Example: air traffic controller

Akut Bronþiolitlerde Güncel Bilgiler - ttb.org.tr

*Uzm.; Trakya . T p Fak. ocuk Sa . ve Hast. AD, Edirne**Yrd. Do .; Trakya . T p Fak. ocuk Sa l ve Hast. AD, Edirne 2005 cilt 14 say 1 5Dr. zlem Okutan*, Dr. Co kun eltik**Akut Bron iolitlerde G ncel BilgilerAkut bron iolit, zellikle iki ya alt ocuklarda k k hava yollar n n enflamatuvarobstr ksiyonu sonucu ortaya kan altsolunum yollar n n en s k g r len hastal d g re g r lme s kl de i enbron iolit, zellikle k aylar nda ve ilkbaharba lar nda pik bron iolit s kl kla viral patojenlerin yola t bir hastal kt r. Respiratuvar SinsisyalVir s (RSV) olgular n %50'sinde sorumlu olanetkendir.

Resim 1. Akut bronþiolitli bir hastanýn akciðer grafisi Tablo 1. Bronjiyolit þiddeti deðerlendirmesi • 2005 • cilt 14 • sayý 1 • 6

Tags:

  Kuta

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Akut Bronþiolitlerde Güncel Bilgiler - ttb.org.tr

1 *Uzm.; Trakya . T p Fak. ocuk Sa . ve Hast. AD, Edirne**Yrd. Do .; Trakya . T p Fak. ocuk Sa l ve Hast. AD, Edirne 2005 cilt 14 say 1 5Dr. zlem Okutan*, Dr. Co kun eltik**Akut Bron iolitlerde G ncel BilgilerAkut bron iolit, zellikle iki ya alt ocuklarda k k hava yollar n n enflamatuvarobstr ksiyonu sonucu ortaya kan altsolunum yollar n n en s k g r len hastal d g re g r lme s kl de i enbron iolit, zellikle k aylar nda ve ilkbaharba lar nda pik bron iolit s kl kla viral patojenlerin yola t bir hastal kt r. Respiratuvar SinsisyalVir s (RSV) olgular n %50'sinde sorumlu olanetkendir.

2 Di er sorumlu ajanlar; parainfluenzavir sleri, adenovir s, mikoplazma olaraksay labilir. Hastal k erkek ocuklarda daha s kg r lmektedir. Akut bron iolit dem, mukus ve h creselkal nt larla bron iollerin obstr ksiyonu ilekarakterizedir. Eri kinlerle k yaslan ld nda ocuklarda solunum sorunlar n n geli iminikolayla t r c baz etmenler vard r. Bu etmenleraras nda; ocuklarda eri kinlere g re st ve althava yollar n n daha dar olmas , bron ioller vealveollerin say lar n n az olmas , solunummukozas n n daha gev ek ve m k z bezlerinsay s n n daha fazla olmas , ocuklar nmetabolizma h zlar n n veoksijent ketimlerinin daha y ksek olmas say belirti ve bulgular:Hastal n ilk belirtileri; hap rma ve burunak nt s ile kendini g steren hafif st solunumyolu enfeksiyonu bulgular d r.

3 Bu bulgularai tahs zl k ve ate s kl kla e lik eder. Ate ,subfebril olabilece i gibi belirgin olararaky kselebilir. Sonras nda hastan n solunums k nt s artar, paroksismal ks r ortaya kar ve hastada irritabilite belirir. Siyanoz veapne g r muayenede; h lt en belirginbulgudur. Ta ipnenin derecesi her zamanhipoksemi ya da hiperkarbi ile uyumlude ildir. Bu nedenle puls oksimetre kullan m nerilir. Solunum s k nt s belirgin akci erlerde ekspiryumda uzama,sibilan ve krepitan raller erlerdeki a r havalanmaya ba l karaci er ve dalak palpe edilebilir. Belirgin bir laboratuvar bulgusu akyuvar say s genellikle normal olup,lenfosit hakimiyeti dikkat eker.

4 Radyolojikolarak her iki akci erde havalanma fazlal (kostalar n paralel hale gelmesi, diyaframdad zle me, mediasten ve kalp alan ndak lme, yan grafide retrosternal aral ktaart ), peribron iyal infiltrasyonlar g r lebilir(Resim 1). Baz olgularda lineer atelektazikalanlar izlenebilir. zetAkut bron iolit, zellikle iki ya alt ocuklardak k hava yollar n n enflamatuvar obstr ksiyonusonucu ortaya kan alt solunum yollar n n en s kg r len hastal d r. Respiratuvar Sinsisyal Vir s (RSV)olgular n %50'sinde sorumlu olan etkendir. Hastal n iddetinin klinik olarak de erlendirilmesi kliniky netimi a s ndan olduk a nemlidir.

5 Hafifbron iyolitlerin tedavisi semptomatiktir ve bu hastagrubunun ayaktan izlemi olanakl d r. Bununla birliktea r bron iyolitler hastane ko ullar nda izlenmeli, kalpyetersizli i, uygunsuz ADH sal n m , solunum durmas gibi ciddi komplikasyonlar a s ndan hastalar yak ntakibe al nmal d r. zellikle k mevsiminin en s kg r len solunum yolu hastal klar ndan olanbron iyolitin tan , tedavi ve komplikasyonlar na buama la dikkat ekilmek istenmi Information on Acute BronchiolitisAbstractAcute bronchiolitis, especially in children under 2years of age, is the most common disease of thelower respiratory tract, which develops due toinflammatory obstruction of the small Syncytial Virus (RSV) is the responsibleagent in 50% of the cases.

6 The clinical evaluation ofthe severity of the disease is very important forclinical management. The therapy of mildbronchiolitis cases is symptomatic and theambulatory follow-up of this group of patients ispossible. On the other hand, severe bronchiolitiscases have to be followed up under hospitalconditions for serious complications such as cardiacinsufficiency, inappropriate ADH release andrespiratory block. For this reason, attention is desiredto be drawn upon the diagnosis, treatment andcomplications of bronchiolitis, which is one of themost common respiratory tract diseases, especially 1.

7 Akut bron iolitli bir hastan n akci er grafisiTablo 1. Bronjiyolit iddeti de erlendirmesi 2005 cilt 14 say 1 6Ay r c tan : Akut bron iyolit ile en okkar an klinik tablo ast m ata d r. lkbron iyolit ata nda bu ayr m yapmak zorolmakla birlikte, yineleyen h lt epizotlar , ncesinde viral enfeksiyon bulgular n nolmamas , ailede atopi ya da ast m yk s n nbulunmas ast m tan s n kuvvetle destekler. ten fazla bron iyolit ata ge iren ocuklarda, zellikle ailede atopi yk s devarsa, ast m y n nden de erlendirmeyap lmal d r. Epidemiyolojik al malar, ailedeatopi yk s olmad halde bron iyolit yk s olan ocuklarda, ast m n daha s kg r ld n g stermi tir.

8 Ki ya n alt ndaki ocuklar n bron iyolit ataklar n n %42'sindenviral enfeksiyonlar, bunlar n ba nda da RSVsorumludur. RSV enfeksiyonlar sonras akutbron iyolitin normal seyrinden farkl olarak1-2 haftadan uzun s reyle h lt s postbron iyolitik h lt denir. Bron hiperreaktivitesi sonucu ortaya kan budurumun yan s ra, vir sler, solunumyollar nda epitel harabiyeti yaparakalerjenlerin kolayca mukozaya ula mas na vesensitizasyona neden olurken, te yandan Th2yan t n art rarak atopinin ortaya kmas ndabir risk etmeni olarak rol oynarlar. Bu sonu larRSV bron iyolitleri ile ast m ili kisini ortayakoymaktad r.

9 Ay r c tan da ak lda tutulmas gerekendi er klinik durumlar; yabanc cisimaspirasyonu, trakeomalazi, vask ler halka,bo maca, kistik fibroz ve konjestif kalpyetersizli i olarak say labilir. Do al seyir ve prognoz: Belirtilerinba lang c ndan 48-72 saat sonra hastan nsolunum s k nt s artabilir. Belirgin hava a l ,apne ve solunumsal asidoz g r yetmezli i d nda g r lebilecekdi er komplikasyonlar n aras nda; miyokardit,uygunsuz ADH sal n m , bron iyollerinrejenerasyonu s ras nda gran lasyondokusunun fazla miktarda olu mas sonucuobstr ksiyonlar n g r ld bron iyolitisobliterans say labilir.

10 L m oran %1 olarakbildirilmektedir ve l m nedenleri olarak apne,dekompanse solunumsal asidoz ve ciddidehidratasyon say labilir. Bu kritik d nemdensonra belirtiler s rer ve 9-12 g ne kadaruzayabilir. Kalp yetersizli i, bronkopulmonerdisplazi, imm n yetmezlik ve kistik fibroz gibizeminde yatan hastal klar n varl nda,bron iyolite ba l morbidite ve mortaliteoranlar artmaktad bron iyolit sonras bron hiperreaktivitesinin (BHR) %60'lara varanoranda oldu u bildirilmi tir. Bron iyolit sonras BHR geli mesinde risk etmenleri; ailede ast mve alerji yk s , bron iyolitin ilk epizodununuzun ve iddetli olmas , y ksek titrede RSVspesifik IgE olmas , ev ortam nda sigara i iliyorolmas say labilir.


Related search queries