Example: stock market

CELF- Pearson, Amsterdam, 2012 PRESCHOOL2NL

Diagnostische fiche CELF PRESCHOOL2 oktober 2013 CELF- PRESCHOOL2NL (Test voor diagnose en evaluatie van taalproblemen) Pearson, Amsterdam, 2012 Oorspronkelijke auteurs: Elisabeth H. Wiig, Wayne A. Secord & Eleanor Semel Bewerker Nederlandstalige versie: Dr. J. de Jong Doel CELF- PRESCHOOL2NL is een individueel af te nemen taaltest voor diagnose en evaluatie van taalproblemen. Het betreft de jongere variant van de CELF4NL: de CELF- Preschool-2NL lijkt op de CELF4NL, maar is toegespitst op een jongere doelgroep. Beschrijving CELF- PRESCHOOL2NL maakt gebruik van een flexibele, stapsgewijze benadering van vier niveaus om te komen tot een snelle en betrouwbare identificatie van taalproblemen: Niveau 1 - Is er een taalprobleem? Men neemt de drie kern-subtests af om de zogeheten Kernscore te verkrijgen. Op deze manier kan men snel en betrouwbaar vaststellen of er sprake is van een taalprobleem.

Diagnostische fiche CELF PRESCHOOL2 – oktober 2013 CELF-PRESCHOOL2NL (Test voor diagnose en evaluatie van taalproblemen) Pearson, Amsterdam, 2012 Oorspronkelijke auteurs: Elisabeth H. Wiig, Wayne A. Secord &

Tags:

  Clef

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of CELF- Pearson, Amsterdam, 2012 PRESCHOOL2NL

1 Diagnostische fiche CELF PRESCHOOL2 oktober 2013 CELF- PRESCHOOL2NL (Test voor diagnose en evaluatie van taalproblemen) Pearson, Amsterdam, 2012 Oorspronkelijke auteurs: Elisabeth H. Wiig, Wayne A. Secord & Eleanor Semel Bewerker Nederlandstalige versie: Dr. J. de Jong Doel CELF- PRESCHOOL2NL is een individueel af te nemen taaltest voor diagnose en evaluatie van taalproblemen. Het betreft de jongere variant van de CELF4NL: de CELF- Preschool-2NL lijkt op de CELF4NL, maar is toegespitst op een jongere doelgroep. Beschrijving CELF- PRESCHOOL2NL maakt gebruik van een flexibele, stapsgewijze benadering van vier niveaus om te komen tot een snelle en betrouwbare identificatie van taalproblemen: Niveau 1 - Is er een taalprobleem? Men neemt de drie kern-subtests af om de zogeheten Kernscore te verkrijgen. Op deze manier kan men snel en betrouwbaar vaststellen of er sprake is van een taalprobleem.

2 Niveau 2 - Op welk gebied heeft het kind een taalprobleem? Men kan de aard van het taalprobleem nader onderzoeken door aanvullende subtests af te nemen. De CELF- PRESCHOOL2NL geeft standaardscores voor prestaties op verschillende deelgebieden: de Receptieve Taal Index, Expressieve Taal Index, Taalinhoud Index en Taalvorm Index. Niveau 3 - Zijn er mogelijk ook problemen op het gebied van vroege schoolvaardigheden en ontluikende geletterdheid? Op dit niveau gebruikt men subtests als Fonologisch bewustzijn, Zinnen Herhalen in Context en de Observatieschaal Ontluikende Geletterdheid. De Observatieschaal Ontluikende Geletterdheid is er ook in een Turkse en een Marokkaans-Arabische versie. Niveau 4 - Zijn er mogelijk ook problemen op het gebied van taal en communicatie in context? De CELF- Preschool-2NL bevat verder een Pragmatiekprofiel dat door de ouders of leerkracht kan worden ingevuld.

3 Deze observatielijst kan de therapeut helpen bij de observatie en beoordeling van communicatieve en sociale vaardigheden van het kind in zijn omgeving. De CELF- PRESCHOOL2NL bestaat uit 9 subtests en 2 niet-genormeerde vragenlijsten: 1. Zinnen Begrijpen, 2 Woordstructuur, 3. Actieve Woordenschat, 4. Begrippen en Aanwijzingen Volgen, 5. Zinnen Herhalen, 6. Elementaire Concepten, 7. Woordcategorie n, 8. Zinnen Herhalen in context, 9. Fonologisch Bewustzijn, 10. Observatielijst Ontluikende Geletterdheid en 11. Pragmatiekprofiel Het Pragmatiekprofiel en de Observatieschaal Ontluikende Geletterdheid zijn ook verkrijgbaar in een tweetalige Turks-NL en Marokkaans-Arabisch-NL-versie. Doelgroep zijn ouders of verzorgers van kinderen met een Turkse of Marokkaans-Arabische achtergrond die het Nederlands onvoldoende beheersen om de Diagnostische fiche CELF PRESCHOOL2 oktober 2013 vragenlijsten in het Nederlands te kunnen invullen.

4 (Ze zijn alleen als aanvulling te koop en maken geen deel uit van de Complete Set.) Doelgroep Kinderen van 3;00 tot en met 6;11 jaar. Bij de afname kan rekening gehouden worden met specifieke groepen (bijvoorbeeld problemen met motoriek, gehoor, gezichtsvermogen) door de keuze van subtests en beperkte wijzigingen aan te brengen in de afnameprocedure. Kan ook bij kinderen uit etnisch-culturele minderheidsgroepen. Afname Individueel via de pen-en-papiermethode. De afnameduur van de subtests uit de Kernscore bedraagt ongeveer 20 minuten. De afnameduur voor de gehele testbatterij bedraagt ongeveer 60 minuten. Normen COTAN-beoordeling in 2012 van normen 2011: voldoende De normen van de CELF- PRESCHOOL2NL zijn gebaseerd op gegevens van 1841 Nederlandse en Vlaamse kinderen. Er zijn gecombineerde normen op het niveau van de Indexscores en aparte Nederlandse en Vlaamse normen op subtestniveau.

5 Gezien het karakter van de test zijn alleen kinderen met Nederlands als thuistaal opgenomen in de steekproef. Verder zijn verschillende betrouwbaarheids- en validiteitsstudies uitgevoerd, waaronder valideringsonderzoek bij kinderen met ernstige spraak- en taalmoeilijkheden, kinderen met gehoorproblemen, kinderen met autisme-spectrum stoornissen en kinderen uit zogenaamde vroegbehandelingsgroepen. Andere psychometrische kenmerken COTAN-beoordeling (2012) Betrouwbaarheid: voldoende Validiteit: Begripsvaliditeit: voldoende Criteriumvaliditeit: voldoende. Is het onderwerp van een masterproef (KU Leuven) van Ine Delvaux en Alexandra Theeuwes. Deze beoordeling betreft de subtest-, kern- en indexscores. De beoordelingen van de Pragmatieklijst en de Observatieschaal zijn op alle criteria onvoldoende wegens het ontbreken van informatie.

6 Ze kunnen wel een kwalitatieve aanvulling vormen op de andere resultaten. Beoordeling/ervaring PRODIA-beoordeling: 1ste keuze Andere informatie


Related search queries