Example: marketing

Handboek Landbouw & Zorg

INHOUDSOPGAVEW oord vooraf1. Woord voorafA. Algemeen1. Een zorgboerderij; wat moet ik me daarbij voorstellen?2. Stand van zaken in NederlandB. Opstarten (voor zorgboeren)1. Overwegingen bij het starten van een zorgboerderij2. De organisatie van een zorgboerderij3. Aangaan van externe contactenC. Deelnemers1. Welke deelnemers kunnen naar een zorgboerderij?2. Passen de zorgvraag en het zorgaanbod bij elkaar?3. Worden deelnemers niet uitgebuit?4. Waar vind ik verdere informatie?D. Begeleiding van deelnemers1. Hoe is de begeleiding van de deelnemers geregeld?2. Welke gegevens heb ik nodig voordat ik met deelnemers in zee ga?3. Wat vertel ik of laat ik zien aan de deelnemer?4. Hoe ziet een begeleidingstraject er uit?5.

Woord vooraf Woord vooraf Dit handboek Voor het leesgemak Versie 5 Handboek Landbouw & Zorg, versie 5.1, maart 2007. Dit handboek is een uitgave van de

Tags:

  Van de

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Handboek Landbouw & Zorg

1 INHOUDSOPGAVEW oord vooraf1. Woord voorafA. Algemeen1. Een zorgboerderij; wat moet ik me daarbij voorstellen?2. Stand van zaken in NederlandB. Opstarten (voor zorgboeren)1. Overwegingen bij het starten van een zorgboerderij2. De organisatie van een zorgboerderij3. Aangaan van externe contactenC. Deelnemers1. Welke deelnemers kunnen naar een zorgboerderij?2. Passen de zorgvraag en het zorgaanbod bij elkaar?3. Worden deelnemers niet uitgebuit?4. Waar vind ik verdere informatie?D. Begeleiding van deelnemers1. Hoe is de begeleiding van de deelnemers geregeld?2. Welke gegevens heb ik nodig voordat ik met deelnemers in zee ga?3. Wat vertel ik of laat ik zien aan de deelnemer?4. Hoe ziet een begeleidingstraject er uit?5.

2 DossiervormingE. Organisatie1. Algemeen2. Juridische vormen van een zelfstandige zorgboerderij3. Samenwerkingsovereenkomsten4. Samenwerkingsverbanden uit de praktijk5. Samenwerkende zorgboerenF. Financiering1. Algemeen2. AWBZ3. Financiering vanuit de Landbouw4. Overige financieringsbronnen5. Bedrijfseconomische aspectenG. Regelgeving en verzekering1. Hoe zit het met de verzekeringen?2. Hoe zit het met de Arbo ?3. Hoe zit het met de Inspectie voor de Gezondheidszorg ?4. Zorgboerderijen en Ruimtelijke ordening5. Stroomschema de zorgboerderij en Ruimtelijke Ordening6. Hoe zit het met de BTW ? Handboek Landbouw & Zorg, versie , maart Handboek is een uitgave van de Verenigde (s), redactie en uitgever aanvaarden geen aansprakelijkheidvoor informatie die onvolledig of onjuist is 1 -H.

3 Kwaliteit1. Kwaliteitseisen in de zorg2. Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen3. Werkmap Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen4. Keurmerk Kwaliteit laat je zien I. Woonvormen op de boerderij1. Hoe organiseer ik wonen op een boerderij?2. Wet- en Regelgeving rondom wonen op de boerderij3. Financi le gevolgen van wonen op de boerderij voor bewoners4. Wonen voor ouderen5. Waar vind ik verdere informatie?J. Jeugdzorg1. Jeugdzorg2. Jeugdigen op de boerderij (buiten jeugdzorg)3. Vormen van ge ndiceerde opvang op de (jeugd)zorgboerderijK. Leer-werkbedrijven1. Agrarische leer-werkbedrijven2. Financiering en wetgeving3. Scholing op leer-werkbedrijven4. Kwaliteit van het leer-werkbedrijf5. Begrippenlijst6. Meer informatieL. De rol van de overheid1.

4 Landbouw - en plattelandsbeleid2. Zorg- en werkgelegenheidsbeleid3. Landbouw en Zorg beleidM. Bijlagen1. MEE organisaties2. Zorgkantoren: taken en missie3. Zorgkantoren: telefoonnummers4. Relevante informatie en adressen in verband met het PGB5. Voorbeeld inhoudsopgave ondernemingsplan6. Voorbeeldcontract zorginstelling/zorgboerderij7. Voorbeeldcontract deelnemer / zorgboerderij8. Voorbeeld intakeformulier9. Voorbeeld Huisregels10. Kinderopvang op de boerderij11. Contactadressen jeugzorg12. Literatuurverwijzingen jeugdzorg13. Reglement Klachtencommissie14. Klachtencommissie: Brief deelnemers15. AfkortingenlijstHandboek Landbouw & Zorg, versie , maart Handboek is een uitgave van de Verenigde (s), redactie en uitgever aanvaarden geen aansprakelijkheidvoor informatie die onvolledig of onjuist is 2 -Woord voorafWoord voorafDit handboekVoor het leesgemakVersie 5 Handboek Landbouw & Zorg, versie , maart Handboek is een uitgave van de Verenigde (s), redactie en uitgever aanvaarden geen aansprakelijkheidvoor informatie die onvolledig of onjuist is 3 -1.

5 Woord voorafEen zorgboerderij blijkt in de praktijk een flink aantal voordelen te bieden aan mensen metverschillende belangen: mensen die om wat voor reden dan ook, tijdelijk of langdurig werk zoeken ineen agrarische omgeving, de boer en/of boerin, zorginstellingen, ouders van de deelnemers op deboerderij. De zorgboerderij biedt mogelijkheden voor zinvolle dagbesteding, zorg en soms zelfs vooropvang en verblijf. Iedereen die ooit een zorgboerderij bezocht heeft, kan zelf ervaren wat deheilzame werking is van de combinatie van werk, omgeving, aandacht voor mens, dier, natuur enzorg. Met dit Handboek wil Verenigde Zorgboeren nieuwe initiatiefnemers voor zorgboerderijen eenstevige steun in de rug bieden. Verenigde Zorgboeren wil bovendien, door bundeling van eenenorme hoeveelheid informatie, bijdragen aan continu teit van bestaande initiatieven.

6 Kennis istenslotte handboekDit Handboek is onder meer bedoeld voor hen die ge nspireerd zijn of willen worden tot het opzettenvan een zorgboerderij. Mensen die al bekend zijn met de zorgboerderij, vinden in dit handboeknuttige informatie over belangrijke aspecten van Landbouw /zorgcombinaties. Bovendien bevat hethandboek verwijzingen naar uiteenlopende, relevante websites. Dit Handboek is overzichtelijk vanopzet. Na het algemene deel A staat in deel B vooral informatie die nuttig is voor beginnendezorgboeren en boerinnen. Deel C bevat informatie over deelnemers die van een zorgboerderijgebruik kunnen maken; onder meer wordt aandacht besteed aan de vraag of en hoe de zorgvraagvan de deelnemer en het zorgaanbod van de boerderij bij elkaar passen.

7 De delen D tot en met Lgeven uitgebreide informatie over begeleiding van deelnemers, organisatie en financiering,regelgeving en verzekeringen, kwaliteit, woonvormen op de boerderij, jeugdzorg, leer-werkbedrijvenen de rol van de het leesgemakEen Handboek als dit kan niet anders dan omvangrijk zijn. Maar, laat u niet ontmoedigen: het is nietnodig het volledige Handboek tot u te nemen. Door de indeling in delen is geprobeerd detoegankelijkheid van het Handboek te het boek wordt uiteraard vaak de term zorgboer (of: de boer) gebruikt. Het zal duidelijk zijn datdaarmee niet enkel de mannelijke zorgboer bedoeld wordt. Voor het leesgemak is echter deconstructie boer(in) en hij/zij vermeden. De goede verstaander zal zich realiseren dat deNederlandse zorgboerderij wordt gedragen door een groot aantal idealistische boerinnen en het leesgemak worden ook de deelnemers die gebruikmaken van de zorgboerderij in hetalgemeen aangeduid met 'hij', terwijl het duidelijk zal zijn dat ook vrouwelijke deelnemers bedoeldworden.

8 In het Handboek (en trouwens ook in de praktijk) worden deelnemers ook 5De eerste versie van dit Handboek verscheen in 2001. Deze 'basisversie' kwam tot stand doorsamenwerking tussen het Landelijk Steunpunt Landbouw & Zorg en de volgende auteurs: JanHassink, Bert Rotmensen, Sebraine Meyerink en Ciel de het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat zij een product hebben gemaakt waar de lezers zeertevreden over zijn en waar duidelijk behoefte aan is. Complimenten voor hun werk dus! Met dezevijfde versie ligt er een geactualiseerd Handboek , dat op een aantal onderdelen ook is deskundigen hebben geholpen bij het actualiseren en aanvullen; wij danken henhartelijk voor hun Landbouw & Zorg, versie , maart Handboek is een uitgave van de Verenigde (s), redactie en uitgever aanvaarden geen aansprakelijkheidvoor informatie die onvolledig of onjuist is 4 -A.

9 Algemeen1. Een zorgboerderij; wat moet ik me daarbij voorstellen? Wat is een zorgboerderij? Wat is de meerwaarde van het verblijf op een zorgboerderij? Waarom kiezen deelnemers voor een zorgboerderij? Op welke manieren kunnen Landbouw en zorg worden gecombineerd? Wat is het aanbod op de zorgboerderij?2. Stand van zaken in Aantal Verbondenheid met Bedrijfsgegevens en Vorm van AfzetHandboek Landbouw & Zorg, versie , maart Handboek is een uitgave van de Verenigde (s), redactie en uitgever aanvaarden geen aansprakelijkheidvoor informatie die onvolledig of onjuist is 5 -1. Een zorgboerderij; wat moet ik me daarbij voorstellen? Wat is een zorgboerderij?Een zorgboerderij is een agrarisch bedrijf dat ruimte biedt aan mensen die hulp, zorg of begeleidingnodig hebben.

10 Landbouw en zorg worden gecombineerd in een zorgboerderij. Zorgboeren kiezenbewust voor deze combinatie. Ze delen het goede van hun bedrijf graag met anderen. Bovendienvoelen zij zich betrokken bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Bij hunbedrijfsvoering en bedrijfsontwikkeling houden zorgboeren rekening met mogelijkheden en doelenvan de deelnemers. Hun werkaanbod en begeleiding sluiten aan bij wat een deelnemer wil en zijn betrokken bij de maatschappij en leveren een positieve bijdrage aan het imago vande agrarische sector. Verschillen tussen zorgboerderijen:-Het kan gaan om akkerbouwbedrijven, tuinbouwbedrijven, varkens- of rundveebedrijven, fruitteeltof gemengde bedrijven. Sommige zorgboerderijen hebben een winkel, een camping, kleinvee of zedoen aan landschapsonderhoud.


Related search queries