Example: stock market

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ …

M LL E T M BAKANLI I HALKLA L K LER VE ORGAN ZASYON H ZMETLER protokol VE G RG KURALLARI 347CH0014 Ankara 2011 Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilere rehberlik etmek amac yla haz rlanm bireysel renme materyalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE SATILMAZ. i NDEK LER A IKLAMALAR .. iv G R .. 1 RENME FAAL YET 1 .. 3 1. protokol KURALLARI .. 3 protokol Kavramlar .. 3 protokol n Tan m .. 3 protokol Kurallar n n Kullan m Alanlar .. 5 Y netimde protokol n nemi .. 5 protokol n Tarih esi .. 6 Resmi T renlerde protokol Kurallar .. 7 Ankara da Uygulanan devlet protokol ncelik Listesi .. 8 Kar lama ve U urlama .. 10 Resmi T renlerde Kar lama ve U urlama.

Teknik anlamda protokol kavramı devlet törenlerinde diplomatik ilişkilerde, sosyal hayatta ve resmi ilişkilerde davranış ve öncelikler konusunda uyulacak kurallar dizisi anlamına gelmektedir. Bu kurallara uyma ölçüsü toplumların ve devletlerin uygarlık düzeylerini gösterir.

Tags:

  Protokol, Devlet

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ …

1 M LL E T M BAKANLI I HALKLA L K LER VE ORGAN ZASYON H ZMETLER protokol VE G RG KURALLARI 347CH0014 Ankara 2011 Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilere rehberlik etmek amac yla haz rlanm bireysel renme materyalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE SATILMAZ. i NDEK LER A IKLAMALAR .. iv G R .. 1 RENME FAAL YET 1 .. 3 1. protokol KURALLARI .. 3 protokol Kavramlar .. 3 protokol n Tan m .. 3 protokol Kurallar n n Kullan m Alanlar .. 5 Y netimde protokol n nemi .. 5 protokol n Tarih esi .. 6 Resmi T renlerde protokol Kurallar .. 7 Ankara da Uygulanan devlet protokol ncelik Listesi .. 8 Kar lama ve U urlama .. 10 Resmi T renlerde Kar lama ve U urlama.

2 11 Bayrak protokol .. 13 UYGULAMA FAAL YET .. 16 UYGULAMALI TEST .. 17 L ME VE DE ERLEND RME .. 18 RENME FAAL YET 2 .. 20 2. NEZAKET VE G RG KURALLARI .. 20 Nezaket ve G rg Kurallar nda Kullan lan Kavramlar .. 20 Nezaket kurallar tan m .. 20 Nezaket kurallar n n nemi:.. 21 G rg kurallar n n tan m .. 21 G rg kurallar n n nemi .. 22 ve g rg kurallar n destekleyen 22 Nezaket ve G rg Kurallar n n Uygulama Alanlar .. 23 Tan ma ve Tan t r lma Kurallar .. 24 ma ve Tan t rman n nemi .. 24 Tan t rmada ncelik S ras .. 24 Tan t rma C mleleri .. 25 Tan mada Davran Kurallar .. 25 Topluluk ve Toplant larda Tan ma .. 25 Kurumsal Yerlerde Tan ma .. 25 Selamla ma .. 26 Selamla man n nemi .. 27 Selamla ma Kurallar .. 27 El S kma .. 27 Telefonda G rg Kurallar .. 28 Konu malar nda Dikkat Edilecek Kurallar .. 29 Ortam nda Telefon Kullanma.

3 30 Telefonu kullan m nda G rg Kurallar .. 31 Cep Telefonu Kullanma Kurallar .. 32 Yaz ma Nas l Yap l r? .. 33 K t .. 34 Kalem .. 34 NDEK LER ii Yaz .. 34 Sunu .. 34 Hitap ekilleri .. 34 mza .. 35 Kartvizit .. 35 UYGULAMA FAAL YET .. 36 UYGULAMALI TEST .. 37 L ME VE DE ERLEND RME .. 38 RENME FAAL YET - 3 .. 40 3. DAVETLER .. 40 Davetlerin Sosyal Hayattaki Yeri .. 40 Davet Etme lkeleri .. 40 Davet protokol .. 41 Davetlerde Uygulanan protokol Kurallar .. 41 Davetlilerin Uyaca Kurallar .. 42 Davet Sahibinin Uyaca Kurallar .. 43 Davet e itleri: .. 43 Yer M 44 Oturma Planlar .. 44 Davetlerde nde Gelme S ras .. 45 Gayri Resmi ncelik S ras .. 46 Sofra Kurallar .. 46 Sofraya Oturu .. 46 Yemeklerde Uyulmas Gerekli Kurallar .. 47 Yemek S ras nda Yap lmamas Gereken Davran lar .. 49 zel Yemeklerde Sofra ve G rg Kurallar.

4 49 Hediye - i ek Alma G nderme .. 51 G t r lebilecek Sosyal Faaliyetler .. 51 i eklerin Anlamlar .. 52 i ek Sunma .. 54 UYGULAMA FAAL YET .. 55 UYGULAMALI TEST .. 56 L ME VE DE ERLEND RME .. 57 RENME FAAL YET - 4 .. 58 4. T YATRO VE KONSER SALONUNDA G RG KURALLARI .. 58 Tiyatro ve Konserlerde Uyulmas Gereken Kurallar .. 58 Konferans Salonunda Dikkat Edilecek Kurallar .. 59 Toplant larda Dikkat Edilecek Kurallar .. 60 Zaman ve Mek na Uygun Giyim .. 60 Giyim ve Toplumsal Hayat .. 61 nsanlar zerindeki Etkileri .. 62 Erkek Giyim .. 62 Kad n Giyim .. 63 Meslek Ve G rg Kurallar .. 64 G r mesi Yaparken Dikkat Edilecek Kurallar .. 65 Yerinde Davran Kurallar .. 66 Yerinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar .. 67 iii Yerinde Giyim .. 67 UYGULAMA FAAL YET .. 68 UYGULAMALI TEST .. 69 L ME VE DE ERLEND RME .. 70 MOD L DE ERLEND RME.

5 71 CEVAP ANAHTARLARI .. 76 KAYNAK A .. 78 iv A IKLAMALAR KOD 347CH0014 ALAN HALKLA li kiler ve Organizasyon Hizmetleri DAL/MESLEK HALKLA li kiler Eleman , M teri Temsilcisi, Kamuoyu Ara t rmac s , Organizasyon Sorumlusu, Fuar Organizasyonu MOD L N ADI protokol ve G rg Kurallar MOD L N TANIMI rencilere, i d nyas ve sosyal hayatta kullanmak zere, protokol kurallar , nezaket ve g rg kurallar yeterliklerinin, verildi i renme materyalidir. S RE 40/32 N KO UL Bu mod l n n ko ulu yoktur YETERL K Bu ders; 1. protokol kurallar na uymak mod l ile protokol kurallar , 2. Nezaket ve g rg kurallar na uymak mod l ile nezaket ve g rg kurallar , yeterlikleri kazand rmak. MOD L N AMACI Genel Ama renci, bu mod l ile gerekli ortam sa land nda protokol ve g rg kurallar n uygulayabileceksiniz. Ama lar Sosyal ortam n z ve i hayat n zda protokol kurallar n uygulayabileceksiniz.

6 Nsanlarla ili kilerinizde, nezaket ve g rg kurallar n uygulayabileceksiniz. E T M RET M ORTAMLARI VE DONANIMLARI S n f, at lye, i letme, k t phane, ev, internet, bilgisayar, DVD, VCD, bireysel renme, vb gibi. L ME VE DE ERLEND RME Her faaliyet sonunda kazan lan beceriler l lmelidir. Her mod l n sonunda kazan lan yeterlikler l lmelidir. Dersin sonunda S n f Ge me Y netmeli ine g re l me ve de erlendirme yap lacakt r. A IKLAMALAR 1 G R Sevgili renci, protokol kurallar hayati nitelikler b t n d r. Bu kurallar b t n nezaket ve g rg kurallar eklinde de adland r labilir. Hemen hemen herkes taraf ndan uyulmas gereken bu kurallar, ayr nt l formalitelerdir zellikle y neticilerin hayatlar nda nemli bir yer tutar. ili kileri sebebiyle ister istemez ne kan ve uyulmas zorunlu olan, protokol kurallar , kurumsal temsilin en nemli boyutunu olu turmaktad r.

7 Organizasyon hizmetleri alan etkili ileti im gerektirdi inden protokol , nezaket ve g rg kurallar bu ileti im s recinde mutlaka olmas gereken davran bi imleridir. protokol ve g rg kurallar toplumsal kesimleri ve gruplar birbirinden ay rma, hayat kolayla t rma, ili kileri d zenleme i levine sahiptir. Yasal hi bir yapt r m olmayan bu g rg kurallar i nendi i zaman, bireyler toplum taraf ndan ho g r lmez. Toplumsal hayatta en belirleyici unsur ki inin nce kendine, sonra di erlerine duydu u sayg d r. Herkesin ba kalar taraf ndan i nenmesini istemedi i s n rlar vard r. E er bu s n r a l rsa birlikte hayat ekilmez hale gelir, i te tam da bu noktada g rg kurallar devreye girer. Gerek zel hayatta, gerek i hayat nda ili kilerin sa l kl y r mesi a s ndan baz temel sorular n cevaplar n bilmek ve g rg kurallar n hayata ge irmek gerekir.

8 Sosyal evreniz ve aile hayat n zda olumlu ili kiler kurabilmek, organizasyon hizmetleri alan nda ba ar l ileti im sa layabilmek i in protokol ve g rg kurallar mod l size rehber olacakt r. Mod lde; protokol ve G rg kurallar ile ilgili, hayat n z kolayla t racak gerekli bilgilere yer verilmi tir. G R 2 3 RENME FAAL YET 1 Bu faaliyette kazand r lacak bilgi ve beceriler do rultusunda, uygun ortam sa land nda, protokol kurallar n uygulay p renebileceksiniz. protokol kavramlar n ara t r n z. protokol kurallar n n kullan m alanlar n ara t r n z. Y netimde protokol n nemini ve tarih esini ara t r n z. Resmi t renlerde uygulanan protokol kurallar n ara t r n z. Bayrak ile ilgili kanunlar ve bayrak protokol n ara t r n z. 1. protokol KURALLARI protokol kurallar resmi g rg kurallar d r. Kamusal ve sosyal hayatta protokol kurallar , ba ta y neticilerin ve t m al anlar n uymak ve uygulamak zorunda olduklar bi im ve davran b t n d r.

9 protokol Kavramlar zellikle st d zey y neticilerin i hayatt a rl kl olarak protokol kurallar er evesinde y r t l r. Bu sebepledir ki, y neticilerin kamusal ve sosyal hayatlar b y k l de protokol kurallar i inde ge mektedir. Bu y zden, protokol kurallar n bilmek ve bu kurallara uymak insan ili kilerinde, kurumlar ve uluslararas ili kilerde ki isel, kurumsal ve milli sayg nl k a s ndan bir zorunluluktur. nk protokol kurallar onurun ve sayg nl n koruyucusudur. protokol n Tan m protokol , devlet ve diplomasi alan ndaki t renlerde, resmi ili kilerde ve sosyal hayatta uygulanmas gereken kurallar toplam d r. RENME FAAL YET 1 AMA ARA TIRMA 4 Resim : protokol t reni Genel olarak kabul g ren tan m, protokol , t renlerde ve resmi ili kilerde yer g sterme ve ncelikler konusunda uygulanacak kurallar b t n d r. protokol resmi ili kilerde izlenecek yol, y ntem ve g rg kurallar anlam na gelir ve s z konusu kurallara uyulmas nezaket a s ndan gereklilik, protokol a s ndan ise zorunluluktur.

10 Kamu kurumlar ndaki protokol kurallar nceden belirlenmi tir. Ki ilerin ve kurumlar n sa l kl ileti imlerinin temelini olu turur. Toplum hayat nda ise sosyal davran kurallar ile birle ik ve i i e uygulan r. a da toplumlarda zel hayat n dokunulmazl temel insan hakk olarak g r lm t r. Bunun yan nda a da toplumlar a s ndan resmi ve zel ayr m yapmak anlams zd r. nk resmi hayat d zenleyen kurallarla zel hayat d zenleyen kurallar birbirinden kesin bir s n rla ay rmak imkans zd r. Devletler, uluslararas ili kileri belirli protokol kurallar er evesinde y r t rler. Siyasi protokol , devletleraras ili kilerde uyulmas adet olan ve uyulmamas kurals zl k ve g rg s zl k say labilen kurallar n t m olup, uluslararas ili kilerde ekil y n nden izlenmesi gereken yoldur. T rkiye Cumhuriyetinde devlet protokol d zenleme ve gerekti inde de i tirme yetkisi ve sorumlulu u Atat rk n Cumhurba kan olarak imzas n ta yan Ocak 1927 tarih ve 4611 say l Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile D leri Bakanl protokol Genel M d rl ne verilmi tir.


Related search queries