Example: dental hygienist

DERNEKLERİN VERGİLENDİRİLMESİ REHBERİ - …

DERNEKLER N. VERG LEND R LMES . REHBER . 2012. Bu rehber sadece pdf format nda haz rlanm t r. Ayr nt l bilgi almak i in Vergi leti im Merkezinin (V MER) 444 0 189 telefon hatt na ba vurabilirsiniz. Bu rehber, yay m tarihinde y r rl kte olan mevzuat dikkate al narak haz rlanm t r. G ncel mevzuat bilgilerine cretsiz olarak ula mak i in Ba kanl m z n internet sayfas arac l yla e- posta bilgilendirme hizmetine abone olabilirsiniz. GEL R DARES BA KANLI I. M kellef Hizmetleri Daire Ba kanl . Yay n No:146. May s 2012. 2. NDEK LER. G R ..4. KURULU KARARIYLA DERNEKLERE KAMUYA YARARLI STAT S . TANINMASI . 4. Kamuya Yararl Say lan Dernek Stat s n n Kazan lmas . 4. Kamuya Yararl Derneklere Vergi Kanunlar nda Sa lanan Avantajlar 5. Kamuya Yararl Derneklere Yap lacak Ba ve Yard mlar n ndirilmesi 7. Kamuya Yararl Dernek Vasf n n Kaybedilmesi 7. 2. DERNEKLER N VERG KANUNLARI KAR ISINDAK DURUMU 8. Derneklerin Vergi M kellefiyeti 8. Derneklerin Yapacaklar demeler zerinden Gelir Vergisi Kesintisi.

Bu rehber, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından benimsenen mükellef odaklı hizmet anlayışının gereği olarak, dernek şeklinde faaliyet gösteren tüzel kişiliklerin vergilendirme sürecinde ödev ve

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of DERNEKLERİN VERGİLENDİRİLMESİ REHBERİ - …

1 DERNEKLER N. VERG LEND R LMES . REHBER . 2012. Bu rehber sadece pdf format nda haz rlanm t r. Ayr nt l bilgi almak i in Vergi leti im Merkezinin (V MER) 444 0 189 telefon hatt na ba vurabilirsiniz. Bu rehber, yay m tarihinde y r rl kte olan mevzuat dikkate al narak haz rlanm t r. G ncel mevzuat bilgilerine cretsiz olarak ula mak i in Ba kanl m z n internet sayfas arac l yla e- posta bilgilendirme hizmetine abone olabilirsiniz. GEL R DARES BA KANLI I. M kellef Hizmetleri Daire Ba kanl . Yay n No:146. May s 2012. 2. NDEK LER. G R ..4. KURULU KARARIYLA DERNEKLERE KAMUYA YARARLI STAT S . TANINMASI . 4. Kamuya Yararl Say lan Dernek Stat s n n Kazan lmas . 4. Kamuya Yararl Derneklere Vergi Kanunlar nda Sa lanan Avantajlar 5. Kamuya Yararl Derneklere Yap lacak Ba ve Yard mlar n ndirilmesi 7. Kamuya Yararl Dernek Vasf n n Kaybedilmesi 7. 2. DERNEKLER N VERG KANUNLARI KAR ISINDAK DURUMU 8. Derneklerin Vergi M kellefiyeti 8. Derneklerin Yapacaklar demeler zerinden Gelir Vergisi Kesintisi.

2 9. Derneklerin Elde Ettikleri Gayrimenkul Sermaye ratlar n n Vergilendirilmesi 9. Derne in Tasarruflar n Bankada De erlendirmesi Sonucunda Elde Etti i Menkul Sermaye ratlar ndan Tevkifat Yap lmas 11. Y netim Kurullar n n Vergi Bor lar Kar s ndaki Sorumlulu G da Bankac l Faaliyetinde Bulunan Derneklere Yap lan Ba lar n Gelir Vergisi Bak m ndan Durumu 12. 3. DERNEKLERE A T KT SAD LETMELER N N VERG LEND R LMES 13. M kellefiyet . 13. k ml l kler .. 14. Derneklere Ait ktisadi letmelerin zellikleri .. 15. ktisadi letmelerin Vergilendirilmesi Durumu .17. Yabanc Derneklere Ait ktisadi letmelerin Vergilendirilmesi ..18. ktisadi letmelerinin K rlar n n Derne e Aktar m ..18. 3. G R . Bu rehber, Gelir daresi Ba kanl taraf ndan benimsenen m kellef odakl hizmet anlay n n gere i olarak, dernek eklinde faaliyet g steren t zel ki iliklerin vergilendirme s recinde dev ve y k ml l klerine ili kin genel bilgiler vermek zere haz rlanm t r. 5253 say l Dernekler Kanununa g re dernek; kazan payla ma d nda, kanunlarla yasaklanmam belirli ve ortak bir amac ger ekle tirmek zere, en az yedi ger ek veya t zel ki inin, bilgi ve al malar n s rekli olarak birle tirmek suretiyle olu turduklar t zel ki ili e sahip ki i topluluklar n ifade etmektedir.

3 Dernekler, kurulu bildirisini ve eklerini merkezlerinin bulundu u mahallin en b y k m lki amirli ine vermeleriyle t zel ki ilik kazan rlar. Derneklerin t zel ki ilikleri se ilmi organlar taraf ndan y netilir ve temsil edilirler. Bu rehberde, derneklerin T rk Vergi Sisteminde yer alan vergi kanunlar kar s ndaki genel durumlar , istisna ve muafiyetler, derneklere ait iktisadi i letmelerin vergilendirilmesi ile Bakanlar Kurulu Karar ile derneklere kamu yararl stat tan nmas na y nelik a klamalar yer almaktad r. 1. BAKANLAR KURULU KARARIYLA DERNEKLERE KAMUYA YARARLI STAT S . TANINMASI. Bir derne in kamuya yararl dernek say labilmesi i in, ilgili bakanl klar n ve Maliye Bakanl n n g r zerine i leri Bakanl n n teklifi ve Bakanlar Kurulunun bu y nde karar vermesi gerekmektedir. Kamu yarar na al an dernek stat s bulunan derneklerin bir araya gelerek bir st kurulu . (federasyon, konfederasyon) olu turmalar halinde, te ekk l olunan bu yeni t zel ki ilik, do rudan kamu yarar na al an dernek stat s kazanmaz.

4 Dernek federasyonu ya da konfederasyonlar n n kamu yarar na dernek stat s kazanabilmeleri i in dernekler i in gerekli ng r len t m ko ullar . aynen ta malar ve aynen dernekler gibi gerekli ba vuru ve izin i lemlerini ikmal etmeleri gerekmektedir. Kamuya Yararl Dernek Stat s n n Kazan lmas . 5253 say l Dernekler Kanununun 27 nci maddesinde bir derne in kamu yarar na al an derneklerden say labilmesi i in;. 1- Derne in en az bir y ldan beri faaliyette bulunmas , 2- Derne in amac ve bu amac ger ekle tirmek i in giri ti i faaliyetlerin topluma yararl . sonu lar verecek nitelikte ve l de olmas , gerekti i h kme ba lanm t r. 4. An lan kanun er evesinde derneklere Bakanlar Kurulu Karar ile kamuya yararl dernek stat s verilmesi s recinde, Bakanl m z g r n n olu turulmas nda esas al nan kriterler 2, 4 ve 15 numaral Kurumlar Vergisi Sirk lerinde belirtilmi tir. Buna g re bir derne in kamu yarar na al an derneklerden say labilmesi i in;. 1- Dernek t z nde ama olarak belirlenen faaliyetlerin topluma yararl sonu lar verecek nitelikte (kamu hizmeti niteli inde olmas ) ve l de olmas , 2- Y l i inde elde edilen gelirlerin en az te ikisinin dernek ama lar na harcanaca.

5 Hususuna t z kte yer verilmesi, 3- Derne in ama edindi i hizmetlerin herkesin yarar na a k olaca n n, belli bir y re veya kitleye hizmetle s n rl olmad n n t z kte yaz l bulunmas , 4- Yukar daki maddelerde belirtilen hususlar n en az son iki y lda fiilen ger ekle tirilmi . olmas , 5- Derne in sahip oldu u malvarl n n ve y ll k gelirinin t z nde ama edindi i hizmetleri ger ekle tirecek d zeyde olmas . gerekmektedir. Kendilerine Bakanlar Kurulu Karar ile kamuya yararl dernek stat s . tan nmas n isteyen dernekler i leri Bakanl na ba vurmal d rlar. Kamuya yararl al an derneklere ili kin listeye adresinden ula lmas m mk nd r. Kamuya Yararl Derneklere Vergi Kanunlar nda Sa lanan Avantajlar Bakanlar Kurulunca, kamuya yararl dernek stat s verilen derneklere T rk vergi sisteminde baz . avantajlar tan nm t r. Katma De er Vergisi stisnas . 3065 Say l Katma De er Vergisi Kanununun 17 nci maddesinde K lt r ve E itim Amac . Ta yan stisnalar ve Sosyal Ama Ta yan stisnalar da belirtilen mal teslimleri ve hizmet ifalar ile s n rl olmak zere kamuya yararl derneklere katma de er vergisi istisnas hakk.

6 Tan nm t r. Buna g re;. Kamu menfaatine yararl derneklerin;. lim, fen ve g zel sanatlar , tar m yaymak, slah ve te vik etmek amac yla yapt klar teslim ve hizmetleri, 5. Tiyatro, konser salonu, k t phane, sergi, okuma ve konferans salonlar ile spor tesisleri i letmek veya y netmek suretiyle ifa ettikleri k lt r ve e itim faaliyetlerine ili kin teslim ve hizmetleri, katma de er vergisinden istisna edilmi tir. Kamu menfaatine yararl derneklerin;. Hastane, nekahathane, klinik, dispanser, prevantoryum, sanatoryum, kan bankas ve organ nakline mahsus bankalar, an tlar, botanik ve zooloji bah eleri, parklar ile veteriner, bakteriyoloji, seroloji ve distofajin laboratuvarlar gibi kurulu lar, renci veya yeti tirme yurtlar , ya l ve sakat bak m ve huzurevleri, paras z fukara a evleri, d k nevleri ve yetimhaneleri i letmek veya y netmek suretiyle ifa ettikleri kurulu ama lar na uygun teslim ve hizmetleri ile bunlardan sa l k hizmeti sunanlar n te his ve tedaviye y nelik olarak birbirlerine yapacaklar teslim ve hizmetleri katma de er vergisinden istisnad r.

7 Kamu menfaatine yararl derneklere;. Bedelsiz olarak yap lan her t rl mal teslimi ve hizmet ifalar . katma de er vergisinden istisnad r. Veraset ve ntikal Vergisi Muafiyeti 7338 say l Veraset ve ntikal Vergisi Kanununun muafiyetleri d zenleyen 3 nc maddesinin (a) f kras nda, amme idareleri, emekli ve yard m sand klar , sosyal sigorta kurumlar , umumi menfaate hadim cemiyetler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunlar n aralar nda kurduklar te ekk llerden Kurumlar Vergisine tabi olmayanlar n veraset ve intikal vergisinden muaf oldu u h kme ba lanm , (b) f kras nda ise (a) f kras nda say lanlar d nda kalan h kmi ah slara ait olup, umumun istifadesi i in ilim, ara t rma, k lt r, sanat, s hhat, e itim, sa l k, hay r, imar, spor gibi maksatlarla kurulan te ekk llerin veraset ve intikal vergisinden muaf oldu u h km ne yer verilmi tir. Veraset ve ntikal Vergisi Kanununun 3 nc maddesinin (b) f kras nda belirtilen ama lar . ger ekle tirmek i in kurulan derneklere bu nitelikleri devam etti i s rece yap lacak ba ve yard mlar veraset ve intikal vergisinden muaft r.

8 Emlak Vergisi Muafiyeti 1319 Say l Emlak Vergisi Kanununun 4/e ve 14/c maddeleri gere ince kiraya verilmemeleri ve Kurumlar Vergisine tabi i letmelere ait olmamalar veya bunlara tahsis edilmi bulunmamalar artlar yla, kamuya yararl derneklere ait bina ve araziler emlak vergisinden daimi olarak muaf tutulmu tur. 6. Damga Vergisi Muafiyeti 488 say l Damga Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi ve damga vergisinden istisna edilen ka tlar n belirtildi i Kanuna ekli (2) say l tablonun V. Kurumlarla ilgili ka tlar ba l kl . b l m n n 17 numaral f kras uyar nca, genel menfaatlere yararl dernekler, her t rl i lemlerinde d zenlenen ve damga vergisi kendileri taraf ndan denmesi gereken ka tlar bak m ndan damga vergisinden muaft r. Di er taraftan, Damga Vergisi Kanununa ekli (2) say l tablonun IV. Ticari ve medeni i lerle ilgili ka tlar ba l kl b l m n 31 numaral f kras uyar nca, dernekler taraf ndan iktisadi i letmelerine dahil olmayan gayrimenkullerin ger ek ki ilerce mesken, dernekler ve vak flarca yerle im yeri olarak kiralanmas na ili kin d zenlenen kira s zle meleri damga vergisinden istisnad r.

9 Har stisnas . 492 say l Har lar Kanununun d rd nc k sm nda Tapu ve Kadastro Har lar d zenlenmi . olup, Har tan M stesna Tutulan lemler ba l kl 59 uncu maddesinde ise derneklerle ilgili muafiyete yer verilmi tir. 492 say l Har lar Kanununun 59 uncu maddesinin (b) bendi gere ince kamu menfaatlerine yararl derneklerin iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni haklar n tescilleri ve erhi gerektiren i lemleriyle bu derneklere ait tesislerin ve bu tesislerin sonradan iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni haklar n tescilleri ve erhi gerektiren i lemleri ve bunlar n terkinleri har tan istisna edilmi tir. S z konusu istisna h km Kanunda ng r len ko ullar haiz derneklerin gayrimenkul iktisab ve tescil i lemleri ile erhi gerektiren di er i lemlerine m nhas r olup, an lan derneklerin gayrimenkul ve sair ayni hak sat ve devir i lemlerini kapsamamaktad r. Kamuya Yararl Derneklere Yap lacak Ba ve Yard mlar n ndirilmesi Kamu yarar na al an derneklere, gelir ve kurumlar vergisi m kellefleri taraf ndan Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinde belirtilen artlar dahilinde yap lan ba ve yard mlar gelir ve kurumlar vergisi matrah n n tespitinde indirim konusu yap labilecektir.

10 Kamuya Yararl Dernek Vasf n n Kaybedilmesi Kamu yarar na al an dernek stat s kazanan dernekler, bu stat lerini devam ettirmek istedikleri s rece, ba lang ta sahip olmalar gereken t m artlar korumalar gerekmektedir. Kamuya yararl . dernekler en az iki y lda bir denetlenmektedir. Yap lan bu denetimlerde derne in kamu yarar na al an dernek stat s ne ili kin niteliklerini devam ettirip ettirmedi ine de bak lmaktad r. Yap lan denetim neticesinde derne in kamu yarar na al an dernek stat s n kaybetti ine ili kin sonu lara ula ld takdirde i leri Bakanl ; Maliye Bakanl n n ve varsa ilgili di er bakanl klar n g r n alarak, derne in kamu yarar na al an dernek stat s n n kald r lmas n Bakanlar Kuruluna 7. teklif eder. i leri Bakanl n n teklifi ve Bakanlar Kurulu karar yla kamu yarar na al an derneklerden say lma karar iptal edilen dernek, i leri Bakanl nca ilgili valili e bildirilir ve karar valilik taraf ndan ilgili derne e tebli edilir. 2. DERNEKLER N VERG KANUNLARI KAR ISINDAK DURUMU.