Example: tourism industry

DEPUNEREA DOSARULUI PENTRU INSCRIEREA LA …

DDEEPPUUNNEERREEAADDOOSSAARRUULLUUIIPPEE NNTTRRUUIINNSSCCRRIIEERREEAALLAAPPEENNSS IIEEP ensia se acord la cererea persoanei ndrept ite sau a curatorului acesteia, depus personal ori prin mandatar desemnat prin procur special .Cererea de pensionare, mpreun cu actele prin care se dovede te ndeplinirea condi iilor prev zute de legea nr. 263/2010, se depune, ncep nd cu data ndeplinirii acestor condi ii, la casa de pensii n raza careia domiciliaz persoana. PENTRU persoanele din domeniul ap r rii na ionale, ordinii publice i siguran ei na ionale, cererea de pensionare, mpreun cu actele prin care se dovede te ndeplinirea condi iilor prev zute de prezenta lege, se depune, ncep nd cu data ndeplinirii acestor condi ii, la casa de pensii sectorial competent , n func ie de ultimul loc de munc.

CALCULAREA PENSIILOR INTERNAŢIONALE Conform art.46 din Regulamentul 1408/71, casa teritorială de pensii calculează două pensii (dublu calcul):

Tags:

  1048, Regulamentul, Regulamentul 1408

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of DEPUNEREA DOSARULUI PENTRU INSCRIEREA LA …

1 DDEEPPUUNNEERREEAADDOOSSAARRUULLUUIIPPEE NNTTRRUUIINNSSCCRRIIEERREEAALLAAPPEENNSS IIEEP ensia se acord la cererea persoanei ndrept ite sau a curatorului acesteia, depus personal ori prin mandatar desemnat prin procur special .Cererea de pensionare, mpreun cu actele prin care se dovede te ndeplinirea condi iilor prev zute de legea nr. 263/2010, se depune, ncep nd cu data ndeplinirii acestor condi ii, la casa de pensii n raza careia domiciliaz persoana. PENTRU persoanele din domeniul ap r rii na ionale, ordinii publice i siguran ei na ionale, cererea de pensionare, mpreun cu actele prin care se dovede te ndeplinirea condi iilor prev zute de prezenta lege, se depune, ncep nd cu data ndeplinirii acestor condi ii, la casa de pensii sectorial competent , n func ie de ultimul loc de munc.

2 Cererea de pensionare, depus n condi iile de mai sus, poate fi retras de persoana care a depus-o, p n la emiterea deciziei de STAGIULUI DE COTIZARE, A TIMPULUI LUCRAT N GRUPE DE MUNC , A SPORURILOR PERMANENTED ovedirea stagiului de cotizare se face cu carnetul de munc i/sau cu adeverin e eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectiv sau, dup caz, de institu ia care a preluat arhivele acestuia. Adeverin e PENTRU grupe de munc - Adeverin ele prin care se atest faptul c n anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele i-au desf urat activitatea n locuri de munc ncadrate n grupele I i/sau a II-a de munc , se ntocmesc potrivit modelului prev zut de lege, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate n eviden ele angajatorilor sau ale de in torilor legali de arhive.

3 PENTRU a fi valorificat , adeverin a se completeaz n mod obligatoriu la toate rubricile prev sau al i de in tori legali de arhive sunt obliga i s elibereze aceste adeverin e, in termen de 30 de zile de la data solicit rii, f r a percepe taxe sau EELLEE prin care se dovedesc sporurile cu caracter permanent care se iau n calcul la stabilirea/recalcularea pensiilor vor cuprinde, OBLIGATORIU, cel pu in urm toarele elemente: denumirea angajatorului; datele de identificare a persoanei; perioada n care s-a desf urat activitatea, cu indicarea datei de ncepere i de ncetare a acesteia; func ia, meseria sau specialitatea exercitat ; denumirea sporurilor, procentului sau suma acordat.

4 Perioada n care a primit sporul i temeiul n baza c ruia s-a sau orice al i de in tori de arhive poart ntreaga r spundere PENTRU legalitatea, exactitatea i corectitudinea datelor, elementelor i informa iilor pe care le nscriu, n baza documentelor de inute, n adeverin ele pe care le elibereaz n vederea stabilirii, recalcularii sau revizuirii drepturilor de absolvirii cursurilor de zi ale unor institu ii de inv t m nt superior i a duratei normale a studiilor se face cu diploma inso it de foaia matricola sau adeverin a din care s rezulte forma de inv t m nt, durata normala i perioada PENSIILORse face n urm toarele situa ii: atunci c nd pensionarul dovede te, cu acte, situa ii i elemente noi, neluate n calcul la stabilirea ini ial a drepturilor de pensie: respectiv prezint adeverin e care dovedesc sporuri, ncadrarea n grup superioad de munc.

5 Perioade lucrate i neluate n considerare la stabilirea ini ial a drepturilor din lipsa de documente doveditoare, sau perioade lucrate dup data pension rii.( ART. 107 din Legea 263/2010 ; atunci c nd beneficiarul de pensie anticipat sau anticipat par ial mpline te v rsta standard de pensionare ( ART. 64 din Legea 263/2010); n cazul pensiilor de urma , atunci c nd se modific num rul beneficiarilor, acestea se recalculeaz (ART. 91 Legea 263/2010); n cazul n care, pensionarul de invaliditate trece de la un grad de invaliditate la alt grad de invaliditate, pensia acestuia se recalculeaz ; n cazul n care, pensionarul de invaliditate mpline te v rsta standard de iunea de recalculare const , dup caz, n: acordarea sau,dimpotriv , eliminarea punctajului PENTRU stagiul poten ial; modificarea punctajului acordat PENTRU stagiul poten ial, acordarea indemniza iei de nso itor -gradul I de invaliditate.)

6 Acordarea punctajului calculat PENTRU perioadele sau sporurile ad ugate de cotizare realizate n perioada de pensie de invaliditate gradul III se valorific la recalcularea pensiei, odat cu trecerea de la pensie de invaliditate la pensie PENTRU limit de v rst .STABILIREA PENSIILOR INTERNA IONALE n rela iile dintre statele membre s-au aplicat prevederile Regulamentelor (CEE) nr. 1408/71 i 574/72, p n la data de 30 aprilie 2010, nlocuite, ncep nd cu data de 1 mai 2010, de regulamentul (CE) nr. 883/2004 i de regulamentul (CE) nr. 987/2009. n rela ia cu statele Spa iului Economic European (Liechtenstein, Norvegia, Islanda) i cu Elve ia Regulamentele (CE) nr.

7 883/2004 i 987/2009 sunt aplicabile ncep nd cu , respectiv se depune cererea de pensionare comunitar ?Dac domicilia i pe teritoriul unui alt stat membru trebuie s depune icererea de pensie la institu ia de asigur ri sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile c tre institu ia competent din Rom nia, nefiind necesar deplasarea dvs. n Rom nia, n acest care trebuie anexate cererii de pensie comunitar Cererea va fi nso it de toate documentele prev zute de legisla ia rom n n vederea acord rii drepturilor de pensie. Potrivit prevederilor legale n vigoare, n cazul n care nu sunte i n posesia documentelor de vechime n munc , este necesar s v adresa i, n nume propriu, fo tilor angajatori sau de in torilor de fonduri arhivistice, n vederea ob inerii lor.

8 PENTRU DEPUNEREA cererii PENTRU acordarea presta iilor de pensie n Rom nia, persoana interesat trebuie s ndeplineasc formalit ile cerute de legisla ia rom n n vigoare i s furnizeze toate informa iile relevante i documentele justificative: carnet de munc ; adeverin /e de vechime n munc ; adeverin /e privind condi iile de munc deosebite/speciale; diplome de studii superioare; livret militar; acte de stare civil ; cod de asigurare social ; orice alte acte necesare categoriei de pensie care nu se afl n posesia carnetului de munc vor solicita eliberarea de adeverin e de vechime n munc fostelor unit i angajatoare sau de in torilor arhivelor acestora, CALCULAREA PENSIILOR INTERNA IONALEC onform din regulamentul 1408/71, casa teritorial de pensii calculeaz dou pensii (dublu calcul): pensie na ional prin valorificarea doar a stagiului de cotizare realizat n Rom nia.

9 Pensie comunitar lu nd-se n considerare perioadele de asigurare realizate de solicitant n toate statele membre. Dup efectuarea dublului calcul (cel al pensiei na ionale i cel al pensiei comunitare) se compar cele dou pensii i se acord pensia stabilit n cuantum mai na ional se calculeaz potrivit prevederilor legisla iei rom ne n vigoare (Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice), valorific ndu-se exclusiv stagiul de cotizare realizat n stabilirea pensiei comunitare se aplic regulile de totalizare, fiind luate n considerare perioadele de asigurare realizate n toate statele membre ale Uniunii Europene i ale Spa iului Economic European, respectiv: -stagiul de cotizare realizat n Romania-perioadele de asigurare sau echivalente acestora realizate de solicitant n celelalte state membre, Stabilirea pensiei comunitare se realizeaz n doua etape.

10 -se calculeaz pensia teoretic , prin luarea n considerare a totalului perioadelor de asigurare-se calculeaz pensia efectiv (proratizat , propor ionalizat ) aferenta perioadelor de asigurare realizate n Romania. Pensia teoretica se stabile te utiliz ndu-se formula de calcul stabilit de prevederile Legii 263/2010, in nd cont de totalul perioadelor de asigurare (stagiul de cotizare realizat n Romania i perioadele de asigurare realizate n celelalte state membre). Pensia efectiv , aferent stagiului de cotizare realizat n Romania, se ob ine prin nmul irea pensiei teoretice cu raportul dintre stagiul de cotizare realizat n Rom nia i perioadele de asigurare realizate n toate statele membre.


Related search queries