Example: dental hygienist

BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU - Mevzuat Bilgi Sistemi

8617 B LG ED NME HAKKI KANUNU Kanun Numaras : 4982 Kabul Tarihi : 9/10/2003 Yay mland : Tarih : 24/10/2003 Say : 25269 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 42 B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama Madde 1- Bu Kanunun amac ; demokratik ve effaf y netimin gere i olan e itlik, tarafs zl k ve a kl k ilkelerine uygun olarak ki ilerin Bilgi edinme hakk n kullanmalar na ili kin esas ve usulleri d zenlemektir. Kapsam Madde 2- Bu Kanun; kamu kurum ve kurulu lar ile kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu lar n n faaliyetlerinde uygulan r.

8619 Gizli bilgileri ayırarak bilgi veya belge verme Madde 9-İstenen bilgi veya belgelerde, gizlilik dereceli veya açıklanması yasaklanan bilgiler ile açıklanabilir nitelikte olanlar birlikte bulunuyor ve bunlar birbirlerinden

Tags:

  Bilgi

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU - Mevzuat Bilgi Sistemi

1 8617 B LG ED NME HAKKI KANUNU Kanun Numaras : 4982 Kabul Tarihi : 9/10/2003 Yay mland : Tarih : 24/10/2003 Say : 25269 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 42 B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama Madde 1- Bu Kanunun amac ; demokratik ve effaf y netimin gere i olan e itlik, tarafs zl k ve a kl k ilkelerine uygun olarak ki ilerin Bilgi edinme hakk n kullanmalar na ili kin esas ve usulleri d zenlemektir. Kapsam Madde 2- Bu Kanun; kamu kurum ve kurulu lar ile kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu lar n n faaliyetlerinde uygulan r.

2 Tarihli ve 3071 say l Dilek e Hakk n n Kullan lmas na Dair Kanun h k mleri sakl d r. (Ek f kra: 12/7/2013-6495/33 md.; ptal f kra: Anayasa Mahkemesi nin 4/12/2014 tarihli ve E.:2013/114, K.:2014/184 say l Karar ile.) Tan mlar Madde 3- Bu Kanunda ge en; a) Kurum ve kurulu : Bu Kanunun 2 nci maddesinde ge en ve kapsama dahil olan Bilgi edinme ba vurusu yap lacak b t n makam ve mercileri, b) Ba vuru sahibi: Bu Kanun kapsam nda Bilgi edinme hakk n kullanarak kurum ve kurulu lara ba vuran ger ek ve t zel ki ileri, c) Bilgi : Kurum ve kurulu lar n sahip olduklar kay tlarda yer alan bu Kanun kapsam ndaki her t rl veriyi, d) Belge.

3 Kurum ve kurulu lar n sahip olduklar bu Kanun kapsam ndaki yaz l , bas l veya o alt lm dosya, evrak, kitap, dergi, bro r, et t, mektup, program, talimat, kroki, pl n, film, foto raf, teyp ve video kaseti, harita, elektronik ortamda kaydedilen her t rl Bilgi , haber ve veri ta y c lar n , e) Bilgi veya belgeye eri im: stenen Bilgi veya belgenin niteli ine g re, kurum ve kurulu larca, ba vuru sahibine s z konusu Bilgi veya belgenin bir kopyas n n verilmesini, kopya verilmesinin m mk n olmad h llerde, ba vuru sahibinin Bilgi veya belgenin asl n inceleyerek not almas na veya i eri ini g rmesine veya i itmesine izin verilmesini, f) Kurul: Bilgi Edinme De erlendirme Kurulunu, fade eder.

4 8618 K NC B L M Bilgi Edinme Hakk ve Bilgi Verme Y k ml l Bilgi edinme hakk Madde 4- Herkes Bilgi edinme hakk na sahiptir. T rkiye'de ikamet eden yabanc lar ile T rkiye'de faaliyette bulunan yabanc t zel ki iler, isteyecekleri Bilgi kendileriyle veya faaliyet alanlar yla ilgili olmak kayd yla ve kar l kl l k ilkesi er evesinde, bu Kanun h k mlerinden yararlan rlar. T rkiye'nin taraf oldu u uluslararas s zle melerden do an hak ve y k ml l kleri sakl d r. Bilgi verme y k ml l Madde 5- Kurum ve kurulu lar, bu Kanunda yer alan istisnalar d ndaki her t rl Bilgi veya belgeyi ba vuranlar n yararlanmas na sunmak ve Bilgi edinme ba vurular n etkin, s ratli ve do ru sonu land rmak zere, gerekli idar ve teknik tedbirleri almakla y k ml d rler.

5 Bu Kanun y r rl e girdi i tarihten itibaren di er kanunlar n bu Kanuna ayk r h k mleri uygulanmaz. NC B L M Bilgi Edinme Ba vurusu Ba vuru usul Madde 6- Bilgi edinme ba vurusu, ba vuru sahibinin ad ve soyad , imzas , oturma yeri veya i adresini, ba vuru sahibi t zel ki i ise t zel ki inin unvan ve adresi ile yetkili ki inin imzas n ve yetki belgesini i eren dilek e ile istenen Bilgi veya belgenin bulundu u kurum veya kurulu a yap l r. Bu ba vuru, ki inin kimli inin ve imzas n n veya yaz n n kimden ne et etti inin tespitine yarayacak ba ka bilgilerin yasal olarak belirlenebilir olmas kayd yla elektronik ortamda veya di er ileti im ara lar yla da yap labilir.

6 Dilek ede, istenen Bilgi veya belgeler a k a belirtilir. stenecek Bilgi veya belgenin niteli i Madde 7- Bilgi edinme ba vurusu, ba vurulan kurum ve kurulu lar n ellerinde bulunan veya g revleri gere i bulunmas gereken Bilgi veya belgelere ili kin olmal d r. Kurum ve kurulu lar, ayr veya zel bir al ma, ara t rma, inceleme ya da analiz neticesinde olu turulabilecek t rden bir Bilgi veya belge i in yap lacak ba vurulara olumsuz cevap verebilirler. stenen Bilgi veya belge, ba vurulan kurum ve kurulu tan ba ka bir yerde bulunuyorsa, ba vuru dilek esi bu kurum ve kurulu a g nderilir ve durum ilgiliye yaz l olarak bildirilir.

7 Yay mlanm veya kamuya a klanm Bilgi veya belgeler Madde 8- Kurum ve kurulu larca yay mlanm veya yay n, bro r, il n ve benzeri yollarla kamuya a klanm Bilgi veya belgeler, Bilgi edinme ba vurular na konu olamaz. Ancak, yay mlanm veya kamuya a klanm Bilgi veya belgelerin ne ekilde, ne zaman ve nerede yay mland veya a kland ba vurana bildirilir. 8619 Gizli bilgileri ay rarak Bilgi veya belge verme Madde 9- stenen Bilgi veya belgelerde, gizlilik dereceli veya a klanmas yasaklanan bilgiler ile a klanabilir nitelikte olanlar birlikte bulunuyor ve bunlar birbirlerinden ayr labiliyorsa, s z konusu Bilgi veya belge, gizlilik dereceli veya a klanmas yasaklanan bilgiler kar ld ktan sonra ba vuran n bilgisine sunulur.

8 Ay rma gerek esi ba vurana yaz l olarak bildirilir. Bilgi veya belgeye eri im Madde 10- Kurum ve kurulu lar, ba vuru sahibine istenen belgenin onayl bir kopyas n verirler. Bilgi veya belgenin niteli i gere i kopyas n n verilmesinin m mk n olmad veya kopya kar lmas n n asl na zarar verece i h llerde, kurum ve kurulu lar ilgilinin; a) Yaz l veya bas l belgeler i in, s z konusu belgenin asl n incelemesi ve not alabilmesini, b) Ses kayd eklindeki Bilgi veya belgelerde bunlar dinleyebilmesini, c) G r nt kayd eklindeki Bilgi veya belgelerde bunlar izleyebilmesini, Sa larlar.

9 Bilgi veya belgenin yukar da belirtilenlerden farkl bir ekilde elde edilmesi m mk n ise, belgeye zarar vermemek ko uluyla bu olanak sa lan r. Ba vurunun yap ld kurum ve kurulu , eri imine olanak sa lad Bilgi veya belgeler i in ba vuru sahibinden eri imin gerektirdi i maliyet tutar kadar bir creti b t eye gelir kaydedilmek zere tahsil edebilir. Bilgi veya belgeye eri im s releri Madde 11- Kurum ve kurulu lar, ba vuru zerine istenen Bilgi veya belgeye eri imi onbe i g n i inde sa larlar. Ancak istenen Bilgi veya belgenin, ba vurulan kurum ve kurulu i indeki ba ka bir birimden sa lanmas ; ba vuru ile ilgili olarak bir ba ka kurum ve kurulu un g r n n al nmas n n gerekmesi veya ba vuru i eri inin birden fazla kurum ve kurulu u ilgilendirmesi durumlar nda Bilgi veya belgeye eri im otuz i g n i inde sa lan r.

10 Bu durumda, s renin uzat lmas ve bunun gerek esi ba vuru sahibine yaz l olarak ve onbe i g nl k s renin bitiminden nce bildirilir. 10 uncu maddede belirtilen Bilgi veya belgelere eri im i in gereken maliyet tutar n n idare taraf ndan ba vuru sahibine bildirilmesiyle onbe i g nl k s re kesilir. Ba vuru sahibi onbe i g n i inde creti demezse talebinden vazge mi say l r. Ba vurular n cevapland r lmas Madde 12- Kurum ve kurulu lar, Bilgi edinme ba vurular yla ilgili cevaplar n yaz l olarak veya elektronik ortamda ba vuru sahibine bildirirler.


Related search queries