Example: marketing

AutoCAD Ders Notları 2011 - web.bilecik.edu.tr

AutoCAD Ders Notlar 2011. AutoDesk Ltd. svi re irketinin 1980'lerin ba ndan beri programlay n e itli s r mleri ile geli tirdi i bir Computer Aided Design (CAD = Bilgisayar desktekli tasar m) yaz l m d r. Personal Computer DOS ve Windows taban nda al r. Workstation s r m de bulunur. DWG ve DXF formatlar n i ler. 3 ve 2 boyutlu tasar m yan nda, VisualLisp ve VisiualBasic programlama dillerini destekler. e itli bran z mleri i in ek mod lleri vard r. Makine ve otomasyon tasar m i in Mechanical Desktop ile mimari tasar m i in Architect Desktop mod lleri de piyasadad r. GIS, mekanik ve makina, in aat ve mimarl k, entertaintment ve animasyon tasar m r nleri vard r. AutoCAD , t m d nyada ba ta m hendisler ve mimarlar taraf ndan kullan lan, d nyaca tan nan yaz l m firmas.

AutoCAD Ders Notları 2011 AutoDesk Ltd. Đsviçre şirketinin 1980'lerin ba şından beri programlayın çe şitli sürümleri ile geli ştirdi ği bir Computer

Tags:

  Bilecik

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of AutoCAD Ders Notları 2011 - web.bilecik.edu.tr

1 AutoCAD Ders Notlar 2011. AutoDesk Ltd. svi re irketinin 1980'lerin ba ndan beri programlay n e itli s r mleri ile geli tirdi i bir Computer Aided Design (CAD = Bilgisayar desktekli tasar m) yaz l m d r. Personal Computer DOS ve Windows taban nda al r. Workstation s r m de bulunur. DWG ve DXF formatlar n i ler. 3 ve 2 boyutlu tasar m yan nda, VisualLisp ve VisiualBasic programlama dillerini destekler. e itli bran z mleri i in ek mod lleri vard r. Makine ve otomasyon tasar m i in Mechanical Desktop ile mimari tasar m i in Architect Desktop mod lleri de piyasadad r. GIS, mekanik ve makina, in aat ve mimarl k, entertaintment ve animasyon tasar m r nleri vard r. AutoCAD , t m d nyada ba ta m hendisler ve mimarlar taraf ndan kullan lan, d nyaca tan nan yaz l m firmas.

2 Autodesk taraf ndan haz rlanan, bilgisayar destekli izim-tasar m yaz l m d r. Gerek kullan m ve renim kolayl . gerekse kullan c kitlesinin ok geni olmas t m d nyada tart mas z kullan lan en yayg n izim yaz l m olmas n . sa lam t r. AutoCAD ile yap labilecek ler hayal g c ile s n rl d r. Son olarak 2008 s r m km t r. AutoCAD 2007. s r m n ile birlikte gelen ve kullan c n n ihtiyac n kar layabilen en b y k zelli i render motoru ve material d zeni olmu tur. AutoCAD yaz l m n son s r mleri sadece Windows taban n desteklemesi, ki isel bilgisayarlar n yeterli h zda ve stabil al amamalar , r n n yal n hali ile b y k ve bran a zellikli projerlerde kullan m sorunlu olmaktad r. Bu y zden geni ve kompleks projeler i in her bran a zel daha stabil al an yaz l mlar tercih edilmektedir.

3 Bilgisayar teknolojisinin h zl bir ekilde geli ti i g n m zde, r n tasar m ve retimindeki klasik y ntemler art k yerini bilgisayar destekli tasar m (CAD) ve bilgisayar destekli retime (CAM) b rakmaktad r. bu geli im beraberinde st n kalite, y ksek verimlilik, optimum retim ve m kemmellik getirmi tir. CAD. CAD bilgisayar destekli tasar m ( ng. Computer Aided Design) dizayn n yap lmas nda modifikasyonunda, analizinde veya optimizasyonunda desteklemek i in bilgisayar sistemlerinin kullan lmas olarak tarif edilir. Bilgisayar sistemleri zel kullan c firmalar taraf ndan arzu edilen zel izim fonksiyonlar n yerine getirmek i in hardware (Donan m) ve softwareden (Yaz l m) meydana gelmi tir. CAD donan mlar bilgisayar, bir veya daha fazla grafik ekran klavye ve di er donan mlardan olu ur.

4 CAD yaz l mlar sistem zerinde bilgisayar grafi i geli tirmek i in bilgisayar programlar ve kullan c firman n m hendislik fonksiyonlar n kolayla t rmak i in uygulama programlar , uygulama programlar n n rnekleri, par alar n gerilme-uzama analizleri, mekanizmalar n dinamik kar l k, s transfer hesaplamalar ve n merik kontrol i programlamas d r. Uygulama programlar , bir kullan c . firmadan di er bir kullan c firmaya g re de i iklik g sterebilir. nk retici firmalar n retim hatalar , retim prosesleri, pazarlar farkl d r. Bu fakt r CAD sistemlerindeki farkl yap lar n artmas na neden olur. CAM. Bilgisayar Destekli retim ( ng. Computer Aided Manufacturing-CAM), k saca bir i letmedeki retim sistemlerini planlamada, y netmede ve denetlemede bilgisayar sistemlerinin, i letmenin retim kaynaklar yla (makina ya da i g c ) do rudan ya da dolayl bir ileti im halinde kullan m d r.

5 Retimde say sal denetimli (NC) tezgahlar n kullan lmas ve programlanmas , sabit ve hareketli robotlar, otomatik depo sistemleri, at lye denetim sistemleri ( ng. shop floor control), h zl prototip reten sistemler ( prototyping - stereolitography) e itli CAD. uygulamalar n olu turur. Bug n, tasar m, modelleme, analiz, NC programlama gibi ana uygulamalardan olu an b t nle ik sistemlere, bilgisayar donan mlar ile birlikte Bilgisayar Destekli Tasar m ve retim. CAD/CAM. sistemleri ad verilir. AutoCAD AutoCAD , tasar m ve izimlerinizi bilgisayarda yapabilmenizi sa layan Bilgisayar Destekli Tasar m ve izim yaz l m d b t n d nyada sat lmakta olan AutoCAD T rk e dahil bir ok dilde versiyonlar vard ile izim yapmak, yap lanlar daha sonra revizyona sokmak, tasar m n z ger e e d n t rmeden nce ekranda g rmek, istedi iniz l ekte kt almak, izdi iniz nesnelere renk atamak, farkl izgi tipleri kullanmak, farkl.

6 Desenlerde taramalar ger ekle tirmek, nesneleri i erdikleri ayr nt ve konuya g re de i ik adreslere yerle tirerek, istedi iniz nesne ya da nesneler grubunu ekranda g r nt lemek, izimin bir par as n n ya da t m n n yaz c ya da iziciden kt s n almak, g r nt lemek gibi klasik izim tarzlar n daha iyi bir ekilde bilgisayar ortam na aktaran bir CAD program d , Autodesk firmas taraf ndan retilip geli tirilen bir, Bilgisayar Destekli Teknik izim ve Tasar m (Computer Aided Drafting and Desing) paketidir. Bilgisayar kullanarak izim yapman z , bu izimi d zenlemenizi, izdirmenizi vs. sa layan, elle izime g re size ok daha st n imk nlar sunan bir izim paketidir. Bu program kullanarak: Mimari Teknik Resim n aat Harita Peyzaj Makina Elektrik - Elektronik Mimari ve ad n sayamad m z her t rl disiplin ve uygulamada, istedi iniz izimleri retebilirsiniz.

7 AutoCAD ile yap lacak izimlerde hi bir s n r yoktur. Yani bir izim elle yap labiliyorsa AutoCAD ile de yap labilir. AutoCAD izimleri matematik hesaplara dayan r. izim i indeki Bir objenin konumu ve zellikleri, yaz l m n o izim i in olu turmu oldu u veri taban nda say sal de erler olarak saklan r. Ekrandaki g r nt s . de i tirildi inde veri taban i indeki bu de erlerin hepsi tek tek hesaplan r. G r nt de i ikli i asl nda bu hesaplamalar n sonu lar na g re ger ekle , AutoLISP ve VisualLISP dilleri sayesinde standart resimlerin izim programlar yap labilir. Ayr ca yaz l ma yeni komutlar eklemek ya da mevcut komutlar otomatik olarak al t rmak m mk nd r. AutoCAD 'in bel kemi i say labilecek ve geri kalan t m konular m zda kullanaca m z ve de objelerin olu mas i in gerekli olan koordinatlar n giri i olan nokta belirleme y ntemlerine de inece iz.

8 Bilindi i zere b t n objeler uzayda yer kaplarlar. Objelerin uzaydaki yerlerini belirlemek i inse koordinatlar kullan l r. te AutoCAD 'te de objelerin meydana gelmesi (yani g r n lerinin olu turulmas ) i in kartezyen koordinatlardan yararlan l r. Koordinat B lgeleri: Hepimizin matematik derslerinden hat rlad m z kartezyen koordinat d zlemi zerinde 4. b lge mevcuttur ve bu b lgelere g re X ve Y de erleri "+" veya "-" olmaktad r. Bu b lgeler ve bu b lgelerdeki X ve Y de erlerinin durumu a a daki gibidir. Mutlak (Tam De er) Koordinat Giri i: Mutlak koordinat dedi imiz; nesnelerin tan ml noktalar na X,Y,Z. de erlerini vererek izimin olu turulmas d r. Burada dikkat edilmesi gereken birka husus vard r. Bunlar;. AutoCAD 'te varsay lan de er olarak I eyrek tan ml d r.

9 Bu y zden orjin (0,0) noktas ekran n sol alt k esidir. Ama koordinat de eri girerken X ve Y'ye verece imiz + ve - de erleri ile istenilen b lgede i lem yap labilir. Ayr ca orjin noktas n n yerini limits komutu ile de i tirebiliriz. AutoCAD 2005'te varsay lan de er yatay A3 k d . b y kl ndeki 420,297 de eridir. B ylece sol alt k e (orjin) 0,0 de erini, sa st k ede 420,297 de erini alm . olur. AutoCAD 'te mutlak koordinat girerken X,Y,Z de erleri "," (virg l) ile birbirinden ayr l r. rnek; 20,35gibi. G reli Koordinat Giri i: Bu ekildeki koordinat giri i baz kullan c lar ve e itli zel durumlar i in daha kolay bir y ntemdir. Bu y ntem ile nokta koordinat girilebilmesi i in nceden en az bir noktan n girilmi olmas gerekir. Girilin birinci noktadan sonra, ikinci nokta i in X,Y,Z de erleri girilmeden nce n ne "@" i areti konulmas.

10 Gerekir. "@" i areti AutoCAD program i in girilen en son noktay orjin (0,0) kabul etmesini sa layacakt r. i aretinden sonra girilen de erlerin, bir nceki noktaya g re olan X,Y,Z uzakl klar n tan mlayacakt r. rnek;. @20,35 gibi. Kutupsal Koordinat Giri i: A ile birlikte uzakl k girilmek isteniyorsa kutupsal koordinatlardan faydalan l r. Kutupsal koordinatlar genellikle g reli koordinatlarla beraber kullan l r. Bu y zden kutupsal koordinatlar girmeden nce n ne "@" i areti konulmal d r. Kutupsal koordinatlar da a saat ibresinin tersi y n nde artar, saat y n nde ise azal r. A y n n "units" komutu veya format men s alt ndaki "Units" sekmesi ile de i tirilebilir. Kutupsal koordinatlar "@ UZAKLIK < A I" format nda girilmelidir. rnek; @25<45 gibi.


Related search queries