Example: stock market

Doküman Adı - secure.turkak.org.tr

Revizyon No : 12 Y r rl k Tarihi : Uygunluk De erlendirme Kurulu lar n n Akreditasyonu Rehberi Haz rlayan: Kontrol: Onay: Duygu YAZGAN Soner KARATA H. brahim ET N Ahmet G Z K K Sayfa 1 / 29 ELEKTRON K N SHA. BASILMI HAL KONTROLS Z KOPYADIR T RK AKRED TASYON KURUMU UYGUNLUK DE ERLEND RME KURULU ULARININ AKRED TASYONU REHBER 1 AMA ve KAPSAM Bu Rehber Dok man n amac , Uygunluk De erlendirme Kurulu lar n n (UDK) akreditasyon ba vurular n n T RKAK taraf ndan nas l ele al naca n , de erlendirilece ini ve ne ekilde sonu land r laca n a klamakt r.

r10.04/rev.12/0518 sayfa 1 / 29 elektronİk nÜsha. basilmiŞ halİ kontrolsÜz kopyadir tÜrk akredİtasyon kurumu uygunluk deĞerlendİrme kuruluŞularinin

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Doküman Adı - secure.turkak.org.tr

1 Revizyon No : 12 Y r rl k Tarihi : Uygunluk De erlendirme Kurulu lar n n Akreditasyonu Rehberi Haz rlayan: Kontrol: Onay: Duygu YAZGAN Soner KARATA H. brahim ET N Ahmet G Z K K Sayfa 1 / 29 ELEKTRON K N SHA. BASILMI HAL KONTROLS Z KOPYADIR T RK AKRED TASYON KURUMU UYGUNLUK DE ERLEND RME KURULU ULARININ AKRED TASYONU REHBER 1 AMA ve KAPSAM Bu Rehber Dok man n amac , Uygunluk De erlendirme Kurulu lar n n (UDK) akreditasyon ba vurular n n T RKAK taraf ndan nas l ele al naca n , de erlendirilece ini ve ne ekilde sonu land r laca n a klamakt r.

2 Ayr ca Uygunluk De erlendirme Kurulu lar n ndenetim (istenildi inde), ilk akreditasyon, g zetim ve akreditasyon yenileme s re leri hakk nda bilgilendirmek ve akredite kurulu lar n y k ml l klerini a klamakt r. 2 TANIMLAR Akreditasyon Bir UDK n n belirli artlara uygun oldu u ve ilgili uygunluk de erlendirme faaliyetlerini ger ekle tirmek i in yeterli oldu unun resmi olarak nc taraf taraf ndan tan nmas d r. Akreditasyon Ba kanl T RKAK b nyesinde ve Genel Sekreterli e ba l olarak g rev yapan; r n/Hizmet ve Muayene Akreditasyon Ba kanl , Laboratuvar Akreditasyon Ba kanl , Sistem Akreditasyon Ba kanl ve Personel Akreditasyon Ba kanl klar ndan her biridir.

3 Akreditasyon Karar Akreditasyon i in ba vuran UDK lardan akredite olmu olanlar hakk nda T RKAK Akreditasyon Karar Kurulu taraf ndan al nan akreditasyon verilmesi, s rd r lmesi, k smen veya tamamen ask ya al nmas , k smen veya tamamen geri ekilmesi, kapsam de i ikli i veya akreditasyon yenileme i lemleri ile ilgili kararlar. Bilirki i Komitesi Belirli akreditasyon alanlar nda gerekli e itime, deneyime, teknik yeterlili e sahip, ilgili sekt r iyi bilen tarafs z bilirki ilerden olu an ve T rk Akreditasyon Kurumunun faaliyetlerinin geli tirilmesi ile d zenlenmesi i in teknik destek hizmeti vermek zere olu turulan komitedir.

4 Denetim T RKAK n, UDK n n yeterlili ini de erlendirmek zere, belirli standartlar ve/veya di er normatif dok manlara g re ve belirli bir akreditasyon kapsam nda ger ekle tirdi i s re . NOT: UDK n n yeterlili inin denetlenmesi; UDK n n personel yeterlili i, uygunluk de erlendirme metodolojisinin ve uygunluk de erlendirme sonu lar n n do rulu u da dahil olmak zere b t n faaliyetlerindeki yeterlili in de erlendirilmesini i erir. Dok man T RKAK b nyesindeki kalite sistem ve akreditasyon faaliyetleri veya y netim sistemlerini d zenlemek amac yla haz rlanan ve/veya kullan lan her t rl fiziksel, elektronik, manyetik, ortamlarda saklanan ve o alt labilir nitelik ta yan bilgiler dok man olarak adland r l r.

5 Sayfa 2 / 29 ELEKTRON K N SHA. BASILMI HAL KONTROLS Z KOPYADIR T RK AKRED TASYON KURUMU D zeltici Faaliyet Mevcut uygunsuzluk, kusur veya di er istenmeyen durumlar n yeniden meydana gelmesini nlemek amac yla sebeplerin yok edilmesi i in al nan nlemlerle ilgili faaliyettir. G zetim Akreditasyonun yenilenmesi d nda, akredite edilmi UDK n n akreditasyon artlar n yerine getirmeye devam etti inin takibini i eren faaliyetler serisi G zetim, yerinde g zetim ve a a dakiler gibi di er g zetim faaliyetlerini i ermektedir.

6 A) Akreditasyon kurulu u taraf ndan, akreditasyona ili kin konularda UDK da yap lan ara t rma b) Akreditasyonun neleri kapsad na dair UDK n n a klamalar n n g zden ge irilmesi c) UDK dan dok man ve kay tlar n sa lanmas n n istenmesi ( rne in, denetim raporlar , UDK servislerinin ge erlili inin do rulanmas i in i kalite kontrol sonu lar , ikayet kay tlar , y netimin g zden ge irmesi kay tlar ) d) UDK n n performans n n takibi ( yeterlilik testine kat l m sonu lar gibi). tiraz stenilen akreditasyon stat s ne ili kin olarak herhangi bir olumsuz kararla (Denetim ekibinin bulgular dahil) ilgili s z konusu karar n yeniden de erlendirilmesi istemiyle UDK n n yapm oldu u ba vuru.

7 K k Uygunsuzluk ( Akreditasyon Denetimi S ras nda Tespit Edilen): l m/deney ve muayene sonu lar na direkt etkisi olmayan ve/veya belgelendirme kurulu lar taraf ndan yap lan faaliyetlerin sonucunu direkt olarak etkilemeyen uygunsuzluklard r. Laboratuvarlar aras Kar la t rma ki veya daha fazla laboratuvar n veya muayene kurulu unun nceden belirlenmi kriterlere g re ayn veya benzer maddeler zerine l m veya testlerinin organizasyonu, performans ve de erlendirilmesidir. nemli Uygunsuzluk ( Akreditasyon Denetimi S ras nda Tespit Edilen): l m/deney ve muayene sonu lar na direkt etkisi olan ve/veya belgelendirme kurulu lar taraf ndan yap lan faaliyetlerin sonucunu direkt olarak etkileyen uygunsuzluklard r.

8 Ikayet Ger ek veya t zel ki ilerin, T RKAK n akreditasyon faaliyetleri ile ilgili performans , prosed rleri, politikalar , ge ici veya s rekli personeli, akredite etti i bir kurumun akreditasyon kapsam nda yapt faaliyetler veya T RKAK etkinlikleri ile ilgili herhangi bir konuya ili kin yapt klar s zl veya yaz l olumsuz ba vurulard r. Teknik Sorumlu (Dosya Sorumlusu) lgili T RKAK Akreditasyon Ba kanl klar taraf ndan g revlendirilen, akreditasyon faaliyetlerinin her a amas nda akreditasyon ba vurusunda bulunan veya akredite edilmi kurulu la her t rl teknik ve idari irtibat, koordinasyon ve sekretarya i lemlerinden sorumlu Sayfa 3 / 29 ELEKTRON K N SHA.

9 BASILMI HAL KONTROLS Z KOPYADIR T RK AKRED TASYON KURUMU T RKAK teknik personelidir. Gerekli nitelikleri sa lad klar takdirde teknik sorumlular, ba denet i, denet i, g zlemci veya teknik uzman olarak g revlendirilebilirler. Yeterlilik Deneyi Laboratuvarlar aras kar la t rma arac l yla nceden belirlenmi kriterlere g re kat l mc n n performans n n de erlendirilmesidir. Kilit Faaliyet Politika olu turulmas , proses ve/veya prosed r geli tirilmesi ve uygun oldu unda s zle menin g zden ge irilmesi, uygunluk de erlendirme faaliyetlerinin planlanmas , uygunluk de erlendirme faaliyetleri sonu lar n n g zden ge irilmesi, onay ve karar gibi UDK n n yetkinli ini etkileyen s re lerdir.

10 T RKAK Belge Do rulama Sistemi (TBDS) Uygunluk de erlendirme kurulu lar ndan hizmet alan m terilere verilen veya verilecek olan deney/kalibrasyon/muayene hizmetleri ile r n/y netim sistemi/personel belgelendirmelerine ili kin baz kay t ve bilgilerin (ba vuru, de erlendirme/sertifika, kapsam, tetkik, test/kalibrasyon, muayene vb.) girildi i T RKAK hizmet platformu. 3 UYGULAMA Akreditasyon s reci a a da belirtilen ana safhalardan olu ur. Bunlar; Ba vuru, Denetim ncesi yap lan haz rl klar, ndenetim (ba vuran kurulu taraf ndan talep edildi inde), Akreditasyon denetimi, Denetim sonras yap lan de erlendirmeler (takip denetimi dahil), Karar, G zetim, Akreditasyonun yenilenmesi BA VURU Ba vuru Dok manlar Akreditasyon ba vurusu yapmak isteyen UDK istedi i takdirde, T RKAK nternet Sitesi adresinden veya ilgili Akreditasyon Ba kanl vas tas yla ba vuru i in gerekli bilgiyi temin edebilir.


Related search queries