Example: stock market

BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU - Mevzuat Bilgi …

8617 B LG ED NME HAKKI KANUNU Kanun Numaras : 4982 Kabul Tarihi : 9/10/2003 Yay mland : Tarih : 24/10/2003 Say : 25269 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 42 B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama Madde 1- Bu Kanunun amac ; demokratik ve effaf y netimin gere i olan e itlik, tarafs zl k ve a kl k ilkelerine uygun olarak ki ilerin Bilgi edinme hakk n kullanmalar na ili kin esas ve usulleri d zenlemektir. Kapsam Madde 2- Bu Kanun; kamu kurum ve kurulu lar ile kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu lar n n faaliyetlerinde uygulan r. tarihli ve 3071 say l Dilek e Hakk n n Kullan lmas na Dair Kanun h k mleri sakl d r. (Ek f kra: 12/7/2013-6495/33 md.; ptal f kra: Anayasa Mahkemesi nin 4/12/2014 tarihli ve E.:2013/114, K.:2014/184 say l Karar ile.) Tan mlar Madde 3- Bu Kanunda ge en; a) Kurum ve kurulu : Bu Kanunun 2 nci maddesinde ge en ve kapsama dahil olan Bilgi edinme ba vurusu yap lacak b t n makam ve mercileri, b) Ba vuru sahibi: Bu Kanun kapsam nda Bilgi edinme hakk n kullanarak kurum ve kurulu lara ba vuran ger ek ve t zel ki ileri, c) Bilgi : Kurum ve kurulu lar n sahip olduklar kay tlarda yer alan bu Kanun kapsam ndaki her t rl veriyi, d) Belge: Kurum ve kurulu lar n sahip olduklar bu Kanun kapsam ndaki yaz l , bas l veya o alt lm dosya, evrak, kitap, dergi, bro r, et t, mektup, program, talimat.

8619 Gizli bilgileri ayırarak bilgi veya belge verme Madde 9-İstenen bilgi veya belgelerde, gizlilik dereceli veya açıklanması yasaklanan bilgiler ile açıklanabilir nitelikte olanlar birlikte bulunuyor ve bunlar birbirlerinden

Tags:

  Mevzuat, Bilgi, Mevzuat bilgi

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU - Mevzuat Bilgi …

1 8617 B LG ED NME HAKKI KANUNU Kanun Numaras : 4982 Kabul Tarihi : 9/10/2003 Yay mland : Tarih : 24/10/2003 Say : 25269 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 42 B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama Madde 1- Bu Kanunun amac ; demokratik ve effaf y netimin gere i olan e itlik, tarafs zl k ve a kl k ilkelerine uygun olarak ki ilerin Bilgi edinme hakk n kullanmalar na ili kin esas ve usulleri d zenlemektir. Kapsam Madde 2- Bu Kanun; kamu kurum ve kurulu lar ile kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu lar n n faaliyetlerinde uygulan r. tarihli ve 3071 say l Dilek e Hakk n n Kullan lmas na Dair Kanun h k mleri sakl d r. (Ek f kra: 12/7/2013-6495/33 md.; ptal f kra: Anayasa Mahkemesi nin 4/12/2014 tarihli ve E.:2013/114, K.:2014/184 say l Karar ile.) Tan mlar Madde 3- Bu Kanunda ge en; a) Kurum ve kurulu : Bu Kanunun 2 nci maddesinde ge en ve kapsama dahil olan Bilgi edinme ba vurusu yap lacak b t n makam ve mercileri, b) Ba vuru sahibi: Bu Kanun kapsam nda Bilgi edinme hakk n kullanarak kurum ve kurulu lara ba vuran ger ek ve t zel ki ileri, c) Bilgi : Kurum ve kurulu lar n sahip olduklar kay tlarda yer alan bu Kanun kapsam ndaki her t rl veriyi, d) Belge: Kurum ve kurulu lar n sahip olduklar bu Kanun kapsam ndaki yaz l , bas l veya o alt lm dosya, evrak, kitap, dergi, bro r, et t, mektup, program, talimat, kroki, pl n, film, foto raf, teyp ve video kaseti, harita, elektronik ortamda kaydedilen her t rl Bilgi , haber ve veri ta y c lar n , e) Bilgi veya belgeye eri im.

2 Stenen Bilgi veya belgenin niteli ine g re, kurum ve kurulu larca, ba vuru sahibine s z konusu Bilgi veya belgenin bir kopyas n n verilmesini, kopya verilmesinin m mk n olmad h llerde, ba vuru sahibinin Bilgi veya belgenin asl n inceleyerek not almas na veya i eri ini g rmesine veya i itmesine izin verilmesini, f) Kurul: Bilgi Edinme De erlendirme Kurulunu, fade eder. 8618 K NC B L M Bilgi Edinme Hakk ve Bilgi Verme Y k ml l Bilgi edinme hakk Madde 4- Herkes Bilgi edinme hakk na sahiptir. T rkiye'de ikamet eden yabanc lar ile T rkiye'de faaliyette bulunan yabanc t zel ki iler, isteyecekleri Bilgi kendileriyle veya faaliyet alanlar yla ilgili olmak kayd yla ve kar l kl l k ilkesi er evesinde, bu Kanun h k mlerinden yararlan rlar. T rkiye'nin taraf oldu u uluslararas s zle melerden do an hak ve y k ml l kleri sakl d r. Bilgi verme y k ml l Madde 5- Kurum ve kurulu lar, bu Kanunda yer alan istisnalar d ndaki her t rl Bilgi veya belgeyi ba vuranlar n yararlanmas na sunmak ve Bilgi edinme ba vurular n etkin, s ratli ve do ru sonu land rmak zere, gerekli idar ve teknik tedbirleri almakla y k ml d rler.

3 Bu Kanun y r rl e girdi i tarihten itibaren di er kanunlar n bu Kanuna ayk r h k mleri uygulanmaz. NC B L M Bilgi Edinme Ba vurusu Ba vuru usul Madde 6- Bilgi edinme ba vurusu, ba vuru sahibinin ad ve soyad , imzas , oturma yeri veya i adresini, ba vuru sahibi t zel ki i ise t zel ki inin unvan ve adresi ile yetkili ki inin imzas n ve yetki belgesini i eren dilek e ile istenen Bilgi veya belgenin bulundu u kurum veya kurulu a yap l r. Bu ba vuru, ki inin kimli inin ve imzas n n veya yaz n n kimden ne et etti inin tespitine yarayacak ba ka bilgilerin yasal olarak belirlenebilir olmas kayd yla elektronik ortamda veya di er ileti im ara lar yla da yap labilir. Dilek ede, istenen Bilgi veya belgeler a k a belirtilir. stenecek Bilgi veya belgenin niteli i Madde 7- Bilgi edinme ba vurusu, ba vurulan kurum ve kurulu lar n ellerinde bulunan veya g revleri gere i bulunmas gereken Bilgi veya belgelere ili kin olmal d r.

4 Kurum ve kurulu lar, ayr veya zel bir al ma, ara t rma, inceleme ya da analiz neticesinde olu turulabilecek t rden bir Bilgi veya belge i in yap lacak ba vurulara olumsuz cevap verebilirler. stenen Bilgi veya belge, ba vurulan kurum ve kurulu tan ba ka bir yerde bulunuyorsa, ba vuru dilek esi bu kurum ve kurulu a g nderilir ve durum ilgiliye yaz l olarak bildirilir. Yay mlanm veya kamuya a klanm Bilgi veya belgeler Madde 8- Kurum ve kurulu larca yay mlanm veya yay n, bro r, il n ve benzeri yollarla kamuya a klanm Bilgi veya belgeler, Bilgi edinme ba vurular na konu olamaz. Ancak, yay mlanm veya kamuya a klanm Bilgi veya belgelerin ne ekilde, ne zaman ve nerede yay mland veya a kland ba vurana bildirilir. 8619 Gizli bilgileri ay rarak Bilgi veya belge verme Madde 9- stenen Bilgi veya belgelerde, gizlilik dereceli veya a klanmas yasaklanan bilgiler ile a klanabilir nitelikte olanlar birlikte bulunuyor ve bunlar birbirlerinden ayr labiliyorsa, s z konusu Bilgi veya belge, gizlilik dereceli veya a klanmas yasaklanan bilgiler kar ld ktan sonra ba vuran n bilgisine sunulur.

5 Ay rma gerek esi ba vurana yaz l olarak bildirilir. Bilgi veya belgeye eri im Madde 10- Kurum ve kurulu lar, ba vuru sahibine istenen belgenin onayl bir kopyas n verirler. Bilgi veya belgenin niteli i gere i kopyas n n verilmesinin m mk n olmad veya kopya kar lmas n n asl na zarar verece i h llerde, kurum ve kurulu lar ilgilinin; a) Yaz l veya bas l belgeler i in, s z konusu belgenin asl n incelemesi ve not alabilmesini, b) Ses kayd eklindeki Bilgi veya belgelerde bunlar dinleyebilmesini, c) G r nt kayd eklindeki Bilgi veya belgelerde bunlar izleyebilmesini, Sa larlar. Bilgi veya belgenin yukar da belirtilenlerden farkl bir ekilde elde edilmesi m mk n ise, belgeye zarar vermemek ko uluyla bu olanak sa lan r. Ba vurunun yap ld kurum ve kurulu , eri imine olanak sa lad Bilgi veya belgeler i in ba vuru sahibinden eri imin gerektirdi i maliyet tutar kadar bir creti b t eye gelir kaydedilmek zere tahsil edebilir.

6 Bilgi veya belgeye eri im s releri Madde 11- Kurum ve kurulu lar, ba vuru zerine istenen Bilgi veya belgeye eri imi onbe i g n i inde sa larlar. Ancak istenen Bilgi veya belgenin, ba vurulan kurum ve kurulu i indeki ba ka bir birimden sa lanmas ; ba vuru ile ilgili olarak bir ba ka kurum ve kurulu un g r n n al nmas n n gerekmesi veya ba vuru i eri inin birden fazla kurum ve kurulu u ilgilendirmesi durumlar nda Bilgi veya belgeye eri im otuz i g n i inde sa lan r. Bu durumda, s renin uzat lmas ve bunun gerek esi ba vuru sahibine yaz l olarak ve onbe i g nl k s renin bitiminden nce bildirilir. 10 uncu maddede belirtilen Bilgi veya belgelere eri im i in gereken maliyet tutar n n idare taraf ndan ba vuru sahibine bildirilmesiyle onbe i g nl k s re kesilir. Ba vuru sahibi onbe i g n i inde creti demezse talebinden vazge mi say l r. Ba vurular n cevapland r lmas Madde 12- Kurum ve kurulu lar, Bilgi edinme ba vurular yla ilgili cevaplar n yaz l olarak veya elektronik ortamda ba vuru sahibine bildirirler.

7 Ba vurunun reddedilmesi h linde bu karar n gerek esi ve buna kar ba vuru yollar belirtilir. tiraz usul Madde 13- Bilgi edinme istemi (..)(1)reddedilen ba vuru sahibi, yarg yoluna ba vurmadan nce karar n tebli inden itibaren onbe g n i inde Kurula itiraz edebilir. Kurul, bu konudaki karar n otuz i g n i inde verir. Kurum ve kurulu lar, Kurulun istedi i her t rl Bilgi veya belgeyi onbe i g n i inde vermekle y k ml d rler. Kurula itiraz, ba vuru sahibinin idar yarg ya ba vurma s resini durdurur. _____ (1) Bu arada yer alan 16 ve 17 nci maddelerde ng r len sebeplerle ibaresi, 17/11/2005 tarihli ve 5432 say l Kanunun 1 inci maddesiyle madde metninden kar lm t r. 8620 Bilgi Edinme De erlendirme Kurulu (1) (2) Madde 14- Bilgi edinme ba vurusuyla ilgili yap lacak itirazlar zerine, (..)(2) verilen kararlar incelemek ve kurum ve kurulu lar i in Bilgi edinme hakk n n kullan lmas na ili kin olarak kararlar vermek zere; Bilgi Edinme De erlendirme Kurulu olu turulmu tur.

8 Kurul; birer yesi Yarg tay ve Dan tay genel kurullar n n kendi kurumlar i inden nerecekleri iki er aday, birer yesi ceza hukuku, idare hukuku ve anayasa hukuku alanlar nda profes r veya do ent unvan na sahip ki iler, bir yesi T rkiye Barolar Birli inin baro ba kan se ilme yeterlili ine sahip ki iler i inden g sterece i iki aday, iki yesi en az genel m d r d zeyinde g rev yapmakta olanlar ve bir yesi de Adalet Bakan n n nerisi zerine bu Bakanl kta idar g revlerde al an h kimler aras ndan Cumhurba kan nca se ilecek dokuz yeden olu ur. (1) Kurul yeli ine nerilen adaylar n muvafakatlar aran r. Kurul Ba kan , kurul yelerince kendi aralar ndan se ilir. Kurul, en az ayda bir defa veya ihtiya duyuldu u her zaman Ba kan n a r s zerine toplan r. Kurul yelerinin g rev s releri d rt y ld r. G rev s resi sona erenler yeniden se ilebilirler. G rev s resi dolmadan g revinden ayr lan yenin yerine ayn usule g re se ilen ye, yerine se ildi i yenin g rev s resini tamamlar.

9 Yeni se ilen Kurul g reve ba lay ncaya kadar nceki Kurul g revine devam eder. Kurul yelerine tarihli ve 6245 say l Harc rah KANUNU h k mleri sakl kalmak kayd yla fiilen g rev yapt klar her g n i in (3000) g sterge rakam n n memur ayl k katsay s ile arp m sonucu bulunacak miktarda huzur hakk denir. Bu demelerde damga vergisi hari herhangi bir kesinti yap lmaz. (Ek c mle: 17/11/2005-5432/2 md.) Bir ayda fiilen g rev yap lan g n say s n n d rd a mas halinde, a an g nler i in huzur hakk denmez.(2) Kurul, belirleyece i konularda komisyonlar ve al ma gruplar kurabilir; ayr ca gerekli g rd takdirde, ilgili bakanl k ile di er kurum ve kurulu lar n ve sivil toplum rg tlerinin temsilcilerini Bilgi almak zere toplant lar na kat lmaya davet edebilir. Kurulun sekretarya hizmetleri Adalet Bakanl taraf ndan yerine getirilir. (1) Kurulun g rev ve al malar na ili kin esas ve usuller Cumhurba kanl nca haz rlanarak y r rl e konulacak bir y netmelikle d zenlenir.

10 (1) D RD NC B L M Bilgi Edinme Hakk n n S n rlar Yarg denetimi d nda kalan i lemler Madde 15- Yarg denetimi d nda kalan idar i lemlerden ki inin al ma hayat n ve mesleki onurunu etkileyecek nitelikte olanlar, bu Kanun kapsam na dahildir. Bu ekilde sa lanan Bilgi edinme hakk i lemin yarg denetimine a lmas sonucunu do urmaz. Devlet s rr na ili kin Bilgi veya belgeler Madde 16- A klanmas h linde Devletin emniyetine, d ili kilerine, mill savunmas na ve mill g venli ine a k a zarar verecek ve niteli i itibar yla Devlet s rr olan gizlilik dereceli Bilgi veya belgeler, Bilgi edinme hakk kapsam d ndad r. _____ (1) 2/7/2018 tarihli ve 703 say l KHK nin 35 inci maddesiyle, bu maddenin ikinci f kras nda yer alan Bakanlar Kurulunca ibaresi Cumhurba kan nca eklinde, dokuzuncu f kras nda yer alan Ba bakanl k ibaresi Adalet Bakanl eklinde ve onuncu f kras nda yer alan Ba bakanl k a ibaresi Cumhurba kanl nca eklinde de i tirilmi tir.


Related search queries