Example: bachelor of science

AYIPLI HİZMETTEN DOĞAN SORUMLULUK VE SEÇİMLİK …

1 AYIPLI H ZMETTEN DO AN SORUMLULUK VE SE ML K HAKLAR HASAN CAN A LAYAN 2 NDEK LER A- Genel Olarak 3 B- Hizmet Kavram I- Hizmet Tan m 4 II- Hizmet e itleri 5 1- Do rudan Mal ile lgili Hizmetler 5 2- Do rudan Ki i ile lgili Hizmetler 6 3- Dolayl Mal veya Ki i ile lgili Hizmetler 7 C- Sa lay c n n Ay pl Hizmetten Sorumlulu u 7 I- Ay ba Kar Tekeff l Kapsam nda Ay pl Hizmet Kavram 9 1- Hizmetin Ay pl Olmas 10 a- Ay p Kavram 10 b- Ay pl e itleri 11 2- Ay b n nemli Olmas 12 3- Ay b n Yarar ve Hasar n T keticiye Ge ti i Anda Bulunmas 12 4- T keticinin Ay b Bilmemesi 13 5- T keticinin Ay b hbar Etmesi 13 6- Sorumlulu u S n rland ran Bir Anla man n Olmamas 15 II- reticinin Sorumlulu u Kapsam nda Ay pl Hizmet Kavram 16 D- Hizmetin Ay pl Olmas Sebebiyle T keticinin Haklar 17 I- S zle meden D nme Hakk 18 II- Hizmetin Yeniden G r lmesini steme Hakk 19 III- Ay p Oran nda Bedel ndirimi steme Hakk 19 IV- Hizmet Sonucu Ortaya kan Eserin cretsiz Onar m 19 V- Tazminat steme Hakk 20 E.

6 olan fikir ve sanat eserleri11, patentler gibi varlıkları karşılarken, maddi mallar ise cismani bir nitelikte olan bina, radyo gibi şeyleri ifade etmede kullanılır. İşte, fiziki bir yapıya sahip maddi mallar, eşya olarak nitelendirilir. Eşya, üzerinde

Tags:

  Santa, Fikir ve sanat, Fikir

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of AYIPLI HİZMETTEN DOĞAN SORUMLULUK VE SEÇİMLİK …

1 1 AYIPLI H ZMETTEN DO AN SORUMLULUK VE SE ML K HAKLAR HASAN CAN A LAYAN 2 NDEK LER A- Genel Olarak 3 B- Hizmet Kavram I- Hizmet Tan m 4 II- Hizmet e itleri 5 1- Do rudan Mal ile lgili Hizmetler 5 2- Do rudan Ki i ile lgili Hizmetler 6 3- Dolayl Mal veya Ki i ile lgili Hizmetler 7 C- Sa lay c n n Ay pl Hizmetten Sorumlulu u 7 I- Ay ba Kar Tekeff l Kapsam nda Ay pl Hizmet Kavram 9 1- Hizmetin Ay pl Olmas 10 a- Ay p Kavram 10 b- Ay pl e itleri 11 2- Ay b n nemli Olmas 12 3- Ay b n Yarar ve Hasar n T keticiye Ge ti i Anda Bulunmas 12 4- T keticinin Ay b Bilmemesi 13 5- T keticinin Ay b hbar Etmesi 13 6- Sorumlulu u S n rland ran Bir Anla man n Olmamas 15 II- reticinin Sorumlulu u Kapsam nda Ay pl Hizmet Kavram 16 D- Hizmetin Ay pl Olmas Sebebiyle T keticinin Haklar 17 I- S zle meden D nme Hakk 18 II- Hizmetin Yeniden G r lmesini steme Hakk 19 III- Ay p Oran nda Bedel ndirimi steme Hakk 19 IV- Hizmet Sonucu Ortaya kan Eserin cretsiz Onar m 19 V- Tazminat steme Hakk 20 E- Zamana m 21 3 A- Genel Olarak Yabanc lkelerde daha eski tarihlerden itibaren geli im1 g stermekle birlikte, lkemizde, t keticinin korunmas na y nelik hareketler 1970 li y llarda ba lam 2 ve bu ama la e itli tasar lar haz rlanm t r.

2 Bu hareketler neticesinde, 1982 Anayasas n n 172. maddesinde konuya de inilmekle beraber bu tarihlerde hen z t keticinin korunmas na y nelik ba ms z bir kanun metninden bahsetmek m mk n de ildir. Ger ekten, modern anlamda bir t ketici kanununun kmas i in tarihine kadar beklemek gerekmi tir. Ancak, sosyal ve ekonomik alanda ya anan geli meler, zellikle de Avrupa Birli i mevzuat nda yap lan de i iklikler ve bunlar do rultusunda i hukukta uyumun sa lanmas mecburiyeti, tarihinde kan 4077 say l T keticinin Korunmas Hakk nda Kanun un, tarihli 4822 say l Kanun la de i ikli e u ramas gereklili ini do urmu tur. Nitekim, bahsedilen bu gereklilikler, 4077 say l T keticinin Korunmas Hakk nda Kanun un yerine yeni bir Kanun yap lmas ihtiyac n da ortaya karm t r. Bu ihtiya , tarihli 6502 say l (yeni)3 T keticinin Korunmas Hakk nda Kanun un gerek esinde u ekilde ifade edilmi tir.

3 Tarihli ve 4077 say l T keticinin Korunmas Hakk nda Kanun ve ilgili mevzuat 1995 y l nda y r rl e girdi inden bu yana t keticinin korunmas hukuku T rkiye de nemli bir geli me kaydetmi ; 2003 y l nda ger ekle tirilen kapsaml de i iklikler de t ketici hareketine ek bir ivme kazand rm t r. Ancak bu d zenlemelerin t m n n, Avrupa Birli i (AB) mevzuat ile tam uyumunun sa lanmas i in g zden ge irilmesi ve k smen yeniden kaleme al nmas ihtiyac zellikle AB-T rkiye tarama toplant lar er evesinde kendisini g stermi Bu al man n konusunu, yukar da tarih esi k saca belirtilen mevcut ve yeni TKHK kapsam nda, ay pl hizmetten do an SORUMLULUK ve t keticiye bu SORUMLULUK neticesinde tan nan se imlik haklar olu turmaktad r. TKHK n n 4822 say l Kanun la de i tirilmesinden nce mal ve hizmet sunanlar aras nda bir ayr m yap lmamakta4, her iki kurum da ayn maddede d zenlenmekteydi.

4 Oysa mal 1 Halen geli im halinde olan bu hukuk dal n n temeli, ABD ba kan John F. Kennedy taraf ndan 15 Mart 1962 tarihinde Kongrede yap lan bir konu mayla at lm t r. Buna g re, t keticilerin g venlik, bilgi edinme, se me ve temsil edilme haklar bulunmaktad r. ASLAN, Y lmaz, T ketici Hukuku Dersleri, Ekin Bas m Yay n Da t m, 4. Bask , ; konu man n tam metni i in bkz. 2 Bu y llarda t keticinin korunmas na y nelik hareketler i in bkz. ASLAN, Y lmaz, T ketici Hukuku, Ekin Bas m Yay n Da t m, 3. Bask , 3 al mada ayr ca belirtilmedi i s rece TKHK ya yap lan at flar yeni TKHK y kar lar. 4 DO AN, G l, Sat c n n Ay pl Mallardan ve Sa lay c n n Ay pl Hizmetlerden Sorumlulu u, Yeditepe niversitesi Hukuk Fak ltesi Dergisi, Cilt 5, Say 1, Y l 2008, 4 ve hizmet kavramlar n n birbirinden farkl oldu u ve bu iki farkl kavram n ayn maddede d zenlenmemesi gerekti i a kt.

5 Bu gereklilik, Kanun a 4/A maddesinin eklenmesi ve bu eklemeye paralel olarak sa lay c kavram n n Kanun un tan mlar maddesine belirtilmesiyle giderilmi tir5. T keticinin Korunmas Hakk nda Kanun da bu ekilde ba ms z bir yer edinen ay pl hizmet, yeni TKHK da da bu ba ms z varl n s rd rmektedir. Yeni TKHK te sa lay c n n, hizmeti s zle meye uygun olarak ifa etmekle y k ml oldu u ifade edilmekte ve b ylece ay pl mallarda sorumlulu u d zenleyen yeni TKHK den ayr ve fakat ona paralel bir d zenleme getirilmi olunmaktad r. G r ld zere, t pk yeni TKHK da oldu u gibi, TKHK te de, ay pl hizmetlerle ilgili, bir t ketici s zle mesiyle ba lant l olarak ay ba kar tekeff l borcuna i aret edilmektedir. Ancak burada yeri gelmi ken belirtmek gerekir ki, mevcut TKHK kapsam nda, ay pl mal ve hizmetlerin sebep oldu u zararlardan; daha a k bir ifadeyle, bir t ketici s zle mesiyle ba lant l olmamas na kar n ay pl mal veya hizmetten meydana gelen zararlardan sorumlulu a ili kin, bu iki d zenleme aras nda mevcut olan paralellik, yeni TKHK da akit d bir sorumlulu un d zenlenmemi olmas eklindeki bir paralellik olarak devam etmektedir.

6 Yani, yeni TKHK da, ay pl mallara ili kin, ay pl mallar n sebep oldu u akit d zararlardan SORUMLULUK d zenlenmedi i gibi ay pl hizmetlere ili kin d zenlemesinde de t ketici lehine b yle bir imk n sa lanmam t r. Bu konu zerinde ilgili b l mde a klamalarda bulunulacakt r. Burada sadece ay pl hizmet kavram n n hem akit d hem akdi SORUMLULUK i in nemli oldu unu vurgulamakla yetinelim. G r ld zere, sorumlulu un konusunu olu turan ay pl hizmet kavram n n ortaya konmas b y k bir nem ta maktad r. Bu y zden, sa lay c n n ay pl hizmetten do an sorumlulu u ve t keticinin ay pl hizmet neticesi se imlik hakk konusuna ge meden nce hizmet kavram hakk nda a klama yapmak zorunlulu u vard r. B- Hizmet Kavram I- Hizmet Tan m Mal ve hizmet kavramlar , TKHK kapsam nda farkl ekilde tan mlan yor ve ayr d zenlemelerin konusunu olu turuyor olsa da, ikisi aras ndaki izgi her zaman tespiti kolay bir konu de ildir6.

7 Ger ekten, nerede ay pl bir mal dolay s yla SORUMLULUK , nerede ay pl bir 5 T RYAK , Bet l, T keticinin Korunmas Hakk nda Kanun Kapsam nda Ay pl Hizmet Kavram , Prof. Dr. Turgut Ak nt rk e Arma an, Beta Yay nevi, 6 rne in, nl telefon markalar , art k sadece telefonlar n cihaz sat m n de il, ayn zamanda, bu cihazlar n yaz l m n n sa lanmas n ve desteklenmesini de ger ekle tirmekte ve b ylece mal ve hizmet kavramlar n n birbirini i ine ge ti i t ketici i lemlerine nayak olmaktad rlar. 5 hizmet dolay s yla SORUMLULUK oldu unun tespiti somut olaya g re olduk a zor bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle hizmetin tan m incelenmelidir. TKHK n n kapsam ba l kl 2. maddesi, hizmetleri de i ine alacak ekilde Kanun un her t rl t ketici i lemine uygulanaca n belirtmi tir. Kanuna g re hizmet, bir cret veya menfaat kar l yap lan ya da yap lmas taahh t edilen mal sa lama d ndaki her t rl t ketici i lemidir (TKHK ).

8 Tan mda belirtilen mal sa lamak d ndaki faaliyetler(den) maksat, t keticiye sa lanan hizmetin beden ve/veya fikr eme e dayanmas d r7. Hizmet, sadece beden veya fikr eme e dayanabilece i gibi bunlar n her ikisine de dayanabilir. rne in, bir binan n boyanmas , otomobilin onar lmas gibi sadece beden eme in s z konusu olaca bir hizmet m mk n olabilece i gibi, bir plan veya projenin yap lmas , sipari zerine bir telif eserinin haz rlanmas gibi fikr veya bunlar n her ikisini de i eren, in aat yap lmas ve projenin izilmesi gibi karma hizmetler de TKHK kapsam d hilinde kabul edilecektir8. Ancak, yukar da tan mlanan ve nitelikleri belirtilen hizmet kavram n n, mallardan ayr lmas ve hangi hizmetlerin TKHK kapsam nda koruma g rece inin belirlenmesi i in tan m, tek ba na yeterli olmayacakt r.

9 Kesin bir izgi ekilmesi i in tan ma ek olarak bir s n fland rman n da yap lmas gerekir. Bu ama la, hizmet kavram n n; do rudan mal ile ilgili hizmetler, do rudan ki i ile ilgili hizmetler ve dolayl ki i veya mal ile ilgili hizmetler olarak s n fland r lmas uygun olur9. II- Hizmet e itleri 1- Do rudan Mal ile lgili Hizmetler Hizmetlerin s n fland r lmas na ve bu ba lamda do rudan mal ile ilgili hizmetleri anlat m na ge meden nce, mant ken, TKHK kapsam nda belirtilen mal kavram ndan neyin anla lmas gerekti i belirtilmeli ve bu ama la mal kavram zerinde durmak gerekmektedir. Hukuki anlamda mal, o u kez e ya kavram yla ayn ekilde kullan lmakla birlikte10, asl nda bu iki kavram birbirinden farkl d r. Teknik anlam yla mal, para ile l lebilen ve ba kalar na devredilebilen, dolay s yla haklara konu olabilen eylerdir.

10 Hangi eylerin haklara konu olabilece i hukuk d zenlenince belirlenir. Mallar fiziki varl klar na g re ikiye ayr l r; maddi ve gayri maddi mallar. Gayri maddi mallar, fiziki bir obje ile belirtilmedik e cismani bir yap da olmayan, zek ve d nce r n 7 4077 say l Kanun un de i ikli e u ramadan nceki halinde mal sa lamak d ndaki her t rl faaliyet kavram bedeni ve/veya fikri eme e dayal olma olarak ifade edilmekteydi. 8 ZEVKL LER, Ayd n/AYDO DU, Murat, T keticinin Korunmas Hukuku, Se kin Kitapevi, 3. Bask , 9 T RYAK , Bet l, T keticinin Korunmas Hukuku A s ndan Ay pl Hizmetten Do an SORUMLULUK , Yetkin Yay nlar , 2007, 10 O UZMAN, Kemal/SEL , zer/OKTAY- ZDEM R, Saibe, E ya Hukuku, Filiz Kitapevi, 12. Bas , 6 olan fikir ve sanat eserleri11, patentler gibi varl klar kar larken, maddi mallar ise cismani bir nitelikte olan bina, radyo gibi eyleri ifade etmede kullan l r.


Related search queries