Example: barber

KABİN YOL BOYU DENETİMLERİNE İLİŞKİN ESAS VE …

KAB N YOL BOYU DENET MLER NE L K N ESAS VE USULLER TAL MATI (SHT KAB N YOL BOYU) B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak, Tan mlar ve k saltmalar Ama madde 1 (1) Bu Talimat n amac , havayolu i letmelerinin kabin emniyet ve g venlik prosed rlerinin ulusal ve uluslararas mevzuata uygun olarak yerine getirildi ini kontrol etmek amac yla ger ekle tirilecek kabin yol boyu denetimlerine ili kin usul ve esaslar d zenlemektir. Kapsam madde 2 (1) Bu Talimat, 14/10/1983 tarihli ve 2920 Say l T rk Sivil Havac l k Kanununa g re yolcu ta mac l yapan havayolu i letmeleri ile bu i letmelerde g rev yapan kabin ekibi yelerini kapsar. Dayanak madde 3 (1) Bu Talimat, 14/10/1983 tarihli ve 2920 Say l T rk Sivil Havac l k Kanunu ile 10/11/2005 tarihli ve 5431 say l Sivil Havac l k Genel M d rl Te kilat ve G revleri Hakk nda Kanun, 06/03/2013 tarihli Sivil Havac l k Genel M d rl Teknik Denet ilerin G rev, Yetki Ve Sorumluluklar ile al ma Usul Ve Esaslar Hakk nda Y netmelik (SHY-TD01), 16/11/2013 tarihli ve 28823 say l Ticari Hava Ta ma letmeleri Y netmeli i (SHY-6A) ve 24/08/2010 tarihli ve 11111 say l U akla Ticari Hava Ta ma letmecili i Operasyon Usul ve Esaslar Talimat na (SHT-OPS 1) dayan larak haz rlanm t r.

KABİN YOL BOYU DENETİMLERİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER TALİMATI (SHT – KABİN YOL BOYU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve kısaltmalar Amaç MADDE 1– (1) Bu Talimatın amacı, havayolu işletmelerinin kabin emniyet ve güvenlik prosedürlerinin ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak yerine getirildiğini

Tags:

  Madde, Madde 1

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of KABİN YOL BOYU DENETİMLERİNE İLİŞKİN ESAS VE …

1 KAB N YOL BOYU DENET MLER NE L K N ESAS VE USULLER TAL MATI (SHT KAB N YOL BOYU) B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak, Tan mlar ve k saltmalar Ama madde 1 (1) Bu Talimat n amac , havayolu i letmelerinin kabin emniyet ve g venlik prosed rlerinin ulusal ve uluslararas mevzuata uygun olarak yerine getirildi ini kontrol etmek amac yla ger ekle tirilecek kabin yol boyu denetimlerine ili kin usul ve esaslar d zenlemektir. Kapsam madde 2 (1) Bu Talimat, 14/10/1983 tarihli ve 2920 Say l T rk Sivil Havac l k Kanununa g re yolcu ta mac l yapan havayolu i letmeleri ile bu i letmelerde g rev yapan kabin ekibi yelerini kapsar. Dayanak madde 3 (1) Bu Talimat, 14/10/1983 tarihli ve 2920 Say l T rk Sivil Havac l k Kanunu ile 10/11/2005 tarihli ve 5431 say l Sivil Havac l k Genel M d rl Te kilat ve G revleri Hakk nda Kanun, 06/03/2013 tarihli Sivil Havac l k Genel M d rl Teknik Denet ilerin G rev, Yetki Ve Sorumluluklar ile al ma Usul Ve Esaslar Hakk nda Y netmelik (SHY-TD01), 16/11/2013 tarihli ve 28823 say l Ticari Hava Ta ma letmeleri Y netmeli i (SHY-6A) ve 24/08/2010 tarihli ve 11111 say l U akla Ticari Hava Ta ma letmecili i Operasyon Usul ve Esaslar Talimat na (SHT-OPS 1) dayan larak haz rlanm t r.

2 Tan mlar ve k saltmalar madde 4 (1) Bu talimatta yer alan; a) Denet i: SHY-TD01 Y netmeli i kapsam nda teknik denet i olarak atanm Genel M d rl k personelini, b) EASA: Avrupa Havac l k Emniyet Ajans n , c) Genel M d r: Sivil Havac l k Genel M d r n , ) Genel M d rl k: Sivil Havac l k Genel M d rl n , d) Haberli denetim: letmeye nceden haber verilmek suretiyle planlanan ve ger ekle tirilen kabin yol boyu denetimini, e) Habersiz denetim: letmeye haber vermeksizin planlanan ve ger ekle tirilen kabin yol boyu denetimini, f) ICAO: Uluslararas Sivil Havac l k Te kilat , g) letme: SHY-6A Y netmeli ine g re Genel M d rl k taraf ndan yolcu ta mac l yapmak zere yetkilendirilmi havayolu i letmelerini, ) Kabin Amiri: Gerekli e itim ve kontrol u u lar n tamamlam ve i letme taraf ndan g revlendirilmi k demli kabin ekibi yesini, h) Kabin Ekibi.

3 Bir u u g revinin yap lmas nda kokpit ekibinin d nda, esas g rev yeri hava arac n n kabini olan ve i letme taraf ndan gerekli temel ve yenileme e itimleri verilmi sertifikal personeli, ) Kokpit ekibi: Hava arac n n sevk ve idaresinden sorumlu pilotlar ile varsa u u m hendislerini, i) SAFA: Yabanc hava ara lar na yap lan ramp denetimlerini, j) SANA: Yerli hava ara lar na yap lan ramp denetimlerini, k) Sorumlu kaptan pilot: Havac l k i letmeleri taraf ndan belirlenen ve u u un sevk ve idaresinden sorumlu kaptan pilot veya kaptan pilotun g rev yapamamas durumunda ge ici olarak bu g revi stlenecek pilotu, l) Teknik denet i kart : Teknik Denet i olarak atanm Genel M d rl k personeline verilen tan t c kimlik kart n , m) U u ekibi: Bir hava arac n n operasyonu i in g revlendirilen pilotlar ile kabin g revlilerinden olu an ekibi, ifade eder. (2) Bu Talimatta belirtilmeyen tan mlar i in 2920 say l Kanun, 5431 say l Kanun ve di er sivil havac l k mevzuat ile lkemizin yesi bulundu u uluslararas sivil havac l k kurulu lar taraf ndan yay mlanan dok manlarda belirtilen tan mlar ve k saltmalar ge erlidir.

4 K NC B L M Genel Esas ve Usuller Kabin yol boyu denetimine ili kin genel esaslar madde 5 (1) Kabin Yol Boyu Denetimi, bir u u operasyonu boyunca i leticiye ait kabin emniyet ve g venlik prosed rlerinin, ulusal ve uluslararas mevzuatlarda tan mlanm gereklilikler ve emniyetli operasyon uygulamalar yla olan uyumunu g zlemlemek amac yla yap l r. (2) Kabin yol boyu denetimi en az bir teknik denet i taraf ndan, numaral kontrol listesine ve EASA taraf ndan yay mlanan SAFA Denetim Prosed rleri Rehber D k man Ek-1 inde yer alan Emniyet/Kabin ba l kl B kategorisine ait tan mlanm maddelere g re yap l r. (3) Denet i, kabin yol boyu denetimi ger ekle tirmeden nce, i leticiye ait kabin operasyon usulleri ve kabin i i ekipmanlar hakk nda bilgi sahibi olur. (4) Denet i, mevzuat gerekliliklerine ve i letme prosed rlerine uygun olarak hareket eder, denetim g revi s resince zorunlu olmad k a yolcularla ileti ime ge mez.

5 (5) Denet i, u u boyunca kokpit ekibinden talep edilmedi i s rece kokpite girmemeye zen g sterir. (6) Herhangi bir sebeple denetimin yap ld u a n yol boyu veya gidilen meydan yede ine inerek orada kalmas durumunda i letici, denet inin u u ekibiyle beraber konaklamas n sa lar. Kabin yol boyu denetim alanlar madde 6- (1) Kabin yol boyu denetimlerinde g zlemlenecek ve de erlendirilecek a a da s ralanan genel alan bulunmaktad r. a) Kabin i i alan nda, u ak kabininin u u a elveri lilik durumu, acil durum malzemelerinin ve d emelerin uygunlu u denetlenir. Ekipman kontrol i in u u ncesinde yeterli zaman olmamas durumunda bu kontrol u u sonras nda ger ekle tirilir. Bu kontroller, yolcular n u akta bulunmad ortamda, tercihen yolcu kabul ncesinde kabin ekibi ile beraber yap l r. Kontroller, kabin ekibinin g rev ve sorumluluklar n engellemeyecek ve u a n kalk saatini, yolcu bini /ini s re lerini olumsuz etkilemeyecek ekilde yap l r.

6 B) Kabin ekibi yeleri alan nda, u u boyunca g revlerini ger ekle tiren atanm kabin ekibi denetlenir. Denet i, s z konusu ekibin bilgisini, kabiliyet ve yeterliliklerini do rudan ekibin g revlerini yerine getirmelerindeki s re leri g zlemleyerek de erlendirir. c) U u un g zlemlenmesi alan nda, kabin yol boyu denetiminde g zlemlenebilen u u un belirli safhalar incelenir. Bunlar u u ekipleri aras ndaki koordinasyonu, kabin bagajlar gibi s re leri i ine alan bir ok maddeyi kapsar. Bu alanlar u u ncesinde, u u s ras nda ve u u bitiminde g zlemlenir. (2) G revli kabin ekibi haricinde, u u a e itim amac yla kat lan personel de erlendirmeden muaf tutulur. Denetim y ntemleri madde 7 (1) Kabin yol boyu denetimleri, g zetim program kapsam nda haz rlanan denetim plan na g re haberli veya habersiz olarak yap l r. (2) Denet i, haberli yap lacak olan denetim i in i leticiyi nceden bilgilendirilir.

7 (3) letici, u u un sorumlu kaptan pilotunu ve kabin amirini kabin yol boyu denetiminin yap laca n bildirir. (4) Habersiz denetim i in i leticiye herhangi bir bildirimde bulunulmaz, denet i ilgili u u ta yolcu olarak bulunur. U u un sonunda t m yolcular u a terk ettikten sonra, kendisini kabin amirine tan t r ve yap lan denetime ve sonucuna ili kin gerekli bilgileri payla r. Denetimin planlanmas madde 8 (1) Denet i, denetim i in gerekli haz rl klar n u u tan nce yapar. Denet i, haz rl k kapsam nda a a da yer alan hususlar inceler: a) Kabin ekibi raporlar , b) Kabin ekibi e itimleri ve yeterlilik kontrolleri, c) Kabin ekibi sertifikalar ve sa l k sertifikalar , ) Daha nce yap lm kabin yol boyu kontrolleri, d) SAFA/SANA denetim raporlar , e) Genel M d rl k taraf ndan i leticiye yap lan operasyon denetleme raporlar , f) letme el kitab n n ilgili b l mleri.

8 (2) Denet i, denetim plan n i leticinin kaliteden sorumlu y netici personeli ile koordine eder. Kalite y neticisi, denet inin u u ncesinde u u ekibi ile bulu mas n sa lar. (3) Denetimin, ekibin u u a ba lad ilk sekt r haricinde ara bir durakta ba lamas halinde, denet i kabin amirine denetim hakk nda gerekli bilgilendirmeyi yapar. (4) U a n sorumlu kaptan pilotu, denet inin u u ncesi brifing ve haz rl klar na kat lmas n , u a a kabul n ve t m ekibinin denetim konusunda yard mc olmas n sa lar. (5) letici, denet inin a a da belirtilen yerlerde u u unu sa lar: a) Denet iye ncelikle, kabin ekibine tahsis edilmi koltuklardan bo olan birisi tahsis edilir. Bu durumda kabin ekibi, denet iye a a da yer alan hususlar i eren brifing verir: 1) Katlan r koltu un ve kemerlerin kullan ekli, 2) Can yele inin yeri ve kullan m , 3) Oksijen sistemi 4) Kemer ve sigara ikaz klar , elektronik cihazlar n kullan m 5) En yak n acil k ve acil k klar 6) Yolcu emniyet kart b) Bo kabin ekibi koltu u olmamas durumunda, denet i yolcu koltu unda u u ger ekle tirir.

9 NC B L M Yol Boyu Denetimi ve Denetimin A amalar Denetimin ger ekle tirilmesi madde 9 (1) Denet i, teknik denet i kart n g stererek u u ekibine kendisini tan t r ve yapaca denetimin amac hakk nda bilgi verdikten sonra ekiple beraber u a a ge er. Teknik denet i kart n denetleme s resince g r lebilir bir bi imde ta r. (2) Kabin yol boyu denetiminde; hava arac kabininin g zetimi, kabin ekibinin yeterlili i, uygulanan standart operasyon usullerinin ilgili sivil havac l k kurallar na, i letme el kitab na ve genel i letici kurallar na uygunlu u denetlenir. (3) Denetim, yolcular n u a a binmesini, inmesini ve yolcular n seyahat konforunu olumsuz etkilemeyecek ekilde yap l r. (4) Denet i, daha iyi g zlem yapabilmek amac yla, koltuklar n n m sait olmas durumunda kabin amiriyle koordine kurarak yer de i imi yapabilir (5) Denetim, kabin ekibinin g revlerini yapmalar n engellemeyecek ekilde yap l r.

10 U u ncesi denetim madde 10 (1) U u ncesi a a da s ralanan hususlar kontrol edilir: a) Kabin plakartlar , k , sigara i ilmez, acil durum malzemeleri gibi i aretlerinin okunakl ve do ru yerinde oldu u, b) Yang n s nd r c lerin; say s n n, yerinin ve yerle iminin do rulu u, c) Oksijen t plerinin; say s n n, yerinin ve yerle iminin do rulu u ile maskesinin durumu ve ba lant lar , ) Koruyucu Solunum Te hizat n n; say s n n, yerinin ve yerle iminin do rulu u, d) lkyard m antas n n say s n n, yerinin, yerle iminin ve i eri inin do rulu u, e) Acil durum t bbi yard m antas n n say s n n, yerinin ve yerle iminin do rulu u f) Megafonun say s n n, yerinin, yerle iminin do rulu u ve genel durumu, g) Yolcu koltuklar n n; 1) Acil k ta olanlar n n yat r lmaz oldu u, 2) Yat rma ve dik pozisyona alma mekanizmalar n n kullan labilir durumda oldu u, 3) Minderlerinin kullan labilir durumda oldu u, 4) Masalar n n kilit mekanizmalar n n al t , 5) Kemerlerin ve kilit mekanizmalar n n i levselli i, ) Yolcu servis nitesindeki oksijen maske kapaklar n n kapal oldu u, h) Kabin ekibi istasyonlar n n; 1) Koltu unun otomatik kapanabilir oldu u, 2) Koltuk kemerlerinin kilit mekanizmalar n n i levselli i, 3) Koltuk minderlerinin kullan labilir durumda oldu u, 4) Anons sistemi ve interfon sisteminin al r oldu u, 5) El fenerlerinin sabitlenmi ve al r oldu u, ekip can yeleklerinin ve oksijen maskesi paneli a ma arac n n bulundu u, 6) Kabin ekibi koltuk ba l klar n n do ru pozisyonda oldu u ) Mutfaklar n.


Related search queries