Example: air traffic controller

ETHISCHE DILEMMAS - EEN SIMULATIE GAME

ETHISCHE DILEMMAS - EEN SIMULATIEGAME - GERARD VAN DER REE MARIETTE VAN DEN HOVEN KIM LOYENS MIRJAM BASTINGS LIESBETH VAN DER GRINT REN GLAS INTRODUCTIE Dit project komt voort uit de projectgroep simulaties and simulation gaming . Deze projectgroep heeft als doel om a) een inventarisatie te maken van de verschillende manieren waarop gaming aan de UU als onderwijsmethode wordt gebruikt; b) disseminatie van kennis over onderwijs dmv gaming aan de UU, met nadruk op de pedagogische en didactische dimensies ervan; c) de ontwikkeling van vier simulatiegames die breed ingezet kunnen worden in het onderwijs van de UU.

ethische dilemmas - een simulatie game - gerard van der re e mariette van den hov en kim loyens mirjam bastings liesbeth van der grint renÉ glas

Tags:

  Delimmas

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of ETHISCHE DILEMMAS - EEN SIMULATIE GAME

1 ETHISCHE DILEMMAS - EEN SIMULATIEGAME - GERARD VAN DER REE MARIETTE VAN DEN HOVEN KIM LOYENS MIRJAM BASTINGS LIESBETH VAN DER GRINT REN GLAS INTRODUCTIE Dit project komt voort uit de projectgroep simulaties and simulation gaming . Deze projectgroep heeft als doel om a) een inventarisatie te maken van de verschillende manieren waarop gaming aan de UU als onderwijsmethode wordt gebruikt; b) disseminatie van kennis over onderwijs dmv gaming aan de UU, met nadruk op de pedagogische en didactische dimensies ervan; c) de ontwikkeling van vier simulatiegames die breed ingezet kunnen worden in het onderwijs van de UU.

2 Dit specifieke project betreft de ontwikkeling van een simulatiegame rond het thema ETHISCHE dilemma s . Het is de bedoeling dat deze game zowel professionele dilemma s (in verschillende vakgebieden) inzichtelijk maakt als de ETHISCHE aspecten van academische samenwerking van studenten belicht. DOEL Het doel van dit project is de ontwikkeling van een simulatiegame dat ETHISCHE dilemma s herkenbaar en inzichtelijk maakt. Het doel van de game zelf is om studenten op een toegepaste en reflexieve manier inzicht te laten verkrijgen in ETHISCHE dilemma s in twee gebieden: hun toekomstige professionele omgeving en hun eigen studiepraktijk, in het bijzonder waar het gaat om de samenwerking met andere studenten in groepsopdrachten.

3 WAT IS DE FUNCTIONALITEIT VAN DE GAME EN/OF SOFTWARE? De game loodst studenten door een set puzzels in een professionele omgeving. In eerste instantie zal dat gaan over een bestuurspraktijk ( ETHISCHE dilemma s rond een openbare aanbesteding van een project) maar het zal z worden vormgegeven dat de omgeving kan worden aangepast naar alternatieve settings. Tegelijkertijd geeft de game de studenten inzichten in ETHISCHE dilemma s in groepswerk, bijvoorbeeld als studenten gezamenlijk een paper of presentatie maken. Het wordt een multiplayer game waarin zes groepen studenten verschillende rollen vervullen, die in twee categorie n zijn te verdelen: de aanbestedende organisatie en een aantal aanbesteders.

4 In de aanbestedende organisatie spelen de ETHISCHE dilemma s zich af tussen professionals (inhoudelijke beoordelaars) en leidinggevenden, en tussen professionals zelf. Drie soorten dilemma s zullen centraal staan: entangled hands, dirty hands , en many hands . In entangled hands - dilemma s gaat het over situaties waarbij loyaliteit in conflict komt met professionele ethiek. Dit gebeurt bijvoorbeelt als je ziet dat een collega het niet nauw neemt met de regels van het bedrijf blijf je loyaal aan je collega of aan je professionele standaarden? Bij dirty hands gaat het om het bewaken van professionele standaarden in de omgang met externe partijen.

5 Dierenartsen, bijvoorbeeld, worden vaak door hun klanten gevraagd om huisdieren een spuitje te geven zonder dat daar een medische noodzaak voor bestaat. Hoe ga je daar mee om? Bij het many hands -dilemma staat samenwerking centraal. Wie heeft de verantwoordelijkheid wanneer een proces door een groter aantal mensen wordt gedragen? In het bijzonder bij groepswerk wordt dit dilemma zichtbaar: een aantal collega s voelt zich heel weinig verantwoordelijk voor het eindresultaat, waardoor die verantwoordelijkheid impliciet op de schouders van de anderen terechtkomt, Het wordt een game die in een relatief korte tijd (1 uur) te spelen valt, inclusief n of twee (offline) reflectiemomenten.

6 In de game zullen de studenten 7 keuzemomenten tegenkomen. Welke keuzemomenten ze tegenkomen is afhankelijk van hun eerdere keuzes alsmede van de keuze van de andere spelers. De keuzemomenten krijgen de volgende vorm: eerst moeten de individuele leden van een studentengroep hun eigen positie bepalen en kort vastleggen wat hun motivatie daarvoor is. Vervolgens bepaalt de groep als geheel zijn positie, en legt wederom uit waarom. Voor deze hele procedure staat een vast tijd (bv 3 of 5 minuten). Aan het eind van het spel worden deze keuzemomenten weer teruggehaald, en vormen de bron van de de-briefing en reflectie.

7 De game wordt turn-based. In iedere ronde zullen de studenten individueel een keuze moeten maken en daarna als groepje hun positie bepalen. Het doel is niet om ze naar een juist antwoord of de juiste keuze te leiden, maar om materiaal voor (zelf)reflectie te genereren, en inzichten te cre ren over de gevolgen van ETHISCHE keuzes in een professionele setting. De game zal dan ook een tracking-systeem bevatten waarin studenten hun keuzes kunnen motiveren. Aan het eind van de game (en, afhankelijk van de complexiteit van de game, in een time-out tijdens de game) wordt deze keuze-informatie zodanig weergegeven dat de studenten er onder begeleiding van een docent op kunnen reflecteren.

8 Naast een beschrijving van de gemaakte keuzes zelf zou daarin een aantal indicatoren mee worden genomen (ben je een team -player? Reageer je snel of langzaam op ETHISCHE dilemma s? ). De game zal door twee groepen studenten gespeeld worden. E n groep speelt de aanbestedende organisatie , die een openbare aanbestedingsprocedure correct moet laten verlopen, waarbij allerlei dilemma s (vooral entangled hands en dirty hands) zich voordoen. In dit deel van het spel zal de nadruk liggen op het simuleren van de professionele omgeving en het herkennen van, en omgaan met, ETHISCHE dilemma s in die praktijk. De andere groep studenten speelt de rol van aanbesteders, dat wil zeggen externe partijen die een bod uitbrengen op de aanbesteding.

9 Hierin staan dilemma s van groepswerk centraal en zal de nadruk meer liggen op de many hands en entangled hands. Het belang van deze rol is vooral het inzichtelijk maken van ETHISCHE dilemma s in de dagelijkse praktijk van de studenten zelf. Gedurende de game zullen de twee groepen (die in het verhaal asynchroon opereren) in bepaalde momenten met elkaar in contact worden gebracht. Dit kan gebeuren doordat bijvoorbeeld n van de aanbesteders over voorkennis van de aanbesteding blijkt te beschikken, of sterke banden blijkt te hebben met professionals of managers van de aanbestedende organisatie. De grafische interface zal relatief abstract en generiek zijn, omdat het de bedoeling is dat een andere verhaalsetting in de game moet kunnen worden ingepast.

10 Om het mogelijk te maken dat andere content wordt toegevoegd is het goed als er een editor wordt ontwikkeld die een eenvoudige invoer voor een docent mogelijk maakt. Dit betekent dat er een eenduidige dataformat zal moeten zijn voor inhoud van de game. Naast de game moet er ook een gebruikershandleiding geschreven worden waarin de procedure voor debriefing en reflectie wordt beschreven. Deze handleiding zal worden geschreven door de opdrachtgever, maar zal digitaal worden aangeboden bij de game. Naast de meer technische aspecten heeft het project ook nog een aantal open plekken : aspecten van de gameplay die mede door de studenten kunnen worden ingevuld.


Related search queries