Example: biology

DECRET nr. 209 din 5 iulie 1976 EMITENT: …

DECRET nr. 209 din 5 iulie 1976 pentru aprobarea Regulamentului opera iilor de casa ale unit ilor socialiste EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT N: BULETINUL OFICIAL nr. 64 din 6 iulie 1976 Data intrarii in vigoare : 6 iulie 1976 Forma actualizata valabila la data de : 15 septembrie 2014 Prezenta forma actualizata este valabila de la 6 iulie 1976 pana la 15 septembrie 2014 ART. 1 Se aproba "Regulamentul opera iilor de casa ale unit ilor socialiste" al turat, care face parte integrant din prezentul DECRET . ART. 2 n baza prevederilor Regulamentului opera iilor de casa ale unit ilor socialiste, in nd seama de specificul opera iilor n valuta, de specificul opera iilor de casa, din unele sectoare de activitate, n termen de 90 de zile de la intrarea n vigoare a decretului de fata se vor emite: a) normele privind opera iile de casa cu mijloace de plata str ine efectuate de unit ile socialiste autorizate - de c tre Banca Nationala a Republicii Socialiste Rom nia i Banca Romana de Comer

DECRET nr. 209 din 5 iulie 1976 pentru aprobarea Regulamentului operaţiilor de casa ale unităţilor socialiste EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT ÎN: BULETINUL OFICIAL nr. 64 din 6 iulie 1976 Data intrarii in vigoare : 6 iulie 1976

Tags:

  1967, Timenet, Decret nr, Decret, 209 din 5 iulie 1976 emitent, Iulie, 209 din 5 iulie 1976, Iulie 1976

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of DECRET nr. 209 din 5 iulie 1976 EMITENT: …

1 DECRET nr. 209 din 5 iulie 1976 pentru aprobarea Regulamentului opera iilor de casa ale unit ilor socialiste EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT N: BULETINUL OFICIAL nr. 64 din 6 iulie 1976 Data intrarii in vigoare : 6 iulie 1976 Forma actualizata valabila la data de : 15 septembrie 2014 Prezenta forma actualizata este valabila de la 6 iulie 1976 pana la 15 septembrie 2014 ART. 1 Se aproba "Regulamentul opera iilor de casa ale unit ilor socialiste" al turat, care face parte integrant din prezentul DECRET . ART. 2 n baza prevederilor Regulamentului opera iilor de casa ale unit ilor socialiste, in nd seama de specificul opera iilor n valuta, de specificul opera iilor de casa, din unele sectoare de activitate, n termen de 90 de zile de la intrarea n vigoare a decretului de fata se vor emite: a) normele privind opera iile de casa cu mijloace de plata str ine efectuate de unit ile socialiste autorizate - de c tre Banca Nationala a Republicii Socialiste Rom nia i Banca Romana de Comer Exterior, cu avizul Ministerului Finan elor.

2 B) normele privind opera iile de casa efectuate de unit ile B ncii Na ionale a Republicii Socialiste Rom nia, ale b ncilor specializate i ale celorlalte institu ii de credit - de c tre centralele acestora, cu avizul Ministerului Finan elor. Pentru b ncile specializate i celelalte institu ii de credit, aceste norme se elaboreaz i cu avizul B ncii Na ionale a Republicii Socialiste Rom nia, iar pentru cooperativele de credit normele se vor aviza i de Banca pentru Agricultura i Industrie Alimentara; c) normele privind opera iile de casa efectuate de unit ile subordonate Ministerului Ap r rii Na ionale, Ministerului de Interne, Ministerului Transporturilor i Telecomunicatiilor i Ministerului Turismului - de c tre ministerele respective, cu avizul Ministerului Finan elor i al B ncii Na ionale a Republicii Socialiste Rom nia.

3 D) normele privind opera iile de casa efectuate de unit ile economice proprii din str in tate, societ i cu capital romanesc 100%, grupuri de santiere, santiere, filiale, agen ii i alte unit i similare - de c tre Banca Romana de Comer Exterior, cu avizul B ncii Na ionale a Republicii Socialiste Rom nia i Ministerului Finan elor. ART. 3 Regulamentul opera iilor de casa intra n vigoare la data de 1 august 1976. Pe aceea i data se abroga: Hot r rea Consiliului de Mini tri nr. 858, Hot r rea Consiliului de Mini tri nr. 463/1958 pentru aplicarea "Regulamentului opera iilor de casa", punctul II din anexa nr. 7 la Hot r rea Consiliului de Mini tri nr. 891, privind aprobarea planului de credite pe termen scurt i a planului de casa pe trimestrul III/1959; Dispozi ia Consiliului de Mini tri nr.

4 16, privind completarea dispozi iilor din "Regulamentul opera iilor de casa ", Dispozi ia Consiliului de Mini tri nr. 157, pentru modificarea articolului 24 din "Regulamentul opera iilor de casa ". ANEXA 1 REGULAMENTUL OPERA IUNILOR DE CASA ALE UNIT ILOR SOCIALISTE CAP. 1 Dispozi ii generale ART. 1 Unit ile socialiste efectueaz opera iile de ncas ri i plati n numerar prin casierie, care se organizeaz i func ioneaz potrivit prevederilor prezentului regulament i normelor de organizare i func ionare a unit ilor. n unit ile socialiste care au un volum mare de opera ii de ncas ri i plati, n func ie de specificul i complexitatea activit ii, se pot organiza mai multe casierii, ghisee sau puncte de ncas ri i plati, a c ror activitate este coordonata de c tre un casier central.

5 ART. 2 Opera iile de ncas ri i plati n numerar se efectueaz de casieri. La unit ile socialiste care nu au func ia de casier prev zut n statul de func ii, atribu iile acestuia se ndeplinesc de o alta persoana imputernicita de conduc torul unit ii. n prezentul regulament denumirea de casier se refer i la persoana imputernicita sa efectueze opera ii de ncas ri i plati n numerar. mputernicirea de casier poate fi data oric rei persoane ncadrate n unitate sau n subunitatile acesteia, care ndepline te condi iile prev zute de lege pentru a fi gestionar. Personalul cu atribu ii de control financiar i contabilii pot ndeplini atributia de casier numai cu aprobarea expres data de ministere, celelalte organe centrale ori de comitetele executive ale consiliilor populare jude ene i al municipiului Bucure ti, dup caz, n condi iile legii.

6 ART. 3 Casierii s nt gestionari de mijloace b ne ti i alte valori, potrivit legii. ART. 4 Casierul nu are dreptul sa ncredin eze exercitarea atribu iilor sale altor persoane. n cazul c nd casierul lipse te din orice cauza, iar opera iile de casa nu pot fi ntrerupte, acestea se vor face de persoana desemnat de casier, cu acordul conducatorului unit ii. C nd casierul nu desemneaz o persoana ori aceasta nu se prezint sau c nd conducerea unit ii nu este de acord cu persoana desemnat de casier, opera iile de casa vor fi f cute de o persoana delegat de conduc torul unit ii. La opera iile f cute de persoana delegat are dreptul sa asiste i persoana desemnat de casier.

7 Suplinirea casierului n condi iile alin. 2 i 3 se face pe termenul stabilit de conduc torul unit ii, f r a putea dep i 60 de zile. La expirarea termenului stabilit se procedeaz la predarea-primirea gestiunii. ART. 5 Conduc torii unit ilor socialiste r spund de buna organizare i desf urare a activit ii de casierie, n vederea asigur rii gospod ririi rationale a mijloacelor b ne ti i ap r rii integrit ii avutului ob tesc. ART. 6 Casieria trebuie sa func ioneze ntr-un spa iu adecvat, n condi iile unei depline securitati. n acest scop, conduc torii unit ilor socialiste s nt obliga i sa ia m suri pentru a asigura inzestrarea casieriei cu mijloace tehnice de paza i de alarma, n func ie de importanta valorilor p strate i sa asigure condi iile de p strare a numerarului n cadrul unit ilor i de transport la i de la b nci sau celelalte institu ii de credit, conform dispozi iilor legale.

8 N cazul n care este necesar , transmiterea sumelor n alta localitate pentru plati se va face prin cele mai apropiate unit i bancare, de credit sau po tale. ART. 7 Conduc torii unit ilor socialiste stabilesc programul de func ionare a casieriilor, in nd seama at t de orele la care subunitatile trebuie sa depun sau sa ridice numerarul, c t i de orele fixate pentru efectuarea v rs mintelor sau ridicarea numerarului de la b nci sau celelalte institu ii de credit. Programul de func ionare a casieriilor organiza iilor comerciale sau ale unor unit i trebuie sa asigure primirea n aceea i zi a sumelor ncasate de la toate subunitatile sau magazinele din localitate. Pentru unit ile cu program prelungit sau cu volum redus de ncas ri, termenele de depunere a ncas rilor se aproba de b nci, la propunerea conducerii acestor unit i.

9 ART. 8 Numerarul i alte valori, precum i documentele de casa ale unit ilor socialiste, se p streaz n tezaure, case de fier sau dulapuri metalice, care se incuie ori de c te ori casierul p r se te nc perea, iar la sf r itul zilei de lucru se incuie i se sigileaza. ART. 9 Unit ile socialiste s nt obligate sa depun sumele ncasate n numerar la b nci sau la celelalte institu ii de credit la care au deschise conturi i sa ridice de la acestea numerarul necesar pentru efectuarea pl ilor, n condi iile prezentului regulament i cu respectarea celorlalte norme legale privind ncas rile i pl ile n numerar. ART. 10 Normele pe baza c rora unit ile socialiste pot efectua plati direct din ncas ri i pot retine numerarul n casierii, de la o zi la alta, termenele i condi iile de depunere a numerarului la b nci i la celelalte institu ii de credit, eliberarea i utilizarea numerarului, precum i efectuarea controlului bancar asupra acestor opera ii, se stabilesc de c tre Banca Nationala a Republicii Socialiste Rom nia, mpreun cu b ncile specializate.

10 ART. 11 n exercitarea atribu iilor ce le revin n legatura cu opera iile de casa, b ncile i celelalte institu ii de credit pot cere de la unit ile socialiste, cu excep ia celor din sectorul special, datele care s nt necesare, iar acestea au obliga ia sa le furnizeze. CAP. 2 Efectuarea ncas rilor i pl ilor n numerar ART. 12 ncas rile n numerar ale unit ilor socialiste, altele dec t ridic rile de numerar de la b nci sau de la celelalte institu ii de credit, se fac pe baza de chitan a sau de alte documente cu func ie similar aprobate de organele competente. Ridicarea sumelor n numerar de la b nci sau de la celelalte institu ii de credit se face pe baza de cecuri de numerar emise de compartimentul financiar-contabil.