Example: stock market

içindekiler - gib.gov.tr

Ayr nt l Bilgi in;Vergi leti im Merkezi (V MER) 444 0 rehber, yay n tarihinde y r rl kte olan mevzuat dikkate al narak haz rlanm t kanl m z n internet sayfas arac l yla g ncel mevzuat bilgilerine cretsiz olarak ula mak i in e-posta bilgilendirme hizmetine abone R DARES BA KANLI IM kellef Hizmetleri Daire Ba kanl Yay n No: 287 May s 2018i indekilerG R .. 4 7143 SAYILI KANUNLA GET R LEN MK NLAR .. 4A-YAPILANDIRMA KAPSAMINDAK BOR LAR ..51- KES NLE M BOR LAR .. 62- 6552, 6736 VE 7020 SAYILI KANUN KAPSAMINDA DEMES DEVAM EDENBOR 73- DAVA KONUSU VERG VE CEZALAR .. 84- DEFTER VE BELGELER NCELEMEDE OLANLARA GET R LEN MK NLAR ..10 5- P MANLIKLA VEYA KEND L NDEN BEYANNAME VER LMES .. 126- BA VURU VE DEME .. 137- YAPILANDIRMADAN YARARLANMANIN D ER ARTLARI.

4 www.gib.gov.tr 7143 sayili vergİ ve dİĞer bazi alacaklarin yenİden yapilandirilmasina İlİŞkİn kanun rehberİ 7143 sayili vergİ ve dİĞer bazi alacaklarin yenİden

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of içindekiler - gib.gov.tr

1 Ayr nt l Bilgi in;Vergi leti im Merkezi (V MER) 444 0 rehber, yay n tarihinde y r rl kte olan mevzuat dikkate al narak haz rlanm t kanl m z n internet sayfas arac l yla g ncel mevzuat bilgilerine cretsiz olarak ula mak i in e-posta bilgilendirme hizmetine abone R DARES BA KANLI IM kellef Hizmetleri Daire Ba kanl Yay n No: 287 May s 2018i indekilerG R .. 4 7143 SAYILI KANUNLA GET R LEN MK NLAR .. 4A-YAPILANDIRMA KAPSAMINDAK BOR LAR ..51- KES NLE M BOR LAR .. 62- 6552, 6736 VE 7020 SAYILI KANUN KAPSAMINDA DEMES DEVAM EDENBOR 73- DAVA KONUSU VERG VE CEZALAR .. 84- DEFTER VE BELGELER NCELEMEDE OLANLARA GET R LEN MK NLAR ..10 5- P MANLIKLA VEYA KEND L NDEN BEYANNAME VER LMES .. 126- BA VURU VE DEME .. 137- YAPILANDIRMADAN YARARLANMANIN D ER ARTLARI.

2 16 B- MATRAH VE VERG ARTIRIMINDA BULUNULMASI ..17 1- GEL R VE KURUMLAR VERG S NDE MATRAH 2 -GEL R VE KURUMLAR STOPAJ VERG LER NDE ARTIRIM ..203- KATMA DE ER VERG S NDE ARTIRIM ..234 - MATRAH VE VERG ARTIRIMINA L K N ORTAK H K MLER ..255 - BA VURU VE DEME ..27C- LETME KAYITLARININ D ZELT LMES ..271- LETMEDE MEVCUT OLDU U HALDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMT A,MAK NE,TECH ZAT VE DEM RBA LARA L K N KAYITLARIN D ZELT LMES ..272- KAYITLARDA YER ALDI I HALDE LETMEDE MEVCUT OLMAYAN EMT ANIN KAYITLARA Eczanelerde Kay t D zeltme ..293- KAYITLARDA YER ALDI I HALDE LETMEDE MEVCUT OLMAYAN KASA MEVCUDU LE ORTAKLARDAN ALACAKLARIN BEYANI..29 D- BAZI VARLIKLARIN M LL EKONOM YE KAZANDIRILMASI ..301- YURT DI INDAK VARLIKLARIN BEYANI ..302- YURT NDEK VARLIKLARIN BEYANI.

3 31 VERG N Z DEYEB LECE N Z ANLA MALI SAYILI VERG VE D ER BAZI ALACAKLARIN YEN DEN YAPILANDIRILMASINA L K N KANUN REHBER 7143 SAYILI VERG VE D ER BAZI ALACAKLARIN YEN DEN YAPILANDIRILMASINA L K N KANUN REHBER G R Vergi ve Di er Baz Alacaklar n Yeniden Yap land r lmas ile Baz Kanunlarda De i iklik Yap lmas na li kin 7143 Say l Kanun, 18/05/2018 tarihli Resmi Gazetede yay mlanarak y r rl e girmi z konusu Kanunla, kesinle mi vergi ve di er bor lara deme kolayl klar , ge mi d nemlere ili kin matrah ve vergi art r m nda bulunan m kelleflere ayr cal klar, i letmelerdeki emtia, makine, te hizat ve demirba kay tlar na ili kin cezas z d zeltme imk n , kasa ve ortaklardan alacaklar hesab n n cezas z ve faizsiz d zeltilmesi, ihtilaflar n sulh yoluyla sonland r lmas , yurt i i ve yurt d baz varl klar n belli tarihe kadar vergisiz ve ayr cal kl imk nlarla mill ekonomiye kazand r lmas , beyan edilmemi veya eksik beyan edilmi gelir ve kazan lar n zam ve faizsiz pi manl kla beyan edilmesi ile 6552, 6736 ve 7020 say l Kanunlar kapsam nda demeleri devam eden bor lar i in pe in deme indirimi gibi imk nlar getirilmi uygulanmas na ili kin a klamalara ve ayr nt l bilgilere, Ba kanl m z n internet sitesinden ( ) veya Vergi leti im Merkezi nin (V MER)

4 444 0 189 numaral telefon hatt ndan ula ilgili ayr nt l bilgi ve rnekler i in Vergi Ve Di er Baz Alacaklar n Yeniden Yap land r lmas na li kin 7143 Say l Kanun Genel Tebli inden ula lmas m mk nd SAYILI KANUNLA GET R LEN MK NLARS z konusu Kanun ile; 31 Mart 2018 tarihi itibar yla denmemi vergi bor lar n n gecikme faizi ve zamlar nda Y - FE* oran nda g ncelleme, Pe in demelerde; Y - FE tutar ndan %90 ND R M, Trafik Para Cezalar ve di er idari para cezalar as llar nda %25 ND R M,*Yurt i retici Fiyat YAPILANDIRMA KAPSAMINDAK BOR LAR Taksitli deme se ene i tercih edilmesi halinde ilk taksitin s resinde denmesi art yla ikinci taksit deme s resi i inde geri kalan taksitlerin tamam n n denmesi halinde.

5 Y - FE tutar ndan %50 ND R M, Trafik Para Cezalar ve di er idari para cezalar as llar nda %12,5 ND R M, Vergi asl na ba l olmayan usuls zl k ve zel usuls zl k cezalar n n %50 sinin silinmesi, Vergi ihtilaflar n n sulh yoluyla sonland r lmas nda %80 e varan indirim, Yurt i i ve yurt d baz varl klar n mill ekonomiye kazand r lmas , letme kay tlar n n cezas z ve faizsiz olarak ger ek duruma uygun hale getirilmesi, Eczanelerde cezas z ve faizsiz stok kay tlar n n d zeltilmesi, Matrah ve vergi art r m nda bulunan m kellefler i in vergi incelemesinden muafiyet, nceleme ve tarhiyat safhas ndaki bor lar n yap land r lmas , Beyan edilmemi gelirler ve kazan lar n pi manl kla cezas z ve faizsiz beyan , Yap land r lan bor lar n, Gelir daresi Ba kanl internet adresi ( ) zerinden anla mal bankalar n banka kart /kredi kart , banka hesab ndan havale y ntemi ve yabanc lkede faaliyet g steren bankalara ait kartlar ile denmesi, 6552, 6736 ve 7020 say l kanun kapsam nda demeleri devam eden bor lar i in pe in deme indirimi, Vadesi 31/12/2013 tarihinden nce olan 100 TL ve alt ndaki bor lar n silinmesi, gibi nemli imk nlar getirilmi tir.

6 A- YAPILANDIRMA KAPSAMINDAK BOR LARV ergi dairelerine; 31 Mart 2018 tarihinden (bu tarih d hil) nceki d nemlere ait vergi, resim, har ve bunlara ili kin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zamm alacaklar , 31 Mart 2018 tarihinden (bu tarih d hil) nce verilen askerlik, se im, trafik, n fus, karayolu ta ma, otoyollar ve k pr lerden ihlalli ge i idari para cezalar ile RT K idari para cezalar , NLE M BOR LAR Kanunun yay mland 18/05/2018 tarihi itibar yla, vadesi geldi i h lde denmemi ya da deme s resi hen z ge memi olan vergi d ndaki di er amme alacaklar ndan takip i in vergi dairelerine intikal edenler (ecrimisil, renim ve katk kredisi alacaklar gibi),i in ba say l Kanun kapsam nda kesinle mi bor lar, 6552, 6736 ve 7020 say l Kanun kapsam nda demesi devam eden bor lar, davaya konu edilen ihtilafl alacaklar ile inceleme ve tarhiyat a amas nda bulunan i lemler ve pi manl kla veya kendili inden yap lan beyanlar dolay s yla yap land rmaya y nelik a klamalar a a da yer almaktad KES NLE M BOR Kesinle mi Vergi ve Ceza Bor lar Kesinle mi bor larda; Bor as llar n n tamam , Gecikme faizi ve zamm yerine Y - FE oranlar esas al narak g ncellenen tutar, Vergi asl na ba l olmayan cezalar n (usuls zl k ve zel usuls zl k) %50 sinin, denmesi gerekmektedir.

7 Bu durumda, Vergi asl na ba l olan (vergi ziya ) cezalar n tamam , Vergi asl na ba l olmayan cezalar n (usuls zl k ve zel usuls zl k) kalan %50 si, Gecikme faizi ve zamm gibi fer i alacaklar n tamam n n,tahsilinden vazge NLE M BOR dari Para Cezalar Vadesi geldi i halde denmemi ya da deme s resi hen z ge memi ; dari para cezalar n n tamam , Faiz, gecikme faizi ve zamm gibi fer i alacaklar yerine Y - FE oranlar esas al narak g ncellenen tutar,tahsil edilecektir. Bu durumda, faiz, gecikme faizi ve zamm gibi fer i alacaklar n tamam silinerek tahsilinden vazge Kanun Kapsam na Giren Di er Bor larVadesi geldi i halde denmemi ya da deme s resi hen z ge memi di er bor lar n; As llar n n tamam , Faiz, gecikme faizi ve zamm yerine Y - FE oran esas al narak g ncellenen tutar,tahsil edilecektir.

8 Bu durumda, faiz, gecikme faizi ve zamm gibi fer i alacaklar n tamam silinerek tahsilinden vazge ilecektir. 2- 6552, 6736 VE 7020 SAYILI KANUN KAPSAMINDA DEMES DEVAM EDEN BOR LAR6552, 6736 ve 7020 say l Kanunlar kapsam nda yap land r lm ve denmekte olan alacaklar yeni Kanunun kapsam nda yap land r lamayacakt , an lan Kanunlar kapsam nda yap land r lan ve demeleri devam eden bor lardan kalan taksitlerin tamam n n 7143 say l Kanunla belirlenmi olan; ilk taksit deme s resi i inde 1 Ekim 2018 tarihine kadar (30/09/2018 tarihi Pazar g n ne rastlad ndan) denmesi halinde bu taksitler i inde yer alan Y - FE tutarlar n n %90 n n, KONUSU VERG VE CEZALAR ikinci taksit deme s resi i inde 30 Kas m 2018 tarihine kadar denirse, bu taksitler i inde yer alan Y - FE tutarlar n n %50 sinin,tahsilinden vazge KONUSU VERG VE CEZALARD avaya konu olan ihtilafl vergi alacaklar ile idari para cezalar da bu Kanun kapsam nda yap land r lmaya konu edilebilmektedir.

9 Htilafl vergi alacaklar dava a amas na ve karar durumuna g re %80 e varan oranlarda indirimlerle yap land rma ba vurusuna konu edilebilecek ve sulh yoluyla vergi ihtilaflar sonland r labilecektir. Vergi ihtilaflar n n yap land r lmas na ili kin a klamalar a a da yer almaktad r. htilafa Konu Vergi Asl ve Cezalar Dava A ma S resi Ge memi ya da htilaf Vergi Mahkemesinde (hen z karara ba lanmam ) ise; Vergi asl n n %50 sinin, Gecikme faizi ve zamm yerine Y - FE oranlar esas al narak g ncellenen tutar n denmesi gerekmektedir. Bu durumda; Vergi asl n n %50 sinin, Vergi asl na ba l olan (vergi ziya ) cezalar n tamam n n, Gecikme faizi ve zamm n n, tahsilinden vazge htilaf n st Yarg da Olmas Durumunda ise;Vergi mahkemesince veya istinaf ba vurusu zerine b lge idare mahkemesince verilmi en son karara bak lacakt KONUSU VERG VE CEZALAR En son karar Terkin ise; Vergi asl n n %20 sinin, Gecikme faizi ve zamm yerine Y - FE oranlar esas al narak g ncellenen tutar n, denmesi gerekmektedir.

10 Bu durumda; Vergi asl n n %80 inin, Vergi asl na ba l olan (vergi ziya ) cezalar n tamam n n, Gecikme faizi ve zamm gibi fer i alacaklar n tamam n n, tahsilinden vazge ilecektir. En son karar Tasdik ya da Tadilen Tasdik ise; Tasdik edilen vergi asl n n tamam n n, Terkin edilen k sm n %20 sinin, Gecikme faizi ve zamm yerine Y - FE oranlar esas al narak g cellenen tutar n, denmesi gerekmektedir. Bu durumda; Terkin edilen vergi asl n n %80 inin, Vergi asl na ba l olan (vergi ziya ) cezalar n tamam n n, Gecikme faizi ve zamm gibi fer i alacaklar n tamam n n, tahsilinden vazge htilafa Konu Usuls zl k ve zel Usuls zl k Cezalar Dava a ma s resi ge memi veya vergi mahkemesinde devam ediyorsa cezan n %25 i, En son karar terkin ise terkin edilen cezan n %10 u, En son karar tasdik veya tadilen tasdik ise; Tasdik edilen cezan n %50 si, Terkin edilen k sm n %10 u, denecektir.