Example: bachelor of science

Disiplin İşlem - ankarabarosu.org.tr

Disiplin lem ve Cezalar ANKARABAROSU Ankara Barosu Ba kanl 2011T m Haklar Sakl d BAROSU BA KANLI IAdliye Saray Kat: 5 S hhiye/ANKARATel: ( ) 416 72 00 Faks: ( ) 309 22 37 BAROSU E T M VE K LT R MERKEZ Ihlamur Sk. No: 1 K z lay/ANKARATel: ( ) 416 72 00G LBA I AV. ZDEM R ZOK SOSYAL TES SLER Gazi Osman Pa a Mah. Sahil Cd. No: 46 G lba /ANKARATel : ( ) 485 03 93 - 484 46 06 ANKARA BAROSU GEL NC K MERKEZ Ihlamur Sk. No: 1 K z lay/ANKARATel: ( ) 444 43 06 (5 Hat) Tasar m:Ali Kemal ER L(Ankara Barosu)Bas m Yeri:Cem Web Ofset Al nteri Bulvar No: 29 Ostim /ANKARA Tel: ( ) 385 37 27 indekiler NS Z ..VIID isiplin cezalar n n uygulanaca haller ..9 MADDE 134 - Disiplin cezalar ..10 MADDE 135 -Cezalar n uygulanma ekli ..11 MADDE 136 -Savunma hakk ..14 MADDE 137-Baroya yaz lmadan nceki eylem ve davran lar ..15 MADDE 138-Soru turma ve kovu turma yetkisi ve eksik yelerin tamamlanmas.

Disiplin İşlem ve Cezaları 9 Disiplin cezalarının uygulanacağı haller MADDE 134-Bu kanunun avukatlara yüklediği görev ve sorumluluklara,

Tags:

  Disiplin

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Disiplin İşlem - ankarabarosu.org.tr

1 Disiplin lem ve Cezalar ANKARABAROSU Ankara Barosu Ba kanl 2011T m Haklar Sakl d BAROSU BA KANLI IAdliye Saray Kat: 5 S hhiye/ANKARATel: ( ) 416 72 00 Faks: ( ) 309 22 37 BAROSU E T M VE K LT R MERKEZ Ihlamur Sk. No: 1 K z lay/ANKARATel: ( ) 416 72 00G LBA I AV. ZDEM R ZOK SOSYAL TES SLER Gazi Osman Pa a Mah. Sahil Cd. No: 46 G lba /ANKARATel : ( ) 485 03 93 - 484 46 06 ANKARA BAROSU GEL NC K MERKEZ Ihlamur Sk. No: 1 K z lay/ANKARATel: ( ) 444 43 06 (5 Hat) Tasar m:Ali Kemal ER L(Ankara Barosu)Bas m Yeri:Cem Web Ofset Al nteri Bulvar No: 29 Ostim /ANKARA Tel: ( ) 385 37 27 indekiler NS Z ..VIID isiplin cezalar n n uygulanaca haller ..9 MADDE 134 - Disiplin cezalar ..10 MADDE 135 -Cezalar n uygulanma ekli ..11 MADDE 136 -Savunma hakk ..14 MADDE 137-Baroya yaz lmadan nceki eylem ve davran lar ..15 MADDE 138-Soru turma ve kovu turma yetkisi ve eksik yelerin tamamlanmas.

2 16 MADDE 139-Ceza kovu turmas n n Disiplin cezalar na tesiri ..17 MADDE 140-Soru turma ve Disiplin Kovu turmas n n A lmas 20 MADDE 141- Disiplin kovu turmas na yer olmad na dair kararlara itiraz ..21 MADDE 142-Ayn eylemden dolay yeniden inceleme ..23 MADDE 143- Disiplin kurulunda duru ma ..24 MADDE 144-G yapta duru ma ..25 MADDE 145-Delillerin G sterilmesi ve Dinlenmesi ..26 MADDE 146-Tan k ve Bilirki i 147-Duru ma tutana ..27 MADDE 148- stinabe talimat n n yerine getirilmesi ..27 MADDE 149-Tan k ve bilirki inin a r lmas ..28 MADDE 150- Disiplin Kurulu yelerinin Reddi ve stinkaf ..29 MADDE 151-Kararlar n Tebli 152-Tedbiren Meslekten Yasaklanma ..30 MADDE 153-Tedbiren Meslekten Yasaklaman n Zorunlu Oldu u Haller ..31 MADDE 154-Tedbiren Meslekten Yasaklama Karar n n Kald r lmas ..32 MADDE 156- Disiplin Kurulu karar na kar itiraz ..33 MADDE 157-Delillerin serbest e takdiri, ceza vermenin amac ve cezadan mahsup.

3 35 MADDE 158 -Kovu turma ve ceza zamana m ..36 MADDE 159 - Disiplin kararlar n n uygulanmas ve cezalar n sicilden silinmesi ..38 MADDE 160 -Tan k ve bilirki i creti ..39 MADDE 161 -Para Cezas veya giderlerin Tahsili ..40 MADDE 162 -VII ns zSay n Meslekta m,1136 say l Avukatl k Kanunu ndaki Disiplin i lem-leri ve cezalar n n yeniden g zden ge irilmesi, Avukatl k Kanunu nda yap lmas d n len de i iklik tasar s nda yer almas nda yarar g r lecek hususlarla ilgili olarak Baro-muz taraf ndan Disiplin Kurulu Ba kan m z Say n Avukat U ur Uzer in ba kanl nda, nceki d nemlerin Disip-lin Kurulu Ba kan ve yelerinden olu an bir komisyon kurulmu tur. Komisyon; mesle imizin icras ndaki g l kler, meslekta -lar m z n s kl kla kar la t sorunlar ve g n m z ko ullar dikkate al narak yap lan al malar sonucunda bu raporu haz rlam t ta Say n Avukat U ur Uzer olmak zere raporun haz r-lanmas nda eme i ge en t m meslekta lar m za Y netim Kurulumuz ad na te ekk r eder, konuya ili kin g r lerinizi Baromuz web sitesinde bu ama la a lacak olan sayfaya g ndermeniz halinde bu g r lerin dikkate al narak rapora son halinin verilece ini bilgilerinize sunar lar Metin Feyzio luAnkara Barosu Ba kan Disiplin lem ve Cezalar 9 Disiplin cezalar n n uygulanaca hallerMADDE 134 -Bu kanunun avukatlara y kledi i g rev ve sorumluluklara, avukatl k onuruna.

4 D zen ve gelenekleri ile meslek kuralla-r na uymayan eylem ve davran larda bulunanlarla mesleki al mada g revlerini yapmayan veya g revinin gerektir-digi d r stl e uygun ekilde davranmayanlar hakk nda bu kanunda yaz l Disiplin cezalar uygulan de i iklik ve gerek esi: Disiplin cezas , uygulanmas n gerektiren durumlar n toplu olarak Disiplin cezalar n n uygulanaca haller ba l alt nda d zenlenen bu maddede yer almas i in Bu kanunun avu-katlara y kledi i g rev ve sorumluluklara ibaresi de eklenmi ve b ylece avukat n hak ve devleri ile ilgili alt nc k s m ile ba lant kurulmu lem ve Cezalar 10 Disiplin Cezalar MADDE 135 - Disiplin cezalar unlard r:1. Uyarma; avukat n mesle inin icras nda daha dikkatli davranmas gerekti inin kendisine K nama; mesle inde ve davran lar nda kusurlu say l-d n n avukata Para Cezas ; asgari ve azami hadleri T rkiye Barolar Birli i Genel Kurulunca saptanacak para cezas d Meslekten uzakla t rma; avukat n veya avukatl k ortak-l n n aydan az ve y ldan fazla olmamak zere mesleki faaliyetlerinin yasaklanmas d Meslekten karma; avukat i in; avukatl k ruhsatna-mesinin geri al narak avukat n ad n n baro levhas ndan silinmesi ve avukatl k unvan n n kald r lmas , avukatl k ortakl i in de baro avukatl k ortakl sicilinden de i iklik ve gerek esi:3.

5 Bentteki para cezalar n n yasada belirlenmesi yerine, mesle in en st kurulu olan TBB Genel Kurulunda bu miktar-lar belirlemesi ve gerekti inde de i tirilmesi daha demokratik ger ek i bulunarak bu y nde de i iklik yap lm t r. 4. bentteki i ten karma ifadesi, 5. bentteki ifade ile uyum sa lanmas i in meslekten uzakla t rma olarak de i tirilmi ve bu de i iklik d nda madde aynen benimsenmi lem ve Cezalar 11 Cezalar n Uygulanma ekliMADDE 136 -Avukat n eylem ve davran daha a r bir cezay gerektir-miyorsa, ilk defas nda uyar cezas y ll k d nem i inde, iki veya daha fazla Disiplin cezas gerektiren eylem ve davran ta bulunan avukata, Disiplin cezas gerektiren her yeni Disiplin su u i in, eylem ve dav-ran n niteli i de g z n nde bulundurulmak ko uluyla bir ncekinden daha a r ceza yasan n 5. maddesinin (a) bendinde yaz l bir su tan kesin olarak h k m giyme halinde do rudan meslekten karma cezas uygulan de i iklik ve gerek esi: Disiplin cezastnm uygulanaca haller ba l alt nda d zen-lenen 134.

6 Maddede yap lan de i iklikle, Avukatl k Kanunu-nun 6. b l m nde yer alan g rev ve sorumluluklara ayk r davran lar da 134. madde kapsam na al nd ndan, 136. maddenin ilk c mlesinde yer alan bu kanunun avukat n hak ve devleri ile ilgili alt nc k sm nda yaz l esaslara uymayanlar hakk nda ifadesi, maddeden kar lm t maddeye paralel olarak 136. maddede yap lan bu de i iklik nda madde yeniden de erlendirilmi , maddede yer alan baz ifadelerin ortaya kard a a da a klanan bir tak m olumsuzluklar n ve s k nt lar n da giderilmesi ama lanm t lem ve Cezalar 12 Avukatl k Kanununun 6. K sm nda yer alan maddele-rin tamam Disiplin cezas n gerektirmedi i gibi, avukat n g rev ve sorumluluklar na ili kin olan ve bu nedenle Disiplin cezas na konu olan maddelerin de e it a rl kta olmad g r lmektedir.

7 Oysa 136. maddenin ilk paragraf nda alt nc k s mda yer alan herhangi bir maddeye ayk r l k durumunda ilk defas nda en az k nama tekrar nda ise para cezas veya i ten karma cezas verilmesi gerekti i ifade edilerek; olay n ve su un de erlendirilmesine olanak tan nmamakta eylem ve davran n niteli i de il adedi ne kmakta ve bu nedenle de hakkaniyete ve ceza adaletine uygun olmayan sonu lar n ortaya kmas na neden olunmaktad su lar ayn a rl kta olmad i in; hem ilk defa Disiplin su u i lendi inde hem de birden ok defa su i len-di inde verilecek cezalar n, olaya, hakkaniyete uygun olabil-mesi i in; su ile ceza aras nda orant s zl a neden olabilecek h k mlerin yeniden d zenlenmesi gerekmi bak a s ile maddenin ilk f kras nda yer alan; Bu kanunun avukat n hak ve devleri ile ilgih alt nc k sm nda yaz l esaslara uymayanlar hakk nda ilk defas nda en az k nama, tekrar nda, davran n a rl na g re para veya i ten karma cezas uygulanaca h km n n ceza adale-tine-hakkaniyete uygunlu u tart lm ;Avukat n hak ve devleri b l m nde yaz l esaslar aras nda hi bir ayr m g zetmeyen ve Disiplin kuruluna olay n zelli i a s ndan herhangi bir ekilde de erlendirme olana da tan mayan bu f kran n; hem hakkaniyete hem de Avrupa Konseyinin avukatl k mesle inin icras na ili kin 9 numaral tavsiye karar nda da yer alan orant l l k ilkesine ayk r oldu u ve yeniden d zenlenmesi gerekti i sonucuna var l-m t r.

8 (Avukatlar taraf ndan i lenen Disiplin su lar hakk nda Disiplin lem ve Cezalar 13karar verilirken orant l l k ilkesine sayg g numaral Tavsiye Karar Prensip VI/4)Maddenin 2. f kras nda yer alan be y ll k bir d nem i inde iki veya daha ok defa Disiplin cezas n gerektiren davran ta bulunan avukata her yeni su i in bir ncekinden daha a r ceza uygulan r h km de ayn y nde de erlendi-rilerek mevcut d zenlemedeki sak ncalar n giderilmesi i in de i iklik yap lmas , gerekti i sonucuna var lm t t n bu nedenler birlikte ele al narak maddede de i iklik yap lm ve maddenin 1. ve 2. f kralar birle tirilip, Disiplin kuruluna ceza tayin ederken, su un a rl n de erlendirme, su ve ceza aras nda orant l l k ilkesini de g zeterek ceza tayini olana tan nmak istenmi lem ve Cezalar 14 Savunma Hakk MADDE 137-Avukatlar hakk nda yap lacak kovu turmalarda, isnat olu-nan hususun avukata a k a ve yaz l olarak bildirilmesi, yaz l savunmas n n istenmesi ve bu savunma i in en az yirmi g nl k s re tan mas zorunlu olup bu s re, hakl nedenlerle on g ne kadar uzat s re i inde yaz l savunmas n b roya bildirme-yen avukat savunma vermekten vazge mi say l r.

9 Avukat n tebligat adresi, levhas na kay tl oldu u baroya bildirdi i son de i iklik ve gerek esi:Savunma hakk i in tan nan s re 20 g ne kar lm ve bu s reyi gerekti inde uzatma olana tan nm t r. Ayr ca tebligat yap lmas n n fiilen imkans zla t baz durumlar da dikkate al narak, avukat n baroya bildirdi i son adresine tebligat yap -labilece i y n nde maddeye a kl k getirilmi tir. Disiplin lem ve Cezalar 15 Baroya Yaz lmadan nceki Eylem ve Davran larMADDE 138-Baro levhas na yaz lmadan nceki eylem ve davran lar, meslekten karma cezas n gerektirmedik e Disiplin kovu -turmas na konu olamaz. Staj d nemi bu h km n d ndad n, avukatl ktan ayr lmas , avukatl s ras ndaki eylem ve davran lar ndan dolay Disiplin kovu turmas yap l-mas na engel de de i iklik ve gerek esi:Maddenin son f kras nda meslekten ayr lan avukat n, mes-lekten ayr lmadan nceki eylem ve davran lar yla ilgili h k m bulundu u, meslekten ayr ld ktan sonraki eylem ve davran la-r n n ise tekrar baroya yaz lmak istemesi durumunda dikkate al nmas gerekti i ve bu da baroya yaz lmadan nceki eylem ve davran lar kapsam na girdi i i in.

10 Madde ba l nda yer alan meslekten ayr ld ktan sonraki ifadesi yanl anla lma-lara da neden olabilecek nitelikte ve gereksiz bulunarak madde ba l ndan kar lm bu de i iklik d nda maddenin z nde herhangi de i iklik yap lmam t lem ve Cezalar 16 Soru turma ve Kovu turma Yetkisi ve Eksik yelerin Tamamlanmas MADDE 139-Kovu turman n dayand ikayet veya ihbar n vaki oldu u ya da kovu turmaya esas te kil eden eylem veya davran n re sen haber al nd tarihte avukat hangi baronun levhas nda yaz l ise, Disiplin kovu turmas na karar verme ve kovu tur-may y r tme yetkisi o baroya ba kan , baro y netim ve Disiplin kurulu yeleri, kendi haklar ndaki soru turma ve kovu turmalarla ilgili g r me ve kararlara kat lamazlar. kinci f kran n kapsam na giren bir durumun mevcut olmas veya ret yahut istinkaf sebepleriyle ba kan ve yelerin kat lamamalar y z nden baro y netim ve Disiplin kurulla-r nda toplant yeter say s bulunamazsa, eksikler yedeklerle tamamlan r.


Related search queries