Example: bachelor of science

GEÇMİŞ DÖNEMLERE AİT OLAN ANCAK ÖDEMESİ …

GE M D NEMLERE A T OLAN ANCAK DEMES CAR D NEMDE YAPILACAK CRETLER N DEND D NEMDEK VERG TAR FES NE G RE M YOKSA A T OLDUKLARI D NEMLERDEK VERG TAR FELER NE G RE M VERG KES NT S NE TAB GE M D NEMLERE A T OLAN ANCAK DEMES CAR D NEMDE YAPILACAK CRETLER N DEND D NEMDEK VERG TAR FES NE G RE M YOKSA A T OLDUKLARI D NEMLERDEK VERG TAR FELER NE G RE M VERG KES NT S NE TAB TUTULACA I G ray RED K Serbest Muhasebeci Mali M avir Mazars&Denge Denetim YMM A.. Lebib Yalk n Mevzuat Dergisi, Haziran 2007 1- G R al mam zda, herhangi bir sebeple ge mi y llarda denmeyen (bordrosu tanzim edilmeyen ve muhasebede tahakkuk kayd girilmeyen) cretlerin daha sonraki y llarda (bordo tanzim edilerek, muhasebede tahakkuk kayd girilerek) denmesi durumunda, cretler zerinden yap lacak gelir vergisi kesintisinde, demenin yap ld d nemdeki gelir vergisi tarifesinin mi yoksa ge mi te ait olduklar ( ANCAK e itli nedenlerle bordroya dahil edilmeyen) d nemlerde ge erli olan gelir vergisi tarifelerinin mi esas al nmas gerekti i Kanun, genel t

geÇmİŞ dÖnemlere aİt olan ancak Ödemesİ carİ dÖnemde yapilacak Ücretlerİn ÖdendİĞİ dÖnemdekİ vergİ tarİfesİne gÖre mİ yoksa aİt olduklari ...

Tags:

  Giver

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of GEÇMİŞ DÖNEMLERE AİT OLAN ANCAK ÖDEMESİ …

1 GE M D NEMLERE A T OLAN ANCAK DEMES CAR D NEMDE YAPILACAK CRETLER N DEND D NEMDEK VERG TAR FES NE G RE M YOKSA A T OLDUKLARI D NEMLERDEK VERG TAR FELER NE G RE M VERG KES NT S NE TAB GE M D NEMLERE A T OLAN ANCAK DEMES CAR D NEMDE YAPILACAK CRETLER N DEND D NEMDEK VERG TAR FES NE G RE M YOKSA A T OLDUKLARI D NEMLERDEK VERG TAR FELER NE G RE M VERG KES NT S NE TAB TUTULACA I G ray RED K Serbest Muhasebeci Mali M avir Mazars&Denge Denetim YMM A.. Lebib Yalk n Mevzuat Dergisi, Haziran 2007 1- G R al mam zda, herhangi bir sebeple ge mi y llarda denmeyen (bordrosu tanzim edilmeyen ve muhasebede tahakkuk kayd girilmeyen) cretlerin daha sonraki y llarda (bordo tanzim edilerek, muhasebede tahakkuk kayd girilerek) denmesi durumunda, cretler zerinden yap lacak gelir vergisi kesintisinde, demenin yap ld d nemdeki gelir vergisi tarifesinin mi yoksa ge mi te ait olduklar ( ANCAK e itli nedenlerle bordroya dahil edilmeyen) d nemlerde ge erli olan gelir vergisi tarifelerinin mi esas al nmas gerekti i Kanun, genel tebli ler ve Dan tay kararlar nda incelenecektir.

2 2- KONU LE LG L OLAN GENEL TEBL LER 166 seri numaral Genel Tebli inin[1] (6) numaral b l m ile y r rl kten kald r lmadan nce ge erli olan 109 seri numaral Genel Tebli inin[2] (I) numaral b l m nde a a daki a klamalara yer verilmekteydi. I B R KM MAA FARKLARININ DENMES : Bilindi i gibi, 1327 say l Kanun'un 93/B maddesinde 657 say l Devlet Memurlar Kanununun ayl k demeleri ile ilgili h k mlerinin, tarihinden ge erli olmak zere Genel Kadro Kanunu'nun y r rl e girdi i tarihi izleyen ay ba ndan itibaren uygulanaca belirtilmi tir. Genel Kadro Kanunu, tarihinde y r rl e girdi ine g re, 657 say I Kanunun ayl k demeler ile ilgili h k mleri de tarihinde y r rl e girmi olmaktad r.

3 1327 say l Kanunun yukar da an lan maddesinde, - tarihleri aras nda birikmi maa farklar n n Bakanlar Kurulunca belirtilecek s re i inde ve tesbit edilecek esaslara uygun olarak denece i, farklar n hesaplama ekli ve ilgili di er hususlar bent halinde a klanm bulunmaktad r. 193 Say l Gelir Vergisi Kanunu'nun 61, 63, 104 ve 108 inci maddelerindeki h k mlere g re, an lan maa farklar n n vergilendirilmesinde, a a daki esaslara uyulmas gerekmektedir. denen maa farklar ndan, Emekli Sand na yap lan kesintiler kt ktan sonra kalan k s m, maa fark 1970 y l n n hangi ay na ait ise, o ayda vergilendirilmi bulunan crete eklenecek; ayn ay uygulanm olan cetvele g re yeni vergi bulunacak;daha nce denmi bulunan vergi d ld kten sonra kalan k s m, ilgili maa fark n n vergisi olarak hesaplanacakt r.

4 Bu i lemin, her ay ayr ayr yap laca tabi dir. demenin toplu veya ayr ayr yap lmas , vergi hesab n etkilemiyecektir. Genel olarak, eski bir tarihten itibaren ge erli olmak zere yap lan cret zamlar nedeniyle birikmi farklar n denmesinde de ayn esaslara uyulacakt r." 166 seri numaral Genel Tebli i ile ise a a daki d zenleme getirilmi tir. 6. TOPLU S ZLE MELER LE ESK YE Y NEL K OLARAK DENEN CRET FARKLARININ VERG LEND R LMES : Bilindi i gibi, 193 say l Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde cretin tan m yap lm , 94 nc maddesinde ise yapt klar demelerden vergi tevkifat yapmak zorunda olan vergi sorumlular belirtilmi tir. Ayn Kanunun 98 inci maddesinde de, "94 nc madde gere ince vergi tevkifat yapmaya mecbur olanlar bir ay i inde yapt klar demeler veya tahakkuk ettirdikleri k rlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ay n 20'nci g n ak am na kadar ba l oldu u vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.

5 " denilmi tir. Kanunun 96 nc maddesinde ise, vergi tevkifat n n nakden veya hesaben yap lan demelere uygulanaca , hesaben deme deyiminin de vergi tevkifat na tabi kazan ve iratlar deyenleri istihkak sahiplerine kar bor lu durumda g steren her t rl kay t ve i lemleri ifade edece i belirtilmi tir. Buna g re, toplu i s zle mesi g r melerinin uzamas ve s zle menin sonraki takvim y l nda imzalanmas veya s zle me ayn y lda imzalanmakla beraber s zle meden do an farklar n m teakip takvim y l nda tahakkuk ettirilerek denmesi halinde, toplu s zle meden do an farklar, tahakkuk ve demesinin yap ld y l n creti olarak kabul edilmek suretiyle vergilendirilecektir. RNEK : 25 i i al t ran (A) Anonim irketi 1 Ekim 1990 tarihinde (B) Sendikas ile toplu s zle me g r melerine ba lam ve s zle me l0 Ocak 1991 tarihinde br t % 50 art la imzalanm t r.

6 Irket, toplu s zle meden do an cret farklar n 20 Ocak 1991 tarihinde tahakkuk ettirerek demi tir. 1990 y l n n Ekim, Kas m ve Aral k aylar na ait cret fark demesi tahakkuk ve demenin yap ld 1991 y l na ait cret olarak vergilendirilecektir. Eskiye d n k cret faklar n n vergilendirilmesi konusunda g n ve 109 Seri Gelir Vergisi Genel Tebli i y r rl kten kald r lm t r." G r ld gibi, Maliye Bakanl 1991 y l ndaki yay nlad Genel Tebli e kadar, ge mi e ait denen cretlerde, cret e er o d nemde denmi olsayd hangi gelir vergisi tarifesi uygulanacak ise onun esas al naca n kabul etmekteydi. ANCAK , 1991 y l nda yay nlanan 166 seri numaral tebli sonras nda ise, nemli olan n ge mi e ait olsa dahi nemli olan n cret hangi d nemde deniyorsa (nakden veya hesaben) o d nemde ge erli olan gelir vergisi tarifesinin esas sal naca d r.

7 Keza, genel tebli lerde y l baz nda verilen rneklerle de bu gayet net g r lmektedir. 109 numaral tebli de, 1970 y l na ait cret farklar n n 1973 y l nda denmesine ra men yine de 1970 y l ndaki gelir vergisi tarifesinin esas al naca belirtilmi tir. 166 numaral tebli de ise 1990 y l na ait cret farkl 1991 y l nda denmesi durumunda 1991 y l ndaki gelir vergisi tarifesini esas al naca a klanm t r. 3- KONU LE LG L ULA ILAN DANI TAY KARARLARI Dan tay 4. Dairesinin tarihli, E:2005/340, K:2005/2266 say l karar a a daki gibidir. [3] Yarg karar yla g revine d nen ki iye ge mi 5 y ll k d nem i in denen toplam cretin, deme tarihindeki oran zerinden de il, her bir vergilendirme d nemi i in ge erli olan oran zerinden vergi hesaplanmas gerekti i.

8 Stemin zeti: tarihinde g revden al n p yarg karar yla g revine d nen davac n n - tarihleri aras ndaki maa lar n n birle tarihinde denmesi s ras nda davac dan tevkif edilen gelir vergisinin iadesi istemiyle yap lan ikayet ba vurusunun reddine ili kin tarih ve 18776 say l Maliye Bakanl i lemin iptali istemiyle dava a lm t r. (..) Vergi Mahkemesi Karar yla; 213 say l Vergi Usul Kanunu nun 116. maddesinde vergi hatas n n, vergiye m teallik hesaplarda veya vergilendirmede yap lan hatalar y z nden haks z yere fazla veya eksik vergi istenmesi veya al nmas oldu unun ng r ld , 193 say l Gelir Vergisi Kanunu nun 94. maddesinin, 1. f kras n n 1. bendinde, hizmet erbab na denen cretlerle 61. maddede yaz l olup cret say lan demelerden tevkifat yap laca n n belirtildi i, davac ya 1996 ila 2001 y llar aras ndaki yoksun kald maddi haklar n 2001 y l nda ge erli olan oran zerinden tevkifat yap lmak suretiyle dendi i, cretin tahakkuk etti i vergilendirme d nemi i in ge erli olan oran zerinden vergilendirilmesi gerekti i, davac n n 1996 ila 2001 y llar na ili kin cretlerinin her bir vergilendirme d nemi i in ayr ayr tevkifata tabi tutulmas gerekirken tamam n n 2001 y l i in ge erli olan oran zerinden tevkifata tabi tutulmas nda a k bir vergilendirme hatas bulundu u gerek esiyle dava konusu i lemin iptaline karar vermi tir.

9 Daval dare, davac ya cretlerinin 2001 y l nda dendi ini, bu y lda ge erli oran n uygulanmas n n yasaya uygun oldu unu ileri s rmekte, karar n bozulmas n istemektedir. Karar: Temyiz dilek esinde ileri s r len iddialar, bozulmas istenilen karar n dayand gerek eler kar s nda, yerinde ve karar n bozulmas n sa layacak durumda g r lmemi tir. Bu nedenle, temyiz isteminin reddine, oybirli iyle karar verildi." G r ld gibi Dan tay, Maliye Bakanl n n 166 seri numaral Genel Tebli i ile de i tirdi i g r n n aksine, daha nceki uygulama tebli inde (106 numaral ) yer alan g r ne uygun olarak karar vermi ve dava konusu uyu mazl kta, deme 2001 y l nda yap lm olsa da, ge mi e d n k be y ll k bu demenin, ge mi be y lda ge erli olan gelir vergisi tarifeleri esas al narak vergi kesintisine tabi tutulaca karar n vermi tir.

10 Yine Dan tay 4. Dairesinin, tarihli ve E:1997/475, K:1998/513 say l karar ise a a daki gibidir. [4] G revden al n p y l sonra yarg karar yla g revine d nen cretliye, bu y ll k d nem i in denen cretlerin, her bir y la ait olan n n ayr ayr gelir vergisi kesintisine tabi tutulmas gerekir. Yasal faiziyle birlikte yap lan demeden, od nemlere ili kin cretlerin d lmesi ve kalan fark n vergiye tabi tutulmamas gerekir. stemin zeti: tarihinde g revden al n p yarg karar yla g revine d nen davac n n tarihleri aras ndaki maa ve ikramiyelerinin birle tirilerek denmesi nedeniyle fazladan tevkif edilen gelir vergisinin iadesi istemiyle yap lan ikayet ba vurusunun reddi yolundaki g nl ve 22045 Say l Maliye Bakanl i leminin iptali ve fazladan tahsil edilen miktar iade edilirken gecikme faizi i letilmesi istemiyle dava a lm t r.


Related search queries