Example: bankruptcy

Karayolları Asfalt Çözümleri - istanbulteknik.com

Stanbul Teknik; geli tirdi i r nler ve uygulamalar ile karayollar na has m hendislik z mleri sunmaktad r. Karayollar Asfalt z mleri bro r , i sahas nda kar la labilecek sorunlar ortadan kald rmay ama lamaktad Asfalt z mleri5 bin y ll k bir tarihe sahip olan Asfalt n yollarda kullan m 100 y l ncesine dayanmaktad r. Ba larda ba lay c olmaks z n y zey tabakas zerinde seyreden ara lar n kald rd tozu nlemek amac yla kullan lan Asfalt n T rkiye deki uygulamalar Osmanl d nemlerine uzanmaktad r. Cumhuriyet d nemi ile ba layan Asfalt kaplama yap m ; Marshall yard mlar ile yayg nla t r lm ve 1950 de Karayollar Genel M d rl n n kurulmas ile s rekli geli im g stermi tir.

İstanbul Teknik; geliştirdiği ürünler ve uygulamalar ile karayollarına has mühendislik çözümleri sunmaktadır. Karayolları Asfalt Çözümleri broşürü, iş

Tags:

  Istanbul

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Karayolları Asfalt Çözümleri - istanbulteknik.com

1 Stanbul Teknik; geli tirdi i r nler ve uygulamalar ile karayollar na has m hendislik z mleri sunmaktad r. Karayollar Asfalt z mleri bro r , i sahas nda kar la labilecek sorunlar ortadan kald rmay ama lamaktad Asfalt z mleri5 bin y ll k bir tarihe sahip olan Asfalt n yollarda kullan m 100 y l ncesine dayanmaktad r. Ba larda ba lay c olmaks z n y zey tabakas zerinde seyreden ara lar n kald rd tozu nlemek amac yla kullan lan Asfalt n T rkiye deki uygulamalar Osmanl d nemlerine uzanmaktad r. Cumhuriyet d nemi ile ba layan Asfalt kaplama yap m ; Marshall yard mlar ile yayg nla t r lm ve 1950 de Karayollar Genel M d rl n n kurulmas ile s rekli geli im g stermi tir.

2 1950 de yakla k 9 bin 500 km olan karayolu a , g n m zde; karayollar , k y yollar ve ehir i i yollar dahil yakla k 400 bin kilometreye ula m t r. Ge en s rede otomotiv sekt r n n geli mesiyle birlikte karayolu ile yap lan ta mac l k oran da artm t r. Y k ta mac l n n %92 sinin ve yolcu ta mac l n n %95 inin karayollar vas tas yla yap ld g n m zde; yollar kaplayan asfaltlar n daha uzun m rl olmas gereklili i ekonomik bir ger ektir. stanbul Teknik, Asfalt n fiziksel zelliklerini artt rarak daha iyi bir kullan m sa layan r n gam yla gerek Karayollar n n, gerek yerel y netimlerin gerek de m teahhitlerin uygulama ncesi ve sonras nda kar la abilece i muhtemel sorunlara y nelik z mler sunmaktad r.

3 1 Asfalt z mleri2 Bit m n Agregay Daha yi Sarmas , Yap mas veSoyulma Mukavemetinin Artt r lmas (TeraGrip) YOL YAPIMBit m Asfalt yolda ba lay c olarak kullan lmaktad r. Genel olarak agrega taneciklerini bir arada tutmak veya farkl Asfalt kaplamalar n birbirine yap t rmak i in kullan l r. Agregan n mineral zellikleri ile bit m n kimyasal zellikleri, bit m n agregaya yap mas n belirleyen fakt rlerdir. Bazalt ve granit gibi volkanik kaya lar sertli inden dolay yol i in ideal agregalar olmas na ra men; bit m n bu ta lara yap ma kuvveti genellikle yeterli de ildir. Bit m n agregaya yap mas ve bit m n agregay sarmas Asfalt i in son derece nemlidir.

4 Stanbul Teknik in TeraGrip Soyulma nleyici Katk Malzemesi (DOP), bit m n agregaya daha iyi yap mas n ve agregay daha iyi sarmas n sa lar. Bit m ile Agregan n Yap mas n Etkileyen Malzeme zellikleri ve Harici Fakt rlerAgrega zellikleriBit m zellikleriKar m zellikleriHarici fakt rlerMineralojiBit m reolojisiBo luk oran Ya murY zey p r zl l Elektriksel polaritesiGe irgenlikNemBo luk miktar Kimyasal yap s Bit m miktar Suyun pH de eriTozBit m film kal nl TuzSertlikFiller tipiS cakl kY zey alan Agrega gradasyonuS cakl k fark Su absorbsiyonuKar m tipiTrafikNem oran Kimyasal katk larDizaynFiziki ekliPolimer modifikasyonu ilikA nmaDrenajKaynak.

5 Shell Bitumen HandbookBit mBit mBit m n Agregay Islatmas (TeraGrip Sayfas )Yeterli slatma-Dar kontak a s Yetersiz slatma-Genifl kontak a s TeraGrip al ma PrensibiBit m n Agregay Islatmas Yeterli Islatma-Dar Kontak A s Yetersiz Islatma-Geni Kontak A s TeraGrip Bit m n Agregaya Yap ma Kuvvetini Artt r rT rkiye de retilen lkSoyulma nleyici Katk Malzemesi3 Asfalt Kaplamas n n mr n Uzatmak inAgregalar n Silika eri iAsfalt yollarda meydana gelen atlaklar, kopmalar, ukurlar ve di er bozulmalar genellikle suyun etkilerinden dolay meydana gelir. rne in; donma- z lme s recinin sebep oldu u atlaklar, b y k l de bit m n agregaya yap ma eksikli inden kaynaklanmaktad r.

6 Asfalt yol yap m nda kullan lan bit m artan trafik y k n ta makta yetersiz kald ndan; bit m Asfalt yol yap m nda elveri li hale getirmek i in kullan lan kimyasallara olan ihtiya giderek artmaktad r. stanbul Teknik in soyulma nleyici katk lar , bit m n agregay daha iyi sarmas n ve daha iyi yap mas n sa layarak Asfalt n indirekt ekme mukavemetini de ( M) artt rarak Asfalt kaplamas n n mr n uzatmaktad yap s ndan dolay bit m n polaritesi zay ft r. Buna kar l k suyun polaritesi ok daha kuvvetlidir. Bazalt ve granit gibi asidik agregalar n y zey polaritesi negatifken; kalker agregalar nki pozitiftir. Yap sal olarak asidik agregalar n silika oranlar y ksektir.

7 Bazik agregalar ise karbonat i erirler. Bit m n asiditesi y ksek ise; negatif polariteli yap s ndan dolay bazalt agregalar ile kullan ld nda soyulma mukavemeti yeterli olmayabilir. TeraGrip AN, bazik yap da olup asidik bazalt agregalar n soyulma mukavemetini m kemmel ekilde artt rarak bu sorunu ortadan kald r r. %0%10%20%30%40%50%60%70%80%90%100 KuvarsitGranitKum tafl DiyoritBazaltKalkerMermerAgregalar n Silika eri i(TeraGrip Sayfas )Soyulma nleyici katk n n bit me homojen ekilde kar t r lamamas , uygulamada rastlanan nemli sorunlardan biridir. Bit m n bir k sm nda fazlaca katk varken di er k sm nda az katk olaca i in istenen sonu al namayacakt r.

8 Homojen kar man n d zg n ekilde ger ekle tirilebilmesi i in; katk n n bit me servis tank nda kat lmas nerilir. Kimyasal Yap lar Bak m ndan Soyulma Mukavemetini Artt r c Katk larAmin Esasl Katk lar: TeraGrip AN ve ANG T m d nyada en yayg n olarak kullan lan katk e idi olan amin esasl katk lar, keskin amin kokular ile tan n rlar. stanbul Teknik in TeraGrip AN r n nde bu koku ok azd r. Amin i eren katk lar organik yap lar ndan dolay s ya kar hassasiyet g sterir. TeraGrip AN ve ANG s cak bit m i inde ok daha uzun s re stabilitesi bozulmadan kullan labilir. TeraGrip AN, pH de eri n tr olacak ekilde retilmektedir.

9 Hem kalker hem de bazalt agregalar ile uyumu m kemmeldir. Polifosforik Asit Esasl Katk lar: TeraGrip PH Polifosforik asit (PPA), su i ermeyen polimerle mi fosforik asittir. Temiz kokusu vard r. norganik yap s ndan dolay s l dayan m ok y ksektir ve s cak bit m i inde etkinli ini kaybetmez. Bit m n asitlik de erinden etkilenmez ok geni yelpazedeki agrega ile uyumludur (kalker, bazalt, granit, dere malzemesi vb.).45 Sathi Kaplama Yollarda Soyulma Mukavemetini Artt rma lkemizdeki yollar n o u sathi kaplamad r. Sathi kaplama yollarda k sa zamanda bozulmalar ya anmaktad r. Bunun nemli nedenlerinden biri; agregan n y kanmas n n m mk n olmamas ya da yeterince y kanamad nda zerindeki tozun, bit m n agregay sarmas n ve yap mas n etkilemesidir.

10 Sathi kaplama yol yap lmas n n gerekti i sonbahar aylar nda, geceden kalan agrega so umu tur. Bit m n, so umu ve stelik de tozla kapl olan agregay sarmas zorla maktad r. Bu sorunu telafi etmek i in genellikle daha yumu ak olan y ksek penetrasyonlu bit m kullan lmakta ve bit m miktar artt r lmaktad r. Ancak mevsim de i ip yaz geldi inde yumu amadan t r sathi kaplamalarda kusmalar meydanagelmektedir. stanbul Teknik in soyulma nleyici katk s olan TeraGrip AN, bit m n agregay daha iyi sarmas n ve slatmas n sa lar. Ancak yol yap m al malar her zaman s cak havalarda ger ekle meyebilir. 10 C nin alt ndaki evre s cakl klar nda ve agrega zerinde toz oldu u durumlarda da sathi kaplama yap lmas gerekebilir.


Related search queries