Example: quiz answers

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ÇERÇEVE …

M LL E T M BAKANLI I EL SANATLARI TEKNOLOJ S ALANI ER EVE RET M PROGRAMI Ankara, 2011 1 N S Z T rk toplumunun zg n k lt r de erlerinden olan el sanatlar , bug n kalk nmakta olan lkemizin nemli bir gelir kayna olmakla birlikte lke ekonomisine ve turizme de nemli katk lar sa lamaktad r. El sanatlar teknolojisi alan alt nda el dokuma , hal desinat rl , dekoratif el sanatlar , el ve makine nak , sanayi nak ve dekoratif ev tekstili dallar nda retim programlar haz rlanm t r. T rkiye de ge mi te- sanayi nak , hal desinat rl ve dekoratif ev tekstili dallar nda e itim yap lmamas nedeniyle bu dal n retim programlar haz rlanarak e itimine ba lan yor olmas n n, ge mi te ya anan sekt rdeki kalifiye eleman a n giderecek nemli bir giri im olaca d n lmektedir.

t.c. mİllÎ eĞİtİm bakanliĞi el sanatlari teknolojİsİ alani ÇerÇeve ÖĞretİm programi ankara, 2011

Tags:

  Artisanal

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ÇERÇEVE …

1 M LL E T M BAKANLI I EL SANATLARI TEKNOLOJ S ALANI ER EVE RET M PROGRAMI Ankara, 2011 1 N S Z T rk toplumunun zg n k lt r de erlerinden olan el sanatlar , bug n kalk nmakta olan lkemizin nemli bir gelir kayna olmakla birlikte lke ekonomisine ve turizme de nemli katk lar sa lamaktad r. El sanatlar teknolojisi alan alt nda el dokuma , hal desinat rl , dekoratif el sanatlar , el ve makine nak , sanayi nak ve dekoratif ev tekstili dallar nda retim programlar haz rlanm t r. T rkiye de ge mi te- sanayi nak , hal desinat rl ve dekoratif ev tekstili dallar nda e itim yap lmamas nedeniyle bu dal n retim programlar haz rlanarak e itimine ba lan yor olmas n n, ge mi te ya anan sekt rdeki kalifiye eleman a n giderecek nemli bir giri im olaca d n lmektedir.

2 El sanatlar teknolojisi alan program , Mill E itim Bakanl nda g revli uzman ve alan retmenleri, sekt r temsilcileri, niversiteden alan uzmanlar ve meslek elemanlar ile i birli i i inde haz rlanm t r. 2 NDEK LER N S Z .. 1 G R .. 4 SEKT R .. 5 RET M PROGRAMI LE LG L GENEL A IKLAMALAR .. 6 HAFTALIK DERS ZELGES .. 10 PROGRAMIN UYGULANMASINA L K N A IKLAMALAR .. 18 PROGRAMDA YER ALAN DERSLER .. 19 1. ORTAK DERSLER .. 19 2. ALAN/DAL DERSLER .. 19 ALAN ORTAK DERSLER .. 21 MESLEK GEL M .. 21 TEMEL TASARIM .. 21 TEMEL TEKN KLER .. 22 GELENEKSEL T RK EL SANATLARI .

3 22 DAL DERSLER .. 23 LETMELERDE BECER E T M .. 23 MEK KL DOKUMALAR .. 24 TEKST L L FLER VE BOYAMA TEKN KLER .. 24 K RK TL DOKUMALAR .. 25 ARPANA DOKUMA TEKN KLER .. 25 Y RESEL K L M DOKUMALAR .. 26 Y RESEL HALI DOKUMALAR .. 26 Y RESEL BEZ DOKUMALAR .. 27 MOT F Z M TEKN KLER .. 28 HALI DESENLER .. 29 B LG SAYARDA HALI DESEN .. 30 Y RESEL TA LEMEC L .. 30 Y RESEL A A LEMEC L .. 31 G M KAZAZ R C L .. 31 R C L K .. 31 B TK SEL R C L K .. 33 G Y M AKSESUARLARI .. 33 BEBEK .. 34 YAPMA EK TEKN KLER .. 35 EV AKSESUARLARI .. 36 KIRKYAMA RET M .. 36 PROTOT P R NLER.

4 37 KE EC L K .. 37 Y RESEL EL SANATLARI .. 37 DEKORAT F R NLERDE BAKIM- ONARIM .. 38 OYALAR .. 38 MARA .. 39 MAK NE NAKI LARI .. 39 EL NAKI LARI .. 39 T RK NAKI I .. 40 ANTEP .. 40 SANAY NAKI LARI .. 40 LAZER KES M VE APL 41 BRODE .. 41 3 SANAY MAK NASINDA T RK NAKI LARI .. 42 NAKI TASARIMLARI .. 42 MESLEK HESAPLAMA VE DEPOLAMA .. 42 MESLEK YABANCI D L .. 43 TEMEL D K M TEKN KLER .. 43 EV TEKST L RET M .. 44 PERDE RET M .. 44 YORGAN RET M .. 45 OYUNCAK RET M .. 45 3. SE MEL DERSLER .. 46 4 G R El Sanatlar Teknolojisi Alan Program ile, bireylere ncelikle temel bilimleri i eren bilgi ve becerileri kazand rman n yan s ra, a m z n gere i olan g l insan ili kileri, ileti im kurabilme, de i imlere ve teknolojiye uyum sa layabilme, sistemleri anlay p kullanabilme yeterlikleri kazand rmak hedeflenmi tir.

5 Program n amac , bireylerin temel yeterlikler zerine, edindi i mesleki bilgi ve becerileri do rultusunda kaliteli hizmet sunabilen ve i in her a amas nda sorumlu olman n gere ini bilen bireyler yeti tirmektir. Sekt r tarama ve inceleme al malar sonucunda, sekt rde faaliyet g steren meslekler saptanarak gruplara ayr lm t r. Sekt rde al an ki ilerin g r ve nerilerinden yola k larak her meslek dal na ait anket sorular haz rlanm , daha sonra bu anketler yurdun de i ik b lgelerinde uygulanarak mesleklere zg yeterlikler, ayr nt l olarak kar lm t r. Mesleklere ili kin olarak saptanan bu yeterlikler ile retim programlar ve mod llerin temel dayana n ve i eri ini olu turan alt dal ortaya km t r.

6 El sanatlar teknolojisi alan er eve program nda; 1. El dokuma, 2. Hal desinat rl , 3. Dekoratif el sanatlar , 4. El ve makine nak , 5. Sanayi nak , 6. Dekoratif ev tekstili dallar yer almaktad r. Program geli tirme s recinin her a amas nda, i g c ne d n k gereksinimlerin dikkate al nmas amac yla firmalar n e itim sorumlular v e sekt rde al an meslek elemanlar , sivil toplum kurulu lar ve niversitelerin ilgili alanlar nda g revli retim yeleri ile i birli i yap lm t r. B ylelikle sekt r ve y ksek retim kurumlar n n beklentileri programa yans t lm t r. Bu do rultuda el sanatlar teknolojisi alan ve alt nda yer alan mesleklerde uluslararas ve ulusal d zeyde standartlara uygun, her ya ta ve d zeyde bireye e itim olana sa layan program haz rlamak hedeflenmi tir.

7 Teknolojik geli melere paralel olarak sekt r n beklentileri do rultusunda geli tirilen el sanatlar teknolojisi alan program , geli melere g re s rekli g ncellenmeye uygun bir yap da tasarlanm t r. B ylece t m geli me ve yenilikleri k sa s rede programa yans tmak m mk n olabilecek ve mezunlar kazand klar mesleki yeterlikleri do rultusunda istihdam edilebileceklerdir. Dolay s yla el sanatlar teknolojisi alan retim program n n sekt r n ve mesleki e itim sisteminin geli mesine nemli katk lar sa layaca d n lmektedir. 5 SEKT R El sanatlar n n y resel ve geleneksel olarak uyguland b lgelerde yap lan ara t rmalar ve sekt rde yap lan anketler sonucunda el dokuma, el ve makine nak lar , sanayi nak lar , ev tekstili ve dekoratif el sanatlar alan nda sekt r n kalifiye eleman ihtiya lar ve programdan beklentileri tespit edilmi tir.

8 El sanatlar , lke genelinde geni bir yelpazeye sahip olmas na ra men tan t m ve pazarlama yetersizli inden dolay d pazarlara a lamam t r. Geli en teknolojiden etkilenen el sanatlar n n zg nl n , y reselli ini ve gelenekselli ini bozmadan sekt re ayak uydurmas ve gelecek nesillere aktar lmas a amas nda geleneksel el sanatlar ustalar ile yeti tirilecek kalifiye elemanlar aras nda i birli i sa lanmas na ihtiya duyulmaktad r. Bu izgi do rultusunda bireysel olarak al an k k el sanatlar at lyelerinin, sivil toplum rg tleri at s alt nda birle tirilerek daha b y k el sanatlar merkezlerine d n t r lmesi, bu vesile ile hem rencilerin bu merkezlerde beceri e itimlerini tamamlamalar na olanak verecek hem de el sanatlar n n pazarlama anlam nda d sekt re a lmas n kolayla t racakt r.

9 Sonu olarak bu d ng , el sanatlar n n gelenekselli inden ve y reselli inden d n vermeden b y k bir sekt re d n m n sa layacakt r. El Sanatlar Teknolojisi Alan Program ve mod lleri bu amac ger ekle tirmek i in haz rlanm t r. 6 RET M PROGRAMI LE LG L GENEL A IKLAMALAR SEKT R EL SANATLARI VE NAKI ALAN EL SANATLARI TEKNOLOJ S ALANIN TANIMI El sanatlar teknolojisi alan alt nda yer alan el dokuma, hal desinat rl , dekoratif el sanatlar , el ve makine nak lar , sanayi nak lar , dekoratif ev tekstili dallar n n yeterliklerinden; dokuyaca hal n n iplerini boyama, desenini izme, geleneksel ve y resel r nler haz rlama, tekni e uygun olarak elde ve makinede nak i leme, desen program n kullanma ve sanayi makinesinde tekni e uygun i leme, tekstil ve eyiz r nleri haz rlama gibi kazan mlara y nelik e itim ve retim verilen aland r.

10 ALANIN AMACI El sanatlar teknolojisi alan alt nda yer alan dallarda, sekt r n ihtiya lar , bilimsel ve teknolojik geli meler do rultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanm nitelikli meslek elemanlar yeti tirmek ama lanmaktad r. DAL PROGRAMLARI TANIMLARI VE AMA LARI 1. EL DOKUMA Tan m : El dokumac s n n yapt ; ipleri boyama, dokuma ara gere lerini kullanma, dokumaya haz rl k yapma, dokuma yapma ve dokumay bitirme yeterliklerini kazand rmaya y nelik e itim ve retim verilen dald r. Amac : El dokuma sekt r nde el dokumac l mesle inin yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanlar yeti tirmek ama lanmaktad r.