Example: quiz answers

Helicobacter Pylori ve Eradikasyon - ctf.edu.tr

Cerrahpafla T p Fak ltesi S rekli T p E itimi EtkinlikleriGastrointestinal Sistem Hastal klar Sempozyumu11-12 Ocak 2001, stanbul, s. 19-26S rekliT pE itimiEtkinlikleri .. Cerrahpa aT p Fak ltesiS rekli T p E itimiKomisyonuHelicobacter Pylorive EradikasyonProf. Dr. H lya Uzunismail Ge en y zy l n bafl ndan beri zaman zaman mide mukozas nda spiral bak-terilerin varl ve reaz aktivitesi konusunda yay nlar yap lm flt r. Bunlar nbaz lar otopsi verilerine dayanmaktad r. Baz lar nda da bakteriler k lt reedilememifltir. Bu nedenle bu bakterilerin saprofit olabilece i veya a z flora-s ndan kar flabilece i yorumlar ile de erlendirilmifl ve zerinde durulmam fl-t r.

Helicobacter Pylori ve Eradikasyon • tir, mononükleer hücrelerin yan›nda polimorf nüveli lökositler de bulunur. H.pyloriinfekte etti¤i tüm kiflilerde gastrit oluflturmaktad›r.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Helicobacter Pylori ve Eradikasyon - ctf.edu.tr

1 Cerrahpafla T p Fak ltesi S rekli T p E itimi EtkinlikleriGastrointestinal Sistem Hastal klar Sempozyumu11-12 Ocak 2001, stanbul, s. 19-26S rekliT pE itimiEtkinlikleri .. Cerrahpa aT p Fak ltesiS rekli T p E itimiKomisyonuHelicobacter Pylorive EradikasyonProf. Dr. H lya Uzunismail Ge en y zy l n bafl ndan beri zaman zaman mide mukozas nda spiral bak-terilerin varl ve reaz aktivitesi konusunda yay nlar yap lm flt r. Bunlar nbaz lar otopsi verilerine dayanmaktad r. Baz lar nda da bakteriler k lt reedilememifltir. Bu nedenle bu bakterilerin saprofit olabilece i veya a z flora-s ndan kar flabilece i yorumlar ile de erlendirilmifl ve zerinde durulmam fl-t r.

2 17 y l nce Avustralyal Marshall (gastroenterolog) ve Warren (patolog) ta-raf ndan gastritli olgular n antral biyopsilerinde gram (-) spiral bakteriler k l-t re edilmifltir. Kullan lan besi yeri ve k lt r tekni i nedeniyle bakteriyeCampylobacter pyloriad verilmifl daha sonra bu bakterilerin Campylobactergru-bundan farkl oldu u anlafl l nca ad Helicobacter Pylori ye lan al flmalarla peptik lser ve anlafl lm fl ve lser has-tal n n tekrarlayan kronik hastal k fleklindeki seyri de iflmifltir. Bakterinineradikasyonu ile hem lser tekrar hem de komplikasyonlar nda belirgin azal-ma g bafllayan y zeyel gastritin zaman i ersinde t m mideye yay l-mas n n (pangastrit) yan nda, inflamasyonun derinleflerek tam kat mukozalgastrite ve ard ndan da atrofi ve intestinal metaplazi ve displazi gibi daha cid-di histopatolojik de iflikliklere yol a abilece i anlafl lm fl ve 1994 de mide kanseri i in 1.

3 Derecede risk fakt r olarak kabul eradikasyonu ile MALT lenfomalar n (low grade) iyileflmesi mide MALT lenfoma iliflkisini tedavi edilmedik e s r p gider. nfekte kiflilerin b y k birgrubu asemptomatiktir. Bir grubunda dispeptik yak nmalar bulunabilir amabug n fonksiyonel dispepsi (non lser dispepsi) ile iliflki-si hala tart flmal d r. st gastrointestinal sistemle ilgili pek ok patolojiden sorumlu tutulmas yan nda son y llarda demir eksikli i anemisi, migren, koroner kalp hastal gibi hastal klarla da iliflkisi oldu u konusunda al flmalar yo unluk kazan-maktad H lya Uzunismail20EP DEM YOLOJ nyan n en yayg n infeksiyonuna neden olmaktad r ve D nyapop lasyonunun %60 n n bu bakteri ile infekte oldu u hesaplanmaktad r.

4 N-feksiyon s kl yafl, sosyoekonomik durum ve etnik farkl l klar g zetmeksizingeliflmifl lkelerde %35, geliflmekte olan lkelerde %75 dir. Geliflmifl lkelerdeprevalans ocuklukta d fl kt r ve yaflla artar, 50 yafl civar nda %50 dir. Gelifl-mekte olan lkelerde ocukluk, infeksiyonun en ok al nd devreyi olufltu-rur. D fl k sosyoekonomik durum, k t su kaynaklar n n kullan m , kalaba-l k ailelerde yaflam prevalans y kseltir ve infeksiyonu alma yafl n d fl r ge en zamana karfl n, bug n hala bulaflman n ana flekli kesinlikkazanmam flt r. nfeksiyonun kayna insand r. Bulaflma yollar aras nda fekaloral yol n planda gibi durmaktad r.

5 Yap lan al flmalarda infekte kiflilerin an-cak bir b l m nde d flk dan bakteri izole edilebilmifltir. Bakterinin +4 C de 10g n nehir suyunda kalabildi i g sterilmifltir. Ayr ca bakterinin bulaflmada nemli rol oynad san lan diren li coccoid formlar er bir bulaflma yolu da oral oral yoldur. Dental plaklarda bulundu ukonusunda al flmalar farkl sonu lar vermifltir. G venilir bir al flmada 9 ol-gudan 1 inde t kr kten izole edilmifltir. yi steril edilmemifl endoskop ve pHproblar ile olan iatrojenik bulaflma da s z konusudur. nfeksiyon s kl n ngastroenterologlarda, endoskopi hemflirelerinde ve hemflirelerde, difl hekimiveya yard mc lar na g re daha y ksek olmas bulaflman n gastrooral yol ile,kusulan m k s ile oldu unu akla getirmektedir.

6 Sineklerin de bulaflmada et-kili olabilece i zerinde durulmaktad nin mide asidinden etkilenmeden ge ebilmesi reaz aktivitesi so-nucudur. Bakteri reyi hidrolize ederken amonyak ve karbondioksit olufltu-rur. Amonyak H2O ile birleflip amonyuma d n fl rken, H iyonlar n alarak evresini alkalilefltirir ve bakteriyi mide asidinin zararl etkisinden OH iyonlar da oluflur. nin spiral flekli ve flajelleri ise m -k s tabakas n ge mesinde yard mc olurlar. Bakteri, oluflturdu u proteinler-den adezinler ile mide y zey epiteline yap fl r, proteaz ile koruyucu m k s par alayarak, lipaz ile fosfolipidden zengin epitel y zeyinde hasar yaparak Hiyonlar n n geri diff zyonunu ve zararl etkisini art r r.

7 OH iyonlar n n da mi-de mukozas zerinde toksik etkisi g sterilmifltir. nin mukozaya ya-p flmas ile sald toksik proteinler aras nda mide epitel h crelerinin b y me-sini nleyen fakt r de bulunmaktad r. Vac A proteininin mide epitel h crele-rinde vakuol yap c etkisi vard ,7 Bakteri m k s ile epitel h crelerinin aras nda kolonize olur, mide muko-zas na invaze olmadan inflamasyon yapar. factorsalg lar, y zey proteinleri ile mukozaya n trofil ve monosit toplanmas n sa -lar, monositleri aktive eder ve inflamasyonu bafllat kronik aktif gastrit- Helicobacter Pylorive Eradikasyon tir, monon kleer h crelerin yan nda polimorf n veli l kositler de etti i t m kiflilerde gastrit oluflturmaktad r.

8 Ama buradaa klanmas gereken nas l oluyor da baz lar nda atrofi, intestinal metaplazi,displazi gibi premalin de ifliklere d n fl yor. Veya b y k bir o unluktagastrit asemptomatik iken bir grubunda belirgin dispeptik yak nmalar oluyorveya duodenal veya gastrik lser veya MALT lenfoma geliflebiliyor. Bug n busorular n tam olarak cevab n bulamam flt r; bakteri, konak ve evre fakt r-lerindeki farkl l klara ba lanmaktad virulan sufllar (cagA ve vacA pozitif) ile lser ve atrofik gastritve mide kanseri aras nda iliflki kurulmufltur. ile ilgili al fl-malar artt k a belki de ilerde infekte kiflilerin hangi hastal k riski ile karfl kar-fl ya olduklar anlafl ,7 MALT lenfoma konak ya ba l bir patoloji olarak g z kmektedir ve fark-l lokal imm nolojik cevaba ba l d r.

9 Konak ya ba l olarak, farkl mide asidsekresyonu veya kan gruplar ve imm n cevapta rol oynayan HLA genotiple-ri zerinde de durulmaktad evresel fakt rlerden d fl k sosyoekonomik durum, infeksiyonun k kyaflta al nmas , gastritin uzun s re devam etmesine neden olur ve atrofi intes-tinal metaplazi geliflmesini a klar. evresel fakt rler aras nda diyette antiok-sidanlar n ( zellikle vit C) az al nmas ile atrofi ve intestinal metaplazi iliflkisig Y NTEMLER nvaziv ve invaziv olmayan testler olarak iki gruba ayr larak incelenir. nvaziv TestlerEndoskopik inceleme s ras nda al nan biyopsilerle yap l r. Bunlar histoloji,k lt r, h zl reaz ve simir : Bu testler aras nda en de erli olan d r.

10 Sadece bakterinin varl konusunda bilgi vermez, gastritin derecesini de bugu-lar ayn zamanda hastan n takibinde izleyece imiz yolu da belirler. Atrofi, in-testinal metaplazi yayg n olmad k a endoskopik olarak tan namazlar. Bug nekadar saptad m z MALT lenfomalarda hiperemi, dem ve erozyon ve lserendoskopik bulgular mevcuttu. E er sadece n g steren testleryap lm fl olsa idi bu hastalar tan mam z olanak d fl idi. Histolojik olarak y -zeyel gastrit veya tam kat mukozal gastrit saptanm fl olgularda bakterinin era-dikasyonu tedavisinden sonra kontrole gerek olmayabilir. Ama atrofi, intesti-nal metaplazili olgular n mutlaka yap lmas na vehi olmassa 1 y ll k aralarla takibine gerek vard r.


Related search queries