Example: dental hygienist

Etkili Sunumlar için El Kitabı - tubitak.gov.tr

1 Etkili Sunumlar i in El Kitab T B TAK Kurumsal leti im M d rl Tunus Caddesi No: 80 Kavakl dere AnkaraTelefon: 0 312 468 53 00 / 1744-1745-1746 Faks: 0 312 467 29 98 E-Posta: 01 Haz rl k erik Haz rlanmas 4 Sunuma Haz rl k 10 02 erik Bi imi ekl Kurallar 12 G rsellik 20 03 Sunum An 26 04 S k Yap lan Hatalar 30401 HAZIRLIKS unumla ilgili en nemli i i eri in haz rlanmas d r. Size g re nemli ve ilgi ekici bilgilerin, dinleyici kitlesini g zeterek se ilip d zenlenmesi sunumunuzun ba ar s n da b l mde, sunumunuzu haz rlarken yararlanabilece iniz anahtar bilgiler yer al yor. ER K HAZIRLANMASI5 Sunum, dinleyiciler i indir.

7 Anlattıklarınız, dinleyicinin anlayabildiği kadardır. Teknik terimler, yabancı dillerdeki ifadeler, dinleyiciye yabancı jargonlar açılımı yazılmayan kısaltmalar

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Etkili Sunumlar için El Kitabı - tubitak.gov.tr

1 1 Etkili Sunumlar i in El Kitab T B TAK Kurumsal leti im M d rl Tunus Caddesi No: 80 Kavakl dere AnkaraTelefon: 0 312 468 53 00 / 1744-1745-1746 Faks: 0 312 467 29 98 E-Posta: 01 Haz rl k erik Haz rlanmas 4 Sunuma Haz rl k 10 02 erik Bi imi ekl Kurallar 12 G rsellik 20 03 Sunum An 26 04 S k Yap lan Hatalar 30401 HAZIRLIKS unumla ilgili en nemli i i eri in haz rlanmas d r. Size g re nemli ve ilgi ekici bilgilerin, dinleyici kitlesini g zeterek se ilip d zenlenmesi sunumunuzun ba ar s n da b l mde, sunumunuzu haz rlarken yararlanabilece iniz anahtar bilgiler yer al yor. ER K HAZIRLANMASI5 Sunum, dinleyiciler i indir.

2 Kendi er evenizden k p, anlataca n z konuya dinleyicinin g z nden bakabilmelisiniz. ncelikle dinleyici kitleniz kim? Dinleyici kitleniz hakk nda bilgi edindikten sonra, konunuz ile dinleyiciler aras ndaki ba lant y kurmal s n z. Bu sorular n yan tlar n net bir ekilde konu mac olarak rol n z, dinleyiciyi sunumunuzu daha kolay, daha h zl anlayabilmesi i in y nlendirmektir. Dolay s yla ba rolde dinleyici vard r, onlar iyi tan mal s n kitlenizi ve sunumunuzun dinleyici i in nemini belirledikten sonra kendinize unu sormal s n z: Bu sunumu neden yap yorum, amac m ne? E er kendinizi dinleyici yerine koyarak Bu sunum benim ilgimi eker miydi?

3 Diye sordu unuzda cevab n z hay r ise, o zaman ana mesaj n z yeniden de erlendirmeniz dinleyici odakl olmal d r. rne in sunumunuzu akademisyenlerden olu an bir toplulu a yapacaksan z; dinleyicileriniz a rl kl olarak hangi b lge/il, niversite, b l mlerden olu uyor? Anlataca n z konudaki bilgi ve ilgi seviyeleri ne?Konunuz dinleyiciler i in nemli mi? nemliyse neden nemli? Sunumunuz sonras nda dinleyicinin hayat , d nceleri nas l de i ecek, iyile ecek? Dinleyicinin konunuzla ilgili temel sorunlar , merak ettikleri neler? Sunumunuzda sa lad n z bilgiyi dinleyici nas l kullanacak?6 Bir sunum ger ekle tiriyorsan z, dinleyicileri sadece bilgilendirmek d nda bir amac n z var demektir.

4 Onlar bir eye ikna etmek, yeni bir eyle tan t rmak, tutum ve davran lar n de i tirmek vb. istersiniz. Bu hedefleri kapsayan bir ana mesaj n z olmal ve bu mesaj bir tek c mleyle ifade edebilmelisiniz. Ana mesaj n z bir b t n olarak d n rsek, t m i erik bir b t n n par alar olmal d bir ana mesaj olmal , di er t m i eri iniz ana mesaj n z zca dinleyici i in kritik olan, onun hayat n , alg s n ya da davran lar n de i tirebilecek bilgileri sunuma ekleyin. Sizce ilgi ekici ve nemli olan t m bilgiyi sunumunuza koyarsan z, dinleyiciler i in bu nemli bilgilerin t m vasat hale gelecektir. Konu mac Paradoksu (Presenter s Paradox) olarak adland r lan bu durumda, dinleyici i in g rece vasat/ilgisiz olan bilgi, nemli bilgilerin de de erini d r r ve yaratmak istedi iniz etkiyi azalt r.

5 Dolay s yla dinleyici i in anlaml olmayan t m bilgiyi sunumdan karmal s n mac Paradoksuna d p, elinizdeki t m bilgiyi sunuma aktarmay klar n z, dinleyicinin anlayabildi i kadard r. Teknik terimler, yabanc dillerdeki ifadeler, dinleyiciye yabanc jargonlar a l m yaz lmayan k saltmalar vb. dinleyicinin ilgisini da t r ve dinleyiciyi sunumdan uzakla t r r. Sunumunuzun %90 n , salonun neredeyse tamam n n anlayabilece i bir dilde ifade etmelisiniz. Terim kullanman z gereken durumlarda, bu terimi yine onlar n anlayabilece i ekilde, a ina olduklar g ndelik kavramlarla a klamal s n z. rne in, Steve Jobs iPod un tan t m n yaparken cihaz n haf zas n 5GB olarak belirtseydi o unlu un kafas nda bir ey canlanmayacakt.

6 Jobs 5GB yerine 1000 ark diyerek, hem dinleyicilerin ilgisini ekti hem de verdi i bilginin anla l r olmas n sa lad .Sunumunuzun %90 n dinleyicilerin %99 u Problemin tan m Problemin neden nemli oldu u Sizin problemi zmedeki katk n z nceki al malar yeterli mi, de ilse neden? Sizin al man z mevcut al maya ne katt ? Geli tirdi iniz teknoloji, yenilik Y nteminiz Sonu lar Gelece e y nelik al malar Proje zetiA a da, bir proje sunumunun ak rne i yer al yor: rnek bir sunumun;Giri k sm nda; sunum amac n z, dinleyicinin sunumunuzdan ne kazanaca ve sunum ak n z;Geli me k sm nda; belirledi iniz problem, konuya dair mevcut durum ve idealde nas l olmas gerekti i, problem/duruma sizin katk n z n neler olaca ;Son k sm nda ise.

7 Anahtar mesajlar n z, varsa duyurular ( rne in a r duyurusunun son ba vuru tarihi) ya da dinleyiciden beklenenler (doldurulmas gereken anketler vb) ve konu mac ya da ilgililerin isim ve irtibat bilgilerini payla ak n z iyi planlamal s n dakika Sunumlar na haz rlanman n en iyi yolu uzmanl k alan n zla ilgili ablon bir sunum haz rlamakt r. ablon sunuma ek olarak, alan n zla ilgili zaman kar n za kan arp c istatistik, hikaye ve anekdotlar sunum dosyan za not al n. B ylelikle, haz rl k an geldi inde tek yapman z gereken, elinizdeki materyalleri sunum yapaca n z konu, s re ve dinleyici kitlesine g re d dakika tela ile nemli bir noktay atlamamak i in, kendinize bir kontrol listesi haz rlay n.

8 Listenizde sunum haz rlarken ya da ger ekle tirirken sizi en ok zorlayan, unutma ihtimalinizin y ksek oldu u konular bulunabilir. Son dakika Sunumlar i in nceden haz rl kl olmal s n z. ablon sunum, projeniz ya da destek programlar n zla ilgili bilgi, g rsel ve tan t m filmi vb den olu an en geni sunumdur. Bu sunumda g ncellenmesi ve revize edilmesi gereken noktalar dikkatinizi ekecek ekilde belirtmelisiniz. nk ablon sunum kullanman n en riskli yan , sunumlarda eski tarih ve ge erlili i kalmayan bilgilerin unutulmas d heyecan ile ba etmek baz insanlar i in d n ld nden zordur. Heyecan n z yat t rmaya ve dikkatinizi sunuma yo unla t rman za yard mc olacak baz nerileri bu b l mde bulabilirsiniz.

9 SUNUMA HAZIRLIK01 HAZIRLIK11 Ortamda yabanc ysan z, sunum ncesinde dinleyicilerin birka ile sohbet ederek ortam tan maya gayret edin. Hislerinizi pozitif duygularla ifade edin, heyacan ile gerginlik farkl eylerdir ve sunum ncesinde heyecanlanmak gayet normaldir. yi bir sunumun nas l olmas gerekti ine dair nyarg lar n zdan kurtulun (iyi bir sunum sohbet havas nda olmal d r, anekdotlar i ermelidir gibi). Sunumunuzu ok a prova edin, yeterince prova edilmi Sunumlar do a lama etkisi verir. M mk nse, provan z videoya kaydedin ve bu konuda g vendi iniz ki ilerle izleyerek geli tirilmesini tavsiye ettikleri noktalar belirleyin.

10 Provalar n z ayna kar s nda yapmay n; mimik ve v cut duru unuza odaklanmaktan sunuma ilginizi kaybedebilirsiniz. Heyecan n yo un oldu u ilk birka dakikada s yleyecekleriniz ile rahatlama etkisiyle genellikle unutulan son mesajlar n z ezberleyebilirsiniz. Sunum alan , ve ses d zenini nceden kontrol edin. Sunumuzun ( zellikle video, film gibi g r nt i eren Sunumlar n) di er bilgisayarlarda da al t n kontrol edin. Sunumunuzu haz rlarken ve sunum esnas nda size ayr lan s reyi g z n nde bulundurun. Sunumuzu yaz m denetimi (spell check) ile kontrol ederek sunumunuzda yaz m ve imla hatas bulunmad ndan emin ER K B M EKL KURALLARE tkili slaytlar n s rr basitlik, az yaz - ok g rsel kullan m ve slaytlar aras ndaki g rsel uyumdan ge er.


Related search queries