Example: confidence

DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI Avrupa Birliği ... - …

PERSONEL BA KANLI IAvrupa Birli i ve D li kiler BirimiTemmuz DEVLET PERSONEL BA KANLI ..5 Avrupa Birli i M ktesebat nda Engelli PERSONEL ..6 Portekiz de Kamu Sekt r nde Engelli PERSONEL stihdam ..10 Hollanda da Kamu Sekt r nde Engelli PERSONEL stihdam ..14 Almanya da Kamu Sekt r nde Engelli PERSONEL stihdam ..15 Bulgaristan da Kamu Sekt r nde Engelli PERSONEL stihdam ..17 spanya da Kamu Sekt r nde Engelli PERSONEL stihdam ..18 Seminer Sonunda De erlendirilen Konular ..21- Ya anan Sorunlar ..22- z m nerileri ..22- Ba ar l Uygulamalar ..23 ve Meslekte E it Muamele in Genel er eve Getiren 27 Kas m 2000 tarihli ve 2000/78/EC say l Konsey Direktifi.

T.C. DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI www.dpb.gov.tr 7 • Sözleşme ile engelli kişilere, yardıma, tıbbi tedaviye, sosyal korunmaya muh-taç kişiler olarak bakmak yerine, toplumun aktif üyesi olarak özgür ve bi-

Tags:

  Personel, Devlet, Devlet personel

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI Avrupa Birliği ... - …

1 PERSONEL BA KANLI IAvrupa Birli i ve D li kiler BirimiTemmuz DEVLET PERSONEL BA KANLI ..5 Avrupa Birli i M ktesebat nda Engelli PERSONEL ..6 Portekiz de Kamu Sekt r nde Engelli PERSONEL stihdam ..10 Hollanda da Kamu Sekt r nde Engelli PERSONEL stihdam ..14 Almanya da Kamu Sekt r nde Engelli PERSONEL stihdam ..15 Bulgaristan da Kamu Sekt r nde Engelli PERSONEL stihdam ..17 spanya da Kamu Sekt r nde Engelli PERSONEL stihdam ..18 Seminer Sonunda De erlendirilen Konular ..21- Ya anan Sorunlar ..22- z m nerileri ..22- Ba ar l Uygulamalar ..23 ve Meslekte E it Muamele in Genel er eve Getiren 27 Kas m 2000 tarihli ve 2000/78/EC say l Konsey Direktifi.

2 25 indekilerAvrupa Birli i ve D li kiler Birimi Temmuz 20134 Avrupa B RL LKELER NDE KAMU SEKT R NDE ENGELL PERSONEL ST DEVLET PERSONEL BA KANLI R DEVLET PERSONEL Ba kanl taraf ndan 4-5 Nisan 2013 tarihleri aras nda Ankara da Kamu Sekt r nde Engelli PERSONEL stihdam (Workshop on Emp-loyment of People with Disabilities in the Public Sector) konulu bir TAIEX Semineri d zenlenmi tir. Seminer ile Avrupa Birli i yesi lkelerin kamu kesiminde engelli PERSONEL istihdam na ili kin mevzuat ve uygulamalar n n analiz edilmesi ama lanm t r. Avrupa Komisyonu ile Ba kanl m z n birlikte organize etti i s z konusu Semine-re, Ba bakanl k, Bakanl klar, e itli kamu kurum ve kurulu lar , memur sendika ve konfederasyonlar ile engelli dernek, federasyon ve konfederasyonlar ndan temsilciler i tirak etmi farkl Avrupa Birli i yesi lkeden uzman n konu mac olarak kat ld Se-miner esnas nda; Almanya, spanya, Hollanda, Portekiz ve Bulgaristan gibi Av-rupa Birli i yesi lkelerin bu alandaki mevzuat ve uygulamalar hakk nda bilgi edinilmi tir.

3 Engelli personelin toplumsal hayata daha aktif bir ekilde kat lmas ve al ma hayat nda yerini almas na y nelik Avrupa Birli i M ktesebat ve uy-gulamalar incelenmi tir. Ayr ca, Seminer sonunda t m kat l mc lar n aktif bi im-de yer ald yuvarlak masa toplant lar d zenlenerek engellilere ili kin sorunlar ve z m yollar zerinde tart ma imkan sa lanm t al ma, s z konusu Seminerde konu mac lar n yapm oldu u sunumlar esas al narak haz rlanm t r. Avrupa B RL LKELER NDE KAMU SEKT R NDE ENGELL PERSONEL ST HDAMIA vrupa Birli i ve D li kiler Birimi Temmuz 20136 Avrupa B RL M KTESEBATINDA ENGELL PERSONEL Avrupa Birli i nin leyi i Hakk nda Antla man n (TFEU) 10 ve 19 uncu mad-deleri, AB nin engellilerle ilgili d zenlemelerinin hukuki dayana n te kil et-mi tir.

4 - Madde 10: Avrupa Birli i, politikalar n n ve tedbirlerinin belirlenmesinde ve uygulanmas nda, cinsiyet, rk veya etnik k ken, dini inan veya kanaat, en-gellilik, ya veya cinsel tercih temelinde yap lan ayr mc l kla m cadele i in aba g sterecektir. - Madde 19: Konsey (..) cinsiyet, rk, etnik k ken, din veya inan , engelli-lik, ya veya cinsel e ilime dayal ayr mc l kla m cadele etmek i in gerekli ad mlar atacakt r. Birle mi Milletler Engelli Haklar S zle mesi, Avrupa Birli inin Birlik olarak im-zalam oldu u ilk insan haklar s zle mesidir. Bu s zle me ile Avrupa Birli i ve ye Devletler engelli haklar konusunda g lerini birle tirmi lerdir.

5 AB ve ye devletler S zle mede engellilere tan nan haklar n tan nmas ve kullan lmas ile ilgili y k ml l klerini yerine getireceklerdir. Bu s zle me ile kabul edilen haklar engellilere ili kin t m politika alanlar n kapsamaktad r (ula labilirlik, istihdam, e itim, sa l k, ba ms z ya ama, k lt r ve spor, insan haklar ). BM Engellilerin Haklar na li kin S zle me, b t n ye Devletler taraf ndan imzalanm t r. S zle meyi, 24 ye lke onaylam t r. (Finlandiya, rlanda ve Hollanda hala s recin i erisindedir.) T rkiye, BM Engelli Haklar S zle mesini 30 Mart 2007 tarihinde imzalam ve 2009 tarihinde onaylam t r.

6 BM Engelli Haklar S zle mesinin 1 inci maddesine g re bu S zle menin amac engellilerin insan hak ve zg rl klerinden tam ve e it ekilde yarar-lanmas n te vik ve temin etmek ve insanl k onuruna sayg y g lendirmektir. S zle meye g re engelli kavram di er bireylerle e it ko ullar alt nda top-luma tam ve etkin bir ekilde kat l mlar n n n nde engel te kil eden uzun s reli fiziksel, zihinsel, d nsel ya da alg sal bozuklu u bulunan ki ileri i DEVLET PERSONEL BA KANLI S zle me ile engelli ki ilere, yard ma, t bbi tedaviye, sosyal korunmaya muh-ta ki iler olarak bakmak yerine, toplumun aktif yesi olarak zg r ve bi-lin li, haklar n kullanabilen ve kendi hayat ile ilgili kararlar alabilen bireyler olarak yakla lm olmaktad r.

7 AB de 80 milyon ki i orta dereceden a r dereceye kadar olan d zeyde engellidir. Engelli bireylerin % 63 45 ya zerindedir. AB n fusu ya land k a engellilik oran da artmaktad r. 75 ya n zerindeki insanlar n % 30 undan fazlas belli oranda engelli, % 20 si ise a r engellidir. Engelli olmayan bireylerin % 68 i al rken, engelli olanlar n % 50 si al mak-tad r. Elli be ya ve st grupta, istihdam oranlar ise % 45 ve % 15 oran-lar ndad r. Bu veriler, 27 AB yesi lkenin ortalamas d r. Ancak, bu lkeler aras nda oranlar de i iklikler g stermektedir. AB Engellilik Stratejisi 15 Kas m 2010 tarihinde kabul edilmi tir.

8 Bu alanda temel belge bulunmaktad r: -AB Engellilik Stratejisi Bildirisi (2010-2020), -Eylem Plan , -Veriler ve Olgularla Arka Plan Bilgisi. AB Engellilik Stratejisi nin temel hedefleri unlard r: -Engelli bireylerin haklar n tam olarak kullanmalar n sa lamak (do rudan kat l m), -Herkes i in engelleri olmayan bir Avrupa yaratmak, -BM Engellilerin Haklar na li kin S zle me kapsam ndaki uluslararas y k m-l l klere uymak. Bu Strateji, BM S zle mesinin AB d zeyinde uygulanmas i in gerek duyulan mekanizmalar tespit eder. Strateji ile belirlenen hedeflerin ger ekle tirilmesi i in ihtiya duyulan ara -lar unlard r: AB politikalar n n engelli bireyler i in e it f rsatlar sa lanmas na y nelik olmas ve bunun i in gerekli yasal d zenlemelerin yap lmas , ye devletlerle sivil toplum kurulu lar aras nda i birli i, fark ndal art rma, veri toplama ve izleme, finansman deste B RL LKELER NDE KAMU SEKT R NDE ENGELL PERSONEL ST HDAMIA vrupa Birli i ve D li kiler Birimi Temmuz 20138 2020 AB B y me Stratejisi nde, AB i in temel hedef zerinde uzla lm , her ye lke de kendi hedefini belirlemi tir.

9 Bu Stratejiye g re Avrupa Birli i nde 20-64 ya aras ndaki n fusun % 75 i istihdam edilecektir. 2010 verilerine g re, Avrupa Birli i ndeki engellilerin i sizlik oran (% 18,3), en-gelli olmayan bireylerin i sizlik oran n n (% 9,9) yakla k iki kat d r. Yine ayn verilere g re i sizlik oran , a r engellilerde % 29, orta d zey engel-lilerde % 16, engelli olmayan bireylerde ise yakla k % 10 dur. 2008 y l ndan itibaren ya anan ekonomik kriz AB yesi lkeleri etkilemi tir. Avusturya, Bel ika, Almanya, Fransa, sve , Slovenya gibi sosyal sistemlerin-de de i ikli e gitmeyen lkelerde engelli bireylerin i sizlik oranlar ok fazla artmam t r.

10 Portekiz, Yunanistan, spanya, Litvanya, Estonya ve Danimarka gibi sosyal sistemlerinde yeniden yap lanmaya giden lkelerde ise engelli bireylerin i sizlik oranlar nda ciddi bir art g zlenmi tir. AB yesi lkelerde engelli bireylere destek ve yard m sa lanmaktad r. AB ge-nelinde engellilerin yakla k % 21 ine destek sa lanmaktad r. Bu oran lkele-re g re de i kenlik g stermektedir: Bu oran rlanda da % 70, Macaristan da % 60, Bel ika da % 50, Hollanda ise % 45 tir. bulma oran ile al nan e itim aras nda yak n bir ili ki oldu u belirlenmi tir. 2000/78/EC say l Konsey Direktifi, Avrupa Birli i nde istihdamda e it mua-meleye y nelik genel bir er eve olu turmaktad r.


Related search queries