Example: stock market

Lijst van producten vrij van ei, aardnoten (pinda's), …

Bestelnummer: 15323786 Lijst van producten vrij van ei, aardnoten (pinda's),melk, lactose, cacao, amandelen, hazelnoten,walnoten, cashewnoten, pecannoten, pistachenoten,paranoten, macadamianoten Vrij van ei, aardnoten (pinda's), melk, lactose, cacao, amandelen,hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, pistachenoten,paranoten, macadamianoten volgens receptuur Copyright , Stichting Voedingscentrum Nederland, Den Haag Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel vandruk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze en/of door welk ander medium ook, zondervoorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel aan de samenstelling en productie van deze uitgave alle zorg is besteed, aanvaardt deStichting Voedingscentrum Nederland geen enkele aansprakelijkheid voor schadevoortvloeiend uit een eventuele foutieve vermelding in deze uitgave. VoedingscentrumMerklijst17-feb-2013 InhoudsopgaveVoorwoord2 Lijst met afkortingen501.

Voorwoord Hoe gebruik ik de merkartikelen lijst en waar moet ik op letten? Deze merkartikelenlijst dient als hulpmiddel bij het volgen van een voorgeschreven dieet.

Tags:

  Metos, Waar moet, Waar

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Lijst van producten vrij van ei, aardnoten (pinda's), …

1 Bestelnummer: 15323786 Lijst van producten vrij van ei, aardnoten (pinda's),melk, lactose, cacao, amandelen, hazelnoten,walnoten, cashewnoten, pecannoten, pistachenoten,paranoten, macadamianoten Vrij van ei, aardnoten (pinda's), melk, lactose, cacao, amandelen,hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, pistachenoten,paranoten, macadamianoten volgens receptuur Copyright , Stichting Voedingscentrum Nederland, Den Haag Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel vandruk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze en/of door welk ander medium ook, zondervoorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel aan de samenstelling en productie van deze uitgave alle zorg is besteed, aanvaardt deStichting Voedingscentrum Nederland geen enkele aansprakelijkheid voor schadevoortvloeiend uit een eventuele foutieve vermelding in deze uitgave. VoedingscentrumMerklijst17-feb-2013 InhoudsopgaveVoorwoord2 Lijst met afkortingen501.

2 Brood en ontbijtproducten603. Melk, melkproducten ( ), melkvervangers1104. Groenten en fruit, vers1205. Geconserveerde groenten en aardappelen1706. Vruchtenconserven3107. Peulvruchten3608. Vlees, vleeswaren, wild en gevogelte4109. Vis, schaal- en schelpdieren5310. Margarine, vetten, oli n, mayonaise, Soepen en bouillon6112. Sauzen, aroma's en jus6313. Meel, meelproducten, granen en deegwaren6814. Puddingpoeders7815. Kant-en-klaarproducten, salades en snacks7816. Zoet broodbeleg, suiker en zoete sauzen8317. Overig broodbeleg9018. Alcoholische dranken9119. Niet-alcoholische dranken en limonades9320. Snoep en suikerwerk11422. Hartige versnaperingen12923. Gebak en (kruid-)koek(jes)13224. Kruiden, specerijen en andere toevoegingen13425. Andere eet- en drinkwaren14126. Baby- en kindervoeding14227. Vleesvervangende producten14628. Dieetproducten, natriumarm14629. Dieetproducten, suikervrij14730. Dieetproducten, glutenvrij14731. Dieetproducten, lactosevrij15032. Dieetproducten, overig15033.

3 Broodbeleg, gv15334. Margarine, vetten, mayonaise, , gv15335. Soepen en bouillon, gv15436. Hartige sauzen, aroma's en jus, gv15437. Zoete sauzen en vruchtenproducten, gv15439. Kant-en-klare producten , gv15540. IJs, brood en gebak, gv155 Adressen van merkeigenaren156 VoedingscentrumMerklijst17-feb-2013 Voorwoord Hoe gebruik ik de merkartikelenlijst en waar moet ik op letten? Deze merkartikelenlijst dient als hulpmiddel bij het volgen van een voorgeschreven dieet. De merkartikelenlijst is geen dieetadvies, maar biedt uitkomst bij het doen van de dagelijkse boodschappen. In deze Lijst staan producten waarvan de fabrikant heeft aangegeven dat de door u geselecteerde stof of stoffen er volgens receptuur niet in voorkomen. Op de titellijst kunt u zien om welke stof(fen) het gaat. Deze Lijst is geschikt voor pati nten met een overgevoeligheid voor deze stof(fen). De informatie in deze merkartikelenlijst is met zorg verzameld en gecontroleerd. Verstrekking van gegevens gebeurt met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, waarbij rekening wordt gehouden met de ingredi nten en het productieproces.

4 De producten zijn volgens het recept vrij van de te vermijden stof of stoffen en bij het productieproces wordt zo zorgvuldig mogelijk gewerkt om te voorkomen dat het product in contact komt met deze, voor u ongewenste, stof of stoffen (contaminatie). Op het moment van uitgeven van de Lijst mag u ervan uitgaan dat de informatie over de producten correct is. In de loop van de tijd kunnen zich echter wijzigingen voordoen in de samenstelling van een product en kan dit product dan wel de te vermijden stof of stoffen bevatten. Het is dus noodzakelijk altijd de ingredi ntendeclaratie, dit is een opsomming van bestanddelen in het product, op de verpakking te blijven lezen. waar vind ik welke producten in de Lijst ? De merkartikelenlijst is opgebouwd uit verschillende productgroepen (zie inhoudsopgave). De dieetproducten staan apart vermeld, bijvoorbeeld 'dieetproducten natriumarm'. Elk merkartikel staat maar een keer in de Lijst . Wanneer een product niet is opgenomen in de productgroep waar u het verwacht had, dan staat het misschien vermeld in een andere productgroep.

5 Het is belangrijk dat de naam en het merk van het product dat u wilt gebruiken precies overeenkomen met de naam en het merk van het product in de merkartikelenlijst. Dan weet u zeker dat het product past binnen uw dieet. Is de naam niet hetzelfde, dan kan het product mogelijk de te vermijden stof of stoffen bevatten. Behalve de volledige naam en het merk van het product staat meestal ook de streepjescode achter het product. Deze code wordt ook wel bar- of EAN-code genoemd. Deze code komt overeen met de streepjescode op het etiket van het betreffende voedingsmiddel. Bij twijfel of het gekozen product daadwerkelijk het juiste product is kan de streepjescode uitkomst bieden. Als de EAN-code van een product niet bekend is staat het fabrikantnummer van het product genoemd. Dit fabrikantnummer is niet terug te vinden op de verpakking van het betreffende product. Gebruikte afkortingen in de Lijst In de Lijst worden afkortingen gebruikt. Voor in de Lijst is een overzicht opgenomen van een deel van de afkortingen met de daarbij behorende uitleg.

6 Deze afkortingen worden gebruikt vanwege de beperkte ruimte die aanwezig is voor de productnaam in deze uitgave. Op de verpakking van het product worden deze afkortingen niet gebruikt! Als een product niet in de Lijst staat De gegevens voor deze Lijst zijn verzameld bij de fabrikanten. Medewerking vindt plaats op vrijwillige basis. In de adressenlijst achter in deze Lijst kunt u nagaan welke fabrikanten hebben meegewerkt. Kunt u een product niet in de Lijst vinden, dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn: de fabrikant heeft echt aangegeven dat het product niet geschikt is. Treft u andere producten van deze fabrikant wel in de Lijst aan, dan kunt u ervan uitgaan dat het gezochte product niet geschikt is, tenzij: het product pas na uitgave van deze Lijst op de markt is gebracht, de fabrikant gedeeltelijk of helemaal geen informatie over zijn producten heeft aangeleverd. Is het een nieuw product of zijn helemaal geen producten van een bepaald merk of fabrikant in de Lijst opgenomen, dan kunt u navraag doen bij de fabrikant of importeur van het product.

7 Een adres of telefoonnummer hoort op het etiket te staan. VoedingscentrumMerklijst17-feb-20132 producten voor grootgebruikers In bepaalde winkels kunt u producten kopen die bedoeld zijn voor grootverbruikers zoals restaurants, ziekenhuizen en dergelijke. Ze zijn vaak alleen met grote hoeveelheden tegelijk te koop. De samenstelling van deze producten voor grootverbruik kan anders zijn, dan van hetzelfde product in een supermarkt. Speciale grootverbruikproducten zijn achter in de Lijst in aparte productgroepen vermeld, en zijn herkenbaar aan de toevoeging 'gv' achter de naam van het product. Dit is handige informatie als u bijvoorbeeld uit eten gaat, omdat daar meestal gebruik wordt gemaakt van grootverbruikproducten. Wijzigingen in samenstelling van een product De merkartikelenlijsten worden continu aangepast aan nieuwe gegevens. Zoals eerder gemeld, is deze Lijst een momentopname. Fabrikanten kunnen de samenstelling van een product in de loop van de tijd wijzigen en dan kan dit product ineens wel de te vermijden stof of stoffen bevatten.

8 Het is belangrijk hierop bedacht te zijn door het lezen van de ingredi ntendeclaratie, dit is een opsomming van bestanddelen in het product. Wanneer u merkt dat een product een nieuwe samenstelling heeft en nu wel de door u te vermijden stof of stoffen bevat, verzoeken wij u dit schriftelijk, telefonisch of per e-mail door te geven aan het Voedingscentrum. Hoe lees ik een etiket? De ingredi ntendeclaratie op het etiket van een verpakt product biedt informatie over de ingredi nten die zijn gebruikt bij de productie van het betreffende voedingsmiddel. Volgens de Warenwetregeling Etikettering van Allergenen is het wettelijk verplicht om 14 stoffen en de stoffen die daarvan afgeleid zijn op het etiket te plaatsen als deze in het product als ingredi nt aanwezig zijn. Ook als een deel van een ingredi nt een of meer van de 14 stoffen bevat, moet dit op het etiket staan. Bevat een product bijvoorbeeld een samengesteld ingredi nt zoals vulling van een bonbon en bevat deze vulling noot, dan moet op het etiket van de bonbons staan dat het product noot bevat.

9 Met behulp van de informatie op het etiket kunt u zelf controleren of een product in uw dieet past of niet, mits u overgevoelig voor een of meerdere van de volgende stoffen: - Glutenbevattende granen; tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut - Schaaldieren - Eieren - Vis - aardnoten (Pinda s) - Soja - Melk - Noten (Schaalvruchten); amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten - Selderij - Mosterd - Sesamzaad - Sulfiet - Lupine - Weekdieren. Voor andere stoffen geldt dat deze niet verplicht op het etiket hoeven te staan. Kunnen de 14 stoffen ook per ongeluk in een product aanwezig zijn, zonder dat dit op het etiket staat? Ja, het is mogelijk dat heel kleine hoeveelheden van een of meer van de 14 stoffen in een product aanwezig zijn zonder dat dit op het etiket staat. Dit kan door onbedoelde vermenging (contaminatie) tijdens opslag, productie, verpakking en distributie van een product . Onbedoelde contaminatie kan zich bijvoorbeeld voordoen als bevattende producten over dezelfde productielijnen gaan als de vrije producten .

10 Deze onbedoelde contaminatie hoeft volgens de wet niet op het etiket te staan. De kans op contaminatie is altijd aanwezig geweest en zal ook altijd blijven bestaan. Het is niet wettelijk verplicht om de kans op contaminatie op het etiket te plaatsen. Desondanks kiezen sommige fabrikanten er toch voor om op het etiket te vermelden dat een product sporen van een allergeen kan bevatten of dat het is geproduceerd in een omgeving waar het allergene voedingsmiddel voorkomt. Op die manier waarschuwen zij voor mogelijke contaminatie, ook al hoeft daarvan geen sprake te zijn. In deze Lijst wordt dit aangegeven door een * achter het product. Het risico op contaminatie is niet groter geworden. Ook het risico op allergische reacties door contaminatie is niet anders dan voorheen. Alleen vanwege de aandacht voor de VoedingscentrumMerklijst17-feb-20133nieu we Warenwetregeling waardoor veel meer informatie over allergenen via het etiket geboden moet worden, staat het onderwerp contaminatie ineens veel meer in de belangstelling.


Related search queries