Example: bankruptcy

ISCI SAGLIGI VE IS GUVENLIGI TUZUGU mt

ISCI SAGLIGI VE IS GUVENLIGI TUZUGU Bakanlar Kurulu Karar n n Tarihi : , No: 7/7583 Dayand Kanunun Tarihi : , No: 1475 Yay mland R. Gazetenin Tarihi : , No: 14765 B R NC KISIM Genel H k mler Madde 1 - 1475 say l Kanunu kapsam na giren i yerlerinde,i ilere aityat p kalkma yerlerinde ve di er m temilat nda bulunmas gereken sa l k artla-r n n ve i yerlerinde kullan lan alet,edevat,makinalar ve hammaddelery z nden, kabilecek hastal klara engel olacak tedbir ve ara lar n.

Madde 8 - İşyerlerindeki hava hacmi,makine,malzeme ve benzeri tesislerin kapladığı hacimler dahil olmak üzere,işçi başına en az 10 metreküp

Tags:

  Icsi, Isci sagligi ve is guvenligi tuzugu mt, Sagligi, Guvenligi, Tuzugu

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of ISCI SAGLIGI VE IS GUVENLIGI TUZUGU mt

1 ISCI SAGLIGI VE IS GUVENLIGI TUZUGU Bakanlar Kurulu Karar n n Tarihi : , No: 7/7583 Dayand Kanunun Tarihi : , No: 1475 Yay mland R. Gazetenin Tarihi : , No: 14765 B R NC KISIM Genel H k mler Madde 1 - 1475 say l Kanunu kapsam na giren i yerlerinde,i ilere aityat p kalkma yerlerinde ve di er m temilat nda bulunmas gereken sa l k artla-r n n ve i yerlerinde kullan lan alet,edevat,makinalar ve hammaddelery z nden, kabilecek hastal klara engel olacak tedbir ve ara lar n.

2 I yerlerindei kazala-r n nlemek zere bulundurulmas gerekli ara lar n ve al nacak g venliktedbir-lerinin neler oldu u bu T z kte belirtilmi tir. Madde 2 - Her i veren, i yerinde i ilerinin sa l n ve i g venli ini sa lamak i in,bu T z kte belirtilen artlar yerine getirmek ara lar noksans z bulundurmak gerekli olan yapmakla y k ml d r. iler de,bu yoldaki usuller ve artlara uymak zorundad rlar. Madde 3 - veren,i ilere yapmakta olduklar i lerinde uymalar gereklisa l k ve g venlik tedbirlerini retmek ve i de i tirecek i ilere yenisiningerekti i bilgileri vermek zorundad r.

3 Madde 4 - verenin,i yerinde,teknik ilerlemelerin getirdi i daha uygunsa -l k artlar n sa lamas ;kullan lan makinalarla alet ve edevattan herhangibir ekilde tehlike g sterenleri veya hammaddelerden zehirli veya zararl olanlar , yap lan i in zelli ine ve fennin gereklerine g re bu tehlike ve zararlar azal-tan alet ve edevatla de i tirmesi i kazalar n nlemek zere i yerindeal nmas ve bulundurulmas gerekli tedbir ve ara lar ve al nacak di er i g venli ited-birlerini devaml surette izlemesi esast r. K NC KISIM Sa l k artlar ve G venlik Tedbirleri B R NC B L M 1 yerlerinde Bulunmas Gereken Sa l k artlar ve G venlik Tedbirleri.

4 Madde 5 - yeri kurulmas amac yla yeniden yapt r lacak binalarlabunlara yap lacak her e it ekler ve bunlardaki de i iklikler,mevzuata ve o binadayap -lacak i in nitelik ve zelliklerine uygun bulunacakt r. Evvelce in a edilmi olan herhangi bir binan n t m n n veya birk sm n n i yeri olarak kullan lmas nda da, bu artlar aranacakt r. Madde 6 - yerlerinin at lar ; s ,r zgar,ya mur,kar gibi d etkilerden i ileri tamamen koruyacak surette dayan kl ve muhafazal yap lm olacakt r.

5 At n n zeri,yaz n fazla s ge iren sa ve benzeri malzeme ile rt l bulundu- u takdirde,ayr ca bir tavan yap lmas ,bununla at aras nda hava ak m sa laya-cak menfezler bulunmas gereklidir. i yerlerinin bulundu u baraka,sayvan,sundurma ve benzeri yerlerin at lar , s ge iren sa ve benzeri malzeme de rt lm oldu u hallerde bu at lar,en az 350 santimetre y kseklikte yap lm olacakt r. Madde 7 - yerlerinde i ilerin daimi olarak al t r ld yerlerin tavan y ksekli i,en az 3 metre olacakt r.

6 Tabana paralel olmayan tavanlarda bu y ksekli in ortalamas 3 metreolacak ve en al ak k sm ,varsa,kiri in alt noktas ndan 240 santimetreden a a olmaya- cakt r. 17/5/1941 tarihinden nce al makta bulunan i yerlerinde,fazla s ,buhar, gaz yahut zararl tozlar karmas gibi sa l k y n nden sak ncal olmayani ler i in,hava hacmi 8 inci maddede yaz l miktara uygun bulundu u ve yeterlihava- land rma sa land hallerde,bu y kseklik 2 metreye kadar kabul edilebilir. 17/5/1941 tarihinden sonra ve bu T z n y r rl e girmesinden nce al - makta olan i yerlerinde birinci ve ikinci f kralarda yaz l tavan y ksekli i,enaz 285 santimetre olarak kabul edilir.

7 2 Madde 8 - yerlerindeki hava hacmi,makine,malzeme ve benzeritesislerin kaplad hacimler dahil olmak zere,i i ba na en az 10 metrek polacakt r. Hava hacminin hesab nda,tavan y ksekli inin 4 metreden fazlas nazaraal nmaz. Madde 9 - Her i yerinde,makine,tezgah,malzeme ve benzeritesisler, al an i ilerin i lerini rahat a yapmalar na engel olmayacak ve herhangibirtehlikeye sebebiyet vermeyecek ekilde yerle tirilecek ve bunlar,gere i gibikorunacakt r.

8 Yeri olarak kullan lan binalar n d eme y zeyine,orada al an i iler i in tehlikeli olacak ekilde,makine,tesis,ham,yar i lenmi veya tami lenmi malzeme b rak lmayacakt r. Madde 10 - yerlerinde taban d eme ve kaplamalar ,sa lam,kuru vem mk n oldu u kadar d z ve kaymaz bir ekilde olacak ve malzemesi kolaycay kan p te- mizlenmeye elveri li bulunacakt r. Yap lan i e g re,tabana fazla su veya sulu eyler d k leni yerlerinde, amuryahut bula k su birikintileri olmamas i in gerekli tedbirler al nacak ve yersifonlar konulacakt r.

9 Taban ve asma katlar n d emeleri, zerine konulacak makine,alet veedevat vebenzeri malzeme ile orada al t r lacak i ilerin a rl na dayanabilecek ekilde yap lm olacak ve metrekare hesab ileta yabilecekleri en ok a rl k miktarlar ,yetkili teknik elemana tespit ettirilecek ve buhadler st nde y klemelere meydan verilmeyecektir. Ah ap ve yan c maddelerden yap lm d emelerin bulundu uyerlerde,a k ate veya alevle al malar yap lmayacakt r. Teknik nedenlerle d emelerde ukur,delik,merdiven ba lar ,menhollerve ka- nallar gibi tehlike g steren seviye fark bulundu u hallerde,gereklitedbirler al nacakt r.

10 Inde a nd r c ,yak c veya s cak s v lar bulunan b y k kap,sarn ,kuyu,havuz ve depolar n a zlar ,d eme ile ayn seviyede bulunuyorsa,bunlar nkenar-3lar ,sa lam bir korkulukla evrilecek veya a zlar kapakla rt lecektir. Madde 11 - yerlerindeki koridorlar,i ilerin kolayl kla gelip ge mesini sa layacak ve tehlike ba g sterdi inde i yerini abuklukla bo altmayayetecek geni likte olacak,tabii veya suni kla ayd nlat lm bulunacakt r. Makinalar,motorlar ve bunlar taraf ndan al t r lan aletler ve di er tez- gahlar aras ndaki a kl k,i ilerin rahat al malar n sa lamak zere,en az80 santimetre olacakt r.