lisesine nakil hakk kazanan renciler okulu de i tirmekten vazge mi lerdir.

7 Programa kat lmayan renciler aras nda uyum program na kat lan renciler, zg venleri ile kendilerini g stermektedirler .T m bu olumlu geribildirimlerin ve elde edilen olumlu sonu lar n yan s ra elbette uyum Program -n n geli tirilmesi gereken yanlar oldu u da belirtilmi tir. Bu geribildirimler ve al nan dersler n-da uyum Program geli tirilerek son halini alm t r. uyum Program 9. SINIF uyum / GE PROGRAMI NED R?MEB Orta retim Genel M d rl taraf ndan geli tirilen 9. S n f uyum Program : 1) Veli ve rencinin okula ili kin bilgilendirilmesi; 2) Uyumu kolayla t ran becerilerin kazand r lmas ve 3) Akademik ve mes-leki geli imin desteklenmesi olarak belirlenen temel alan ve bu alanlara ili kin geli tirilen renci ve veli etkinliklerinden olu an bir programd r. uyum Program , okul rehber retmeni koordinasyonunda, 9.

8 S n f rehber retmenleri taraf ndan, di er bran retmenlerinin de deste i ile uygulanacakt r. Prog-ram, e itim retim y l ba lamadan nceki hafta en az 3 yar m g n uygulanacak ekilde tasarlanm t Program , yukar da s z edilen alanlardaki etkinlik e itlili i ile her okulun kendi ihtiya ve ko ul-lar na ba l olarak ve se ecekleri etkinliklerin alan da kapsamas art yla kendi uygulama planlar n yapabilmelerine olanak vermektedir. 9. SINIF uyum / GE PROGRAMININ ER B LE RENC VE VEL LER N OKUL HAKKINDA B LG LEND R LMES Okulun y neticileri ve retmenleriyle tan ma, Okulun personeli ile tan ma, Okulu ve b l mlerini tan ma, Okulda verilen hizmetlere ili kin bilgilenme, Y netmelikler ve kurallara ili kin bilgilendirme, Okulun evresini tan UYUMU KOLAYLA TIRAN BECER LER N KAZANDIRILMASI Tan ma, Arkada edinme, Etkili ileti im becerileri, Akran bask s ve zorbal k ile ba etme, Stres ve kayg yla ba AKADEM K VE MESLEK GEL M N DESTEKLENMES Verimli ders al ma, Etkin dinleme ve not tutma, Mesleklere ya da b l mlere ili kin bilgilendirme ve mesle e y nelme27 uyum Program 9.

9 SINIF uyum PROGRAMINI NASIL PLANLAYACAKSINIZ?Yukar da da g r ld gibi uyum Program ndaki etkinlikler temel alanda toplanabilir:Bu alanlar, 9. s n f rencilerinin kayg land ya da uyum sorunu ya ad alanlard r. 9. s n fa ba layan renciler bir yandan yeni bir ortama uyum sa lamaya di er yandan da S n f m n yolunu bulabilecek miyim? , Ya kaybolursam? , Arkada edinebilecek miyim? , Ba ar l olabilecek miyim? gibi endi e ya da kayg lar yla ba etmeye al rlar. Ayn ekilde velilerin de liseye ili kin kayg lar vard r. ocukla-r n n bu kalabal kta fark edilmeyeceklerine, arkada edinemeyeceklerine, bir zorbal a maruz kalacak-lar na, derslerin a rl yla ba a kamayacaklar na ve bir sorun oldu unda kar lar nda bir muhatap bulamayacaklar na ili kin endi eler ya arlar. renci ve velilerin endi elerini gidermenin en kolay yolla-r ndan birisi, onlar okula ili kin bilgilendirmektir.

10 Renci ve veliler, retmen ve y neticilerle tan t kla-r nda, okulun i leyi i, verilen hizmetler, y netmelikler ve kurallara ili kin bilgilendiklerinde endi elerinin bir k sm giderilmi olacakt r. Di er yandan renciler farkl sosyal becerilerle donat ld klar nda arkada edinebilecekler, zorbal k dav-ran lar n ve bunlarla nas l ba edeceklerini renerek kendilerini koruyabilecekler, stresle nas l ba a kacaklar n renebileceklerdir. Akademik ve mesleki geli imi destekleme etkinlikleriyle verimli ders al may , etkin dinleme ve not tutmay ve gelecekleri i in hedef belirleyebilmeyi renebileceklerdir. te altta yatan bu mant ktan dolay uyum Program n planlarken bu alandan da etkinlikler se mek nemlidir. Sadece tek bir alandan etkinlik se ildi inde, renciler di er alanlarda g lendirilmemi olacak, b yle-likle uyum Program beklenen etkiyi yaratmam olacakt r.


Related search queries