Example: quiz answers

ENGELLüLER üÇüN VERGü REHBERü - gib.gov.tr

ENGELL LER N VERG REHBER cretsizdirENGELL LER N VERG REHBER 2 ENGELL LER N VERG REHBER ENGELL LER NVERG REHBER cretsizdirBu rehbere elektronik ortamda internet sayfas ndan ula LER N VERG REHBER 4 Ayr nt l bilgi i inVergi leti im Merkezinin (V MER) 444 0 189 numaral telefon hatt na ba rehber, yay n tarihinde y r rl kte olan mevzuat dikkate al narak haz rlanm t ncel mevzuat bilgilerine cretsiz olarak ula mak i in Ba kanl m z n internet sayfas arac l yla e-posta bilgilendirme hizmetine abone R DARES BA KANLI I M kellef Hizmetleri Daire Ba kanl Ya y n No: 169 Temmuz 2013 ENGELL LER N VERG REHBER 5M KELLEF HAKLARI B LD RGES Bu bildirge, T rk Gelir daresinin m kellef odakl , kaliteli hizmet sunma anlay i erisinde, sayg l ve d r st olma temel ilkesiyle al maya, vergi demenin sadece bir y k ml l k de il vatanda olma ve sorgulama hakk oldu u bilinciyle kendisinden hizmet alan herkesi memnun etmeye ve sorunlar z

ENGELLİLER İÇİN VERGİ REHBERİ ENGELLİLER İÇİN VERGİ REHBERİ Ücretsizdir Bu rehbere elektronik ortamda www.gib.gov.tr internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of ENGELLüLER üÇüN VERGü REHBERü - gib.gov.tr

1 ENGELL LER N VERG REHBER cretsizdirENGELL LER N VERG REHBER 2 ENGELL LER N VERG REHBER ENGELL LER NVERG REHBER cretsizdirBu rehbere elektronik ortamda internet sayfas ndan ula LER N VERG REHBER 4 Ayr nt l bilgi i inVergi leti im Merkezinin (V MER) 444 0 189 numaral telefon hatt na ba rehber, yay n tarihinde y r rl kte olan mevzuat dikkate al narak haz rlanm t ncel mevzuat bilgilerine cretsiz olarak ula mak i in Ba kanl m z n internet sayfas arac l yla e-posta bilgilendirme hizmetine abone R DARES BA KANLI I M kellef Hizmetleri Daire Ba kanl Ya y n No: 169 Temmuz 2013 ENGELL LER N VERG REHBER 5M KELLEF HAKLARI B LD RGES Bu bildirge, T rk Gelir daresinin m kellef odakl , kaliteli hizmet sunma anlay i erisinde, sayg l ve d r st olma temel ilkesiyle al maya, vergi demenin sadece bir y k ml l k de il vatanda olma ve sorgulama hakk oldu u bilinciyle kendisinden hizmet alan herkesi memnun etmeye ve sorunlar zmeye olan ba l l n nedenle; A k, g venilir, zaman nda ve yeterli bilgi ile hizmet verece iz.

2 Bilgi Edinme Hakk Kanunu er evesinde renmek istedi iniz her bilgi i in do ru insanlarla temasa ge meniz konusunda sizleri y nlendirece iz. Vergi konusundaki geli meleri s rekli g ncellenen internet sayfam zla ve bas l yay nlarla sizlere en k sa zamanda duyuraca z. cretsiz e-posta sistemimize kaydolman z durumunda vergisel geli meleri kayna ndan ve an nda renmi olacaks n z. ahsi ve gizli bilgilerinize sayg l y z. Bu bilgileri Vergi Usul Kanunu nun ng rd haller d nda a klamayaca z ve kullanmayaca z. Vergi ile ilgili y k ml l klerinizin yerine getirilmesinde sizlere her t rl kolayl sa layaca z.

3 Yapt m z i lemlerde ve ger ekle tirdi imiz d zenlemelerde vergi kanunlar n n adil, hukuksal, tarafs z ve rekabeti koruyucu bir ekilde uygulanmas n esas alaca z. Vergi incelemelerinde kanunlar do ru, tarafs z ve tutarl bir ekilde uygulayaca z. ncelemenin her a amas nda sizi bilgilendirece iz. ikayetlerinizi ger ek kimlik ve ileti im bilgilerinizle iletmeniz halinde, en k sa s rede sonu ile beraber size d nece iz. S rekli olarak kendimizi yenileyecek, daha iyi hizmet sunman n aray i inde olaca LER N VERG REHBER 6M SYONUMUZT oplumsal refah n art r lmas na destek sa lamak zere yeterli geliri adalet, tarafs zl k, verimlilik ilkeleri er evesinde toplamak, vergi sisteminin basitle tirilmesi ve uyumun art r lmas na katk da bulunmak ve m kellefe kaliteli hizmet sunmakt ZYONUMUZHer t rl ekonomik yap ve aktiviteyi geli tiren, kavrayan.

4 G venilir, etkin, effaf, k resel boyutta nc ve rnek bir idare olmakt DE ERLER M ZG venilirlik Adalet Tarafs zl k Etkinlik (H z, esneklik ve verimlilik) Saydaml k Sorumluluk Bilinci z m Odakl l k Yetkinlik S rekli Geli im Kat l mc l kENGELL LER N VERG REHBER 7B R NC B L M ENGELL L K ND R M UYGULAMASI Engellilik ndirimi Nedir? .. 11 Kimler Engellilik ndiriminden Yararlanacakt r? .. 11 Engellilik ndirimi Tutarlar Ne Kadard r? .. 11 Engellilik ndiriminden Yararlanmak in Ne Yap lmal d r? .. 12 Engelli Sa l k Kurulu Raporuna tiraz Nas l Yap l r? .. 14Ba vuru zerine Gelir daresi Ba kanl Ne Yapmaktad r? .. 15 Merkez Sa l k Kurulu Nas l Karar Vermektedir?

5 15 Bakmakla Y k ml Oldu u Ki i Ne Demektir? .. 17Ba ka Ama larla Al nm Raporlar Engellilik ndiriminde de Ge erli midir? .. 17 yerini De i tiren cretliler Ne Yapacaklard r? .. 17 Asgari Ge im ndiriminin Hesaplanmas nda Dikkate Al nacak Asgari cret Tutar Nedir? .. 17 Engellilik ndiriminden Faydalanan Hizmet Erbab Asgari Ge im ndiriminden Nas l Yararlan r? .. 18 Engellilik ndiriminin Uygulamas nda zellik G steren Durumlar Nelerdir? .. 23 ENGELL LER N VERG REHBER 8 K NC B L M ENGELL LERE SA LANAN D ER VERG AVANTAJLARIG mr k Vergisinde Sa lanan Vergi Avantajlar .. 26 Yurt inden Al nan Ara larda zel T ketim Vergisinde Sa lanan Vergi Avantajlar.

6 32 Motorlu Ta tlar Vergisinde Sa lanan Vergi Avantajlar .. 37 Katma De er Vergisinde Sa lanan Vergi Avantajlar .. 40 Emlak Vergisinde Sa lanan Vergi Avantajlar .. 41 EKLEREk 1. Dilek e ( al an Kendisi / Bakmakla Y k ml Olan in) ..44Ek 2. Dilek e ( yeri Yaz s ) ..45Ek 3. Dilek e (Serbest Meslek Erbab / Bakmakla Y k ml Oldu u in) ..46Ek 4. Dilek e (Basit Usul M kellef in) ..47Ek 5. Tek Meskeni Olan ( ntifa Hakk na Sahip Olanlar Dahil) Engellilere Ait ndirimli Bina Vergisi Bildirim Formu ..49Ek 6. Mal l ve Engelliler Ad na Kay t ve Tescilli Ta tlarda Motorlu Ta tlar Vergisi stisnas Bildirim Formu ..50Ek 7. nc Dereceye Kadar Kan H s mlar ve S hri (Kay n) H s mlar.

7 51Ek 8. TV II Say l Liste ..52Ek 9. Engelli Sa l k Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sa l k Kurulu lar ..57Ek 10. Engelli Sa l k Kurulu Raporlar Hakem Hastane Listesi ..69 ENGELL LER N VERG REHBER 9G R Engellilerin hayat standartlar n n iyile tirilmesi ve geli tirilmesi anayasal g vence alt na al narak Anayasam z n 61 inci maddesinde, Devletin engellilerin korunmalar n ve toplum hayat na intibaklar n sa lay c tedbirleri alaca ve bu ama larla gerekli te kilat ve tesisleri kuraca veya kurulmas n sa layaca h k m alt na al nm t vatanda lar n, i inde bulundu u zor ko ullar n giderilme-sine katk da bulunmak ve engelliler ile engelli olmayanlar aras ndaki rekabet e itsizli ini gidermek amac yla vergi hukukunda e itli d zen-lemeler yap lm t r.

8 Bunlardan birisi de engelli cretlilerin Gelir Ver-gisi matrahlar n n hesaplanmas nda dikkate al nan engellilik indirimi uygulamas d r. Gelir Vergisi Kanununda yap lan d zenlemelerle de, engellilik indiriminin kapsam geni letilmi , engellilik indiriminden yararlananlar n i ine; hizmet erbab n n bakmakla y k ml oldu u en-gelli ki iler, engelli serbest meslek erbab ve serbest meslek erbab n n bakmakla y k ml oldu u engelli ki iler ile basit usulde vergilenen b -t n m kellefl er de dahil edilmi tir. Engellilerle ilgili olarak yap lan d zenlemelerden birisi de ta t al mlar yla ilgili olarak vergisel a dan sa lanan bir k s m avantajlar-d r.

9 Gerek vergi mevzuat nda gerekse g mr k mevzuat nda yap lan d -zenlemeler sonucunda, yurt i inden sat n alma veya yurt d ndan ithal edilmek suretiyle engelliler taraf ndan edinilen motorlu ta tlar i in baz artlarla vergi avantajlar sa lanm t r . Engellilerle ilgili olarak yap lan bir di er d zenleme de tek meskeni olan malul ve engellilere Emlak Vergisi Kanununa g re indirimli vergi oran uygulamas d r. Vergi mevzuat nda yap lan d zenlemelerle engelleri dolay s yla bir-tak m g l kler eken engellilerin hem ekonomik y nden desteklen-mesi hem de sosyal ve ekonomik hayata kat l mlar n n ve uyumlar n n sa lanmas ama lanm t r. 10B R NC B L MENGELL L K ND R M UYGULAMASIENGELL LER N VERG REHBER 111.

10 Engellilik ndirimi Nedir? Gelir Vergisi Kanununa g re, al ma g c n n asgari % 80 ini kay-betmi bulunanlar birinci derece engelli, asgari % 60 n kaybetmi bu-lunanlar ikinci derece engelli, asgari % 40 n kaybetmi bulunanlar ise nc derece engelli say lmaktad r. 2. Kimler Engellilik ndiriminden Yararlanacakt r?Gelir Vergisi Kanununa g re engellilik indirimi uygulamas ndan; Engelli cretli, Bakmakla y k ml oldu u engelli bulunan cretli, Engelli serbest meslek erbab , Bakmakla y k ml oldu u engelli bulunan serbest meslek erba-b , Basit usulde vergilendirilen engelliler, Engellilik ndirimi Tutarlar Ne Kadard r? Engelli say lanlar n al ma g c kay p oranlar na g re belirlenen dereceler itibariyle tespit edilen ayl k engellilik indirimi tutarlar 2013 y l i in a a daki Derece Engelliler in ( al ma g c n n asgari %80 ini kaybetmi olanlar)800 TL2.