Transcription of AVUKATLIK KANUNU - mevzuat.gov.tr
1 4515 AVUKATLIK KANUNU Kanun Numaras : 1136 Kabul Tarihi : 19/3/1969 Yay mland R. Gazete : Tarih : 7/4/1969 Say : 13168 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 8 Sayfa : 1694 Bu Kanunun y r rl kte olmayan h k mleri i in bak n z "Y r rl kteki Baz Kanunlar n M lga H k mleri K lliyat " Cilt: 2 Sayfa: 1041 B R NC KISIM Avukatl k ve Avukat Avukatl n mahiyeti: Madde 1 Avukatl k, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. (De i ik ikinci f kra: 2/5/2001 - 4667/1 md.) Avukat, yarg n n kurucu unsurlar ndan olan ba ms z savunmay serbest e temsil eder. Avukatl n amac : Madde 2 (De i ik birinci f kra : 2/5/2001 - 4667/2 md.) Avukatl n amac ; hukuki m nasabetlerin d zenlenmesini, her t rl hukuki mesele ve anla mazl klar n adalet ve hakkaniyete uygun olarak z mlenmesini ve hukuk kurallar n n tam olarak uygulanmas n her derecede yarg organlar , hakemler, resmi ve zel ki i, kurul ve kurumlar nezdinde sa lamakt r. Avukat bu ama la hukuki bilgi ve tecr belerini adalet hizmetine ve ki ilerin yararlanmas na tahsis eder.
2 (De i ik ikinci f kra: 2/5/2001 - 4667/2 md.) Yarg organlar , emniyet makamlar , di er kamu kurum ve kurulu lar ile kamu iktisadi te ebb sleri, zel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta irketleri ve vak flar avukatlara g revlerinin yerine getirilmesinde yard mc olmak zorundad r. Kanunlar ndaki zel h k mler sakl kalmak kayd yla, bu kurumlar avukat n gerek duydu u bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla y k ml d r. Bu belgelerden rnek al nmas vekaletname ibraz na ba l d r. Derdest davalarda m zekkereler duru ma g n beklenmeksizin mahkemeden al nabilir. 4516 K NC KISIM Avukatl k Mesle ine Kabul Avukatl a kabul artlar : Madde 3 (De i ik: 30/1/1979 - 2178/1 md.) Avukatl k mesle ine kabul edilebilmek i in : a) T rkiye Cumhuriyeti vatanda olmak, b) T rk hukuk fak ltelerinden birinden mezun olmak veya yabanc memleket hukuk fak ltesinden mezun olup da T rkiye hukuk fak lteleri programlar na g re noksan kalan derslerden ba ar l s nav vermi bulunmak, c) Avukatl k staj n tamamlayarak staj bitim belgesi alm bulunmak, d) (Ek : 2/5/2001 - 4667/3 md.
3 ; M lga: 28/11/2006-5558/1 md.) (1) e) Levhas na yaz lmak istenen baro b lgesinde ikametgah bulunmak, f) Bu Kanuna g re avukatl a engel bir hali olmamak gerekir.(2) stisnalar: Madde 4 (De i ik: 2/5/2001 - 4667/4 md.) Adli, idari ve askeri yarg hakimlik ve savc l klar nda, Anayasa Mahkemesi raport rl klerinde, Dan tay yeliklerinde, niversiteye ba l fak ltelerin hukuk bilimi dersleri dal nda profes rl k, do entlik, yard mc do entlik g revlerinde d rt y l, kamu kurum ve kurulu lar n n hukuk m avirli i g revinde on y l s re ile hizmet etmi olanlarda 3 nc maddenin (c) ve (d) bentlerinde yaz l ko ullar aranmaz. T rk vatanda lar ve T rk uyru una kabul olunanlardan yabanc hukuk fak ltelerinden mezun olup da, geldikleri yerde d rt y l s reyle mahkemelerin her derecesinde hakimlik, savc l k veya avukatl k yapm ve avukatl meslek edinmi bulunanlar, 3 nc maddenin (b) bendinde yaz l oldu u bi imde T rk hukuk fak lteleri programlar na g re noksan kalan derslerden usul ne uygun olarak yap lan s navlarda ba ar g stermi ve ayr ca T rk e yi iyi bilir olduklar da bir s navla anla lm olmak kayd yla, 3 nc maddenin (c) ve (d) bentlerinde yaz l ko ullar n d nda tutulurlar.
4 Birinci ve ikinci f krada g sterilenlerin baro levhas na yaz lmas nda, 17 nci maddenin (1) ve (2) numaral bentlerinde yaz l belgelerden ba ka sicil zetlerinin onanm bir rne inin de verilmesi gereklidir. (1) 28/11/2006 tarihli ve 5558 say l Kanunun 1 inci maddesiyle d zenlenen bu h k m, Anayasa Mahkemesi nin 15/10/2009 tarihli ve E.: 2007/16, K.: 2009/147 say l Karar ile iptal edilmi tir. (2) Bu maddeye, 2/5/2001 tarihli ve 4667 say l Kanunun 3 nc maddesiyle, (d) bendi eklenmi , mevcut (d) ve (e) bentleri, s ras yla (e) ve (f) bentleri olarak tesels l ettirilmi tir. 4516-1 Avukatl a kabulde engeller: (1) Madde 5 A a da yaz l durumlardan birinin varl halinde, avukatl k mesle ine kabul istemi reddolunur : a) (De i ik : 23/1/2008-5728/326 md.) T rk Ceza Kanununun 53 nc maddesinde belirtilen s reler ge mi olsa bile; kasten i lenen bir su tan dolay iki y ldan fazla s reyle hapis cezas na ya da Devletin g venli ine kar su lar, Anayasal d zene ve bu d zenin i leyi ine kar su lar, (.
5 (1) zimmet, irtik p, r vet, h rs zl k, doland r c l k, sahtecilik, g veni k t ye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat kar t rma, edimin ifas na fesat kar t rma, su tan kaynaklanan malvarl de erlerini aklama veya ka ak l k su lar ndan mahk m olmak, b) (De i ik: 22/1/1986 - 3256/2 md.) Kesinle mi bir disiplin karar sonucunda hakim, memur veya avukat olma niteli ini kaybetmi olmak, c) ( ptal: Anayasa Mahkemesi nin 28/2/2013 tarihli ve E.: 2012/116, K.: 2013/32 say l Karar ile.) d) Avukatl k mesle i ile birle emiyen bir i le u ra mak, e) Mahkeme karar ile k s tlanm olmak, f) flas etmi olup da itibar iade edilmemi bulunmak (Taksiratl ve hileli m fgisler itibarlar iade edilmi olsa dahi kabul olunmazlar), g) Hakk nda aciz vesikas verilmi olup da bunu kald rmam bulunmak, h) Avukatl s rekli olarak gere i gibi yapmaya engel v cut veya ak lca malul olmak. (De i ik ikinci f kra: 2/5/2001 - 4667/5 md.) Birinci f kran n (a) bendinde say lan y z kaz rt c su lardan biri ile h k m giymi olanlar n cezas ertelenmi , paraya evrilmi veya affa u ram olsa da avukatl a kabul edilmezler.
6 (De i ik nc f kra: 22/1/1986 - 3256/2 md.) Aday n birinci f kran n (a) bendinde yaz l cezalardan birini gerektiren bir su tan kovu turma alt nda bulunmas halinde, avukatl a al nmas iste i hakk ndaki karar n bu kovu turman n sonuna kadar bekletilmesine karar verilebilir. u kadar ki, ceza kovu turmas n n sonucu ne olursa olsun avukatl a kabul iste inin geri evrilmesi gereken hallerde, sonu beklenmeden istek karara ba lan r. Baroya yaz lma istemi: Madde 6 (De i ik: 2/5/2001 - 4667/6 md.) (..)(2) 4 nc maddedeki ko ullar ta yanlar ba vurduklar yer barosu levhas na yaz lmalar n dilek e ile isteyebilirler. (1) Bu maddenin birinci f kras n n (a) bendinde yer alan .. milli savunmaya kar su lar, devlet s rlar na kar su lar ve casusluk, .. b l m , Anayasa Mahkemesi nin 25/2/2010 tarihli ve E.: 2008/17, K.: 2010/44 say l Karar ile iptal edilmi tir. (2) 28/11/2006 tarihli ve 5558 say l Kanunun 1 inci maddesiyle bu arada yer alan Avukatl k s nav n ba arm olanlar veya ibaresi madde metninden kar lm t r.
7 Daha sonra bu h k m, Anayasa Mahkemesi nin 15/10/2009 tarihli ve E.: 2007/16, K.: 2009/147 say l Karar ile iptal edilmi tir. 4517 Karar: Madde 7 Baro y netim kurulu, levhaya yaz lma istemi hakk nda ba vurma dilek esinin var tarihinden itibaren bir ay i inde gerek eli olarak karar vermekle devlidir. S resi i inde karar verilmedi i takdirde, aday n avukatl a kabul istemi reddedilmi say l r. Bu halde aday bir ayl k s renin bitiminden itibaren onbe g n i inde T rkiye Barolar Birli ine itiraz edebilir. tiraz zerine 8 inci madde h km k yas yolu ile uygulan r. Redde veya kovu turma sonuna kadar beklenmesine dair karara itiraz: Madde 8 Baro Y netim Kurulu, avukatl a kabul istemini reddetti i veya kovu turma sonuna kadar beklenmesine karar verdi i takdirde bunun gerek esini karar nda g sterir. Gerek eli karar adaya tebli olunur. Aday, bu karara kar , tebli tarihinden itibaren onbe g n i inde, karar veren baro vas tasiyle T rkiye Barolar Birli ine itiraz edebilir.
8 Baro taraf ndan adaya, itiraz tarihini tesbit eden bir belge verilir. Bu belge hi bir vergi, har ve resme tabi de ildir. T rkiye Barolar Birli i, itiraz zerine dosya zerinde gerekli incelemeleri yapt ktan sonra, itiraz kabul veya reddeder. T rkiye Barolar Birli i itiraz tarihinden itibaren bir ay i inde bir karar vermezse, itiraz reddedilmi say l r. (De i ik d rd nc f kra : 2/5/2001 - 4667/7 md.) Baro y netim kurullar n n aday n levhaya yaz lmas hakk ndaki kararlar , karar tarihinden itibaren onbe g n i inde T rkiye Barolar Birli ine g nderilir. T rkiye Barolar Birli i karar n kendisine ula t tarihten itibaren bir ay i inde uygun bulma veya bulmama karar n ve itiraz n kabul veya reddi hakk ndaki kararlar n onaylamak zere karar tarihinden itibaren bir ay i inde Adalet Bakanl na g nderir. Bu kararlar Adalet Bakanl na ula t tarihten itibaren iki ay i inde Bakanl k a karar verilmedi i veya karar onayland takdirde kesinle ir. Ancak Adalet Bakanl uygun bulmad kararlar bir daha g r lmek zere, g sterdi i gerek esiyle birlikte T rkiye Barolar Birli ine geri g nderir.
9 Geri g nderilen bu kararlar, T rkiye Barolar Birli i Y netim Kurulunca te iki o unlukla aynen kabul edildi i takdirde onaylanm , aksi halde onaylanmam say l r; sonu T rkiye Barolar Birli i taraf ndan Adalet Bakanl na bildirilir. Baro y netim kurulunun, avukatl kabul isteminin reddi vaya kovu turma sonuna kadar beklenmesi hakk ndaki kararlar , s resi i inde itiraz edilmedi i takdirde kesinle ir. (De i ik alt nc f kra: 2/5/2001 - 4467/7 md.) Adalet Bakanl n n d rd nc f kra uyar nca verdi i kararlara kar , T rkiye Barolar Birli i, aday ve ilgili baro; Adalet Bakanl n n uygun bulmay p bir daha g r lmek zere geri g ndermesi zerine T rkiye Barolar Birli ince verilen kararlara kar ise, Adalet Bakanl , aday ve ilgili baro idari yarg merciine ba vurabilir. Barolar, kesinle en kararlar derhal yerine getirmeye mecburdurlar. Avukatl k ruhsatnamesi ve yemin: Madde 9 Avukatl k meslekine kabul edilen adaya, ilgili baro taraf ndan bir ruhsatname verilir.
10 Avukatl a kabul, ruhsatnamenin verildi i andan itibaren h k m ifade eder. Aday b ylece avukatl a kabul edildikten sonra (Avukat) unvan n kullanmak hakk n kazan r. Durum T rkiye Barolar Birli ine bildirilir. 4518 (De i ik d rd nc f kra: 13/1/2004 5043/1 md.) Ruhsatnameler ve avukat kimlikleri T rkiye Barolar Birli i taraf ndan tek tip olarak bast r l r ve d zenlenir. 8 inci maddenin d rd nc f kras nda belirtilen ekilde T rkiye Barolar Birli i Y netim Kurulunca uygun bulma karar verildi inde ruhsatnameler Birlik Ba kan ve ilgili Baro Ba kan taraf ndan imzalan r. Avukat kimlikleri, t m resm ve zel kurulu lar taraf ndan kabul edilecek resm kimlik h km ndedir. Mesleke kabul edilen avukata ruhsatname verilirken, baro y netim kurulu n nde a a daki ekilde andi tirilir: (De i ik alt nc f kra: 2/5/2001 - 4667/8 md.) Hukuka, ahlaka, mesle in onuruna ve kurallar na uygun davranaca ma namusum ve vicdan m zerine andi erim.