Example: bachelor of science

KARAYOLLARI KENARINDA YAPILACAK VE …

KARAYOLLARI KENARINDA YAPILACAK VE A ILACAK TES SLER HAKKINDA Y NETMEL K B R NC KISIM B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama ve Kapsam MADDE 1 - (De i ik: Say l Resmi Gazete) Bu Y netmelik; a) Karayollar n n her iki taraf nda karayollar na ba lant y sa layacak ge i yollar y n nden akaryak t istasyonlar , servis istasyonlar , akaryak t dolum istasyonlar , s v la t r lm petrol gazlar (LPG/CNG) dolum ve ikmal istasyonlar , tehlikeli madde depolar , umuma a k park yerleri, umuma a k garaj, yolcu terminali (otogar), y k terminali (nakliyat ambar ve depolar ), fabrika, i han , ar , pazar yeri, toptanc hal, sinema, tiyatro ve benzeri e lence yerleri, turistik yap ve tesisler, malzeme ocak ve harmanlar , maden ve petrol antiye-ocak ve tesisleri, ara bak m-onar m-te hir ve sat yerleri, otel, motel, lokanta, kahvehane, ticari bina, hububat-t t n-f nd k-pancar ve benzeri tar m r nleri depolar , besi iftli i ve ah rlar, yolcu indirme-bindirme yerleri (durak)

karayollari kenarinda yapilacak ve aÇilacak tesİsler hakkinda yÖnetmelİk bİrİncİ kisim bİrİncİ bÖlÜm amaç, kapsam ve tanımlar

Tags:

  Karayollari

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of KARAYOLLARI KENARINDA YAPILACAK VE …

1 KARAYOLLARI KENARINDA YAPILACAK VE A ILACAK TES SLER HAKKINDA Y NETMEL K B R NC KISIM B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama ve Kapsam MADDE 1 - (De i ik: Say l Resmi Gazete) Bu Y netmelik; a) Karayollar n n her iki taraf nda karayollar na ba lant y sa layacak ge i yollar y n nden akaryak t istasyonlar , servis istasyonlar , akaryak t dolum istasyonlar , s v la t r lm petrol gazlar (LPG/CNG) dolum ve ikmal istasyonlar , tehlikeli madde depolar , umuma a k park yerleri, umuma a k garaj, yolcu terminali (otogar), y k terminali (nakliyat ambar ve depolar ), fabrika, i han , ar , pazar yeri, toptanc hal, sinema, tiyatro ve benzeri e lence yerleri, turistik yap ve tesisler, malzeme ocak ve harmanlar , maden ve petrol antiye-ocak ve tesisleri, ara bak m-onar m-te hir ve sat yerleri, otel, motel, lokanta, kahvehane, ticari bina, hububat-t t n-f nd k-pancar ve benzeri tar m r nleri depolar , besi iftli i ve ah rlar, yolcu indirme-bindirme yerleri (durak)

2 , s r c kurs yerleri, e itim-sa l k-spor-dini-k lt rel ve benzeri ama l kamu ve zel yap lar ile bunlar n sosyal tesisleri, retme iftlikleri, havuzlar, sabit kantarlar, trafolar, meskenler ile trafik g venli ini etkileyecek her t rl yap ve tesislerin, b) Karayollar n n her iki taraf nda s n r izgisine elli metre mesafe i inde olup ge i yollar ile karayoluna ba lant yapmaks z n (a) bendinde say lan yap ve tesislerin , yap lmas , a lmas , i letilmesi veya tadil edilmesinde karayolu trafik g venli inin sa lanmas amac na y nelik olarak aranacak usul, esas ve artlar kapsar. Kanuni Dayanak MADDE 2 - Bu Y netmelik 2918 say l Karayollar Trafik Kanunun 17 ve 18 inci maddelerine dayan larak haz rlanm t r. K NC B L M Tan mlar Tan mlar MADDE 3 - Di er Kanun, T z k ve Y netmeliklerdeki tan mlar sakl kalmak kayd yla bu Y netmelikte ad ge en terimlerin tan mlar a a da yap lm t r. 1 - Akaryak t stasyonu : Esas itibariyle karayolunda seyreden ara lar n akaryak t, ya , bas n l hava gibi ihtiya lar n n sa land ve ta tlarla ilgili baz basit te hizat par alar ile hizmetlerin verildi i yerlerdir.

3 2 - Servis stasyonu : Karayolunda seyreden ara lar n bak m - onar m, ya lama ve y kama gibi i lerin yap ld tesislerdir. Bu istasyonlar n akaryak t sa layacak ekilde d zenlenmi olanlar akaryak t istasyonu say l r ve akaryak t istasyonu ile ilgili h k mler uygulan r. 3 - Akaryak t Dolum stasyonu : Akaryak t istasyonu olarak hizmet g rmeyen, sadece akaryak t ta yan ta tlar n y klendi i tesislerdir. 4 - a) (De i ik : Say l Resmi Gazete) S v la t r lm Petrol Gazlar (LPG) ve S k t r lm Do algaz (CNG) Dolum stasyonlar : Propan, b tan ve izomerleri gibi hidrokarbonlar veya bunlar n kar m n n retildi i ve bas n alt nda depoland , depolama tanklar n n bulundu u mahaldir. 4 - b) S v la t r lm Petrol Gazlar (LPG) kmal stasyonlar : S v la t r lm petrol gazlar n n sabit tanklarda depoland , yak t olarak s v la t r lm petrol gazlar n kullanan sabit depolu karayolu ta tlar na ikmal hizmetlerinin verildi i istasyonlard r. 5 - Tehlikeli Madde Depolar : Dolum istasyonlar d nda patlay c , yak c , zehirli, radyoaktif, kendi kendine tutu an maddelerle yan c s v lar ve kolay ate alabilen kat maddeler, fiziksel veya kimyasal niteli i bak m ndan yukar dakilere benzeyen maddelerin depo edildi i, y kleme ve bo altmalar n yap ld tesislerdir.

4 6 - Umuma A k Parkyerleri : Ara lar n park etmelerine elveri li ekilde d zenlenmi , a k, kapal ve ok katl olabilen karayolu d yer st ve yeralt tesislerdir. 7 - Umuma A k Garaj : Ara lar n; park etmelerine elveri li ekilde d zenlenmi , a k, kapal ve ok katl olabilen, akaryak t ikmalinin yap lmad , sadece bak m veya servislerinin yap ld , karayolu d yer st ve yeralt tesislerdir. 8 - Yolcu Terminali (Otogar) : Yolcu ta malar nda ara lar n indirme, bindirme, aktarma yapt klar ve ayr ca bilet sat ile bekleme, haberle me ve ehir ula m hizmetlerinin sa land , di er sosyal hizmetlerin de verilebilmesi i in gerekli yap ve te hizat da olabilen tesislerdir. 9 - Y k Terminali (Nakliyat Ambar ve Depolar ) : Y k ta malar nda ara lar n y kleme, bo altma, aktarma yapt klar ve ayr ca bekleme, haberle me, ehir ula m ve benzeri hizmetlerin de sa land tesislerdir. 10 - Fabrika : De i ik cins ve boyuttaki maddelerin retimlerinin yap ld tesislerdir.

5 11 - han : ok say da ticarethane, b ro, te hir yeri ve benzeri i yerlerinin bir arada bulundu u binad r. 12 - ar : ok say da ticarethane, b ro, te hir yeri ve benzeri i yerlerinin bulundu u a k veya kapal alanlard r. 13 - Pazaryeri, Toptanc Hal : e itli ihtiya maddelerinin perakende veya toptan sat a sunuldu u ve baz birimlerinin kapal olabildi i a k alanlard r. 14 - Sinema, Tiyatro, Gazino ve Benzeri E lence Yerleri : Umumun e lenmesine a k olan, baz sosyal hizmetlerin de verilebildi i a k veya kapal yerlerdir. 15 - Turistik Yap ve Tesisler : Konaklama, spor, dinlenme, e lence ve tedavi amac ile geli tirilmi birimleri olabilen K lt r ve Turizm Bakanl ndan belgeli a k veya kapal tesislerdir. 16 - Malzeme Ocak ve Harmanlar : Her t rl in aat ve imalat i in gerekli olan ta , kum, ak l, tu la, biriket, kire ve benzeri maddelerin retildi i yerlerdir. 17 - Maden ve Petrol antiye - Ocak ve Tesisler : Maden ve petrol aramak, retmek, depolamak ve nakletmek amac yla kurulmu olan tesis ve alanlard r.

6 18 - Ara Bak m - Onar m Yerleri : Ara lar n motor, ase, aktarma organlar , nd zen, kabin, kasa ve di er aksamlar n n bak m ve onar mlar n n yap ld tesislerdir. 19 - Ara Te hir ve Sat Yerleri : Ara lar n sadece te hir ve sat i in bulundurulduklar a k veya kapal yerlerdir. 20 - Otel - Motel : nsanlar n gecelemeleri i in gerekli te hizat olan, sosyal hizmetlerin de verilebilece i tesislerdir. 21 - Lokanta : nsanlar n sadece yeme i me ihtiyac n kar lamak i in gerekli te hizat olan tesislerdir. 22 - Kahvehane : Kahve, ay, me rubat gibi alkols z i ki servislerinin yap labilece i ekilde gerekli te hizat olan tesislerdir. 23 - Hububat - T t n - F nd k - Pamuk - Pancar ve Benzeri Tar m r n Depolar : Her t rl tar m r nlerinin toplama, tartma, temizleme - y kama, kurutma, nakletme veya benzeri ama larla depoland , s rekli veya belirli zamanlarda faaliyet g sterebilen a k veya kapal tesislerdir. 24 - retme iftli i ve Ah rlar : e itli cins hayvanlar beslemek, retmek ve pazarlamak, bu hayvanlar n ihtiyac olan yem ve benzeri g da maddelerini depolamak amac yla geli tirilmi yap ve tesislerdir.

7 25 - Ticari Bina : Tamam veya bir b l m ticari ama la kullan lan yap lard r. 26 - Yolcu ndirme - Bindirme Yerleri (Durak) : Kamu hizmeti yapan yolcu ta tlar n n yolcu veya hizmetlilerini indirip bindirmeleri i in duraklad klar yerlerdir. 27 - Taksi Duraklar : Taksi otomobillerinin yolcu almak i in bekleyebilecekleri ekilde d zenlenmi yerlerdir. 28 - Minib s ve Otob s Duraklar : Kamu ta mas yapan minib s ve otob slerin yolcu almak i in bekleyebilecekleri ekilde d zenlenmi yerlerdir. 29 - S r c Kurs Yerleri : S r c yeti tirmek i in gerekli personel ve te hizatla donat lm a k ve kapal tesislerdir. 30 - Havuzlar : Ticari ama la kullan lmak zere in a edilen y zme havuzlar , retme havuzlar , sebze y kama havuzlar gibi st kapal veya a k olan tesislerdir. 31 - Sabit Kantarlar : Tart m amac yla in a ve monte edilen sabit tesislerdir. 32 - Trafolar : Y ksek elektrik gerilimini hizmet edece i amaca uygun olarak d zenleyen tesislerdir. 33 - Meskenler : Tamam ikamet amac ile kullan lan yap lard r.

8 Meskenler b nyesinde veya yak n civar nda ticari ama l olmayan sundurma, y zme havuzu, a l, ah r, k mes ve benzeri yap lar bu Y netmeli in uygulanmas nda mesken gibi de erlendirilir. 34 - Devletyolu, lyolu : Karayollar Genel M d rl Kurulu Kanunundaki tan mlar ile esas al n r. 35 - Kav ak Ba lang c : Kav ak kollar ndan kav a a yakla rken bulunulan kesimde geometrik de i ikli in ba lad kesittir. Bu kesitin tespiti yolun yap m ve bak m ile g revli Kurulu a aittir. 36 - Toplay c Yol (Yan Yol) : Karayolunda, daha d zenli ve g venli bir trafik ak n n sa lanmas amac yla, yol kenar ndaki m lklerden karayoluna her noktada yap labilecek ge i leri nleyerek, belirli uzunluklarda ve topluca kat lma veya ayr lma imkan tan mak zere, karayolunun bir veya her iki y n nde, tek veya iki y nl olarak ve genellikle karayoluna paralel olacak ekilde geli tirilen tali yollard r. 37 - Ge i Yolu : Ara lar n bir m lke girip kmas i in yap lm olan yolun, karayoluna ba lanan ve karayolu s n r izgisi i inde kalan k sm d r.

9 38 - Belediye S n r : Belediye idaresinin g rev ve yetki alan n belirlemek zere tespit edilen s n rd r. 39 - M cavir Alan : Bir kentsel yerle menin belediye s n rlar d nda olmakla birlikte yerle imin gelecekteki geli mesi bak m ndan gerekli g r len ve imar mevzuat bak m ndan belediyelerin kontrol ve mesuliyeti alt na verilmi alanlard r. 40 - Naz m mar Plan : Varsa b lge ve evre d zeni planlar na uygun olarak halihaz r haritalar zerine, yine varsa kadastrol durumu i lenmi olarak izilen ve arazi par alar n n; genel kullan bi imlerini, ba l ca b lge tiplerini, b lgelerin gelecekteki n fus yo unluklar n , gerekti inde yap yo unlu unu, e itli yerle me alanlar n n geli me y n ve b y kl kleri ile ilkelerini, ula m sistemlerini ve problemlerinin z m gibi hususlar g stermek ve uygulama imar planlar n n haz rlanmas na esas olmak zere d zenlenen, detayl bir raporla a klanan ve raporuyla beraber b t n olan pland r. Bu plan n kapsad alan n s n rlar naz m imar plan s n r d r.

10 41 - Yerle me Alan ( skan S n r ) : mar plan s n r i indeki yerle ik ve geli me alanlar n n t m d r. 42 - Karayolu S n r izgisi : Kamula t rma yoluyla veya kanunlarla kamuya terk veya tahsis edilmi karayolunda, m lke olan s n r izgisi, di er karayollar nda, yarmada, evden sonra hendek varsa hendek d kenar , hendek yoksa ev st kenar , dolguda ev etek izgisi, yaya yolu ayr lm karayolunda ise, yaya yolunun m lkle birle ti i izgidir. 43 - lgili Kurulu : Y netmelik metninde ge en ilgili kurulu o yolun yap m, bak m ve i letmesinden sorumlu kurulu tur. Bu y netmelikle ilgili di er terimlerin tan mlar da 2918 Say l Karayollar Trafik Kanununun 3 nc maddesinde belirtildi i ekliyle esas al n r. K NC KISIM Genel Esaslar Ge i Yolu zin Belgesi MADDE 4 - Bu Y netmelik kapsam ndaki tesisler i in, karayoluna ba lant y sa layacak ge i yollar y n nden Ge i Yolu zin Belgesi al nmas zorunludur. Bu belge sadece yol ve trafik g venli inin sa lanmas ile ilgili olup 3194 Say l mar Kanunu gere ince al nmas gerekli ruhsatlar y n nden ge erli de ildir.


Related search queries