Example: bankruptcy

Arki, arvot ja etiikka - E-julkaisu

Arki, arvot ja etiikkaSosiaalialan ammattihenkil n eettiset ohjeetArki, arvot ja etiikkaSosiaalialan ammattihenkil n eettiset ohjeetJulkaisijaSosiaalialan korkeakoulutettujen ammattij rjest Talentia ry Fackorganisationen f r h gutbildade inom socialbranschenTalentia rfAmmattieettinen lautakunta 2013 2016 Tarja Hallikainen, Elina Ikonen, Merja J rvel inen, Aulikki Kurki, Milja Louhela, Riikka Piironen, Kirsimarja Monto-Puusti ja Maija UramoToimitusAlpo HeikkinenUlkoasuPii & WaakPainoPunaMusta Oy 2017 Painos35 000 ISBN 978-951-97051-5-6 (nid.)ISBN 978-951-97051-6-3 (PDF)3 LukijalleVahvassa yhteiskunnallisessa muutoksessa sosiaalialan ammattietiikan merkitys korostuu entisest n.

eivät ole vain yksittäisen työntekijän vastuulla, vaan pohdintaan ja ratkaisuntekoon on osallis-tuttava koko työyhteisön ja organisaation. Ammattietiikka on siten myös yhteisöllinen asia. Sosiaalialalla eettisyys rakentuu jatku-vasta keskustelusta ja pohdinnasta muuttuvassa toimintaympäristössä, jossa saattaa ilmetä

Tags:

  Navis

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Arki, arvot ja etiikka - E-julkaisu

1 Arki, arvot ja etiikkaSosiaalialan ammattihenkil n eettiset ohjeetArki, arvot ja etiikkaSosiaalialan ammattihenkil n eettiset ohjeetJulkaisijaSosiaalialan korkeakoulutettujen ammattij rjest Talentia ry Fackorganisationen f r h gutbildade inom socialbranschenTalentia rfAmmattieettinen lautakunta 2013 2016 Tarja Hallikainen, Elina Ikonen, Merja J rvel inen, Aulikki Kurki, Milja Louhela, Riikka Piironen, Kirsimarja Monto-Puusti ja Maija UramoToimitusAlpo HeikkinenUlkoasuPii & WaakPainoPunaMusta Oy 2017 Painos35 000 ISBN 978-951-97051-5-6 (nid.)ISBN 978-951-97051-6-3 (PDF)3 LukijalleVahvassa yhteiskunnallisessa muutoksessa sosiaalialan ammattietiikan merkitys korostuu entisest n.

2 Sosiaalialan ammattihenkil lt edellytet n alan hyv ksytty koulutusta, h nt valvotaan ja h nelt odotetaan oman osaamisen-sa p ivitt mist sek jatkuvaa kehitt mist . N iden lis ksi tarvitaan my s eettist osaamista. Eettinen osaaminen on taito, joka kypsyy ja kehittyy ajan my t vaihtelevissa ammatti ty h n liittyviss tilanteissa ja n iden tilanteiden k sittelyss ty yh-teis iss sek eri ammattien v lisess yhteisty ss .Sosiaalialan ammattihenkil n tulee arvoistaan riippumatta kunnioittaa asiakkaan oikeutta tehd omia valintoja, edellytt en, etteiv t n m uhkaa muiden oikeuksia ja etuja. Ammattihenkil n on puolustettava asiakkaansa ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa.

3 Samanaikaisesti on oltava taito kyseenalaistaa omaa ammatillista toimintaansa ja yhteiskunnallista p t ksentekoaan. T m on sosiaalialan kriittinen ydin ja ratkaisevin ero moniin muihin ammattihenkil n eettiset ohjeet -julkaisussa on tuotu esille ajankohtaisia eettisiin menettelytapoihin, vaikuttamiseen ja ty nteki-j iden oikeuksiin liittyvi esimerkkej , joiden tarkoituksena on avata kysymyksenasettelua antamatta tyhjent vi vastauksia ty el m n kirjaviin tilanteisiin. Tarkoituksena on tehd n ky-v ksi sosiaalialan keskeiset eettiset periaatteet ja tuottaa k sitteiden, lakiviite-esimerkein sek erilaisten tilanne kuvausten avulla konkreettista tukea ty ntekij n ja ty yhteis n eettiseen pohdin-taan riippumatta siit , ty skennell nk aikuis-sosiaality ss tai lastensuojelussa, vammaisten tai vanhusten parissa, maahanmuutto ty ss , terveyssosiaality ss , mielen terveys- tai p ihde-ty ss , varhaiskasvatuksessa tai jossain muussa sosiaalialan osaamista edellytt v ss teht v ss.

4 K yt nn n ongelma voidaan sijoittaa oikeaan eettiseen k sitekategoriaan, ja t ll in ilmi n eri puolista on helpompi keskustella avoimesti, vaik-ka tilanteessa ei olisikaan yht oikeaa johdattaa my s opiskelijan sosiaalialan ammattietiikan perusk sitteist n l hteille ja j ljille. Oppaassa kiteytyv t keskeiset eettiset periaatteet ja ristiriidat, jotka ty kokemuksen my t sis istyv t eettisesti kest v ksi, rohkeaksi ammattihenkil n eettiset ohjeet -julkaisun on laatinut ammattij rjest Talentian ammattieettinen lautakunta. Lautakunta toimii sosiaalialan ammattihenkil iden tukena eettisten kysymysten pohdinnassa ja antaa ammatti-henkil iden l hett miin kysymyksiin kannan-ottoja.

5 N it kannanottoja on otettu mukaan t h n julkaisuun. Oppaan laadintaan asian tuntija-apuaan ovat antaneen yliopistonlehtori Anna Metteri Tampereen yliopistosta ja tutkijatohtori Petteri Niemi Jyv skyl n Ammattietiikan perusta ..62. Sosiaalialan arvot ..10 Ihmisarvo ja ihmisoikeudet ..11 Itsem r misoikeuden kunnioittaminen ..12 Osallisuuden edist minen ..16 Henkil n kokonaisvaltainen huomioiminen ja voimavarat ..18 Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ..20 Negatiivisen syrjinn n vastustaminen ..20 Erilaisuuden ja monimuotoisuuden tunnustaminen ..21 Resurssien ja voimavarojen tasapuolinen jakaminen ..22 Ep oikeudenmukaisen politiikan ja k yt nt jen vastustaminen.

6 22 Yhteisvastuu ..233. Eettiset menettelytavat ammatillisessa toiminnassa ..24 Eettisen toiminnan esteet ..26 Eettinen harkinta ..26 Eettinen vastuu ..28 Vuorovaikutus ..31 Valta ja pakon k ytt ..32 Asiakkaan osallisuus tukitoimissa ja p t ksiss ..36 Asiakassuhteen luottamuksellisuus ..38 Yksityisyyden suoja ..414. Vaikuttaminen ja ty ntekij n oikeudet ..42 Omavalvonta ja ep kohdista ilmoittaminen ..43 Ammattieettinen rohkeus ja sananvapaus ..45 Digitalisaatio ja sosiaaliala ..46 Monialainen yhteisty ..48 Ammattitaidon yll pit minen ..49 Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ..50 Johtaminen ..51 Yritt jyys ja ammatinharjoittaminen.

7 54 Ty suojelu ja ty turvallisuus ..54 Talentian ammattieettinen lautakunta ..574 Ihmisoikeudet eiv t ole luksus, johon on joskus varaa. Ne ovat sitovia velvoitteita, joista valtio kantaa vastuun (Ihmisoikeusliitto 2015)5 Ammattietiikan perustaAmmattietiikka on lakia laajempi k site, koska se ohjaa koko ammatillista toimintaa ja siihen liittyvi ratkaisuja 6 Ihmisarvo, ihmisoikeudet ja sosiaalinen oikeuden mukaisuus ovat keskeiset eettiset periaatteet ja ammattietiikan l ht kohdat, joihin sosiaalialan ammatillinen ty nojautuu. Ammattietiikka on keino edist ihmisen hyv n el m n toteutumista, ja eettisiin toimintatapoi-hin vaikuttaminen on osa jaoteltuna eettiset periaatteet sis lt v t.

8 Ihmisen oikeuden ilmaista tunteitaan ja kielteisi kokemuksiaan arvostavan vuorovaikutuksen ja luottamuksen itsem r misoikeuden ja osallisuuden jokaisen ihmisen ainutlaatuisen kokonai-suuden huomioon ottamisen ihmisen voimavarojen ja vahvuuksien huomioimisen oikeuden osuuteen voimavaroista yhdenvertaisuuden ep oikeudenmukaisten toimintatapojen ja k yt nt jen vastustamisen syrjinn n vastustamisen ja erilaisuuden hyv valmius, kypsyys ja harkinta ovat oleellinen osa ty ntekij n ammattitaitoa. Ty ntekij joutuu kohtaamaan ty ss n tilan-teita, joissa on pohdittava ja pidett v yll sosiaalialalle t rkeiden arvojen merkityst . Eettiset periaatteet ilment v t arvoja, jotka muuttuvat k yt nn n toiminnassa teoiksi.

9 Siksi ammattieettiset periaatteet ovat oleellinen osa ja sosiaality t koskien on osin yhte nev sti julkaistu keskeisi eettisi periaatteita esimerkiksi sosiaality n-tekij iden kansainv lisen j rjest n IFSW:n (International Federation on Social Workers) ja valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan ETENEn julkaisuissa. Niiden sis lt ja runko ovat olleet tukena t m n oppaan periaatteet ja koodit eiv t aina anna suoria vastauksia erilaisiin ristiriitoihin tai siihen, miten vaihtelevissa tilanteissa tulisi toimia, mutta ne ohjaavat pohtimaan asiak-kaan oikeuksien ja ty ntekij n velvollisuuksien v list suhdetta. Lains d nt ei v ltt m tt tarjoa suoria vastausta ihmissuhdety n pulmiin.

10 Ammattietiikka on lakia laajempi k site, koska se ohjaa koko ammatillista toimintaa ja siihen liittyvi ratkaisuja valintoineen. Sosiaalialan ty n tavoitteena on ihmisten auttaminen sek puutteen ja k rsimyksen v hent minen. T m n vuoksi eettisen ammattitoiminnan vaatimus kohtaa haasteita, jotka kytkeytyv t yhteiskunnal-liseen vallank ytt n, johtamiseen ja politiik-kaan. Sosiaalialan ammattihenkil n on kyett v arvioimaan kriittisesti my s oman organisaation-sa toimintatapoja. Organisaatio saattaa asettaa toiminnassaan tavoitteita, jotka perustuvat yksi-puolisesti esimerkiksi taloudellisiin l ht ammattihenkil saattaa joutua eettisesti kest m tt miin tilanteisiin, joissa 7 toimintak yt nn t voivat olla lain vastaisia.


Related search queries