Example: tourism industry

Aftrekbare kosten Update maart 2020 - Deloitte

Aftrekbare kostenUpdate maart 2020 Accountancy & AdvisoryRelatiegeschenken 04 Onthaal- en receptiekosten 08 Restaurantkosten 12 kosten personenwagens 16 Gemengd gebruikte bedrijfsmiddelen andere dan vervoermiddelen 23 Boeten 24 Sociale voordelen 26 Investering in kunstwerken 32 Onredelijke uitgaven 33 Niet-specifieke beroepskledij 34 Intresten 35 Aftrekbare kosten Update maart 2020 Aftrekbare kosten Update maart 2020 03 Checklist Aftrekbare kostenWelke kosten kunnen we als vennootschap aftrekken en welke niet?

Een Administratieve Circulaire hierover wordt verwacht. De vraag is uiteraard of het nieuwe standpunt met terugwerkende kracht zal gelden. ftrekbare kosten pdate maart 2020 10 Omschrijving Inkomstenbelastingen Btw VIP-arrangement (bij sportieve of culturele manifestaties)

Tags:

  Circulaire, Keston, Vargas, Aftrekbare kosten, Aftrekbare

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Aftrekbare kosten Update maart 2020 - Deloitte

1 Aftrekbare kostenUpdate maart 2020 Accountancy & AdvisoryRelatiegeschenken 04 Onthaal- en receptiekosten 08 Restaurantkosten 12 kosten personenwagens 16 Gemengd gebruikte bedrijfsmiddelen andere dan vervoermiddelen 23 Boeten 24 Sociale voordelen 26 Investering in kunstwerken 32 Onredelijke uitgaven 33 Niet-specifieke beroepskledij 34 Intresten 35 Aftrekbare kosten Update maart 2020 Aftrekbare kosten Update maart 2020 03 Checklist Aftrekbare kostenWelke kosten kunnen we als vennootschap aftrekken en welke niet?

2 De wetgeving terzake is niet altijd even duidelijk. Vele concrete toepassingsgevallen resulteren dan ook in een omvangrijke rechtspraak en casu deze brochure geven wij u een overzicht van de kosten waarvan de fiscale aftrekbaarheid aan bijzondere regels onderworpen wordt, op vlak van vennootschapsbelasting en btw. Het gaat om algemene principes. Elke situatie moet in de praktijk bekeken worden. Aftrekbare kosten Update maart 2020 Relatiegeschenken04 Aftrekbare kosten Update maart 2020 05 OmschrijvingInkomstenbelastingenBtwAlgem ene regel50% aftrekbaar (ook op niet- Aftrekbare btw).Btw is aftrekbaar voor goederen die worden verstrekt in het kader van een handelsrelatie met een aankoop- of kostprijs < 50 EUR (excl.)

3 Btw). Het bewijs van aflevering moet geleverd kunnen worden. Dit geldt ook voor : geen recht op aftrek indien twee of meer geschenken per eenheid < 50 EUR, samen als 1 geschenkpakket met waarde > 50 EUR aan dezelfde begiftigde worden en geestrijke dranken (+22 )50% niet aftrekbaar (ook niet bij < 50 EUR excl. btw).Uitzondering geestrijke dranken, toch recht op aftrek indien: bestemd voor wederverkoop; bestemd om te worden verwerkt in spijzen en dranken voor de verkoop; bestemd voor verbruik ter plaatse of om verwerkt te worden in spijzen en dranken voor verbruik ter plaatse; bestemd om aan te bieden aan klanten of potenti le klanten als handelsmonster; bestemd om te worden gebruikt in het kader van een : wijn, champagne en porto worden niet aangemerkt als geestrijke zakenreis en geschenken100% aftrekbaar zijn de geschenken overhandigd tijdens zakenreizen in het buitenland.

4 Het heeft geen belang of de geschenken in Belgi of in het buitenland gekocht regel. Steeds lokale wetgeving 100% kosten Update maart 2020 06 OmschrijvingInkomstenbelastingenBtwRecla meartikelenNaam van de schenker blijvend en opvallend vermeld, geringe waarde, op grote schaal verspreid en gebruiksartikel: 100% aftrekbaar (ongeacht of ze worden uitgedeeld aan bestaande of potenti le klanten).100% aftrekbaar onder zelfde voorwaarden regeling voor gezamenlijk / Stalen100% aftrekbaar voor producten die de onderneming zelf verkoopt of : btw 100% aftrekbaar indien: aard van de uitgedeelde goederen verschilt niet van de door de onderneming verkochte of vervaardigde goederen; niet noodzakelijk in een speciale verpakking; niet noodzakelijk met uitdrukkelijke : indien eenzelfde verpakking: bewijs van uitdeling!

5 Sponsoring100% aftrekbaar indien u er reclame voor in geld: met reclame als tegenprestatie: btw toepasselijk (tenzij gesponsorde = vrijgestelde of niet-btw-plichtige) btw op reclamefactuur aftrekbaar; zonder tegenprestatie: geen in natura: met reclame als tegenprestatie: ruil (wederzijdse) facturatie vereist met btw (tenzij vrijgesteld); zonder tegenprestatie: btw-correctie op afgestaan postorderbedrijven 100% aftrekbaar indien samen met de aankopen toegekend aan de klanten (Bergen 08/05/2009, integrerend deel uitmakend van de verkoopstechniek ).Btw-aftrek afhankelijk van specifieke : regeling gezamenlijk kosten Update maart 2020 07 OmschrijvingInkomstenbelastingenBtwToega ngskaarten en abonnementen op culturele en sportieve manifestaties toegekend aan zakenrelaties100% aftrekbaar als de gemaakte kosten kunnen beschouwd worden als reclamekosten.

6 Bijgevolg dient aangetoond te worden dat de zakenrelaties uitgenodigd worden om publicitaire redenen (duidelijk zichtbare reclame) en niet alleen om van de manifestatie te op toegang = relatiegeschenken zijn hier niet op van niet voor gebruik business seats en/of loges wel aftrekbaar wanneer gebruikt als middel om reclame te : de belastingplichtige moet een publiciteitsdossier bijhouden of moet de gemaakte kosten kunnen kosten Update maart 2020 OmschrijvingInkomstenbelastingenBtwAlgem ene regel50% aftrekbaar (ook op niet- Aftrekbare btw).Btw niet met eventuele uitdeling van handelsstalen - degustatiekosten voor eigen geproduceerde of verkochte goederen100% 100% en receptie-kosten08 Aftrekbare kosten Update maart 2020 09 OmschrijvingInkomstenbelastingenBtwPromo tie-evenementen zoals productlanceringen, opendeurdagen en demonstratiedagen50% aftrekbaar100% aftrek voor de eigenlijke kosten voor de showroom: afschrijving gebouw, lonen personeel, afschrijving meubilair.

7 Naar aanleiding van een parlementaire vraag van 14 maart 2018, heeft de vorige Minister van Financi n bevestigd dat de voorwaarden die gelden inzake btw voor wat betreft verkoopbevorderend event, voortaan ook voor vennootschapsbelasting zal gelden. 100% aftrekbaar: het event heeft hoofdzakelijk of rechtstreeks tot doel de klant in te lichten over het bestaan en de hoedanigheid van een product of dienst met als hoofdbedoeling de verkoop ervan te bevorderen ; Indien de gedane kosten 'de directe verkoop beogen of worden gemaakt met het oog op de publiciteit voor welbepaalde producten en/of diensten' kosten van publiciteit: btw 100% aftrekbaar (in principe ook van toepassing op cateringkosten).

8 Maar bewijslast ligt bij de belastingplichtige: deze moet kunnen aantonen dat het wel degelijk om een publicitair event gaat waar zijn producten en/of diensten worden voorgesteld en gepromoot (aan de hand van een publiciteitsdossier ). 50% aftrekbaar: evenement bedoeld om klantenrelaties te onderhouden maar geen rechtstreekse verkoop , in een arrest van 22 februari en 22 maart 2019 heeft het Hof van Cassatie gesteld dat kosten gemaakt voor een publicitair event nog steeds receptiekosten zijn die slechts voor 50% aftrekbaar antwoord op een parlementaire vraag van 3 oktober 2019 laat de huidige minister van Financi n weten zich aan te sluiten bij voormelde cassatierechtspraak en dus het standpunt van zijn voorganger niet bij te treden.

9 Een Administratieve circulaire hierover wordt verwacht. De vraag is uiteraard of het nieuwe standpunt met terugwerkende kracht zal kosten Update maart 2020 10 OmschrijvingInkomstenbelastingenBtwVIP-a rrangement(bij sportieve of culturele manifestaties)Onderscheid tussen: kosten van toegang: 100% aftrekbaar als kan aangetoond worden dat de klanten worden uitgenodigd om niet alleen van het event te genieten, maar ook om publicitaire redenen (duidelijk zichtbare reclame); kosten van ontvangst: in principe 50% aftrekbaar als receptiekosten. De kosten voor de organisatie van of voor toegang tot een VIP-arrangement die een belastingplichtige maakt voor zakenrelaties, kwalificeren in principe als kosten van onthaal of als restaurant- en cateringkosten: btw niet aftrekbaar.

10 Bij organisatie van het arrangement door de belastingplichtige zelf, is toch eventueel 100% btw-aftrek mogelijk, indien de gedane kosten de directe verkoop beogen of worden gemaakt met het oog op de publiciteit voor welbepaalde producten en/of diensten (in principe ook van toepassing op cateringkosten). De bewijslast ligt evenwel bij de belastingplichtige, die een sterk gefundeerd publiciteitsdossier moet kunnen voor het geheel van het personeel georganiseerd ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, patroonsfeest, pensionering, ..100% aftrekbaar indien n maal per jaar, n voor alle personeelsleden n geringe waarde per personeelslid (tenzij voor pensionering).


Related search queries