Example: barber

FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ - kgm.gov.tr

1. FAT H SULTAN MEHMET K PR S stanbul Bo az , Avrupa ile Asya k talar n n birbirine en ok yakla t yerdir. ki k tan n birbirine bu kadar yakla t denizin nehir, nehirin deniz oldu u bu yerde kar dan kar ya kolayca ge ebilme fikri ekicili ini y zy llar boyunca korumu tur. Bilinen en eski Bo az Ge i i, M.. 511 y l nda skit seferine kan Pers Kral Darius un 700 000 ki ilik ordusunu Anadolu dan Trakya ya ge irmek zere gemilerin yan yana getirilmesi suretiyle olu turulan, y zer k pr ile sa lanm t r. Sonralar bo az n bir k pr ile ge ilmesi konusunda m hendisler zaman zaman de i ik projeler haz rlam larsa da bunlar hep fantezi tasar olarak kalm t r.

1. FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ İstanbul Boğazı, Avrupa ile Asya kıtalarının birbirine en çok yaklatığı yerdir. İki kıtanın birbirine bu kadar yaklatığı “denizin nehir, nehirin deniz” olduğu bu yerde karıdan karıya kolayca

Tags:

  Istanbul

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ - kgm.gov.tr

1 1. FAT H SULTAN MEHMET K PR S stanbul Bo az , Avrupa ile Asya k talar n n birbirine en ok yakla t yerdir. ki k tan n birbirine bu kadar yakla t denizin nehir, nehirin deniz oldu u bu yerde kar dan kar ya kolayca ge ebilme fikri ekicili ini y zy llar boyunca korumu tur. Bilinen en eski Bo az Ge i i, M.. 511 y l nda skit seferine kan Pers Kral Darius un 700 000 ki ilik ordusunu Anadolu dan Trakya ya ge irmek zere gemilerin yan yana getirilmesi suretiyle olu turulan, y zer k pr ile sa lanm t r. Sonralar bo az n bir k pr ile ge ilmesi konusunda m hendisler zaman zaman de i ik projeler haz rlam larsa da bunlar hep fantezi tasar olarak kalm t r.

2 20. y zy l n ikinci yar s nda stanbul kentle mesinin h zla geli mesi, kentin yerle im durumunun zelli i ve Avrupa-Asya aras ndaki b y k trafik art Bo azi ine k pr yap lmas n zorunlu k lm t r. Yap m na 1970 y l nda ba lanan ve 29 Ekim 1973 y l nda tamamlanarak hizmete a lan Bo azi i K pr s ile evreyolu, Avrupa ve Asya aras nda ilk sabit ba lant olarak T rkiye ula m a n n ok nemli bir halkas n olu turmaktad r. Ancak, projenin hizmete giri inden sonra, gerek lkenin ekonomik ko ullar na gerekse stanbul evresindeki h zl geli me ve n fus art na ba l olarak evreyolu ve Bo azi i K pr s n n trafi i beklenin ok st nde bir art g stermi 1974 y l nda Bo azi i K pr s n n ilk hizmet y l i in 32 520 ara /g n olan g nl k ortalama ara trafi i 1987 de 14.

3 Hizmet y l nda normal kapasite limitini a arak 130 000 ara /g n de erine y kselmi tir. Trafi in ola an st art Bo azi i K pr s nde hizmet seviyesini d rm ve trafik ak n n sa l kl bir bi imde olmas n engellemi tir. Mevcut k pr de s k kl gidererek, trafik ak n rahatlatmak, hem de Avrupa ve Anadolu Otoyollar n daha y ksek kapasitedeki bir evreyolu ile ba lamak amac ile yap lan Fatih SULTAN MEHMET K pr s stanbul Bo az n n iki yakas n birle tiren ikinci nemli ba lant olmaktad r. 2. FAT H SULTAN MEHMET K R S N N YER Fatih SULTAN MEHMET K pr s , stanbul ll.

4 Evreyolu zerinde Birinci K pr den yakla k 5 km kuzeyde, Bo az n Rumeli yakas nda Hisar st ile Anadolu yakas nda Kavac k mevkileri aras nda yer almaktad r. Bu kesimde Bo az n geni li i 800 m dir. Kule ayaklar aras ndaki orta a kl 1090 m olan Fatih SULTAN MEHMET K pr s yap ld tarih itibariyle d nyadaki benzer k pr ler aras nda alt nca durumdayd . K pr de uygulanan aerodinamik kutu eklindeki as l tabliye tasar m , ilk olarak Freeman Fox adl Partners M avirlik M hendislik Firmas taraf ndan geli tirilmi ve s ras ile 1966, 1973 ve 1981 y llar nda yap mlar tamamlanan Severn (Orta a kl k 988 m), Bo azi i (Orta a kl k 1074 m),Humber (Orta a kl k 1410 m) k pr lerinde kullan lm t r.

5 Kule temelleri Bo az n iki yakas ndaki yama lara yerle tirilmi olup, kuleler hemen hemen tabliye mesnet seviyesinden ba lamaktad r. K pr n n deniz trafi i i in d ey gabarisi uluslararas denizcilik standartlar na uygun olarak Bo azi i K pr s ndeki gibi 64 m olarak al nm t r. 3. JEOLOJ K pr kule temelleri ve ankraj bloklar , Avrupa ve Anadolu yakas nda Devoniyen sistemine ait kire ta ve yumrulu kire ta formasyonu zerine in a edilmi tir. Anadolu yakas nda, B y kada formasyonu olarak adland r lan bu tabaka, altta koyu gri, mikro kristalli kire ta ile ba lay p, st seviyelerde yumrulu kire ta na ge mektedir.

6 Bu yakada ankraj bloklar alan nda g r len grovaklar (siltta -kumta ) 3-5 s n rl bir kal nl ktan sonra, tedrici olarak kire ta lar na ge erler. Avrupa yakas ndaki kire ta ve yumrulu kire ta lar stinye formasyonu olarak adland r lmaktad r. Her iki yakada kire ta lar ayr mas z, s k , sert ve dayan ml d r. Tabakalanma, Avrupa yakas nda 30 - 40 ile yama y n ne, Anadolu yakas nda ise 40 ile Bo az y n ne e ilimlidir. Eklem tak mlar ise yakla k K-G ve D-B do rultudad r. 4. PROJE Y KLER Projede g z n ne al nan hareketli y kler, a r y kler, r zgar ve deprem etkileri a a da belirtilmi tir.

7 K pr a kl 360 m den fazla oldu undan a r vas ta eridinde Karayollar Yol K pr leri Teknik artnamesinde H30 S24 y k s n f na tekab l eden E de er Yay l Y k 9 kN/m al nm t r. Her iki y nde iki er eridi a r vas ta trafi inin i gal edece i ve di er iki er eridin bu e de er y k n 1/3 kadar hafif vas ta y k ile y klenece i kabul edilmi tir. E de er yay l y kle birlikte a r vas ta eritleri i in 240 kN; hafif vas ta eritleri i in 80 kN izgisel y k hesaba kat lm t r. K pr n n projelendirilmesinde k pr den standart y kler d ndaki ara lar n da ge ebilece i g z n ne al nm t r.

8 Bunlar: m aral kla hareket eden 1335 kN a rl kta Tanklar (Tip A) m aral kla hareket eden 1512 kN a rl kta Treylerler (Tip B) ve 1800 kN a rl kta tek ara lard r (Tip C). K pr 45 m/sn (160 km/saat) h z ndaki r zgara g re projelendirilmi tir. B yle b y k k pr lerde r zgar etkisi ok nemli oldu undan aerodinamik stabilitenin sa lanmas i in gerekli r zgar t neli deneyleri, k pr tabliyesinin bir kesiminin modeli zerinde, ngiltere nin Feltman kentindeki Ulusal Denizcilik Enstit s nde (NMI), yap lm t r. Deprem hesaplar nda deprem ivmesi yatayda g, d eyde g al nm t r.

9 5. ANKRAJLAR IN TEKN K ZELL KLER K pr n n iki ucunda ta y c ana kablolardan gelen ekme y klerini kaya zemine aktaran planda 50 m x 60 m boyutunda ve 35 m kadar derinlikte masif betonarme birer ankraj bloku yer almaktad r. Ankraj bloklar n n i inde kablolar n tesbit edildi i birer oda mevcuttur. Kablolar bu odalar girerken 36 adet b kl me ayr lmakta ve her bir b kl m ayr ayr tesbit edilerek daha geni bir y zeye yay lmaktad r. 6. KULE TEMELLER ve ST NAT DUVARLARI K pr kule temelleri planda 14 m x 18 m boyutunda ve ortalama 6 m y ksekli indedir; ancak zemin durumuna g re yer yer kademeli olarak proje kotundan 20 m daha derine inilmi tir.

10 Temellerin zerinde 14 m ye varan y kseklikte betonarme kaideler yer almakta ve elik kuleler 5 m kadar bu kaidelerin i ine ankre edilmi bulunmaktad r. 7. EL K KULELER K pr n n ana bloklar na mesnet te kil eden kuleler temel betonu st kotundan itibaren m. Y ksekli inde olup, y ksek mukavemetli berkitmeli elik panellerin birbirine bulonlanarak birle tirilmesi suretiyle 8 kademe halinde monte edilmi lerdir. Montajda 450 tonluk ve 650 tonluk kreynler kullan lm t r. Kulelerin boyutlar tabanda x m., tepede ise x m dir.


Related search queries