Example: bankruptcy

Kolesistolityazis, Kolesistektomi ve Kolesistektominin ...

G ncel gastroenteroloji25217/3 Kolesistolityazis, Kolesistektomi veKolesistektominin Komplikasyonlar Ahmet UYANIKO LU1, brahim Halil H daverdi KE K 2 Harran niversitesi T p Fak ltesi, 1 Gastroenteroloji Bilim Dal , anl urfa zel Academia Hastanesi, 2 Genel Cerrahi B l m , anl urfaAmerika Birle ik Devletlerinde (ABD) eri kinlerin %15-20 sinde safra ta oldu u, y lda den fazla kole-sistektomi yap lmakta oldu u saptanm t r. T m d nyainsanlar n n %6-20 sinde safra ta oldu u, kad nlarda erkekle-re oranla 2 kat fazla g r ld tahmin edilmektedir (1,2).

GG 253 dan erkeklerde VKİ ile kolesistit ciddiyeti arasında ilişki tesbit edilirken, kadınlarda böyle bir ilişki tesbit edilmemiştir. Obez

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Kolesistolityazis, Kolesistektomi ve Kolesistektominin ...

1 G ncel gastroenteroloji25217/3 Kolesistolityazis, Kolesistektomi veKolesistektominin Komplikasyonlar Ahmet UYANIKO LU1, brahim Halil H daverdi KE K 2 Harran niversitesi T p Fak ltesi, 1 Gastroenteroloji Bilim Dal , anl urfa zel Academia Hastanesi, 2 Genel Cerrahi B l m , anl urfaAmerika Birle ik Devletlerinde (ABD) eri kinlerin %15-20 sinde safra ta oldu u, y lda den fazla kole-sistektomi yap lmakta oldu u saptanm t r. T m d nyainsanlar n n %6-20 sinde safra ta oldu u, kad nlarda erkekle-re oranla 2 kat fazla g r ld tahmin edilmektedir (1,2).

2 Bu yaz da kolesistolityazis, Kolesistektomi ve Kolesistektomi -nin komplikasyonlar n n anlat lmas ama lanm t r. KOLES STOL T YAZ S (SAFRA KESES TA I)SIKLI IKolesistolityazis s kl n n, erkeklerde %20, kad nlarda %30gibi y ksek oranda oldu unu bildiren al malar vard r (3).Amerika Birle ik Devletleri nde (ABD) eri kinlerin %15-20 sinde, t m d nya insanlar n n %6-20 sinde safra kesesi ta- oldu u tahmin edilmektedir. Kad nlarda erkeklere oranlaiki kat daha s k g r l r (1). Poligenik bir hastal k oldu u d - n lmekte olup ABD de dan fazla ki iyi etkiledi- i tahmin edilmektedir (2).

3 Safra ta ile ilgili mortalite s kl - , postmortem bir al mada % olarak bildirilmi tir (3).Safra kesesi ta prevalans %6 civar nda kabul edilirse, T rki-ye de yakla k 4 milyon ki ide safra kesesi ta bulundu u var-say labilir. KOLES STOL T YAZ S R SK FAKT RLER 1. Ya :Her iki cinste ya l larda 3 kat fazlad r, ancak kad nlar-da Kolesistektomi daha s kt r (3). leri ya ta ameliyat s kl artmakta olup, komorbid hastal klar ve ameliyat sonras mor-bidite fazlad r. Ya l hastalarda da gen lerde oldu u gibi lapa-roskopik Kolesistektomi se ilecek ameliyat y ntemi olarakart k kabul edilmi tir (4,5).

4 2. Cinsiyet:Kad nlarda safra kesesi ta s kl n n iki kat faz-la oldu unu bildiren al malar vard r (1). Erkeklerde kolesis-tit oldu unda kad nlara g re daha ciddi seyretmektedir vebunun nedeni bilinmemektedir (6). 3. Ailede safra kesesi ta yk s :Ailede safra kesesi ta- yk s olan ki ilerde s kl n n daha fazla oldu u bildiril-mi tir (2).4. Diyabetes mellitus (DM):Safra kesesi ta DM lu hast-larda iki kat fazlad r (3).5. Gebelik say s :Gebelik say s artt k a safra kesesi ta s kl n n artt n bildiren al malar vard r (3).

5 6. Obezite:Erkeklerde v cut kitle indeksi ( VK ) ile ili kisig terilememi ancak kad nlarda g sterilmi tir (3). Di er yan-GG253dan erkeklerde VK ile kolesistit ciddiyeti aras nda ili ki tesbitedilirken, kad nlarda b yle bir ili ki tesbit edilmemi tir. Obezolmayan hastalarda kolesistit daha ciddi seyretmektedir (6).KOLES STEKTOM lk safra kesesi ta ameliyat 1882 y l nda Carl Langenbuch ta-raf ndan yap lm t r (7). ABD de y lda den fazla kole-sistektomi yap lmakta oldu u bildirilmi tir (2). T rkiye dekesin veri olmamakla birlikte y lda civar ndakolesistektomi yap ld tahmin edilmektedir (8).

6 Her ne kadar laparoskopik Kolesistektomi a k ameliyat n ye-rini alm sa da %10-30 hastada halen a k ameliyat yap lmak-tad r (9). 5 y ll k verileri de erlendiren bir al mada hastala-r n %74 ne laparoskopik Kolesistektomi , %26 s na a k ame-liyat yap lm ; laparoskopik cerrahi uygulanan hastalar n% sinde a k ameliyata ge ilmek zorunda kal nm t r (10). Akut biliyer kolik, laparoskopik Kolesistektominin en yayg nendikasyonudur. Ne zaman ameliyat yap laca tart mal d ta l kolesistitte biliyer kolikten sonra 24 saatte laparos-kopik Kolesistektomi ile elektif kolesistektomiyi kar la t ranbir al mada, erken Kolesistektomi , bekleme d nemindekimorbiditeyi azaltmakta, ancak elektif laparoskopik kolesis-tektomiye g re daha fazla a k ameliyata ge ilmekte, dahauzun s rmekte ve daha fazla hastanede yat s resi gerek-mektedir (11).

7 Akut biliyer pankreatit acil Kolesistektominin di er nemlinedenlerindendir (12,13).Safra kesesi ta ve kolesistit i in laparoskopik kolesistektomi1980 lerden beri uygulanmakta olup Kolesistektomi i in alt nstandart olmu tur. Laparoskopik Kolesistektomi ile ameliyatsonras daha az a r , daha k k nedbe, daha az komplikas-yon, daha az hastanede kal s resi ve h zl iyile me sa lan-m t r (14). Se ilmi hastalarda hastaneye yat r lmadan ayak-tan laparoskopik Kolesistektomi m mk nd r (15). A k kole-sistektomi, k k insizyon ve laparoskopik cerrahi y ntem-lerinin kar la t r ld bir al mada her teknikle kompli-kasyon ve mortalite benzer iken, k k insizyon ve laparos-kopik Kolesistektomi daha h zl uyguland ndan st n bu-lunmu tur (16).

8 Sirotik hastalarda da laparoskopik kolesis-tektominin a k ameliyata g re daha d k morbidite, dahak sa ameliyat zaman , diyetin daha h zl a lmas , daha az kantransf zyonu gerektirmesi ve daha az hastanede yat s resigerektirmesi a s ndan avantajl oldu u bildirilmi tir (17). Son y llarda klasik laparotomiye alternatif olarak natural ori-fice translumenal endoscopic surgery (NOTES) ve robotik la-paroskopik cerrahi gibi teknikler de denenmektedir. NOTESy ntemi ile do al orifislerden (ba l ca mide, rektum ve vagi-nadan) endoskopi ve uygun aletlerle i lem yap a ek olarak hibrit bir y ntem olan mini laparatomi,transluminal endoskopi, transumblikal tek delikle laparosko-pik Kolesistektomi klasik laparoskopiye alternatif olabilecekdi er tekniklerdir (14, 18-24).

9 KOLES STEKTOM N N KOMPL KASYONLARI l m, tekrar ameliyat ve transf zyon gerektirecek kanama,koledokolityazis, biliyer kanal hasar ve safra s zmas , sistikkanal ve safra kesesi kal nt s , oddi sfinkter disfonksiyonu vebiliyer ascariazis Kolesistektomi sonras g r lebilen kompli-kasyonlard r. Hepatobiliyer cerrahi, radyoloji, gastroentero-lojinin multidisipliner yakla m n gerektirir. (9,25-28). Kolesistektomi sonras ortaya kan persistan abdominal a -r , bulant ve kusma gibi gastrointetinal semptomlara postko-lesistektomi sendromu denilir.

10 De i ik serilerde %2,6 dan%47 e kadar kadar s kl k bildirilmi tir (7). Ya l hastalar, erkek hastalar, daha nce st bat n operasyonuge iren hastalarda mortalite riski daha y ksek saptanm t ba lan p a k ameliyata ge ildi inde mortalite,direkt a k ameliyata g re daha y ksek tesbit edildi indenriskli hastalara a k ameliyat nerilmi tir (9). Mirizzi sendromu kolelityazisin nadir komplikasyonlar ndan-d r. Ana hepatik kanal n mekanik t kan kl ve/veya safra in-fundubulumunda ta n inflamasyonuna ba l olarak geli retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) ve ul-trasonografi (USG) ile 656 hastal k seride 7 hastada (% )tesbit edilmi tir (29).


Related search queries